Digitalni števec scenic

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
felix963

Digitalni števec scenic

Odgovor Napisal/-a felix963 »

Dopoldne sem se odpeljal in je števec delal normalno. Ko sem spet prišel do avta in štartal, tema. Ne dela števec, ne daljinske komande radia,... avto pa deluje normalno. Sem iskal po forumu, vsi pišejo, da je števec že prej nagajal, meni pa je delal normalno in ugasnil v trenutku. Okvarjen števec (kot naj bi bila klsaika pri Scenicu) ali morda samo varovalka? Sem iskal, kje bi naj bila varovalka, pa v servisni knjigi ne najdem.
Na forumu je bil tudi omenjen nekdo, ki popravlja števce v MB, pa kot za stavo ne najdem posta :(
Uporabniški avatar
ridder

Re: Digitalni števec scenic

Odgovor Napisal/-a ridder »

felix963 napisal/-a:Dopoldne sem se odpeljal in je števec delal normalno. Ko sem spet prišel do avta in štartal, tema. Ne dela števec, ne daljinske komande radia,... avto pa deluje normalno. Sem iskal po forumu, vsi pišejo, da je števec že prej nagajal, meni pa je delal normalno in ugasnil v trenutku. Okvarjen števec (kot naj bi bila klsaika pri Scenicu) ali morda samo varovalka? Sem iskal, kje bi naj bila varovalka, pa v servisni knjigi ne najdem.
Na forumu je bil tudi omenjen nekdo, ki popravlja števce v MB, pa kot za stavo ne najdem posta :(
Živjo.
Števce se popravlja tudi pri nas, lahko pa se popravila lotiš tudi sam.

Drugače pa kaj je problem: V samem števcu pregori mosfet, ter posledično varovalka (smd). Drugače je pa mnogo načinov po katerih lahko števec "crkne". je pa res, da največkrat začne žmrkati pa ko ga potolčeš zopet dela, pa ne dela... Velikokrat se tudi zgodi, da se resetirajo vsi podatki.
Je pa imel kolega problem, ko niso delale obvolanske komande in radio ni bil prikazan na displayu. no v tem primeru rešitve ni našel :(

če se boš popravila lotil sam, ti lahko pošljem navodila ;)

l.p.
Polnjenje klime že od 30€!!!!!!!!!
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Uporabniški avatar
rusi

Odgovor Napisal/-a rusi »

Zdravo,

se bom vmešal, ker vidim da se spoznate na ta zadeve.... meni display od radia na meganu.. tudi čudno dela, en čas dela normalno, potem se kr obrnejo številke na glavo, epet drugič po sredini potegne črto in zgornjo informacijo prezrvali na spodnjo (npr. VAL 202 je potem AV7 505 če me razumete) spet drugič vse žmrka...potem je normalno en čas...in potem zopet nekaj čudno....

ste že kdaj videli podoben problem? vse konektorje sem že pošprical, pregledal kablovje od radia do displaya..ali je diplay ali je radio?

hvala za odgovor
Uporabniški avatar
ridder

pozdravljeni.
Stranka je imela na renault megane grandtour 2005 podoben primer. tisti radijo je bil z neko mini navigacijo (je kazalo samo puščico na displayu), bil pa je rdeče barve(pisava...). milsim da so to rešili z menjavo displaya. bi se pa pomojem dalo display rešit, vendar sem imel do sedaj samo 1 takšen primer, tako da se v problem nisem nikoli poglobil.

l.p.
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
Uporabniški avatar
felix963

ridder napisal/-a:
felix963 napisal/-a:Dopoldne sem se odpeljal in je števec delal normalno. Ko sem spet prišel do avta in štartal, tema. Ne dela števec, ne daljinske komande radia,... avto pa deluje normalno. Sem iskal po forumu, vsi pišejo, da je števec že prej nagajal, meni pa je delal normalno in ugasnil v trenutku. Okvarjen števec (kot naj bi bila klsaika pri Scenicu) ali morda samo varovalka? Sem iskal, kje bi naj bila varovalka, pa v servisni knjigi ne najdem.
Živjo.

Drugače pa kaj je problem: V samem števcu pregori mosfet, ter posledično varovalka (smd). Drugače je pa mnogo načinov po katerih lahko števec "crkne". je pa res, da največkrat začne žmrkati pa ko ga potolčeš zopet dela, pa ne dela... Velikokrat se tudi zgodi, da se resetirajo vsi podatki.
Je pa imel kolega problem, ko niso delale obvolanske komande in radio ni bil prikazan na displayu. no v tem primeru rešitve ni našel :(

l.p.
Ja, bi prosil za navodlia :oops:
Števec sem že demontiral, ampak potem bo verjetno težava dalje z opremo in materialom za popravilo.
Verjetno se za teh par 10E ne bom zabaval in raje prepustil popravilo nekomu, ki tole počne vsak dan in obvlada stvari.
LP
Uporabniški avatar
ridder

felix963 napisal/-a:
ridder napisal/-a:
Živjo.

l.p.
Ja, bi prosil za navodlia :oops:
Števec sem že demontiral, ampak potem bo verjetno težava dalje z opremo in materialom za popravilo.
Verjetno se za teh par 10E ne bom zabaval in raje prepustil popravilo nekomu, ki tole počne vsak dan in obvlada stvari.
LP
potrebuješ:
smd varovalko
mosfet
lotalnik z špico.

če števec utripa, lahko probaš polotati upore okoli sivega konektorja (seveda moraš ploščo vzeti iz plastičnega okvirja). na njih piše r01 (nevem na pamet, ampka pač upori).
če je armatura mrtva: zamenjaj varovalko (se nahaja zraven sivega konektorja) ter zamenjaj mosfet IRF3710S ki se nahaja pod displayem (ga moraš odstraniti iz plošče).
display odstraniš tako da odlotaš 8 "špic" na spodnji strani plošče, ki držijo eno stran displaja (nogice), ter display nato zapogneš.
vem, težko je postopek opisati napamet, je pa konkretno tvegano... ampak če imaš malo znanja z lotanjem, si spreten z rokami ni problema, pa še za zgubit nimaš veliko.

l.p.

in p.s. ne me zašpecat, da sem razložil postopek popravila, ker nebi bil rad tarča jeze s strani ostalih mojstrov ;)
Uporabniški avatar
rusi

Odgovor Napisal/-a rusi »

točno tko je kot si napisal... avtoradio z mininavugacijo (levo desno puščice) rdeča osvetlitev... ja sej finta je u tem, da se ga težko dobi...(diplay namreč) jutri ga celege prelotam zamenam elko (smd) ti majo življensko dobo 5let... ponavadi je to ravno zaradi tega... pol pa da vidimo, kako pa kaj.. če ma kdo kako rešitev..welcome..

lp
Uporabniški avatar
thunderbolt

Odgovor Napisal/-a thunderbolt »

Kaj je pa vzrok, ko pri scenicu 2 ne dela kontrolna lučka za tempomat, komande za tempomat in vse ostalo na števcu pa deluje normalno?

ridder - kje na Vačah se vas pa najde (imam žlahto tam gor)?
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

Sodelavec ima na Scenic II Conquest identičen problem... Komande od radija in display so mrtvi, radio dela...
Mojster na servisu mi je omenil, da je verjetno problem v display-ju, saj pri teh da ukaze zakomande in radio...
Če boš kaj pogruntal...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
ridder

thunderbolt napisal/-a:Kaj je pa vzrok, ko pri scenicu 2 ne dela kontrolna lučka za tempomat, komande za tempomat in vse ostalo na števcu pa deluje normalno?

ridder - kje na Vačah se vas pa najde (imam žlahto tam gor)?
živjo.

tolsti vrh, je točna lokacija.
drugače pa ja, problem je v števcu, ki ga je možno popravit.
Uporabniški avatar
felix963

Demontiral sem števec, odnesel do mojstra, popoldne popravljeno, testirano in vgrajeno v vozilo.
Zadovoljen, cena ugodna (60E). Sicer lepo opisan postopek popravila na forumu, hvala! Čeprav se ne ubadam dnevno z elektroniko, bi se dalo popravit v lastni režiji. A če pomislim, da bi pol dneva zapravil za iskanje in nabavo delov, dalje, nimam testerja, da bi preveril, če je crknilo še kaj zraven,......
Odločitev, da delo opravijo mojstri, je bila, glede na ceno pravilna.
Leta, temparaturne obremenitve so naredili svoje. Vezje je bilo skurjeno že na oko. Mojster je toplo priporočal uporabo klime, kadar je velika vročina, pomaga pri hlajenju elektronike.
Meni se je okvara res zgodila v času največje vročine junija. Klimo navadno uporabljam na daljše vožnje, pri mestni uporabi, kjer vožnja traja 5-10 min, pa je navadno ne vklopim.
Uporabniški avatar
ridder

felix963 napisal/-a:Demontiral sem števec, odnesel do mojstra, popoldne popravljeno, testirano in vgrajeno v vozilo.
Zadovoljen, cena ugodna (60E). Sicer lepo opisan postopek popravila na forumu, hvala! Čeprav se ne ubadam dnevno z elektroniko, bi se dalo popravit v lastni režiji. A če pomislim, da bi pol dneva zapravil za iskanje in nabavo delov, dalje, nimam testerja, da bi preveril, če je crknilo še kaj zraven,......
Leta, temparaturne obremenitve so naredili svoje. Vezje je bilo skurjeno že na oko. Mojster je toplo priporočal uporabo klime, kadar je velika vročina, pomaga pri hlajenju elektronike.
Meni se je okvara res zgodila v času največje vročine junija. Klimo navadno uporabljam na daljše vožnje, pri mestni uporabi, kjer vožnja traja 5-10 min, pa je navadno ne vklopim.

tukaj ni problem v hlajenju ;) lahko imaš vklopljeno klimo pa tudi dušik napeljan po plošči, pa se v 90% pri vseh scenicih 2004-5-6 to zgodi. Pač slab mosfet. Se zamenja pa paš naprej mer ;)

drugače pa za ostale, klubski sponzor popravlja te armature za ugodno ceno=popust za renojeve forumaše.

kar se pa tiče delov.

v justu ali ic electronica se jih da kupit, je pa vse po naročilu. Najbolje da tja odneseš ploščo pa ti on dol pobere. edino za mosfet moraš vedeti številke.

l.p.
Uporabniški avatar
rambo
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a rambo »

felix963 napisal/-a:Demontiral sem števec, odnesel do mojstra, popoldne popravljeno, testirano in vgrajeno v vozilo.
komu si pa nesel če ni skrivnost
Renault Laguna Monaco GP 2.0t-NAPRODAJ-FOR SALE
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Uporabniški avatar
felix963

Oprosti za pozen odgovor :(
http://www.jvc-servis.si/SubStoritveAvt ... onika.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tonikar

Odgovor Napisal/-a tonikar »

Pozdravljeni, mogoče kdo ve kateri tip SMD varovalke je potreben? Hvala za odgovor v naprej.
Odgovori