EGR VENTIL DEMONTAZA

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
blackwolfcar
Kraj: Ig

Odgovor Napisal/-a blackwolfcar »

:shock:

Za vsako sliko pa res ne rabis novega posta (oddan prispevek)!!! :smt046 Drugic raje vse stlaci v enega.
Uporabniški avatar
clio_dizel
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a clio_dizel »

tema sicer ze mal stara, ampak nism hotu odpirat nove. Vceri sem se tud jaz lotu tega. ventil je celo ostal cel, ker baje se jih ful polomi med demontazo.

tuki se lepo vid, da je bil ze kar cas za pucat:
Slika

in pa se ociscen (seveda v glavnem znotraj, sam se bolj ne vidi):
Slika

zravn sem spucu se zracni filter, ki pa itaq caka na zamenjavo s sportnim, ker ga ze dva forumasa hvalita :D
Uporabniški avatar
djsly

Odgovor Napisal/-a djsly »

kako se pozna ociđscena zadeva med voznjo? Kaksna je razlika prej/potem?

lp djsly
scrat
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a scrat »

Dobr si pol naredi, da se ti ni zlomu. 8)
Uporabniški avatar
Mr.B

Odgovor Napisal/-a Mr.B »

Pozdravljeni!

Na Laguni 1.9 DCI (88 KW), prevozenih 103.000 KM sem snel sesalni kolektor ter pogledal se EGR ventil. Ugotovil sem, da je bil EGR se kar lep. Laguno imam sicer ze 2 leti, lahko pa da je bil menjan tik pred mojim nakupom:

Slika

Kasneje sem odstranil se sesalni kolektor. Kolektor je pritrjen z osmimi maticami, dostop do njih je dokaj otezen. Za odstranitev kolektorja je potrebno prav tako (poleg matice) iz bloka motorja odstraniti tudi zadnji (povsem skrajno desni) vijak. Sele nato lahko izvlecemo kolektor:

Slika

Slika

Sesalni kolektor je bil izjemno umazan. Glede na to, da je bil EGR zelo lep, sem sedaj preprican, da je bil menjan. Vendar pa je vrli mehanik ocitno "pozabil" ocistiti svinjarijo, ki je glavni razlog za okvare. Ne vem v cem je smisel menjave EGR ventila, ce so prehodni kanali ostali popolnoma zapacani...(zgleda, da ni imel volje do ciscenja...) Sesalni kolektor sem torej ocistil (cca. 10 dkg saj in umazanije...) Kot sem omenil, sta bila s sajami zabita oba prehoda (kanala) med EGR komoro in glavno sesalno komoro...

Slika

Pri ciscenju sem uporabil sprej za ciscenje vplinjacev , ki je svoje delo opravil presenetljivo dobro. Pomagal sem si tudi s copicem in nafto.

Nasi DCI motorji so zelo dobra stvar. Potrebno je le malo vzdrzevanja (tole moje je bilo bolj za duso). Prav tako pa zagovarjam menjavo olja na 15.ooo km (olja motorjev z EGR pobirajo dvojno mero izpusniih saj) ter uporabo kvalitetne nafte - kolikor pac imamo za to v Sloveniji moznost.

Vsem zelim veliko varnih in brezhibnih kilometrov z DCI motorji!

SRECNO!

l.p. Mr. B
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Zelo dobro opisano!
Pa super predlog za vse ostale!
Slika
Uporabniški avatar
Mr.B

Tule je se slikica (kot zanimivost), kjer je dobro vidna rebrasta cev povratnega voda izpusnih plinov, ki vodi iz izpusnega kolektorja do EGR ventila.

V spodnjem delu se deloma vidi tudi turbina (ki ji zelim se mnoga leta...) :D

Slika

l.p.
Uporabniški avatar
Mr.B

Tule so se skice , ki sem jih uporabil pri demontazi:

Slika

Slika

Upam, da sem komu kaj pomagal.

l.p. vsem!

Mr. B
Uporabniški avatar
clio_dizel
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a clio_dizel »

djsly napisal/-a:kako se pozna ociðscena zadeva med voznjo? Kaksna je razlika prej/potem?

lp djsly
po pravici povedano nisem obcutil nobene razlike...
Odgovori