Laguna II, zavore ruzijo

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
medvedek80

Laguna II, zavore ruzijo

Odgovor Napisal/-a medvedek80 »

Lep pozdrav,
prosil bi vas za pomoc o okvari moje lagune. Zgodba je kr dolga ampak bom poskusu na kratko...Laguno l. 2001 sem kupu preko Porsheja pred pol leta, avto je imel kmalu zatem ko sem ga placal tezave, in sicer ob zaviranju pri nizjih histostih, tik preden se je avto ustavu je rahlo treslo. Ker je bil avto se v garanciji (avtohise kjer sem ga kupu) en mesec sem ga jasno peljal nazaj, in hoteli so ga sami popravit. neki so scistli zavore in ni pomagalo, zato sem ga pripeljal ponovno...tokrat so se posvetovali z renault in kljub temu da jim je mehanik reku da je nosilec motorja treba zamenjat so vztrajali pri svoji "kmecki pameti" in zamenjali prednje diske in ploscice. ko sem avto odpeljal (kljub temu da so mi rekli da je avto OK) je avto slabo zaviral, mislil sem da je to normalno ker se more utect, po nekaj kilometrih je zacelo tako trest pri zaviranju da se mi je volan obracal, pri visjih hitrostih sem mislu da me bo vrglo s ceste... sem ga spet pripeljal nazaj, vsi so bli jasno zacudeni in so ga peljali na renault...tam je sreviser neki omenu da so nekaj narobe sestavli...ok, sem reku...se zgodi, samo da bo zdej avto vredu...po nekaj dnevih spet isto, toda tokrat se ruzi zraven...peljem direktno na renault ker sem imel porshejevcev dovolj, in mi mehanik menja nosilec motorja, tresenje je res nehalo, motor je bil bolj miren, ampak zavore ruzijo...sem peljal spet na renault nazaj, so scistli zavore...en teden je blo vredu (ampak se mi je vseeno zdelo da ne zavira normalno, ce sem malo pritisnu na zavoro je kot bi zaviralo v rahlih sunkih, neenakomerno...) sem peljal spet nazaj, je spet pogledal in mi ni znal svetovat kako naj resim problem. Pozabu sem se dodat, da se mehanik na renault in porshejevci poznajo, in sem imel od vsega zacetka rahel obcutek da mi nekaj prikrivajo...zadnje kar mi je reku na renault mehanik je to, da bi on na mojem mestu vozu kr tako s temi ploscicami, ker da to obcasno ruzenje ni nic hujsega...obenem mi je se dejal da bi blo dobro ce bi menjal volanske spone ker imajo luft...takrat je bil moj zadnji obisk pri mehanikih...sam sem pogledal in res je imelo malo lufta, ter sem kupu nove spone in koncnike in sam menjal, ampak zavore se vedno ruzijo. Celo zgodbo sem opisal zato, ker se je to ruzenje pojavlo po tem ko so mi menjali diske in ploscice, ampak zgleda da so diski in ploscice original. Prosil bi vas, ce mi lahko svetujete kaj lahko se nardim ali pogledam? ima kdo podobne izkusnje z zavorami? ruzi mi pa vsake tolko, pri srednje mocnem zaviranju...recimo ce se vozim proti semaforju 50km/h, se prizge rdeca luc, in malce mocneje enakomerno zaviram...ko pade hitrost recimo na 30 pa do zaustavitve mi fajn zaruzi, kaksenrat malo, kasenkrat ful al pa tudi sploh ne...nove ploscice so okoli 70eur..je mozno da so original ploscice slabe? jst imam obcutek kot bi se prevec "krusle" in se prah prevec nabira in da je to vzrok...res je da je tega praha naokoli precej in tudi ce ocistim se hitro spet nabere...nimam pa izkusenj da bi vedu ce je to normalno ali ne...za vsako pomoc vam bom zelo hvalezen, na tem forumu sem nasel ze kr nekaj dobrih nasvetov, upam da boste znali tudi meni svetovat...zlasti ker sem izgubil zaupanje mehanikom, tudi na renaultu! Jst sem kupu avto da ga bom lahko uporabljal, ne pa vozu na servise vsak drugi dan :/
Najlepsa hvala
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

najprej dobrodosel na forumu. :D

joj...sem se kar namucil branja.. :? :wink: ampak ok...mas tezavo

problem je verjetno v ploscicah in sicer mozno je da so bile ploscice pregrete...si mocno zaviral po tistem, ko so ti zamenjali?
Pa tudi kombinacija diskov in ploscic, ki jih ponujajo nekatere avtohise niso najbolj zanesljive...zal verjetno bo potrebna zamenjava.

Sicer pa, ce si s tem kompeltom ze nekaj prevozil...kaksnih tisoc kilometrov vsaj...bi jih lahko malo bolj pritisnil...bolj sunkovito zaviral..bodo mogoce prisle do izraza.
Slika
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Ali imas zadaj bobne? Ce ja, preveri kako je s cilindri - za take tezave je obicajno kriv cilnder, ki pusca, zato boben zelo hitro zarjavi, sploh v tem vremenu. Potem pa ene par zaviranj prevec prime, ruzi itd.
LP, Samojed
r4tl

Odgovor Napisal/-a r4tl »

Pa ti ropota spredi al zadi? Dej poskus se ustavt s rocno, pa bos vidu kaj se zgodi, drgac pa... bomo vidl kaj je;)

LP

R4TL
O?®e mi je zmeraj rekel:"Nikoli ne bo?° vedel usega..." in "Vse kar so sestavl skp, se da tud raztavt;)
Uporabniški avatar
Tadej
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a Tadej »

Dej avto v kako drugo renault hiso pelji...
Uporabniški avatar
Bojci

tocno ja...mozno je zadaj tudi...samo ugotoviti je treba, ce je 100% zadaj kaj narobe
Slika
medvedek80

Zadaj mam tudi diske, tako da boben ne more biti, in ce potegnem rocno je vse tiho...tudi mehanik je najprej pomislu da bi ble ploscice pregrete, ampak mi ni povedal al po njegovem so ali niso...jst sem tudi sam razstavu in pogledal ampak nisem opazu nic sumljivega...imajo zapaljene ploscice kaksno posebnost? Jst sicer nisem neki dirkac, kaksenkrat res malce potegnem ampak dvomim da bi na renaultu sestavli tak avto, da se zavore takoj pregrejejo?
s tem kompletom sem prevozil cca 5000 km, sumim pa, da se je moglo kaj zgodit takrat, ko so mi menjali komplet in je zaviralo zanic in ful treslo

Bojci...omenu si, da kombinacija diskov in ploscic ni zmeraj prava...to pomeni da obstaja vec vrst? in ce...kako lahko preverim to? ko sem klical na renault rezervne dele za ceno novih me ni vprasal kaksne ploscice bi rad, tako da sem sklepal da ni (napacne) izbire...

da bi peljal avto v drugo avtohiso sem tudi pomislu...samo sem ze tolko placal in brez rezultatov da sem malo skepticen, ne bi spet rad naletel na kaksne ki si ne vzamejo cajt in ne pridejo zadevi do dna...imate morda kaksne preference kje se profesionalno lotijo zadeve? je morda kdo od vas mehanik in bi znal resit problem? sicer sem iz izole ampak bi prisu tudi kam dlje, le da mi avto zrihtajo kot se spodobi.
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Zahtevaj se eno menjavo in pika. Ce so res prvic narobe sestavili (sem to ze videl, ceprav ne vem kako jim rata?), potem so lahko zvili disk, lahko je pocena ploscica ali pa kar oboje. Zahtevaj komplet menjavo, saj so to delali pred kratkim in je garancija.
Drugace pa od oka bom rekel so diski novi Lucas okoli 22 jurjev, ploscice pa okoli 8 jurjev - material cca 30 jurjev oziroma okoli 125 Evrov. dela pa je za hitro menjavo 20 minut, ce se poglobis in se vodila namazes itd pa 1 uro.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Bojci

glede na to, da je avto vec ni v garanciji, priporocam mogoce obisk kaksnega drugega mehanika...in kot pravi samojed, je mozna tudi ta varianta.

Lucas sistem je v lagunah dokaj dober, ni pa pri vseh dober.

Problem je pri Renault servisih, da imajo ponavadi samo dele enega proizvajalca (ker jim dobavlja po ultra nizki ceni), pri ostalih pa imas na voljo vec sistemov.
Slika
medvedek80

Danes sem odlocil in sou kupit nove ploscice. Kupu sem original renault (1x sem kupu za twingota neoriginal in ni zaviralo nic, tako da sem pol mogu se original kupit pa je blo pol vredu), ker ne bi zelel imet prevec stroskov, da bi se diske menjal (ti sklepam da so OK, ker ce bi bli zviti bi verjetno treslo, ampak mi ne...) Najprej sem si pogledal navodila zraven, in vidim da imajo oznaceno smer vrtenja in da je potrebno pazit kako se jih obrne...razstavim zavorno celjust, in kot prvo opazim, da so ploscice pol tanjse kot nove (ceprav so mi trdili na porsheju da so mi menjali diske in ploscice! ocitno so tej kreteni menjali samo diske. ) Kasneje ko jih snamem dol, opazim da so se narobe obrnjene! puscica na ploscici kaze v napacno smer...tu mi pa nekaj ni jasno...avto je bil tudi na renault servisu in sem tudi moral placat demontazo in montazo zavor, da si je ogledal kaj bi lahko ruzlo, in vseeno ni opazil da so narobe obrnjene??? Kaj kdo ve koliko vpliva pravilna postavitev ploscic? Al je mozno da je mehanik namenoma obrnil ploscice da bi videl ce bo se ruzlo??? ce tako, bi mi to lahko vsaj povedal... v glavnem, bolj razocaran nad mehaniki ne morem bit! z novimi ploscicami zgleda vredu zaenkrat, ampak nisem se mocneje zaviral...zdej grem na dopust in bo easy voznja kot narocena da se utece vse skupaj, pa bom pol vec znal povedat ce sem resu tezavo...

hvala vsem za nasvete, so mi prisli zelo prav.
peterson

Odgovor Napisal/-a peterson »

...ruzi mi pa vsake tolko, pri srednje mocnem zaviranju...recimo ce se vozim proti semaforju 50km/h, se prizge rdeca luc, in malce mocneje enakomerno zaviram...ko pade hitrost recimo na 30 pa do zaustavitve mi fajn zaruzi, kaksenrat malo, kasenkrat ful al pa tudi sploh ne...
tudi meni se tole obcasno dogaja. Imam Laguno 2005, kupjeno v Italiji (samo italjanska navodila-ne vem kaj vse spada pod tovarnisko garancijo).
Zanima me ce lahko tako napako uveljavljam v okviru grancije?
scrat

Odgovor Napisal/-a scrat »

A sploh velja garancija iz Italije pri nas? Sicer ne vem zakaj ne bi...
peterson

Odgovor Napisal/-a peterson »

garancija 100% velja, samo ne vem kaj tocno obsega. ali mi lahko kdo poslje slo varijanto (skenirano ali slikano tovarnisko garancijo, opis obsega garancije)
medvedek80

Do zdej sem v mirni voznji naredu 700km, in ni slisat ruzenja...zgleda da so ble res samo ploscice krive...zna morda kdo kaj vec o tem, ali bi bla za ruzenje lahko kriva napacna montaza ploscic (leva ploscica na desno celjust in obratno) al gre res samo za pregretje ploscice? (al je napacna montaza povzrocla pregretje ploscic in posledicno tudi ruznje?)
Odgovori