moc avta in muska

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
anze

moc avta in muska

Odgovor Napisal/-a anze »

bi mi kdo znal razlozit zakaj takrat ko imam bol naglas musko (prednji sistem, pa woofer).... avto postane bolj len ko pohodim gas pa malce mi zacnejo utripat luci.... akumulator pa je star 1 mesec 60ah...... pa pri altenatorju so bile menjane neke ploscice al scetke ne vem tocno kako se rece
:roll:
lp
Slika Slika
Uporabniški avatar
Nicc0

Odgovor Napisal/-a Nicc0 »

probaj dat akomulator z vec A vsaj 75 in potem ce nebo pomagalo daj se en kondenzator not pokni
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Saj med voznjo nima nobene veze akumulator. Pa tudi ce bi bil prazen.

Verjetno je kaj na alternatorju. Pa tudi, ce so bile menjane scetke. Mogoce imas prevelikega potrosnika za tvoje dinamo.

Ista zadeva, kot ce vklopis klimo na avtu, ravno tako pade moc motorja, ker je velik porabnik.
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

kondenzator di nabavi pa bi se zanlo malo uredit. Aja preveri kontakte na altenatorju se pravi rja ali oksidacija spucaj in zasciti, poleg taga tudi kleme na akuju, v bistvu vse kar je povezava med akujem in altenatorjem spucaj dobro + ze prej povedano kondenzator bi bil dobra investicija.
Štrom for wife, UPS for life.
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Re: moc avta in muska

Odgovor Napisal/-a Stupo »

To je cisto normalno, lahko zamenjas akumulator z mocnejsim. Jaz imam bosch silver 74Ah in je malo bolje kot je bilo z originalnim. Ce spravis 100A notri bo se bolje!
Ce bi pa meril iz 0-100 je pa sigurno kaksne 2sek slabsi rezultat z muzko do konca :)

Drugace je pa tudi dobro, da imas kabel primerno debel, dodatno maso iz akumulatorja na sasijo vozila, lahko zamenjas tudi debelejsi kabel iz alternatorja na akumulator, pa masa ojacevalcev mora biti tudi dobro zbrusena!
Slika
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Em... muzika bo v avtu igrala tudi brez akumulatorja, ali se motim. Med voznjo seveda. V kolikor je pa porabnik vecji,kot pa zmore proizvest dinamo, preostanek energije vzame iz akumulatorja. :wink:

Med voznjo gori lucka za akumulator, v kolikor se ta med voznjo prazni ali pa nepravilno polni..

..ce narobe sklepam, naj me popravijo tisti, ki se spoznajo na avto-elektriko :wink:
Uporabniški avatar
Freshman
Kraj: Notranjska

Odgovor Napisal/-a Freshman »

Ja stvar je taka predvsem ne kupuj vecjega akumulatorja ker rezultatov ne bo ! Ce so vsi spoji ampak res vsi OK in se ti to se vedno dogaja je problem v alternatorju oziroma njegovi moci (sem imel v prejsnjem avtu 55 Amperski alternator original pa sem ga menjal z 75 Amperskim ) .
Tezave so lahko tudi v nepravilni mocnostni napeljavi se pravi kako je povezan aku. in ojacevalec .Sicer ne vem z kaksno mocjo razpolagas vendar pa se nemalokrat kvadratura kabla giblje pri 25 kvadrat in to oba pola plus in minus .To pisem zato ker obstajajo razni mojstri ki za minus pol uporabljajo kar karoserijo avtomobila .
Poglej takole ............ vzemi 12 voltno zarnico lahko tudi 21 watov in jo z kabli povezi na aku. Prvo daj zico na minus pol in jo fiksiraj nato pa pritakni drugo zico na plus pol in videl bos da se pri tem malo zaiskri in ko bos to naredil obratno - fiksen plus in dotik na minus se bo pojavilo enako !Preprosto zadeva svasa k temu dodaj mocan porabnik kar ojacevalec je in stvar je jasna .Namrec noben avto ni narejen z cela ampak se sestoji iz vec spojev plocevine skozi katere mora ob slucajni napacni vezavi teci kar velik tok!
ANZE ne govorim da imas ti kaj napacno zvezano to sem napisal bolj za splosno uporabo sem kar dosti po avtu prestromal !
Drugace pa bo morda res treba razmisliti o kakem kondenzatorju ki bi blazil tokovne padce!
Ja teh 12 voltov je res muhastih ! Ubit te glih ne morejo opecejo pa zelo !
Uporabniški avatar
Nicc0

Odgovor Napisal/-a Nicc0 »

pac povem kak je ker kolega je mel v fordu navadni aku pa luci utripale skoz sedaj nabavo aku od GZja za 300eur se niti premaknjeo luci ne taq da ni vse finta v altenatorju

Lp, Nicc0
BeaM_X
Kraj: Kransterdam

Odgovor Napisal/-a BeaM_X »

Zaradi tele fersterkarije prov radi poj alternatorji crkujejo oz se jim zivljenska doba zelo skrajsa.tko teba met akumulator in alternator met, porabi primerna.
Slika
Uporabniški avatar
vepar
Kraj: nm

Odgovor Napisal/-a vepar »

a kdo razmislja da ni vse v velikosti?

ce imas ti 60ah akku z 300A kratkosticnega toka itak da utriplje, ce ti ojacevalec ob sunkih pozre ogromno toka (1kw potegne cca 85A)

daj notr 60ah z 1500A kratkosticnega (120eur pa naprej) pa zihr nebo utripalo! ob pogoju da imas iz minusa na karoserijo toliko debel kabel kot za plus.

spoji na karoseriji pa prenesejo ogromne tokove tako da jih lahko mirne duse uporabis namesto minus kabla :wink:
vel satis 2.2dci privilege fahrer----hvalabogu nič več :D
neo32

Odgovor Napisal/-a neo32 »

in kaj je narobe ce minus od ojacevalca vezes na karoserijo? seveda pogoj je dovolj debel kabel in da so spoji dobri ampak merjeno pri polni moci 2 ojacevalcev je bil padec napetosti zanemarljivih 0.2V, tko da jest ne vidm zakaj bi se en kabel vleku za minus.

drugace je pa tko glede teh kondenzatorjev, dokler nimas postimane napeljave po avtu ðabe ti kondenzator. Sam problem pri cliotih je napajalni kabel iz alternatorja na akumulator ki je preseka 6mm2, res da je razdalja majhna, ampak ta napajlni kabel zadostuje normalnim porabnikom v avtu ne pa za se dodatno frstekarijo ipd. Kabel iz mase na karoserijo je tud 6mm2, sicer je na masino vezan se dodaten 10mm2 za potrebe zaganjaca, ampak na karoserijo je pa se vedno samo 6mm2 kar je tud namenjeno normalni porabi, tko da prvo postimat strom, zamenjat originalne kable z debelejsimi al pa dodat vsakemu izmed teh se po en 10mm2 kabel tako da imas povezavo z karoserijo in alternatorjem narejeno z 16mm2 kablom.

Alternator proizvaja visjo napetost kot je akumulatorjeva kar je tudi pogoj za polnenje akumulatorja in dokler je alternator sposoben dobavljati tokove ki jih avto rabi se zadeva napaja iz alternatorja, visek pa polni akumulator, ko pa je ta poraba prevelika pa se napetost sesede in crpa tok iz akumulatorja in ko recimo bas useka pobere alternatorju tok in se napetost sesede in regler na alternatorju povisa tok vzbujanja kar pomeni da se alternator vrti v mocnejsem magnetnem polju kar pomeni vecjo silo na jermenici in ker je ta povezana z motorjem to pomeni vecjo obremenitev za motor in se pri istih obratih moc motorja zmanjsa isto kot se zgodi pri vklopu lkime, ko sklpoka kompresorja vklopi jermenico.

ce v avtu med voznjo ne bi bilo akumulatorja bi zadeva kmalu crknila ker alternator nima reference ne more primerjati napetost akumulatorja ker ga ne bi bilo...
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Smem vprasat kaj mas noter da ti utripa?
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

da avto nima takrat vec moci, je nekaj narobe...pa ni nujno, da je to samo ena stvar, lahko je povezana z vecimi stvarmi.
Prvo, najprej bo nekaj na napeljavi za ojacevalec...kot so ze ostali povedali. Ce ni stikov taksnih kot je treba, potem se padci napetosti do porabnika (in od poravnika nazaj: masa) sestevajo. To potem zniza napetost na porabniku, zvisa pa tok, ki ga vlece iz altenatorja, ta pa bremeni motor.
Drugo...koliko imas prevozenih in ali so kdaj bili menjani lezaji na altenatorju? od 150k km naprej so lezaji se znucani, ceprav se to na oko in otip ne opazi. Ko recimo muzko vklopis, se poveca potreba po toku. Ustvarja se vecje vrtilno magnetno polje, mehanska sila jo pa zagotavlja preko jermenice. Tu se ustvarjajo mehanske sile in ob obremenitvah je lahko trenje v lezajih kar veliko, to pa spet prispeva k bremenitvi motorja.

jaz imam malo drugacno situacijo:
Od zadaj imam vgrajene 4 stop in 4 pozicijske luci, namesto 2 pri vsakem. Ce v standgasu stisnem na bremzo, obrati malenkost padejo....ker je cez 100W samo od zadaj.
Slika
Uporabniški avatar
anze

Odgovor Napisal/-a anze »

bom danes posliku fersterkarijo pa dal slike gor :wink: ... no ker sem se zadnej case se malce bol posvetil temu utripanju sem zasledil da se to dogaja tudi pri naslednjih receh ..... bom dal cist konkreten primer..... recimo ce mi gori stropna lucka pa takrat stisnem stikalo za pomik stekel. se prav lepo vidi kako ta strona lucka zgubi svetilno moc ( ne samo ta lucka tudi lucke na v stevcu) vse dokler ne spustim stikala.... tudi pri hupi, celo pri vklopu brisalcev se mi to dogaja...... pa te zadeve po omjih pojmih ne rabijo veliko stroma..... no akustika pa je seveda se veliko vecji pozresnez stroma zato tu prihaja utripanje se do vecjega izraza.....
Slika Slika
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

kako je z zagonom motorja? Je kaj tezje ali je normalno.

Ker sumim slab stik glavne mase na karoserijo.
Slika
Odgovori