stanje zobatega jermena

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
skydancer

stanje zobatega jermena

Odgovor Napisal/-a skydancer »

A se da kako preverit v kaksnem stanju je zobati jermen? Gre se za twinga. Tezava je namrec, da so mi na rednem servisu rekli da bi ga bilo konec novembra treba menjat. Prvic je bil menjan pri 60k, vsaj glede servisne knjige. Ko sem jaz avto kupil je imel 113k /zdaj ima 135k) in mi je bilo receno da sta bila zobati jermen in vodna crpalka menjana. In zdaj so ugotovili da tega nimajo nikjer zabelezenega. Imam samo njegovo besedo, da ce je rekel da je bilo menjano, je bilo 100% menjano. Meni seveda ni preventivno 70k ven metat, po drugi strani pa me je malo strah kaj se zna zgodit. So rekli da ce ga utrga, dobim novega, ampak ce pride do tega bo skoda najbrz precej vecja. Kaj mi svetujete?
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

menjaj
Štrom for wife, UPS for life.
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

menjaj :wink:
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Shusuglao
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Shusuglao »

menjaj
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Uporabniški avatar
killah bee

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Ok, trikrat bo dovolj :) Da ne bo tolk off-topicov. Bo folk mislu da nismo resni :D
Uporabniški avatar
tešo
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a tešo »

zamenjaj :lol:
Slika
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Menjava zobatega jermena in crpalke spada med vzdrzevanje. Ce hoces iti v riziko, menjavas kasneje, ce pa ne, pa prej.
Pa kaj imas 16V motor?

Ker zamenjava drugace stane z materialom vred nekje 40k pri 8V motorjih.
Slika
skydancer

Odgovor Napisal/-a skydancer »

ma dobro, nekak ste zgresli bistvo. Receno mi je bilo da je bila zadeva menjana, zdaj pa nobeden ne ve, ker ni pisne dokumentacije (mimogrede, to je bilo receno na uradnem renault servisu-maribor). Glede da sem pravkar vsega boga menjal pa je registracija zdaj, pa se ostali stroski, je magari 40k velik strosek ce nima smisla. Glavno vprasanje je, ali se da kako videt ce je zadeva proti koncu ali ce je prakticno nova?
Uporabniški avatar
killah bee

Imajo testerje jermen. Vendar ne vem kak je to pokazatelj, ce je jermen vredu.
Modriadsl
Kraj: Slovenj Gradec

Odgovor Napisal/-a Modriadsl »

ce je bilo menjano na renault sevisu imajo 100% zabelezeno ker morajo shranit podatke za 10 let
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Vodna pumpa se direktno vidi in se vidi tudi ali je bila menjana ali ne. To opazis ce je med pumpo in motorjem kit, ce je pumpa druge barve kot motor (novejsi izgled). Se pa tudi da snet pokrov jermena, samo je pa zajeban zaradi guzve. Jaz sem ga enkrat snel, pa sem rabil 2 uri da sem ga dobi dol in potem nazaj gor, pa se vijak mi je padel med jermenico - to sem potem izumljal da sem ga ven spravil.
Najlazje bos videl na vodni pumpi, ce se ti zdi (pre)stara samo menjaj vse skupaj!
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Dr_S

Odgovor Napisal/-a Dr_S »

Na vodni pumpi bos edin videl ce je novejsa ce so se kilometri "normalno" nabirali.

Tezko je kakorkoli povedat ce je jermen dober, ker jermen mors prepognit, da vidis ce je kej napokan, pol je zanic.
Go HARD or Go HOME
zupi13
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a zupi13 »

tester zobatega jermena?!?!
nikoli slisal, pa sem delal na pooblascenem renojevem serv isu. ce je bil menjan, morjo imet v bazi podatkov tut ta podatek, al pa lahko ti nardijo kopijo racuna, ce je bil menjan pri 70kkm in je od tega manj kot 5 let, pol se ni treba menjat, ker se menja na 120kkm ali na 5 let, kar je pac prej...
Uporabniški avatar
killah bee

Majo neko napravico za test zobatega jermena :roll:

Mogoce je pa za kaj drugega :)
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Mislim da je to napravica za merjenje napetosti jermena - ob montazi, da se ga ravno prav naspona.
LP, Samojed
Odgovori