Clio 1.5 dci - nekaj vprasanj (novi lastnik)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
borchi

Clio 1.5 dci - nekaj vprasanj (novi lastnik)

Odgovor Napisal/-a borchi »

Lep pozdrav forumu in vsem uporabnikom!

Vceraj kupil Renault Clio 1.5 dci (82KM) 2002 letnik in ze imam nekaj vprasanj:

- ko dam kontakt se prizge vse polno luck, ki cez cas ugasnejo, ne ugasne pa rumena lucka (mislim, da prikazuje volan) in je na levi strani spodaj. ko prizgem motor tudi ta lucka ugasne. kaj pomeni ta lucka?

- nad motorjem sem navdusen (glede na to, da sem do sedaj vozil VW Polo 1.4 (60KM)) le nekaj sem opazil, kar me je malo prestrasilo. ce res zelo pocasi pospesujem npr. v 5. prestavi nekje med 2.500 in 3.000 obrati cutim, da motor malo "zatrepeta" oz. ne vem kako naj povem, nekaj obcutim, da ni popolnoma zvezno, ko pridobivam vrtljaje... kaj je to? naj me skrbi? ce bolj pohodim plin, potem tega ne obcutim.

- ker mi brez mp3 radia ni vec ziveti, ze po enem dnevu pa so mi vsec kontrole avtoradia ob volanu in avtomatsko povecevanje glasnosti ob visanju hitrosti (najprej sem mislu, da je avtoradio pokvarjen :D) me zanima kaksne so moznosti, da vgradim kak mp3 avtoradio in obdrzim upravljanje z obvolanskimi kontrolami. nisem nek avdiofil, tolk da spila.

Hvala!

p.s. ce nisem poslal v pravi razdelek, obljubim, da se bom naucil in poboljsal :)
Uporabniški avatar
Duli
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Duli »

Kar se tice drugega vprasanja, tisto je najbrs turbo luknja, to je povsem normalno, se dogaja pri vseh avtomobilih z turbino.
Uporabniški avatar
gre_up
Kraj: malo naokoli

Re: Clio 1.5 dci - nekaj vprasanj (novi lastnik)

Odgovor Napisal/-a gre_up »

najprej cestitke k nakupu in veliko brezskrbnih kilometrov;)

Clio ima elektro servo in tisto bo najverjetneje kontrolna lucka (navodila ven in prebrat), pocakaj da ugasne, predno zacnes uporabljati volan

glede AR pa tako, da se dobiti AR-je in vmesnike, da bodo delale komande, displej ne bo delal v nobenm primeru
poklici malo monterje ali trgovine z AA pa ti bodo povedali kaj se da dobiti in za kaksne cekine ;)

LP
G
Nasveti so dani v dobri veri, za rezultate ne odgovarjam!
Slika
borchi

hvala vsem!

nisem vedu, da imam turbo diesel motor :oops: zdej se neki spomnem, da so mi razlagali, da je neka razlika med dci z modrim "i" in navadnim dci. torej 1.5 dci s 60 kilowatti je turbo? no, fajn, pol se mi zaradi tega ni treba sekirat.

@gre_up: navodila so v italijanskem jeziku. tako da bom sliko za lucko pripopal mal kasneje, da me se glede tega pomirite :D .

glede avtoradia: a original renault avtoradia mp3 se ne da montirat tako da bi vse delalo? oz. ali sploh se da kupit tak avtoradio in da ni nenormalno drag?
Zadnjič spremenil borchi, dne 20 Jun 2006, 11:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
thesharky
Kraj: Potujoča ribarnica

Odgovor Napisal/-a thesharky »

Lucka ugasne pri vseh cliotih po tem ko prizges avto. Je pa tako kot je gre up napisu...pocakaj da ugasne preden zacnes motat volan...sej ne gori vec kot cca. 2 sekundi.
borchi

@thesharky: hvala! ja, lucka po kaksni sekundi, ko se motor prizge, ugasne.

torej je vse ok. super.

vceraj sem prvic v zivljenju poblendal nekemu mercedesu pri 190km/h :D
bluerunner

Odgovor Napisal/-a bluerunner »

Ja borchi velik veselja v voznji-blendanja pri 190 km/h pa se vec.. :D
Renault Sport fan-Laguna dCI, 96kw dynamic lux
Uporabniški avatar
clio_dizel
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a clio_dizel »

Najprej cestitam za nakup :D , veliko srecnih km, vidim da mas sedaj istega kt jaz :D .

Za servo lucko so ti ze povedal (to je tam, kjer bi bla na obratomeru nicla, ce se ne motim) in prav so ti rekli. Tuki mas se copy/paste iz navodil: "Kontrolna lucka variabilnega servovolana. Lucka ugasne, ko motor stece. Ce se prizge med voznjo, pomeni da je na sistemu napaka. Cimprej se posvetujte s predstavnikom Renaulta." :lol:

Potem za AR se pri Alpine-u dobijo za drazje modele zaslonski vmesniki za vozila, kar pa glede na tvoje zahteve verjetno ne pride u postev. Za obvolansko ti je ze gre_up napisu.

Pa samo se tolk za inf: vsi ta novi clioti dizli (dci) majo turbine in ce pise srebrno vse, ma 65KM, modr "i" ma 82KM, modr "ci" ma pa 100KM.

Pa fajn ti gre tole 190+ :D , ker jaz ga sploh od cipanja naprej ne tisim vec tok na AC, ker se ze tko prevec kadi :lol:
borchi

@clio_diesel: "cipanje" - kaj je to?

sicer pa tistih 190 je blo enkrat, sam tolk da nisem slucajno kupu kaj pokvarjenega. zdej pa itak skoz bulim v racunalnik in gledam, da imam cim manjso porabo (zarad tega sem tut kupu diesla). vec gledam v stevce kot pa na cesto, upam, da se ne zaletim kmalu :D

aha, torej ce prav zastopim, za delujoc display na armaturki se mi ne splaca prevec vlagat. za obvolanske komande pa preko adapterja in avtoradia, ki podpira to rec (IP-Bus?).

mmm... zdej vidim, da se dobi neki tut za iPod-e priklopit na avtoradio...
Uporabniški avatar
clio_dizel

cipanje je to, ko (predvsem avtom z turbinami) povecas moc s spremenjeno elektroniko 8) za kj vec pa v gooogla napisi "cip tuning" in prvi zadetek je lahko ze zelo koristen :D (pa to ni reklama :lol: )

Pa obesi kej slikce gor, da vidmo tvoj dci.power :wink:
borchi

ok. cipanja se js ne bom sou :shock:

sicer sem pa zelo dolgocasen lastnik avtomobilov. men so se lita platisca vecinoma grda, najrajs mam, da je avto malo umazan in zgleda kot vsak drugi avto :D

aja, btw, se da mogoce kje dobit navodila za tega cliota v kakem elektronskem formatu (npr. pdf) v anglescini/nemscini/slovenscini?

sicer lahko grem po trial/error metodi sprobavat kaksne vse funkcije ima potovalni racunalnik...
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

borchi napisal/-a:hvala vsem!

nisem vedu, da imam turbo diesel motor :oops: zdej se neki spomnem, da so mi razlagali, da je neka razlika med dci z modrim "i" in navadnim dci. torej 1.5 dci s 60 kilowatti je turbo? no, fajn, pol se mi zaradi tega ni treba sekirat.

@gre_up: navodila so v italijanskem jeziku. tako da bom sliko za lucko pripopal mal kasneje, da me se glede tega pomirite :D .

glede avtoradia: a original renault avtoradia mp3 se ne da montirat tako da bi vse delalo? oz. ali sploh se da kupit tak avtoradio in da ni nenormalno drag?
Obstaja tudi original MP3 radio (tako kot CD player), imas pa na netu tudi navodila, kako pripeljes ven iz konektorja AUDIO IN chich, nanj pa potem preko AUX priklopis zunanji MP3 predvajalnik...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
clio_dizel

borchi napisal/-a:sicer lahko grem po trial/error metodi sprobavat kaksne vse funkcije ima potovalni racunalnik...
Sj ce te zanima samo za potovalni rac. potem ni problema:

-skupno prevozeno stevilo kilometrov
-stevec dnevno prevozenih kilometrov
-porabljeno gorivo v litrih od trenutka po pritisku na tipko za vklucevanje (tipka ki strli ven iz stevca)
-povprecna poraba goriva v litrih/100km od zadnjega pritiska na tipko za vklucevanje. Vrednost bo prikazana po prevozenih 400 metrih. Podatek je izracunan na osnovi prevozene razdalje in porabe goriva.
-trenutna poraba goriva v litrih/100km. podatek bo prikazan, ko dosezete hitrost 25km/h
-razdalja ki jo lahko prevozite s preostankom goriva v km. Razdalja je izracunana na podlagi povprecne porabe goriva od zadnjega pritiska na tipko za vkljucevanje. Podatek bo prikazan po prevozenih 400 metrih.
-prevozena razdalja v km od zadnjega pritiska na tipko za vkljucevanje
-povprecna hitrost voznje v km/h od zadnjega pritiska na tipko za vkljucevanje. podatek bo prikazan po prevozenih 400m
-Priporocena hitrost regulatorja hitrosti ali omejevalnika hitrosti (odvisno od vozila) Vec o njenem delovanju si preberite v 2. poglavju, v odstavku "omejitve in hitrosti" in "regulator hitrosti"

tole je copy/paste iz navodil -> se mal pa ti bom celo knjizco prepisu :lol:

zdej se pa kr pejt ucit funkcije racunalnika na pamet :D
borchi

@clio_diesel: hvala!

kolk se lahko clovek zanese na tocnost teh podatkov, ki jih daje potovalni racunalnik? ce recimo s tem tankom naredim bistveno manj kilometrov kot jih zracuna racunalnik ali se da to stvar kako kalibrirati?
Uporabniški avatar
clio_dizel

Tuki --> http://rk.avtomobilizem.com/renaultforu ... 6&start=60 sem jazst v enem postu napisu svoje osebne izkusnje z Bord Computerom, pa si preberi :wink:
Odgovori