Loputa za zrak pri 16v

Kotiček renojevih starodobnikov
Odgovori
Uporabniški avatar
DragR

Loputa za zrak pri 16v

Odgovor Napisal/-a DragR »

Lastniki 16V verjetno veste da ima ta avto 2 loputi za zrak. Mene zanima, ce je ze kdo kaj improviziral, da bi se ti 2 loputi istocasno odprli in ce je, kako se to naredi? Ker bi s tem bil pomoje avto mnogo bolj zivahen od 2k-4k rpm.
Prej bi slo vrjetno se slabse ker bi ga morilo al pa tud ne, ne vem :) Pac original je tako narejeno da se druga loputa zelo pozno odpre(okoli 4krpm) in se tudi cuti pri pospesevanju, da avto dobi vecjo moc. Siguren sem da je samo zaradi te lopute. Ali pa da bi vsaj nastimal da se druga odpre prej? No uglavnem ce ima ze kdo kaksne izkusnje s tem bi bil zelo vesel, ce bi informacije posredoval sem gor. :D
Slika
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Sicer ne poznam sistema pri tem motorju, a lahko si siguren, da ce bi bilo bolje, bi to ze bilo narejeno. Stos 16 ventilarjev je ravno v tem, da pri malih obratih ni bas nekaj od njih. Ce ima res dve loputi in eno zakasnjeno, bodi preprican da bi bilo slabse ce se obe hkrati odpreta. Ce ne verjames, poskusi avto zahodit do podna ali pa v izi dodajat plin ko narascajo obrati, pa bos videl kdaj bolj potegne.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
DragR

Odgovor Napisal/-a DragR »

Saj drugace tega sploh ne bi pisal, vendar se zadeva da rocno sprobati na mestu... Da obe loputi istocasno premaknes. In motor se je veliko lazje in hitreje zavrtel ko sem premaknil obe loputi hkrati. Zato mi je cudno da med voznjo ne bi bilo nobene razlike?
Slika
BeaM_X
Kraj: Kransterdam

Odgovor Napisal/-a BeaM_X »

To se je ze sprobaval,kva nej recem probi pa si potesi radovednost,da se ti loputa prej odpre v tist vzvod zasravfas en sravf pa na drugo stran matico, sej poglej pa ti bo jasn.
Efekta ni, mogoce zvocni.
Slika
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

BeaM_X napisal/-a:To se je ze sprobaval,kva nej recem probi pa si potesi radovednost,da se ti loputa prej odpre v tist vzvod zasravfas en sravf pa na drugo stran matico, sej poglej pa ti bo jasn.
Efekta ni, mogoce zvocni.
Vec bo pil manj sel :lol:
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

stvar ima lahko bolj negativno plat, kot pa pozitivno.
16V motor ima na odmicni sesalnih ventilov dva razlicna kota odpiranja, ki sta prilagojena razlicnim obmocjem vrtljajev motorja. Pri nizjih vrtljajih je potrebno manj zraka (dolocen pretok zraka), da optimalno deluje. Pri visjih se pretok zraka zaradi geometrije ventilov znatno poveca, zato druga loputa.
Ker je sesalni kolektor pri tem motorju oblikovno zasnovan z namenom, predvideva, da bi v nizjih vrtljajih lahko prislo do premajhnega vrtincenja zraka v sesalnem delu. Nadtlaka pa s tem ne bos dosegel...to je pa itak jasno.
Slika
Odgovori