Laguna, Volan je iz centra + ne vraca se v centralni polozaj

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
merdzo

Laguna, Volan je iz centra + ne vraca se v centralni polozaj

Odgovor Napisal/-a merdzo »

Zivjo!

Renault Laguna, l.'00, 1.8 16V, Concord.
Volan ima centralni polozaj zamaknjen v levo. Takrat tudi zavija v levo. Je pa se dodatno, da se volan ne vraca v pravi centralni polozaj. Ce zavijem desno, se vrne v pravi center(pa se vedno ne povsem), ce pa v levo pa zelo slabo, ostane v zavoju. Ce volan nastavim naravnost, v pravi center, avto vozi naravnost. Pri zaviranju avto drzi smer. Servo volan mislim, da je variabilni (elektrohidravlicni). Koda avta je B564.
Gume sem menjal naprej/nazaj ter celo levo/desno. Gume imajo usmerjen profil (Eskimo S3). Avto je bil ze 3x na optiki(2x ne verjamem, 1x pa kvaliteten mojster).

Po mojem bi lahko bila dva povezana problema:
1. Lezaji na amortizerjih zapikani (volan se ne vraca v centralni polozaj)
2. Nekaj narobe z volansko glavo ali pa kak nosilec motorja, cesarkoli)

Kaka ideja?

lp
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Volanska letev najverjetneje, ali koncnik volanskega droga...samo bilokero okvaro bi morali na optiki opaziti.
Slika
merdzo

Zivjo!

Kaj bi pa bilo lahko narobe z volansko letvijo?

Dodatna opazanja:
Pri nizkih hitrostih volan bolj sili v levo, pri visjih pa niti ne.
Mislim, da je volan elektrohidravlicen. Kaj to pomeni?
Ali je mozno, da je potrebno elektromotorju ponastaviti sredino? Slisal sem, da je pri novejsih avtomobilih, ki imajo zgolj elektro volan ta napaka pogosta (Corsa).

Ali lahko kdo priporoci kak servis v LJ + okolica?

lp
Uporabniški avatar
re-volt
Kraj: jesenice

Odgovor Napisal/-a re-volt »

lahk da je tut kkšn koncnik... pr men je to zajebaval. a avto kj vlece? a kj ropota na luknah?
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

volanska letev ima lahko luft
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Volanska letev res ima lahko luft, ce je obrabljena.

Drugace pa to kar si napisal kasneje, bi pa lahko bil nekalibriran elektro-hidravlicen mehanizem.
Kot ves, se pri doloceni hitrosti izklopi elektrohidravlicen volan zaradi varnosti (mislim da nad 60km/h). Torej ce je v hisjih hitrostih ok, v nizjih pa vlece, zna to bit zadosten razlog.

Glede popravila pa nocem bit nesramen, ampak dvomim, da mehanicne delavnice znajo to porihtat, zato varianta na pooblasceni servis.
Slika
Uporabniški avatar
sandib
Kraj: Dob

Odgovor Napisal/-a sandib »

Sam imam par mesecev starega megana in mi prav tako vlece volan v levo :x Najveckrat to opazim pri nizjih hitrostih (ca 40-60km/h), ko vozim po ravni cesti in moram volan stalno drzati, da gre avto naravnost. Ne dogaja pa se to vedno! Na nekem forumu sem ze prebral, da je to problem elektrohidravlicnega sistema in da se da nekako skalibrirati. Na uradnem servisu za ta problem niso vedeli in so mi svetovali optiko... :(
Uporabniški avatar
killah bee

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Lahko tudi cesta malo visi in zato avto vlece v stran,to se se posebi obcuti ce imas siroke gume.
merdzo

Ok, bil sem na Plesko cars na Brezovici, kjer so mi kao dokazali, da z mojim avtom ni nic narobe. Racunali so mi 4,5k SIT.

Moj naslednji korak je bil Servocom, podjetje, ki se ukvarja s srevokrmilji ipd. Zmenjan sem, da tja nesem voalnsko glavo+letev, da jo pregledajo in mi eventuelno narocijo nadomestno obnovljeno, katera stane 100kSIT. Original Renault volanska glava + vse kar zraven pase je 200kSIT.

Nadaljevanje prihodnji teden.

lp
Uporabniški avatar
linat
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a linat »

In kaj si zrihtu? Jz mam podobn problem na Cliotu... :cry:
trance0

Odgovor Napisal/-a trance0 »

Pri meni je tudi volan na Twingotu malce v levo, danes sem parkiral na parkplacu sem videl, da je volan za cetrtino v levo kolesa pa so obrnjena naravnost?! Je pa navaden volan, ni servo in mislim, da velja enako, da se iz levega polozaja po zavijanju ne vrne cisto v celoti sam v center. Je tudi tu tezava koncnik ali volanska letev? Pred nekaj meseci sem menjal prednji vzmeti in lezaja amortizerjev, po tistem pa nisem dal delati optike. Verjetno je optika logicen korak, a mi lahko na optiki porihtajo volan oz. ga nacentrirajo tako, da bo kot je treba?
Don`t worry, be happy:)
Uporabniški avatar
elzorro
Kraj: Yes and nice

Odgovor Napisal/-a elzorro »

trance0 napisal/-a:Pri meni je tudi volan na Twingotu malce v levo, danes sem parkiral na parkplacu sem videl, da je volan za cetrtino v levo kolesa pa so obrnjena naravnost?! Je pa navaden volan, ni servo in mislim, da velja enako, da se iz levega polozaja po zavijanju ne vrne cisto v celoti sam v center. Je tudi tu tezava koncnik ali volanska letev? Pred nekaj meseci sem menjal prednji vzmeti in lezaja amortizerjev, po tistem pa nisem dal delati optike. Verjetno je optika logicen korak, a mi lahko na optiki porihtajo volan oz. ga nacentrirajo tako, da bo kot je treba?
Optiko bi moral obvezno nardit, ze zato da ti ne poradira gum. Volan ti bo na optiki nastimal po zelji, naravnost ali" pravilno" blago pomaknjen v desno.
Red steelers
Uporabniški avatar
elzorro
Kraj: Yes and nice

Odgovor Napisal/-a elzorro »

linat napisal/-a:In kaj si zrihtu? Jz mam podobn problem na Cliotu... :cry:
Lezaja na amortizerju Zamenjaj in naredi optiko pa bo. Pa se fedre naj preveri ce ni na koncu kaksen pocen in izgubi visino. :smt051
Red steelers
Uporabniški avatar
linat
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a linat »

elzorro napisal/-a:
linat napisal/-a:In kaj si zrihtu? Jz mam podobn problem na Cliotu... :cry:
Lezaja na amortizerju Zamenjaj in naredi optiko pa bo. Pa se fedre naj preveri ce ni na koncu kaksen pocen in izgubi visino. :smt051
thanx
bomo preverl :wink:
trance0

Odgovor Napisal/-a trance0 »

Potem pa naslednje vprasanje. Kje v Ljubljani z okolico je kaksen res dober optik?
Don`t worry, be happy:)
Odgovori