R4 GTL obnova

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Wasabi
Kraj: Ljubljana

R4 GTL obnova

Odgovor Napisal/-a Wasabi »

Pred kaksnim tednom sem kupil R4 GLT l.90 in se odlicil da jo/ga bom obnovil. Imam nekaj vprasanj:

1 Zanima me kje bi dobil service manual (ce ima kdo knjizico ali na CD, mogoce na netu)

2 Na forumu sem prebral da pase menjalnik od R5 (kater model, letnik)?

3 Katera trgovina je ugodna in zalozena z rezervnimi deli?

Skratka zelo bom hvalezen za kakrsnokoli informacijo glede katrce in prav tako katere stvari nekaterih novejsih avtomobilov pasejo gor. Najlepsa hvala
Ass gas or grass, nobody rides 4 free!
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Manual je nekaj na dialogysu. Se o tem pise po forumu, komu dela in komu ne pa ne vem.
Za dele se ni problem, dobis skoraj povsod kar rabis, tako karoserijske kot mehanske. Kaksne sipe in odbijaci so bolj problematicni pomoje. Menjalnik, ce ze, potem pase od stare TL petke, ki je imela vzdolzno postavljen motor kot katrca.
Deli na motorju so v bistvu vecni, kar rabis pa dobis bp, ce ne drugje pa na odpadu. Cene teh delov - niti ne vem od kod si, a nikjer niso pretirano dragi.
Ce bos obnavljal - a to bos v original stanje spravljal ali s predelavami?
Tekom obnove ti lahko pomagam s kakim nasvetom, drugace pa med obnovo izoliraj vrata (tervol oziroma ursa), s tepihom ali tapisonom izoliraj tla, ce bos strop vzel dol daj cez cel strop 0,5cm peno in dobis limuzino - tiha in topla katrca.
Ce ni prevec rje recimo na zadnjih blatnikih, jih postimas z poliestrom, pa nebo nikoli vec rjasto.
Paziti moras v kaksnem stanju so zadnji nosilci in pa zadnje roke ter prednja vezna plocevina (tam kjer je menjalnik prisraufan). To so najbolj kriticne tocke.
Motor: V osnovi enostaven, ce je dobro nastelan (ventili, strom in frgazer), dela ko sus, malo kuri in tudi gre kar dobro glede na papirne vrednosti. Ce bo kaj tam okoli, ti spotoma pomagam z nasveti.
LP, Samojed
Wasabi

Sem si ogledal avto, vezna stena je rjava, prav tako nosilci in blatniki zadaj, edino roke so ok. Nekih super predelav nebom delal, izolacijo bom sigurno dal po stropu in po tleh na novo ga bom pobarval + zascita spodnjega dela karoserije, motor bom tudi obnovil, pa se kaksne malenkosti. Ob priliki bom poslikal avto in objavil na forumu, mogoce tudi potek obnavljanja. Kaj je ursa? Zelo znano mi je vendar se ne spomnim :oops: Hvala za info, ce bom rabil se kaj te bom sigurno vprasal. LP
Uporabniški avatar
broker

Odgovor Napisal/-a broker »

Imam cisto nov poden za R4 gtl,..in veliko drugih delov,.. ce kaj rabis pisi na pm
[email protected]
Clio RS II PH2 s.n. 000001 :)
r4tl

Odgovor Napisal/-a r4tl »

Heh... se en se je nasu;)

Lepo, da si se spravu obnavlat katrco in pohvalno da GTL-ko, ki so...po vecini kr precej zdelane... drgac pa... najleps se katrca rihta, ce jo v nulo podres..se pravi da das vse blatnike dol, motor vn pa karoserijo snames s sasije... pri tem lahko sasijo obracas kakor ti pac sede... je pa res, da so pri tvoji najvrjetneje gnili zadnji nosilci, ki se jih da zamenjat (ne jih flikat, ker je skoda casa in potrplenja), prednja vezna stena se dobi v Anetu in kosta... starih 3kSIT, tk da... jo odvrtas in jo na novo pripikas nazaj.... splaca se ti tud menjat koncnike, silne bloke, zavore ker je to drobiz (ksnih 100 EUR), tk da... mas pol mer neki casa, pa... dobr jo pol izoleri, da ne bo gnila... karoserija pa... obrobe zadnjih blatnikov se dobijo (zgornji del), ki jih enostavno odrezes in nazaj nove privaris... novi blatniki... original so dragi, ponaredki so pa dvoji in sicer italjanski (sprednji so za cca 2cm dalji, in ti strizejo z haubo) ter spanski, ki pa so OK... odbijaci... novi so enaki kot stari...se sperejo in zato..je najbolj jih lepo zbrusit in jih postrihat, tk da... glede motorja, pa.. ce jih nima vec kot 300 kkk, ga mal ocistis zamenjas olje in to je to...
aja predelave... ne nasedat bucam, da use pase v katrco, ker ne... sploh pa ne Alpina motor, ki pase v katrco s predelavo nosilca (motor moras uzdigniti za 1,5 cm), ker drugace drgne izpusni kolektor ob volanski drog... potem ti nosilc rocice menjalnika in hladilnika hodi v napoto zaradi izpuha... ter jermenica vodne pumpe pride preblizu...
stare petke so res imele enake menjalnike, in sicer 4 stopenjski in 5 stopenjski, ki so pasal direkt, samo pokrov si zamenjal in so v bistvu v enakem ohisju, samo stanca za rikver je daljsa in dodana je peta brzina (dodatno hosije spredaj kjer je v originalu aluminjast pokrov)... v katrco pa pet stopenjsi pase pogojno in sicer mors vezno steno mal stolct, pa mal nosilce priredit, ker ti pac zmanka prostora, da se lepo vsede... pa havba je tud pol delezna mal rezanja in sploh... same buce:( Jst se s tma matram zadn mesec, pa... se zmer nism uspel skp zadeve zlozit...
Je pa res, da je ena Alpina v Zireh (od Bojana) ena se pa pr men v delavnci sestavla;), tk da... ce rabs ksn nasvet se oglas...
aja, drgac pa ce si upas... blok od Renault 5 Five, odmicna od katre, predelava glave zaradi vodne pumpe, ki je na napacni strani, pa... dupli frgazar gor pa si ze na konju;) pa se brez predelav in podobnega sranja, kot so homologacije in podobno;), kar bi jst naredu ce nebi dubu Alpine in menajalnika, za kar mi je ze kr mal zou, ker bi se lahk ze okol vozu:(

PS: Okol masine... masine in deli pasejo od petke (campus), tk da... karoserija... se dobi use, sam cakat je treba, ce ni na lagarju, tk da... potrpezljivost...
za tunning pa ksne litke gor damo, da avto mal bols zgleda... ce hoces jo spustis... trsas amortizerje... zamenjava zavor... mal priredis motor in.. zmaga je tle pa prazna denarnica... jst sm ze ob 700 kSIT, pa.... se zmer na roke prerivam, res pa je da rihtam oz predelujem TL-ko... ki bo na zuni TL-ka na notri pa Alpina;)

Lepo sraufi, ce pa kej rabs, se pa jav, pa... od kod si?

LP

R4TL
O?®e mi je zmeraj rekel:"Nikoli ne bo?° vedel usega..." in "Vse kar so sestavl skp, se da tud raztavt;)
Wasabi

Link do slikc: http://www.moj-album.com/uredi/bush/3208904/
Eno vprasanje, nosilci so tam kjer je vpeta roka in torzijske palice? Skrbi me zarjavela sasija (saj zdi se mi da je sasija), na sliki se vidi, zadnja koloteka imata luknjo tako veliko kot teniska, tako da se iz prtljaznika vidi gumo :D Avto sem ze sraufal zato manjkajo odbijaci in sprednji blatniki (so v prikolici ce jih kdo opazi). Ubistvu se velikih predelav/zamenjav motorja se nebi lotil, tega ki ga imam bom porihtal, lotil bi se pa izpuha in sicer bi naredi svojega (vecji premer 3cm - 4 cm) vendar nastane problem pri krivljenju cevi, ker nimam pravega orodja, ce je kdo to ze delal bi prosil ce lahko opise, menjalnik bi menjal samo zaradi 5 prestave. Na forumu sem bral o izolaciji, na kovino se da ibitol, ki ga z brenarjem stopis in polozis po podnu potem malo filca/pene in pa blago oz tkanino, vrata pa verjetno samo peno, prav tako tudi strop. Razmisljal sem da bi naredi neke vrste kolotek da bi plocevino saj malo scitil. Montiral bi tudi motorcek za sipe spricat da ne bom glih z nogo pumpal, to pa lahko dam od 5-ke :D Ce se bom se cesa spomnil bom uprasal. Danes sem kupil komplet dihtung in vezno steno. Drugace sem pa iz Ljubljane. To soboto bom verjetno vzel ven motor in menjalnik, bom poslikal in objavil napredek. LP
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Wasabi napisal/-a:Kaj je ursa?
Podjete, ki proizvaja toplotne in zvocne zascitne. Steklena volna URSA GLASSWOOL, URSA XPS - ekstrudirani polistiren, URSA TECH - tehnicne izolacije iz steklene volne.

itd..
Uporabniški avatar
Samojed

Na pri pogled po slikah sodec ni v slabem stanju, so pa zadaj precej naceti nosilci podvozja. Kot so ti ze napisali - najbolje da snames celo karoserijo dol, da ostane podvozje s kolesi. Potem porihtas vsako posebej, posvasas, dodas kaj pleha itd, ocistis, zascitis... Kar se tice blatnikov - ce je vse razkopano in cisto je se najlazje. Jaz sem jih pri svoji samo saniral, pa sem na koncu sanacije kompletne koloteke premazal z poliestrom (brez vlaken, samo poliester) in je bil mir. Samo prej mora biti ocisceno in reseno vse rje, pa nanos mora biti kompleten, brez "lukenj".
Potem kolotek - luknja v plehu ni problem, ali poliester ali pleh. Sam Na tem mestu lahko pleh, na votlih mestih bolj priporocam poliester, ker z notranje strani ne mores zascititi, najraje pa rjavi tam, kjer je svasano. Na moji sem npr cel zadnji prag pod prtljaznimi vrati naredil iz poliestra.
Podvozje je pa moja imela tip top, zaradi enega trika. Od nove dalje se je na cca 2 leti v podvozje vlilo skozi vsako luknjo za kao "zascito - to so plasticni cepi v notranjosti" nekaj starega olja, potem pa gasa po makadmu. Je se nekaj dni kasneje kapljalo od avta, a po 10 letih, ko sem jo prodajal in po 230.000 prevozenih je bilo podvozje kot novo.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Samojed

Aja, z izpuhom nebi kaj dosti kompliciral, vsaj z prednjo krivino ne, ker je itak debelejsa. Ce ze, bi kvecjemu dal ravni del cevi mocnejsi pa bolj prepusten zadnji lonec, recimo sportno varianto.
LP, Samojed
r4tl

Sej ne zgleda slaba.... kaj bo ko bos tepihe in izolacijo dol potrgu je pa vprasanje... glede zadnjih nosilcov...je pa tko... najbols bi jih blo zamenjat, ker je tm dvojn pleh in not so pregrade, tk da... jih lepo vn zvrtas (seveda ko mas sasijo in karoserijo loceno, da je mn jebe) pa odstrans, poklices Drejca iz Zirov, pa ti da na novo narejene, pa zamenjas... da ne bos presenecen... ko bos odtrgu notranje tapete s zadnjih blatnikov... bos tud vrjetn lukno vidu, tm, k je ojacan zaradi pasov, tk da... drgac pa ni tko slaba;) Motor vidm da je lepo ohranjen, in ce ne pije vode si na konju;) Glede pret stopenjskega menjalnika... dve stvari sta... ena je, da ga bos tezko dobil, ker... jst sm za svojga preletu od Udin, Palmanove, Gradaske, Trsta, Benetke, v Avstriji pa tak nimajo nc, tk da... sm pol na koncu mogu uzet celo petko (edino, ki je mela tak menjalnik) za 500 EUR... mal drg menjalnik, za to da nakonc ugotovis, da katrci (z original motorjem) itak moci za vrtenje pete zmanjka:( Avspuh... ne vem ce bi kej dost spreminju... tko kot je samojed napisu... od prve krivine naprej 35 cev, pa mal bl odprt izpusnii lonc (seveda original) na koncu... da bo mal bl rohnel;) ce pa kej v zvezi s tem rabs, se pa oglas pr Lausu... so ze vajeni in vedo o cem bo govora (beri: ko omns katrco se mal za glavo primejo pol pa postimajo kot se zagre, jst mam doma od TL-ke lonc odprt na fi 50 in izpusno cev narejeno po narocilu ravn tko fi 50...pase kot ulita;)...

PS: Jst s poliestrom nebi prevec srou, ker... lej ce katrco lepo podres, jo oskubs use izolacije, zdrgnes do zdravga pleha, naneses primer, pa body (gumjast nanos in pol cez se ksno izolacijo bos zadevo lepo resu, tk da... je pa res, da je kr jeba z original izolacijo dol spravt...

PS: Tle mas pa link, kk se je rihtala moja zdejsna katrca

http://renault4tlavto.googlepages.com/index.html

LP

R4TL
O?®e mi je zmeraj rekel:"Nikoli ne bo?° vedel usega..." in "Vse kar so sestavl skp, se da tud raztavt;)
Wasabi

Ful hvala za info. Hja tele nosilce bom sigurno zamenjal ali se jih sploh dobi v trgovini ali jih dela po narocilu Drejc iz Zirov in kaksna je okvirna cena? Original izolacije sploh NI, po podnu je bila samo 1-2mm debela gumjasta plahta (spredaj, zadaj, prtljazni prostor). Menjalnika nebom menjal :D 500 eur je prevec denarja. Ce pa motor pije vodo pa nevem, definitiuno pa nekje pusca olje zato ga bom razstavil in nazaj sestavil.

Se eno vprasanje: kaj je spric kit, kdaj, s cim, na kaksno podlago se nanasa, uporablja, skratka cim vec info. Hvala
r4tl

Lej zadnji nosilci se dobijo novi, samo... velik dinarckov... je pa Andrej iz Zirov (velik ljubitelj katrc-jih ma okol 50, tk da...), ki ma enga kolega, ki mu te nosilce na nov zakrivi, in...stre lepo odvrtas, nove pa nazaj pripunkteras... pa je resena zadeva... in ker mors za ta poseg snet zadnjo torzijo...jo lahko lepo znizas, ce si kej o tem razmislu;) Glede izolacije... to je bl misleno na zunanji strani pod blatniki, kjer je cca 2 do 3 mm debela guma nanesena, tk da... ce plocevina ni bila pred tem dobro razmescena rada odstopi, pod njo pride voda in... rja je tuki, tk da... najbols, ce cs komplet u nulo rihtat, da uzames fen v roke, grejes in s strgalci dol trgas... je pa zamudno, pa... veckat se bos uprasu mi je treba tega? Zvocna izolacija po podnu pa je... original je bla narjena s izotekom od izolirke pod tepihi, tk da.... tm je rado rjav:( Motor... pomoje da ti pusca olje pri frtajlerju, tk da... tm je ponavad tesnilo fuc in v sprica, drgac pa... edino se pri odmicni da je semering znucan...

Spric kit... je v bistvu temelna barva za koncne lake... se pravi enako kot po domace "mini"... obstaja vec vrst in sicer dvo in enokomponentni... enokopmonentni je pripravljen za nanos takoj iz piksne, pri cemer moras dvokomponentnega prej mesati (osnova+ trdilec)... nanasa se na prej obruseno kovino in po potrebi na barvo (granulacijo brusnega papirja doloci proizvajalec) in predhodno je potrebno zadevo ocistiti s cistilom (nitro, antisilikonsko cistilo....) Nej pa povem, da sprickit...kot ime pove ne gladi povrsine (jo v malenkostih), zato je potrebno vse neravnine in rise prej pogladiti s kitom... ko je spric kit nanesen je dobro da cez kake pol ure mal pospricas s ksno barvo, ki se ti doma valja (tko povrsno), da mas potem neko vodilo, do kje je hrapav sprickit (seveda je potrebno use lepo obrusit, da ne pride do pomaranca efekta) se zadevo pusti, da se posusi (nekateri pravijo da je dobro da se use mal usede in pustijo zadevo starat 1 do dva mesca), se jo obrusi s vodobrusnim papirjem, pri cemer pazimo, da ne presmirglamo (zaradi drugacnih odtenkov koncnega laka), ce je se kaj popravimo in to je to....

PS: Celoten postopek za spodnji del karoserije (ki ne bo strihan z lakom).... tko mal povrsno.... odstranis zascito (gumi), zbrusis kar je rjavo, ce je potrebno kose nadomestis z novimi, zvare zamazes s tesnilno maso (sam uporabljam od 3M, ki se kupi v Mavrici) in cez zastrihas s prajmerjem (enokomponentni sprickit), ko je zadeva dodelana... uzames BODY (gumi nanos) strihnes (seveda je debelina zascite odvisna od tega kolikokrat postopek ponovis- priporoceno je usaj 2-krat), potem pa se koncna zascita.... pri cemer je smotrno, da so te zascite drugacne barve, zaradi kasnjesih sanacij poskodb od kamenckov. Pri katrci bos seveda pri sestavi blatnikov potreboval se sanitarni kit v traku, ki ga ravno tako dobis v Mavrici....

LP

R4TL
Odgovori