Lambda sonda
Lambda sonda
imam sledec problem, na 1.2 cliotu je crknla lambda sonda (2 bele in crna zicka). Doma imam pa se lambdo od 1.2 16v motorja ki ima pa 4 zicke (2 bele, crno in sivo). A kdo ve a bi zadeva delovala ce bi jaz to samo prilotal na moje zice?
Passt der Hund noch drunter, muss die Karre runter!
Re: Lambda sonda
Ne!jujy napisal/-a:imam sledec problem, na 1.2 cliotu je crknla lambda sonda (2 bele in crna zicka). Doma imam pa se lambdo od 1.2 16v motorja ki ima pa 4 zicke (2 bele, crno in sivo). A kdo ve a bi zadeva delovala ce bi jaz to samo prilotal na moje zice?
Red steelers
Po mojem pa bi, samo vedeti bi moral kaj je katera. Moje predvidevanje - beli sta gretje, Crna bi lahko bila signal, siva pa masa. Ponekod je masa posebej, se pravi je zicka, drugje pa je masa direktno na ohisju. Torej bi moral v tem primeru sivo zicko spravit na maso, npr das gor ceveljcek in jo zategnes na prvi vijak v blizini.
LP, Samojed
Zakaj pa ne? Vsaka lamda sonda spreminja vrednosti med cca 200mV in 900mV, teoreticno bi naj bilo okrog 500mV pri idealnem razmerju bencin/zrak, vendar zaradi izredno strme karakteristike ves cas niha od kolena do kolena. Problem je ce pase navoj, dolzina in ce je lambda v redu. Obstaja sicer se neka razlika med materiali, te med sabo ne pasejo. Vendar mislim, da ce sta obe od renoja, da sta verjetno tudi enakega tipa, sicer se pa to lahko preveri. Torej, kar se tice signala iz lambda sonde - tak bo kot je mesanica oz. bo enak z vsako dobro lambda sondo.
LP, Samojed
Mene pa resno zanima - kaj je drugace pri lambdi, ki je za katom, kot pri lambdi, ki je pred njim? Se ne zezam, resno vprasam. Ce sta iz enakega materiala, je po mojem odgovor nic. Pred katom meri po domace receno kolicino neizgorelega bencina in popravlja mesanico, za katom pa meri isto, z razliko da tam neizgorelega bencina nebi smelo bit. Ce je, se prizge lucka za onesnazevanje okolja. Lahko da tudi vpliva na delovanje motorja, a po mojem je to prvenstvena funkcija. Ce se pa motim, me pa popravite.
LP, Samojed
Nisem 100%, toda mislim da je razlika v tem da prej racunalnik ni zaznal okvare kata..., ce je pa za njim pa pokaze... Je pa zgolj teorija, ki morda ne drzi.Samojed napisal/-a:Mene pa resno zanima - kaj je drugace pri lambdi, ki je za katom, kot pri lambdi, ki je pred njim? Se ne zezam, resno vprasam. Ce sta iz enakega materiala, je po mojem odgovor nic. Pred katom meri po domace receno kolicino neizgorelega bencina in popravlja mesanico, za katom pa meri isto, z razliko da tam neizgorelega bencina nebi smelo bit. Ce je, se prizge lucka za onesnazevanje okolja. Lahko da tudi vpliva na delovanje motorja, a po mojem je to prvenstvena funkcija. Ce se pa motim, me pa popravite.
Red steelers
Ja, to sigurno drzi, ampak zato po mojem ni razlike v sami lambda sondi. Pac ce npr obe dajeta enako vrednost, potem kat ne dela in je to to. Ampak sam clen v osnovi je po mojem enak, tako da je vseeno kam das neko lambda sondo, le prav jo je treba priklopit in seveda navoj mora pasat.
Aja, s tem sem mislil na sisteme z dvema lambdama in mislim da sistema, ki bi imel lambdo samo za katalizatorjem ni. Ali je pred katalizatorjem ali pa sta dve. Dve je imel tudi navaden tvingo, letnik 2003, ki sem ga imel. Se pravi D7F motor (8 ventilov9 in 2 lambdi, ena spredaj in ena za katalizatorjem.
Aja, s tem sem mislil na sisteme z dvema lambdama in mislim da sistema, ki bi imel lambdo samo za katalizatorjem ni. Ali je pred katalizatorjem ali pa sta dve. Dve je imel tudi navaden tvingo, letnik 2003, ki sem ga imel. Se pravi D7F motor (8 ventilov9 in 2 lambdi, ena spredaj in ena za katalizatorjem.
LP, Samojed