Menjava olja?

Uporabni vodiči
Captom

Menjava olja?

Odgovor Napisal/-a Captom »

Pozdravljeni.
Se opravičujem, nisem pregledal foruma na to tematiko. :(
Sem nov lastnik Capturja (letnik 2/2017) dci in imam že kar nekaj prevoženih km- cca 33kkm. Imam Čista 5ka brezplačni servisi za obdobje petih let. Postavlja se mi vprašanje okoli menjave olja. Na mojo željo sem ga menjal po prvih 4.000 prevoženih km in potem po izteku enoletnega roka za menjavo pri cca 22.000 km. Na servisu mi zagotavljajo da je menjava dovolj na eno leto ali po prevoženih 35.000 km kar pride prej. V "oštarijskih" debatah nekako vsi prisegajo na menjavo po 15.000 prevoženih km še posebej za dizel motorje. Vse lepo in prav kar se tiče rednega servisiranja za dobo petih let bojim pa se da bo po izteku te ugodnosti (pet let ali 175.000 km) tudi motor iztrošen zaradi premalokrat menjanega olja. Prosim za nasvet.

LP Captom
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Re: Menjava olja?

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Poglej si malo navodila. Verjamem da pri programu čista 5-ka olja pred določeno kilometrino nočejo menjati, ker jih pač stane. Če pa tega nimaš, je pa (vsaj pri mojem bencinarju) tako, da je letni pregled obvezen zaradi garancije in če si naredil 15.000 ali več km (menjava olja kao na 30.000km) se menja po enem letu (meni so ga menjali na 15.500 km :) ), kar sem seveda plačal. Ti bi to moral imeti zastonj, pa se verjetno otepajo.
Glede na predpisane intervale verjetno ne moreš nič, še vedno pa lahko sam pelješ nekam na menjavo olja če se ti zdi. Je pa res, da ob kvalitetnem olju in normalni vožnji menjave na 20.000 niso kriza, lahko pa narediš vmesno menjavo v lastni režiji na polovici.
LP, Samojed
Captom

Odgovor Napisal/-a Captom »

Hvala za podobno mišlenje kot ga imam sam. Bom res menjal olje čeravno na 12 000 do naslednje redne "zastojnske"menjave bom pa naredil še enkrat toliko pa bo.
LP Captom.
Uporabniški avatar
matt79

Odgovor Napisal/-a matt79 »

Jaz sem zamenjal prvič pri 6000km v lastni režiji, filter sem kupil na renaultu da je original. Nato so mi brezplačno zamenjali pri 16000km. Zdaj pa ne vem kdaj naj bi bil naslednji interval. Vsekakor bo pri 30000km če ne pri njih pa v lastni režiji.

Vsekakor pa jih ne bom delal na 30000km kot veli uradni servis.

Poslano z mojega WAS-LX1 z uporabo Tapatalk
Uporabniški avatar
IcEm4n
Kraj: LJ kotel

Odgovor Napisal/-a IcEm4n »

Če imaš My Revision (kar ga imaš, če si vzel Čisto 5ko), potem se na servisu ravnajo po navodilih - torej 30.000km ali 1 leto, kar pride prej. Sem jih povprašal, če bi se dalo delati na 20.000km, pa je bil negativen odgovor.
Ni brzine brez turbine! :D

Slika
Uporabniški avatar
SaXsIm

Odgovor Napisal/-a SaXsIm »

Sam imam podobno idejo, imam Megana z 130KM 1.6dci motorjem (R9M), pa bi prvo leto naredil menjavo olja v lastni režiji. Olje bom kupil original (ELF 5W-30), zanima me glede filtra - nikjer ne najdem, kaj je original vgrajeno, pa ne bi rad, da mi naslednje leto na pooblaščenem servisu težijo, ker ne bo isti filter, kot je bil tovarniško vgrajen. Ima kdo kakšno idejo? Skrajna sila je nakup filtra na pooblaščenem servisu.
Uporabniški avatar
matt79

Filter kupiš original na Renaultu in naj ne bi nihče nič vprašal. Meni je šel nabavit to moj mehanik z vin število megana.

Cena je cca 15€

Poslano z mojega SNE-LX1 z uporabo Tapatalk
Uporabniški avatar
Houly
Moderator
Kraj: Tržič

Odgovor Napisal/-a Houly »

Servis delaš na 10.000 neglede na to ˝kakšen je program pa kaj pravi servis˝. Če delaš servis olja na 15.000 ali pa še več si bedak. DISLAIMER: moje mnenje.

Na vsakem avtomobilu sem delal na 10.000, s tem da na rs-u na 6.000. Mi ni škoda tiste 30-40€ za olje pa filter.
Clio 172 ph 1 woohooo
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Če delaš servise na 30k km, pol po petih letih obvezno prodaj avto

Poslano z mojega SM-G960F z uporabo Tapatalk
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
SaXsIm

Odgovor Napisal/-a SaXsIm »

Mnja, nimam še feelinga za to. Na vsakih 10k km pač ne mislim dajat 250 EUR na uradnem servisu, je pa tudi meni 30k km prehuda (kot je predpisan servisni interval).
Uporabniški avatar
matt79

To prav sigurno da je neumno podpirati odiranje. Ga pač naredis vmes v lastni režiji.

Uporabniški avatar
a_sist
Moderator

naj ti dajo seznam materiala, kupi ga sam in naj oni zamenjajo. z materialom (sploh oljem) odirajo na polno.
Uporabniški avatar
matt79

Ko sem se jaz zanimal na isti način so rekli da to ne velja ker na računu za servis ne bo materiala. Je pa načeloma cena zamenjave olja med uradnimi servisi cca 160€ (delo, olje, filter)

Uporabniški avatar
a_sist
Moderator

Reč jim da imaš spenjač, pa lahko na njihov račun svoj račun pripneš. Ne se pustit odgnat s takimi bedastočami. Probaj kontaktirati kak drug servis.

Poslano z mojega SM-G960F z uporabo Tapatalk
Uporabniški avatar
matt79

Če je to naslovljeno name lahko rečem da sem se zanimal na 4 servisih in cena je bila povsod enaka. Tako da sem se znašel po svoje. Tukaj govorim za menjavo tovarniško ulitega olja po prevoženih 5k km. Drugače imam jaz my revision in se potrudim narediti čez 15k km na leto tako da mi ga zamenjajo po pogodbi vsako leto.

Odgovori