Kako popraviti display od klime!

Uporabni vodiči
Odgovori
Uporabniški avatar
Cardynal
Prispevkov: 51
Pridružen: 04 Feb 2005, 00:34

Kako popraviti display od klime!

Odgovor Napisal/-a Cardynal »

Vsi, ki imate težave z osvetlitvijo displaya klime na laguni II (mislim da nas je kar nekaj ) boste tukaj izvedeli kako na zelo enostaven nacin zasluziti 120 000 sit (toliko stane novi display). Jaz sem ze skoraj obupal nad osvetlitvijo, iskal sem druge resitve vsako je hotel imeti za popravilo 20 tisoc sit. Hm za 1 min dela je to malo veliko. Tako sem se z pomocjo rusam-a lotil zadeve in prisel do ugotovitve da je popravilo zelo enostavno.

v naslednjih parih stavkih bom poskusal zadevo cim enostavneje opisati in razloziti ce pa se vedno kaj ne bo jasno pa z veseljem pomagam ZASTONJ!!

potreben material :

-spajkalnik z tanko konico (ne sme biti prevroc)
-malo cina (tankega)
-mirno roko

ko boste spajkali probajte cimprej koncati kajti smd upori so ZELO obcutljivi na vrocino, lot se mora svetiti, ne sme bit moten( kot star aluminij) ce se ne bo sveto pomeni da imate hladen lot in spet nebo svetilo.

najprej odstranite pepelnik tu verjetno nebo problemov
ce bodo problemi :
-pepelnik odprete, potegnete proti sebi in ze je zunaj

Slika

nadaljujemo z citalcem kartice:
previdno in z obcutkom potegnemo proti sebi
z obema rokama z eno na levi drugo na desni, da gre ven enakomerno

Slika

zgornjo plastiko odstranimo :
na vsaki strani citalca so haklcki citalec lahko odklopimo jaz ga nisem ker je dovolj prostora.

Slika

in ze smo pri klimi :
klima gre malo tezje iz svojega sedeza, postopek je isti kot pri pepelniku in citalcu, nikjer ni nobenega vijaka ! ko boste klimo dobili ven sta na zadnji strani dva konektorja ki se pa ne snameta kar tako !!! previdno na konektorju je varovalo !!! varovalo pomaknete v nasprotno stran in konektro se bo sam izklopil !! samo ne na silo !!

Slika

klima iz zadnje strani :

Slika

Ko boste klimo razstavljali boste potrebovali izvijac:
na vrhu in spodaj so hakelcki ki jih z izvijacem rahlo vdihnete in prvi del klime gre vstran ( zlgajte si tako da boste znali tudi sestaviti )

Slika


ko zgornji del odstranite je odspodaj se en isti del ki gre narazen isto kot prejsnji pazite display!! je zelo obcutljiv tipke se vam bodo verjetno razletele ni hudega ker grejo enostavno nazaj!

Slika

in sedaj pridemo k bistvu :
ko boste sprednji del oprli boste na desni strani zagledali en kup smd uporov ampak samo eden je pravi :lol:
na slikici je lepo prikazan

Slika

tale upor lepo pospajkajte na vsaki strani, spajkalnik drzite toliko casa da se cin lepo razlije ! ne prevec ker so upori obcutljivi na vrocino !!! ne spajkajte po uporo ampak samo odzgoraj in odspodaj ! kot je narisano na spodnji slikici

Slika



upam da sem vam z tem kaj pomagal na mojem displayu je bila napaka to in sem jo tudi uspesno odpravil

POZOR ! popravilo na lastno odgovornost

ce niste prepricani da vam bo uspelo se lahko tudi zmenimo in vam pac jz to pospajkam BREZPLACNO( no za kako pivo :roll: )


veliko uspehov pri odpravljanju napak upam da bo taksnih clankov cim vec in da se nebo za vsako figo Racunali !


lp
Zadnjič spremenil Cardynal, dne 31 Mar 2006, 22:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Samojed
Prispevkov: 1242
Pridružen: 18 Jun 2003, 14:39
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Hm, cestitam, marsikomu bo prav prislo, imam pa eno vprasanje. Ce sem prav zastopil, je ta upor problematicen in zato crkne osvetlitev. Ce imam prav, potem bi predlagal, da naslednji, ki bo odprl zadevo, prepise se podatke iz tega upora. Ker vec kot ocitno je, da je taupor preobremenjen, zato se razlota, ker se pregreva. In jaz bi ze v prvem susu ta SMD upor zamenjal z obicajnim, ki je vecji in zato ucinkoviteje odvaja toploto. Vse kar je treba vedeti je vrednost tega upora, ki se jo v koncni fazi lahko tudi zmeri z ohm metrom. Mogoce bo pri nekomu celo prezgan in mu bo ta podatek prisel zelo prav.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
sLOVEnec
Prispevkov: 334
Pridružen: 05 Avg 2005, 18:00
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a sLOVEnec »

Mi hudic ni dal mira....sem sel gledat... gor pise 100R ali pa 100A ... pisava je tak cudna, da nisem 100%, ce bi se moral it stavit, bi skorajda reku 100R.

Sel po lupo in multimeter....vsekakor je 100R in premerjeno kaze 100 ohmov.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Prispevkov: 597
Pridružen: 03 Avg 2006, 23:18
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Tut men je stvar uspelo zrihtat.

Na moji klimi so oznake uporov zelo jasne. Na temu problematicnemu pise 101, kar v svetu smd uporov pomeni 10 x 10 na 1 = 100 ohmov. Zalotal sm ga z navadno 100W pistolo, le da sm na konico ovil 1mm bakreno zico in nato lotal s konico te zice.

10 minut dela, clovk ne more verjet kako je to lahk tko enostavno.

Zadaj modula sta dva sopa prikljucnih kablov, tretji je bil pa na modul samo zataknjen - brek kazga ornk konektorja. Kaksna ideja cemu sluzi ta tretji sop kablov?
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
Gverila
Prispevkov: 23
Pridružen: 06 Jul 2006, 20:58
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Gverila »

No, se za vse lastnike Vel satisov: stvar funkcionira tako kot je napisano. Samo demontaza displeja klime je malo drugacna. (po moje precej zakomplicirana) Prispajkas omenjeni upor in zadeva dela!!!!! Ne morem verjet ampak res dela. Najlepsa hvala za podrobni opis.
Renault forever!!!
Emilo
Prispevkov: 60
Pridružen: 02 Dec 2008, 07:30
Kraj: Slovenj Gradec

Odgovor Napisal/-a Emilo »

Danes sem se lotil zamenjave žarnice, na Laguni faza 1. Postopek je pravzaprav čisto enostaven, naprej vzameš ven pepelnik, odviješ 4 vijake ki držijo konzolo od radia, odklopiš radio, in pod klimo odviješ dva vijaka (ta del mi je vzel največ, časa saj sta vijaka zelo mahna in bol v v zadnjem rspodnjem delu klime, tako da jih je teško opaziti, ko pa jih vidiš gredo z sedmico gidore enostavno dol). Klime ne rabiš odlopit ampak je dovolj, da jo le nekoliko odmakneš, nakar na zgornji strani opaziš majhno lučko, ki jo z tanjšimi kleščami zasučeš za 60 stopinj in izvlečeš...
Uporabniški avatar
Dawid
Prispevkov: 180
Pridružen: 03 Nov 2009, 13:09

Re: Kako popraviti display od klime!

Odgovor Napisal/-a Dawid »

Hvala za objavo, res je simpl. Tudi sam sem se danes lotil te osvetlitve, dobrih 20min pa je bilo urejeno. Sicer je pred menoj že nekdo šalabajzersko to popravljal, tako da upam da bo ok, drugače pa bom še menjal upor, trenutno nisem imel nobenega primernega pri roki. Zaenkrat deluje tip-top.

P.S. ima kdo vzadaj za klimo še kakšna 2 konektorja, čemu so namenjeni?

lp,
Avtokozmetika Spoliraj.ME, Mobilno EKO čiščenje in poliranje vozil David JERIČ S.P.

Spremljaš nas lahko tudi na http://www.spoliraj.me
BuzzFuzz
Prispevkov: 60
Pridružen: 16 Jun 2008, 12:55

Re: Kako popraviti display od klime!

Odgovor Napisal/-a BuzzFuzz »

A obstaja kakšen vodič kako do klime v Vel Satisu*?
Odgovori