Servis Megane 1.9 Dci (75KW)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

Dragi postar, tebi tudi ni vse najbolj cisto v glavi :lol:
1. 1.9 dCi(75Kw) ima servisni interval na 15.000 km.
2. Predpisan je elf excelium.
3. Le spraseval sem glede ciscenja ostalih zadev, glede EGR - ja mi je pa vse jasno.
:!:
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
Tommy30

Pa se nekaj: turbine umirajo zato ker folk ne zna vozit.
Npr. jaz imam se vse original gor pa ima motor 157.000 km.
poštar

Odgovor Napisal/-a poštar »

...renault DCI (ne dti) ima servisni interval na 30000km.
...turbine pogosteje odpovedujejo pri renaultih kot na drugih znamkah...ceprav je v veliki vecini os. avtov turbina znamke garett (torej ista)
...najpogostejsa vzroka okvar sta umazano olje oz. nezadostno mazanje
...glede olj...lahko se uporabljajo tudi druge vendar je olje evolution SXR posebej priporocljivo za to vrsto motorjev to olje je bilo tudi posebej razvito za renault DCI commmon rail motorje

.
Uporabniški avatar
Tommy30

postar napisal/-a:...renault DCI (ne dti) ima servisni interval na 30000km.
...turbine pogosteje odpovedujejo pri renaultih kot na drugih znamkah...ceprav je v veliki vecini os. avtov turbina znamke garett (torej ista)
...najpogostejsa vzroka okvar sta umazano olje oz. nezadostno mazanje
...glede olj...lahko se uporabljajo tudi druge vendar je olje evolution SXR posebej priporocljivo za to vrsto motorjev to olje je bilo tudi posebej razvito za renault DCI commmon rail motorje

.
Ja ampak teb res nc ni jasn :shock:
DCI - 75 KW, 88 KW
DTI - 60KW, 72 KW.
Mogoce kej bl jasn :?: :wink:
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Ne se kregat decki.. :!:

Turbine crkujejo oziroma so crkovale vecinoma na lagunah letnik 2001. En vzrok je tical v kvaliteti materiala, saj so te turbine bile grajene za dCi 79 kW, gonili so jo pa na 88kW. Ampak to je bil v laguni porodni krc, saj je laguna II s 88 kW preckala prag leto dni po tem, ko so razvili recimo motor s 75 in 79kW, imeli so pa vsi iste turbine.

Zato naceloma ni problemov z dCi motorji, kot ga ima Tommy28, saj turbine niso izpostavljene obremenitvam.
Jaz glede tega ne bi dvomil, glede olja pa tisto, ki ga je navedel Renault. Bi si pa upal trditi, da so Elf-ova olja res kvalitetna, glede na kaksen Aral, ki je dvakrat toliko drazji....Aral tankajo recimo Skode, pa je za navadno masino preredko.
Slika
poštar

Odgovor Napisal/-a poštar »

...no na BEJI ti bodo pocvedali, da je 90%okvar na turbinah zaradi umazanega olja oz. nezadostnega mazanja.
...tisto glede lagune ne drzi saj crkujejo tudi na 1,5dci
....torej, ce vse sestejemo pridemo do zaljucka, da se olje lahko istrosi ze pred intervalom menjave...zatorej ni vseeno, ce das v motor olje , ki je namenjeno islkjucno dizlom (ispira saje) ali pa olje, ki je primerno tako za benc. kot za dizle.

Kdor hoce mirno spati naj v DCI nalije evolution SXR 5W-40, ker je to olje posebej razvito za DCI motorje.

...ker pa renault trzi vec olj...pa je jasno, da bodo imeli v prod. programu tudi olja, ki so uporabno v benz. in dizel. motorjih.

.
Uporabniški avatar
Tommy30

Tkole je zaenkrat.
Bil sem na furi 1.200 km in se dodatno sem naredil 800 km. (se pravi 2.000 km).
Porabil ni niti kaplice olja, masina dela veliko tisje, poraba neverjetnih 4,5 l/100km. Res je da ga nisem priganjal v max ampak sem vozil cca 140 - 150 km/h. Povprecna hitrost okoli 87 km - na cel rezervar - 1120 km.
Ker je masina obcutno tisja se tudi lepse slisi turbina kako zvizga ko pohodis.
Skratka, mislim da moj renault ne bo vec videl ELF-a. ( pa tudi castrol je enkrat drazji, zakaj nebi bil tudi kavlitetnejsi?)
Mnenja :?: :?: :?:
FastDay
Kraj: Semič

Odgovor Napisal/-a FastDay »

moj fotr ma na 1.9 dci motorju interval menjave na 30.000 km tako napisejo ...je pa letnik 2002 sam ga gre prej menjat....

kero olje si dal notr da boljs laufa avto.....in kok kesa pride.....

ker ta Evolution SXR tud nemore bit glih poceni.... pa tud nimajo ga glih na vseh servisih...
srf

Odgovor Napisal/-a srf »

postar napisal/-a:...pumpa -diza???....mislim, da si malo zamesal saj ne govorimo o VW.

Zakaj olje evolution SXR 5W-40. ker je bilo to olje razvito prav za ta motor.
Res je vecinoma ljujdje tocijo olje excelium ...res pa je tudi, da ima renault najvec tezav s turbinami. Povezava???...pretuhtajte sami . Renault ima izjemno dolge servisne intervale (30000)..olje pa mora do konca spirati saje , ki jih je v motorju bistveno vec kot pri bencincih...zatorej ne reskirat....raje uporabite olje evolution SXR...ker je prirejeno prav za ta motor (DCI)
p.s
vecina turbin odpove zaradi slabega oz. nezadostnega mazanja!

Postar vcasih mal nakladas in se mi zdi da nimas cist razjasnen pojem o oljih. Tvoje nakladanje da je bil evolution razvit samo za te motorje je cista nakladancija saj sta Excellium LDX 5w-40 in EVOLUTION SNR 5W-40 skoraj popolnoma enaka oba za bencinske in dizelske motorje (ne kot trdis ti), kar si lahko ogledas tudi na ELF uradni strani, le da ima EXCELLIUM poleg RENAULTOVE odobritve tudi odobritve ostalih proizvajalcev avtomobilov kot so VW, MB,BMW, GM. Oba imata popolnoma enake ACEA in API norme. Olja sta sicer sinteticna vendar ne 100%. Castrol TXT 5w-40 je po normah slabsi kot oba ta olja in ni primerrn za podalsane intervale. Pri meni se je odlicno obnesel MOTUL 8100 X-CESS 5w-40, je za razliko od vseh omenjenih olj edino olje, ki ima napisano 100% sinteticno, bazno olje pa je iz estra in ne iz naftnih derivatov kot pri ostalih oljih. Samo olje nima veze z EGR ventilom razen ko motor olje rabi, saj gre preko ventila del povratnih izpusnih plinov in tako se na njemu nabirajo saje in ga pacajo.

Seveda pa je pri menjavi olja vedno upostevato se dolocena dejstva. Samo olje zdrzi podalsani interval pri normalni uporabi. Ceprav sem vedno in se vedno menjam olje na polovicni interval kot je predpisao, me je RENAULT s svojim servisnim planom pri novemu Scenicu DCI 130 PDF presenetil, saj je menjava olja po novem zopet na 15.000km.
Se vec, pri naslednjih pogojih pa je potrebna menjava na 7.500 km (vleka prikolice, vec kot 50% mestne voznje, povprecna hitrost pod 50km/h). Ker so pri ELFU pri ceni SOLARISA malo preterali je zopet na vrsti MOTUL, ki ima zahtevano Renaultovo C3 normo in so mi ga brez problema dali not, ceprav je avto se v garanciji.

srf

Odgovor Napisal/-a srf »

Tommy28 napisal/-a:Tkole je zaenkrat.
Porabil ni niti kaplice olja, masina dela veliko tisje, poraba neverjetnih 4,5 l/100km. Res je da ga nisem priganjal v max ampak sem vozil cca 140 - 150 km/h. Povprecna hitrost okoli 87 km - na cel rezervar - 1120 km.
Skratka, mislim da moj renault ne bo vec videl ELF-a. ( pa tudi castrol je enkrat drazji, zakaj nebi bil tudi kavlitetnejsi?)
:shock: Kolk pa si dal za ta castrol ker pises da je enkrat drazji?
Uporabniški avatar
Tommy30

srf napisal/-a:
Tommy28 napisal/-a:Tkole je zaenkrat.
:shock: Kolk pa si dal za ta castrol ker pises da je enkrat drazji?
V trgovini pride 1L 3800 sit.
Drugace pa to olje dobim zastonj oziroma 1.600 sit po litru. ( na netu ga eni modeli prodajajo po 2 jurcka). - Je pa v litrskih embalazah.
Uporabniški avatar
CliYo II

Odgovor Napisal/-a CliYo II »

Tommy28 napisal/-a: Drugace pa to olje dobim zastonj oziroma 1.600 sit po litru.
Kje pa ce smem uprasat :?: :oops:

Lp!
FastDay
Kraj: Semič

Odgovor Napisal/-a FastDay »

V trgovini pride 1L 3800 sit.
Drugace pa to olje dobim zastonj oziroma 1.600 sit po litru. ( na netu ga eni modeli prodajajo po 2 jurcka). - Je pa v litrskih embalazah.
daj povej oznako olja, da vem pol kupt tapravo olje 8)

a je to mogoce ta CASTROL TXT Softec 5W-40
Uporabniški avatar
broker

Odgovor Napisal/-a broker »

Ne bit tuk naivni, da bo po castrolu,...npr.avto kr lepse laufal,...
Lahk da je mel prej slabso nafto al kej,...

SVETOVNI PRVAK,...
Renault F1 uporablja ELF!...pol je tud za nase mlincke dobr :lol: 8)
[email protected]
Clio RS II PH2 s.n. 000001 :)
scrat
Kraj: Ljubljana

Re: Servis Megane 1.9 Dci (75KW)

Odgovor Napisal/-a scrat »

Tommy28 napisal/-a:Pozdravljeni!
Zanima me, ali lahko namesto Elf Excelium - 5-40w v masino nalijem Castrol TXT-Softec z isto gradacijo 5-40W. Ali je kaka razlika oziroma je imel kdo zaradi tega probleme?

Zanima me tudi, ker ima avto 155.000 km, ali bi bilo dobro podreti EGR, turbino, cevi, izpusni, sesalni kolektor ,ter vso zadevo ocistiti - ker mislim da je mocno zapacano vse skupaj. ( lani smo podrli EGR in ga scistili ker je bil cisto zamasen in sem videl da je tudi ostalo zamasceno). Aja se to vse je se original, turbina, pumpa....

Ali je morda kak problem glede tega ciscenja delov, da se nebi potem kaj pokvarilo?
Kok prevozenih km pa imas? Jst mam 64120 prevozenih in mi nic olja ne papca. Tok, tok, tok na votu les.

Pa zanima me se, ce je kdo natocil v masino kdaj od QMI tisto tekocino k ti na stenah motorja naredi teflonsko oblogo za lazji vzig in pa manjsao obrabo sestavnih delov. Mnenja? Sam bi to zadev vlil v masino. Moj mehanik mi je to priporocal, ker je on zadevo tocu v passata in mu je masina laufala 350000 km in ni pozrl niti kapljice olja...
Odgovori