DTI-DCI

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Uporabniški avatar
tornado
Kraj: Maribor, Slovenija

DTI-DCI

Odgovor Napisal/-a tornado »

Lep pozdrav vsem sodelujocim na forumu Renault.
Moje ime je Rado in prihajam iz Maribora, o letih raje nebi, ker bo skoraj 50. :wink:

Odlocam se za nakup rabljenega Scenica 1.9 dCI. V ponudbi so tudi modeli 1,9 DTI.
Zanima me kaksna je razlika med omenjenima motorjema. Prednosti in slabosti enega in drugega. :smt030

Nekaj o modelu sem prebral tudi tukaj
Zadnjič spremenil tornado, dne 19 Feb 2007, 06:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
tornado

Uporabil funkcijo ''isci'' :shock: :oops: in nasel konkreten oggovor. :smt009
Bojci napisal/-a:V javnosti je en kup kreganj, kaj je boljse in kaj slabse, kaj je pozresno in kaj ni.

TDI - je sistem crpalka-soba: zelo znani so Nemci po teh motorjih, ki razvijajo dokaj dobre lastnosti seveda skupaj s turbino. Crpalka stiska gorivo s tlakom recimo 1600 barov na sobe, ki direktno vbrizgajo gorivo v motor...slaba lastnost je to, da tile dizli "tolcejo" kot traktorji, ker crpalka potisne gorivo malenkost pred prihodom bata v zgornjo mrtvo lego....najvecji izkoristek goriva.
S cipi se da dobro navijati te zadeve, s tem se poveca poraba in kakovost izpuha pade.

Common Rail - sistem skupnega voda: Najprej nizkotlacna crpalka, potem visokotlacna crpalka, ki konstantno (ne glede na vrtljaje) daje recimo 1600 bar tlaka v komoro, iz katere so potem speljane cevke, ki vodijo do piezzo vbrizgalnih sob. Odpiranje sob ima cez elektronika vbrizga, vbrizg je pa sestavljen ponavadi iz vec faz:
- predpolnjenje: ko se bat vraca v zgornjo lego, na 75% poti sobe vbrizgnejo toliko goriva, da oblazijo sunek bata in s tem predhodno segrejejo prostor (dizel deluje po principu klenkanja - samovziga)
- redno polnjenje: v tej fazi so komaj TDI-ji zaceli polnit cilinder in to je tik preden bat doseze zgornjo lego...ta vsebina goriva potem eksplodira in ima najvecji efekt....najvecji sunek bata navzdol. Traja pa zelo kratek cas.
- 2. redno polnjenje: ko se bat ze vraca navzdol, takrat pihne soba se tretjic, da eksplodira se enkrat in pozene bat navzdol...zrak je ze ogret, zato pride do popolnega izgorevanja.

treba je vedet, da je tlak na sobah enak tlaku v komori (ok, par barov razlike zaradi izgub na poti do konice sobe)...zaloga tega tlaka je ves cas...to je zelo pomembno, zato common rail motorji dosegajo velike navore v nizkih vrtljajih.
Najvecje zasluge so pa pri piezzo sobah...trikrat pihne gorivo v cilinder pri enem izgorevalnem procesu. Zakaj je to boljse? Ker zmanjsas vibracije motorja, hrupnost, porabo in potreben manjsi vztrajnik, ki je povezan z odzivnostjo motorja.
Izkoristek se poveca, saj so ti cikli preracunani in optimirani. S tem se pa zmanjsa poraba. So pa nastavitve od motorja do motorja razlicne...zato razlicne zmogljivosti.

Kombinacijo zmogljivosti motorja pa seveda diktirata turbina (tlak polnjenja zraka, skupaj z intercoolerjem) in pretok goriva (cas odprtja sobe).
Ceprav je kompresijsko razmerje odlocilni faktor izkoristka otto in diesel motorja so pri Renaultu sli zaradi turbine s kompresijo dol (tudi na 16,5:1), da so lahko dali vecji tlak turbine, s tem zagotovili enake pogoje kot prej, imajo po vec maneverskega prostora za 3step vbrizganje. Primer 1.5 dCi 105 KM....od kod mu taksna moc? To je finta.
Stare petke dizel so imele 21,5:1....seveda brez turbine.

@lightning: verjetno te zanima poraba za dCi 98 KM in dTi 98 KM. Po moje ni bistvene razlike, ker se pri tem ne razvijajo velike moci. Mogoce je poraba bolj v prid dCi-ju ob bolj dinamicni ali sportni voznji...zaradi delovanja vbrizga, ki sem ga gor opisal.
Razlika v porabi med kaksnim starejsim VW passatom TDI s 140 KM in laguno dCi recimo 150 KM je razlika v porabi vsaj za liter, ce ne vec-
Je pa res, da imajo tudi nemci Common Rail ze noter, ampak se vedno pod imenom TDI.

Vsi traktorji so recimo se po principu crpalka-soba....zato pa tak tolcejo.

e, nasel sem hudo animacijo dCi motorja, dal gor leonit:
http://rk.avtomobilizem.com/renaultforu ... hp?t=10423
Lp Rado
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Pozdravljeni!

dCi-ja, ce je le moznost.
Malenkost manjsa poraba, boljsa krivulja navora zaradi skupnega voda (common rail).
Slika
Uporabniški avatar
tornado

Odlocam se za nakup rabljenega Scenica 1.9 dCI.
Kocka je padla. :rainbow1:
Zadnjič spremenil tornado, dne 20 Feb 2007, 15:51, skupaj popravljeno 2 krat.
Lp Rado
scrat
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a scrat »

Nocem vas strasit...ampak meni je 2x v pol leta crknila nizkotlacna pumpa za nafto pri Scénicu 1.9dCi. Samo v vednost. Drugace vam pa zelim, da boste naredili veliko varnih km in brez servisov.
Uporabniški avatar
tornado

Ali to pomeni, da imajo konstrukcijsko napako ali slucajno? :wink:
Kolik pa je strosek te pumpe? :roll:
Lp Rado
scrat

Ne vem, ce imajo konstrukcijsko napako...jst sm dal nazadnje pred novim letom na pooblascenem servisu (pac bil je najblizji) 75k skupaj z delom. V glavnem predrago.
Pancho
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Pancho »

Jaz sem bil 3 leta lastnik megana grandtour-ja 1.9 dCi, l.2004(od l.04 odpravljene nekatere hibe 1.9dCi motorja). Motor delal brez problemov. Pac najprej motor ogret na delovno temperaturo in priganjanje se lahko zacne. Pred koncem voznje pa seveda znizat vrtljaje motorja in po zaustavitvi z vozilom pocakati se vsaj 30sek., da se vrtljaji turbine znizajo oz. da se le ta ustavi (vklop turbine se mi zdi, da je nekje od 1200-1250 obr. navzgor).
Vedno tankal gorivo na OMV, baje so tisti, ki so imeli kaksne tezave tankali vedno na PETROL-u (dizel slabse kakovosti - bolj umazan).
scrat

Res pa je, da sem tankal na Petrolu.
Uporabniški avatar
tornado

Pancho napisal/-a:Jaz sem bil 3 leta lastnik megana grandtour-ja 1.9 dCi, l.2004(od l.04 odpravljene nekatere hibe 1.9dCi motorja). Motor delal brez problemov. Pac najprej motor ogret na delovno temperaturo in priganjanje se lahko zacne. Pred koncem voznje pa seveda znizat vrtljaje motorja in po zaustavitvi z vozilom pocakati se vsaj 30sek., da se vrtljaji turbine znizajo oz. da se le ta ustavi (vklop turbine se mi zdi, da je nekje od 1200-1250 obr. navzgor).
Vedno tankal gorivo na OMV, baje so tisti, ki so imeli kaksne tezave tankali vedno na PETROL-u (dizel slabse kakovosti - bolj umazan).

Danes sem dobil mail o dveh izlitih naftah bojda ena iz Petrola, druga iz OMV.
Ce je to to res kar pisejo in je na slikah je to res vredno razmisleka.
Ce koga zanima naj mi poslje svoj mail, da mu zadevo posredujem.
Lp Rado
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Ta novi Primadiesel na Petrol-u je baje neprimerno boljsi od tistega diesla, ki je bil do lanske jeseni... Osebno tankam najvec OMV. 2x je bil tankan na PETROL-u. Je pa res, da sem nardil nekoliko vec km z tistima tankoma, kot pa ponavadi ko tankam na OMV.. :?
Uporabniški avatar
meganeman
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a meganeman »

@scrat sam ti pa res strasis ludi:(. Skoda, da se ti je to zgodilo jst mislim, da cista smola oz. je kaka druga komponenta okvarla pumpo. Pr men pa vseh ko jih poznam dci-ji laufajo vredu, sploh novi modeli ko so res vse hibe odpravli. Jst sm vseekakor za dci, novejsa tehnologija.

Men se pa zdi, da se turbina ofne sele pr 1800 obratih, oziroma tam zacne men avto vlect pa zvizgat zacne, ce odprem okno:).
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika
http://megane-forum.eu/
scrat

Sj nocem strasit...sam napisal sem kaj se mi je zgodil. Mogoce sm naletu na napacnega...ampak je pa bedno, da ti crkneta dve pumpi v 6 mesecih :? Men bi blo bolj v veselje, da sploh ne bi crkvalo. Nikomur tega ne privoscim. Sploh k vem kaksne probleme mas pol.

Zanc sm gume enmu modelu iz Celja prodal...model ma xantio tudi diesel...in se je pelju proti lj...prejsnji dan je tankal na petrolu in mu je crknila pumpa za nafto...drgac pa baje skos tanka na OMV... :? V glavnem...skoda!
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Hm.. ni PETROLova nafta kriva, ce je skoz na OMV tankal. Pol pa en tank drugje. Potem bi prej kaj od vbrizgalnega sistema zatajilo kot pa crpalka sama. Tu je lahko vec dejavnikov. Tudi vprasanje kako pogosto kdo menjanaftni filter, pa kolikorkrat je kdo kje ostal brez goriva oz. ce vedno izpraznis tank do podna. Ponavadi sploh pri starejsih avtomobilih, je na dnu tanka kr nekaj "usedlin" nafte. Zato dizlasa ni pametno z lucko okoli vozit :wink:

Potem bi morali TDi-ji od VW in Audi-ja se bolj pogosto crkovat zaradi nafte, ki je pri nas na trziscu, ker imajo se manjsi premer luknjice na vbrizgovalni sobi ter vecji pritisk kot dCi-ji :wink:

..tako da je hiba nekje drugje. Lahko v dobavitelju crpalk, ki jih uporablja Renault..
scrat

Najverjetneje...so pa sigurno Bosch-eve pumpe...vsaj za Renault govorim.
Ker samo Bosch lahko zagotovi dobavo tako velikega stevila pump...drug jih ne more, ker men se zdi ni tok velike firme v Evropi.
Odgovori