"VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Uporabni vodiči
Odgovori
Uporabniški avatar
GrizZzLy91
Prispevkov: 94
Pridružen: 03 Sep 2011, 19:47

"VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Odgovor Napisal/-a GrizZzLy91 »

No danes sem se odločil, da bom potegnil slike dol s telefona in se spravil k temu, da predstavim upam da kar se da na najbolj enostaven način "VODIČ MENJAVE LEDIC PO STIKALIH":

KAJ VSE POTREBUJETE:
- spajkalnik (manjši je in tanjšo špico ima, boljše je)
- sesalko za lot
- upore in ledice
- dokaj mirno roko
- in seveda elektrolit oziroma po domače cin za lotanje (priporočljivo je tudi imeti pasto oziroma mast, katere naloga je, da potegne lot nase) s to pasto namažete dele za spajkat in je zelo učinkovita :P :twisted: .

NO PA ZAČNIMO!

Najprej je bilo potrebno vse pobrati ven iz avta. Kot se na sliki vidi, za stikale ne potrebujete nobene znanosti, ker se da večina plastik, kjer so notri stikala odstraniti tako, da jih samo malce s kakšnim tankim šraufencigrom potisnete proti sebi in imate vse v rokah hehe :mrgreen: :mrgreen: . Aja razen tistega displaya za prikaz ure se nisem lotil, ker še nisem imel smd ledic doma, ampak razstavil pa sem armaturko narazen, je tudi enostaven postopek, samo odtegnete vse vijake ki se nahajajo spredaj na zračnikih pri steklu, pod letvicami pri volanu in na sovoznikovi strani na strani, ko odprete vrata in še nazadnje morate odstraniti zgornjo plastiko pri števcu in tam notri sta še skrita 2 šraufa za odtegnit in potem samo enostavno potegnete vn armaturko. Edino kar je še, morate odstraniti stebričke, da gre ven armaturka.

No takole zgleda iz avtomobila pobrani deli, ki so prišli v poštev za menjavo ledic.

Slika

Potem smo začeli stikala razdirat...najprej je bilo na vrsti stikalo na sovoznikovi strani za pomik stekel. Vse kar potrebujete je majhen tanek šraufenciger, da lahko odpnete zatiče na stikalu, in ko razdrete vse plastike, pridete do tega:

Slika

Tukaj je potrebno še odstraniti to plastiko dol, kar naredite na enak način, kot je napisano zgoraj.

Na naslednji sliki pa že vidite odstranjeno ledico iz stikala in vezje, kjer je dokaj dobro razvidno, kje je bila ledica notri. Plusa in minusa od ledice ni problem najti na vezju, ker se prav vidi, kje je odščipan plus in minus in se praktično 2 lota razlikujeta od vseh ostalih, ki so med sabo skoraj popolnoma enaki. In kje je plus, kje je minus je čisto logično, najlažje si zapomnite po tem, da na tisti strani, kjer je upor je ponavadi tudi plus, drugače pa malo poglejte pot vezja in vam bo takoj jasno :) :).

Slika
Slika

Tukaj pa je že vstavljena nova ledica in pripravljena za zalotat :)
Slika

in še končen izgled in seveda tudi testiranje svetilnosti ledice (vse se je testiralo že pred montažo, da ne bi slučajno kakšna ledica bila zanič in bi potem to šele na koncu ugotovil heh :oops: :mrgreen: :mrgreen: )

Slika
Slika

Potem sem se lotil naslednjega stikala in sicer na voznikovi strani za pomik stekel in princip razstavljanja je enak, kot pri prejšnjem stikalu in vse ostalo.

Razstavljeno stikalo:
Slika

Pogled na vezje, kjer lahko v vseh 4 kotih vidite kako izgleda zalotana ledica in kako se opazi razlika med drugimi loti:
Slika

odstranjevanje ledic:
Slika
Slika

medtem sem si še označil na vezju, kje potekajo plusi od ledic:
Slika

in potem se je začelo lotanje novih ledic nazaj vendar!!
BODITE PAZLJIVI NA NASLEDNJE: ko boste menjavali ledice na tem stikalu boste opazili, da je na vezju samo 1 upor...torej če prav mislim, gre o zaporedni ali vzporedni vezavi, to nisem čisto prepričan, ampak poanta je v glavnem v tem, da morate na eni strani dati plus ledice na PLUS, na drugi strani pa plus ledice na MINUS. Strani vam točno ne vem povedati ampak najbolje, da to naredite in greste preverit v avto, tako kot sem jaz to naredil, da sem samo nataknil gor vezje na plastiko in priklopil v avtu.

In še slike končnega izgleda zamenjanih ledic na stikalu:
Slika

Takole in smo že pri naslednjem stikalu in sicer je to stikalo za ogrevanje zadnjega stekla. Princip je popolnoma enak kot pri stikalu na sovoznikovi strani, tako da je že vse razloženo edina razlika je, da tam kot boste lahko opazili na sliki lahko plastiko enostavno odstranite in imate več dostopa do menjave ledice

Slika

sestavljeno stikalo nazaj skupaj z novo ledico:
Slika

Počasi se že približujemo proti koncu in tukaj bo predstavjeno stikalo za zaklep vozila znotraj. Postopki za razstavlanje stikala enaki kot vse zgoraj, in potem pridete do 2 ledic...sedaj pa ugotoviti, katera je prava za zamenjati? No to je čisto preprosto, samo pogledate, na kateri strani imate štiftek za klikanje gumba in tista ledica, ki je zraven tistega štiftka je prava za zamenjati :). Jaz druge ledice, ki sveti rdeče nisem menjal, ker mi lepo sveti in je ostala nespremenjena :).

in še slikce tega stikala:
Slika

zamenjana ledica:
Slika

No in veliki finale...zadnje stikalo in sicer za nastavitev snopa luči...to pa je bila borba bi lahko rekli heh :mrgreen: :mrgreen: .
Najprej sva s kolegom, ki mi je ves čas pomagal iskala rešitve, kako bi naredila ledico notri, da bi lahko tudi oranžna plastika ostala notri in najprej je prišla takšna rešitev:

še nespremenjena plastika:
Slika

prva sprememba, ker je bila ledica prevelika in sva mislila, da bi samo odstranila del plastike:
Slika

vendar se je zelo hitro izkazalo, da ta rešitev ni obrodila ničesar, ker ko sva sestavila skupaj, svetloba ni prišla do prednje strani...torej iskanje novih rešitev...potem sva se odločila, da bova ledico pobrusila do minimuma, ker če ledico zbrusiš ji povečaš kot svetilnosti in sva naredila tole:
Slika

kako nama je tako uspelo pobrusiti ledico, bo razvidno iz naslednje slike :lol: :mrgreen: res je bilo smeha polno zraven, ampak tako je bila ledica pobrušena in gotova v 30 sekundah, če ne še prej haha :D :D

Slika

Za povečavo kota svetilnosti ni potrebno tako zbrusiti ledico, dovolj je že, da jo samo malce čez celotno ledico obrusite. In zakaj izolacija pod ledico, je čisto preprosto, ker je ledica ogromna in bi lahko prišlo do kratkega stika.

Vendar se tudi ta rešitev ni prinesla nič svetlobe na prednjo stran in sva tuhtala in tuhtala in na koncu pogruntala naslednje...da boma zvezala notri 3 ledice in jih nastavila direkt pred znakec, da bo svetilo ven :) 8) in to nama je tudi uspelo in sicer na takšen način, da sva v stikalu iz luknje za plus potegnila kabel, zvrtala luknjo in ga potegnila v notranjost stikala...nato sva pritrdila zraven upor in potegnila prvo ledico do prednje strani. Nato sva dobila še en kabel in ga potegnila v notranjosti in nanjga pritrdila drugi upor in na upor ledico, ki je bila potegnjena na drugo stran prednje strani...ja sej vem, zveni že vse več kot komplicirano :mrgreen: :mrgreen: ampak potrplenje :D :D. Sedaj pa se postavlja vprašanje, kam sva potegnila minus od ledice?? Čisto preprosto, ponovno sva pri prednji strani stikala izvrtala na vsaki strani luknjo in potegnila minus ledice na zunanjo stran stikala, kjer sva potem na vsak minus zalotala kabel in ga potegnila do originalnih lukenj za + in - in potem še na koncu vse skupaj pravilno zalotala :).

Seveda sta tudi ti 2 ledici zbrušeni do popolnega minimuma, da sva jih spravila spredaj notri in da se je stikalo dalo sestaviti nazaj brez večjih težav :oops: :).

Se opravičujem, ker sem zgoraj bolj nakladal in na žalost nisem naredil kakšne vmesne slike, ampak je končna slika, kjer se vidi kako je izgledal potek vsega dela montiranja ledic:

Slika

Tako je potekalo vso to delo, dela je bilo za približno en popoldan, tako da tisti, ki imate veselje do lotanja in vsega tega veste, koliko časa vam bo približno to vse skupaj vzelo :D :twisted: 8) .

Na koncu pa še prilagam slikice končega izdelka slikano ponoči...svetilno proti prej je ubijalska in seveda izgled je še bolj fantastičen :). Naj slike povedo svoje :twisted: :twisted:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika


Tako. To je bilo z moje strani zaenkrat vse, ta vikend pride še menjava žarnice v vžigalniku in če bo sreča in ne bo komplikacij pridejo v menjavo tudi žarnice v konzoli za nastavljanje temperature in ventilacije in vsega tega. Če bo za konzolo ta vikend zmanjkalo časa, upam da bo v bližnji prihodnosti prišla na vrsto, enkrat bo ziher :D :D aja in še display za prikaz ure bo po vsej vrjetnosti prišel v poštev ta vikend, tako da nekaj dela bo za preganjanje dolgčasa hehe :mrgreen: 8) .

Ob vsem tem pa bi se rad zahvalil svojemu kolegu, ki je tudi na foromu pod imenom harty, ki mi je VESTNO pomagal pri menjavi vseh teh ledic in seveda tudi uporabniku foruma Ales112, ki mi je ZELO veliko svetoval vsega okrog ledic in pristopa k delu :D :wink: 8) .

Če pa še koga seveda zanima kakšno dodatno vprašanje, me lahko vpraša tukaj v temi ali pa na PM :wink: :D .

To je zaenkrat to, vse kar se bo še dodatno delalo na osvetlitvi bo karseda sproti objavljeno v moji temi, do takrat pa lep pozdrav vsem :) 0X .
Zadnjič spremenil GrizZzLy91, dne 31 Dec 2014, 12:50, skupaj popravljeno 2 krat.
Slika
Slika
Proud Renault Clio II Owner
Uporabniški avatar
GrizZzLy91
Prispevkov: 94
Pridružen: 03 Sep 2011, 19:47

Re: "VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Odgovor Napisal/-a GrizZzLy91 »

No in danes se je spet nekaj premaknilo in sicer se je menjavala osvetljava v ventilaciji. V glavnem dela in živcev je bilo dovolj požganih, tako da kakor je prišlo, sem z izdelkom več kot zadovoljen :).

Če še koga zanima, kako "spipati" ventilacijo iz cliota, je potrebno odstraniti radio in tisti pleh, ki je poleg radia, da bote prišli do 2 torx vijakov, ki držita ventilacijo notri. Pod radiem še odstranite tisto tanko plastiko, da boste potem s šraufncigerjem odpeli ventilacijo in bo začela plesati sem ter tja...potem pa jo samo malo potisnite nazaj in odstranite spodnjo plastiko, ki se drži na ventilacijo in potisnite v levo in ventilacijo boste imeli v rokah :).

Tukaj pa še 2 slikci današnjega dela (ponovno se zahvaljujem za pomoč svojemu kolegu harty-ju, ki si je vzel čas in da sem mu še požr nekaj živcev :D :D 8)

Slika
Slika

Sedaj pa v kratkem roku pride še v menjavo display za prikaz ure in nazadnje veliki finale pa bo še števec če bo res vse skupaj uspelo :wink: 8) :D

Lp
Zadnjič spremenil GrizZzLy91, dne 31 Dec 2014, 12:52, skupaj popravljeno 2 krat.
Slika
Slika
Proud Renault Clio II Owner
Uporabniški avatar
GrizZzLy91
Prispevkov: 94
Pridružen: 03 Sep 2011, 19:47

Re: "VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Odgovor Napisal/-a GrizZzLy91 »

Da malo osvežim temo, zopet se je nekaj delalo in sicer menjava osvetljave v display-u za prikaz ure in temperature. Postopek je čisto preprost, glede na to, da je display v mojem avtu sestavljen iz štirih 4 - pinskih smd ledic (PLCC 4) sem se odločil, da bo to osvetljavo lepo prekril led trak (v mojem primeru bela barva).

Najprej je potrebno odstraniti iz avtomobila armaturno ploščo (postopki na googl-u, drugače lahko preko ZS). Ko je armaturna plošča odstranjena se lahko takoj in preprosto odstrani ta display za prikaz ure. Odstranimo ga tako, da pritisnemo 2 "gumba" na vsaki strani.
Slika

in seveda odklopimo konektor
Slika

Ko imamo enkrat display v rokah, ga začnemo lepo postopoma razstavljati. Najprej odstranimo največjo plastiko tako, da ročno ali z izvijačem odpnemo zatiče na spodnji in zgornji strani.
Slika

Potem pridemo do človeku bolj prijazne manjše plastike in tudi to odstranimo na enak način, kot prejšnjo, vendar za vsak primer še preverite, če ima slučajno zatiče ob straneh.
Slika

Ko smo vse to uredili pridemo do tega:
Slika

in odstranimo sredinska gumba preprosto tako, da jih potegnemo ven.
Slika

Čaka nas še naslednje in sicer odpreti spodnjo ploskev, da dobimo osvetljavo displaya ven. To naredimo tako, da na vsaki strani previdno odpnemo po 2 zatiča in počasi postopoma odpremo display gor (odpre se kot knjiga), nato pa še odstranimo vezje, ki ga vidimo in sicer tudi tukaj previdno s plastičnim predmetom, ker ima ravno tako zatiče.

Teh slik na žalost nimam, ampak mislim da je opis dovolj natančen, da ne bo problemov.

Sedaj smo prišli do naše osvetljave in sicer je to takšna majhna plošča z vezjem, kjer so gor 4 SMD (PLCC4) diode. Kot sem že zgoraj omenil, sem te diode pustil pri miru in čez njih lepo potegnil led trak, prilotal majhne kable na + in - ter ga še dodatno pritrdil z močnim lepilnim trakom in tako je bila zadeva rešena.
Slika

Na sliki se že vidi, da je osvetljava sestavljena nazaj. Odstranjen je tudi ekran (sprednja plošča) in odstrani se ga tako, da ga potiskate od zgoraj navzdol, ker je samo zataknjen v to plastiko. Potrebno je malo privzdigniti zgornjo plastiko in postopoma potiskat ekran dol. Potrebno je paziti vezje, ki povezuje ekran in vezje znotraj.
Slika

Na ekranu je gor še nameščena oranžna mehka plastika, katero je potrebno odstraniti in zamenjati, da bo svetilo belo. Jaz sem to plastiko nadomestil s foto papirjem (dobite ga v vsaki tiskarni, mladinski knjigi...).
Slika

Oražno plastiko sem prerisal in izrezal ven ter svetlečo stran papirja obrnil navznoter (poljubno) ter jo namestil tako, da bo stisnjena skupaj z ekranom.
Slika

Ekran nato lepo potisnemo po ležišču nazaj gor, da se lepo zaskoči in po obratnem vrstnem redu, kot je zgoraj zapisano sestavimo display nazaj. Edina težava, ki se je pojavila je bil dvom, kako bo vse skupaj svetilo, ker je tista oranžna plastika samo zato notri, da razprši svetlobo in se led diode ne vidijo. V osnovi je ekran prav tako v oranžni barvi, ampak z rezultatom svetlobe sem bil na koncu več kot zadovoljen.

In še končni rezultat:
Slika

svetloba je nežno modra in mi je všeč, saj sem prvo mislil, da se ne bo dalo kaj dosti od oranžne spremenit, tako da je v stilu avtomobila.

To bi bilo zaenkrat vse, po novem letu pa pride še zadnja menjava in sicer osvetlitev števca. Zahvala gre ponovno odličnemu asistentu (harty), ki mi je pri vsem tem pomagal in ohranjal vzdušje kot mora biti :) 8) .

Če bi kdo imel pri tem težave, me lahko kontaktira na ZS in bom z veseljem pomagal.

Lp :D
Zadnjič spremenil GrizZzLy91, dne 30 Dec 2014, 23:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
Slika
Proud Renault Clio II Owner
Uporabniški avatar
harty
Prispevkov: 9
Pridružen: 10 Feb 2013, 17:58

Re: "VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Odgovor Napisal/-a harty »

Moram priznat, svetilnost in izgled sta presegla moja pričakovanja. Tk da za v naprej pa naju še sam števc čaka na, da zasije v svoji najboljši "modrobeli" luči in da si tudi tukaj izbori svojih 5 minut slave :D
Zakoni popravljanja avtomobila:

- če lahko ugotoviš, kateri del je pokvarjen, nimaš orodja, da bi ga snel;

- če imaš orodje in snameš pokvarjeni del, v trgovini nimajo novega, da bi ga zamenjal;

- če v trgovini ta del imajo in ga zamenjaš, se izkaže, da ga sploh ni bilo treba zamenjati;

- karkoli ti bo pri delu padlo iz rok, bo padlo tako, da ne boš mogel niti doseči, niti pobrati;

- v sili lahko postane kakršenkoli predmet v tvoji bližini kladivo.... :D
Uporabniški avatar
veso46
Prispevkov: 81
Pridružen: 04 Jun 2015, 22:23

Re: "VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Odgovor Napisal/-a veso46 »

Lepo si se lotil tole :) enako sem naredil jaz, le da sem za osvetlitev ure in pa klime uporabil modri led žarnici, ki sta v enakem ohišju kot original žarnica in je bilo praktično plug &play :) aja pa še slika števca v modri barva (za zamenjat je 10 SMD ledic) Slika
Uporabniški avatar
GrizZzLy91
Prispevkov: 94
Pridružen: 03 Sep 2011, 19:47

Re: "VODIČ" MENJAV LEDIC PO STIKALIH Renault Clio II 01-06

Odgovor Napisal/-a GrizZzLy91 »

veso46 napisal/-a:Lepo si se lotil tole :) enako sem naredil jaz, le da sem za osvetlitev ure in pa klime uporabil modri led žarnici, ki sta v enakem ohišju kot original žarnica in je bilo praktično plug &play :) aja pa še slika števca v modri barva (za zamenjat je 10 SMD ledic) Slika
Dobro si tole spedenal :D tud jaz imam zdaj že updejtan števec in sicer z belimi SMD ledicami in je rezultat svetovn proti prejsnji oranžni :D
Odgovori