KAJ VSE POTREBUJETE:
- spajkalnik (manjši je in tanjšo špico ima, boljše je)
- sesalko za lot
- upore in ledice
- dokaj mirno roko
- in seveda elektrolit oziroma po domače cin za lotanje (priporočljivo je tudi imeti pasto oziroma mast, katere naloga je, da potegne lot nase) s to pasto namažete dele za spajkat in je zelo učinkovita

NO PA ZAČNIMO!
Najprej je bilo potrebno vse pobrati ven iz avta. Kot se na sliki vidi, za stikale ne potrebujete nobene znanosti, ker se da večina plastik, kjer so notri stikala odstraniti tako, da jih samo malce s kakšnim tankim šraufencigrom potisnete proti sebi in imate vse v rokah hehe

No takole zgleda iz avtomobila pobrani deli, ki so prišli v poštev za menjavo ledic.

Potem smo začeli stikala razdirat...najprej je bilo na vrsti stikalo na sovoznikovi strani za pomik stekel. Vse kar potrebujete je majhen tanek šraufenciger, da lahko odpnete zatiče na stikalu, in ko razdrete vse plastike, pridete do tega:

Tukaj je potrebno še odstraniti to plastiko dol, kar naredite na enak način, kot je napisano zgoraj.
Na naslednji sliki pa že vidite odstranjeno ledico iz stikala in vezje, kjer je dokaj dobro razvidno, kje je bila ledica notri. Plusa in minusa od ledice ni problem najti na vezju, ker se prav vidi, kje je odščipan plus in minus in se praktično 2 lota razlikujeta od vseh ostalih, ki so med sabo skoraj popolnoma enaki. In kje je plus, kje je minus je čisto logično, najlažje si zapomnite po tem, da na tisti strani, kjer je upor je ponavadi tudi plus, drugače pa malo poglejte pot vezja in vam bo takoj jasno

Tukaj pa je že vstavljena nova ledica in pripravljena za zalotat

in še končen izgled in seveda tudi testiranje svetilnosti ledice (vse se je testiralo že pred montažo, da ne bi slučajno kakšna ledica bila zanič in bi potem to šele na koncu ugotovil heh

Potem sem se lotil naslednjega stikala in sicer na voznikovi strani za pomik stekel in princip razstavljanja je enak, kot pri prejšnjem stikalu in vse ostalo.
Razstavljeno stikalo:

Pogled na vezje, kjer lahko v vseh 4 kotih vidite kako izgleda zalotana ledica in kako se opazi razlika med drugimi loti:

odstranjevanje ledic:

medtem sem si še označil na vezju, kje potekajo plusi od ledic:

in potem se je začelo lotanje novih ledic nazaj vendar!!
BODITE PAZLJIVI NA NASLEDNJE: ko boste menjavali ledice na tem stikalu boste opazili, da je na vezju samo 1 upor...torej če prav mislim, gre o zaporedni ali vzporedni vezavi, to nisem čisto prepričan, ampak poanta je v glavnem v tem, da morate na eni strani dati plus ledice na PLUS, na drugi strani pa plus ledice na MINUS. Strani vam točno ne vem povedati ampak najbolje, da to naredite in greste preverit v avto, tako kot sem jaz to naredil, da sem samo nataknil gor vezje na plastiko in priklopil v avtu.
In še slike končnega izgleda zamenjanih ledic na stikalu:

Takole in smo že pri naslednjem stikalu in sicer je to stikalo za ogrevanje zadnjega stekla. Princip je popolnoma enak kot pri stikalu na sovoznikovi strani, tako da je že vse razloženo edina razlika je, da tam kot boste lahko opazili na sliki lahko plastiko enostavno odstranite in imate več dostopa do menjave ledice

sestavljeno stikalo nazaj skupaj z novo ledico:

Počasi se že približujemo proti koncu in tukaj bo predstavjeno stikalo za zaklep vozila znotraj. Postopki za razstavlanje stikala enaki kot vse zgoraj, in potem pridete do 2 ledic...sedaj pa ugotoviti, katera je prava za zamenjati? No to je čisto preprosto, samo pogledate, na kateri strani imate štiftek za klikanje gumba in tista ledica, ki je zraven tistega štiftka je prava za zamenjati

in še slikce tega stikala:

zamenjana ledica:

No in veliki finale...zadnje stikalo in sicer za nastavitev snopa luči...to pa je bila borba bi lahko rekli heh

Najprej sva s kolegom, ki mi je ves čas pomagal iskala rešitve, kako bi naredila ledico notri, da bi lahko tudi oranžna plastika ostala notri in najprej je prišla takšna rešitev:
še nespremenjena plastika:

prva sprememba, ker je bila ledica prevelika in sva mislila, da bi samo odstranila del plastike:

vendar se je zelo hitro izkazalo, da ta rešitev ni obrodila ničesar, ker ko sva sestavila skupaj, svetloba ni prišla do prednje strani...torej iskanje novih rešitev...potem sva se odločila, da bova ledico pobrusila do minimuma, ker če ledico zbrusiš ji povečaš kot svetilnosti in sva naredila tole:

kako nama je tako uspelo pobrusiti ledico, bo razvidno iz naslednje slike

Za povečavo kota svetilnosti ni potrebno tako zbrusiti ledico, dovolj je že, da jo samo malce čez celotno ledico obrusite. In zakaj izolacija pod ledico, je čisto preprosto, ker je ledica ogromna in bi lahko prišlo do kratkega stika.
Vendar se tudi ta rešitev ni prinesla nič svetlobe na prednjo stran in sva tuhtala in tuhtala in na koncu pogruntala naslednje...da boma zvezala notri 3 ledice in jih nastavila direkt pred znakec, da bo svetilo ven

Seveda sta tudi ti 2 ledici zbrušeni do popolnega minimuma, da sva jih spravila spredaj notri in da se je stikalo dalo sestaviti nazaj brez večjih težav

Se opravičujem, ker sem zgoraj bolj nakladal in na žalost nisem naredil kakšne vmesne slike, ampak je končna slika, kjer se vidi kako je izgledal potek vsega dela montiranja ledic:

Tako je potekalo vso to delo, dela je bilo za približno en popoldan, tako da tisti, ki imate veselje do lotanja in vsega tega veste, koliko časa vam bo približno to vse skupaj vzelo

Na koncu pa še prilagam slikice končega izdelka slikano ponoči...svetilno proti prej je ubijalska in seveda izgled je še bolj fantastičen

Tako. To je bilo z moje strani zaenkrat vse, ta vikend pride še menjava žarnice v vžigalniku in če bo sreča in ne bo komplikacij pridejo v menjavo tudi žarnice v konzoli za nastavljanje temperature in ventilacije in vsega tega. Če bo za konzolo ta vikend zmanjkalo časa, upam da bo v bližnji prihodnosti prišla na vrsto, enkrat bo ziher

Ob vsem tem pa bi se rad zahvalil svojemu kolegu, ki je tudi na foromu pod imenom harty, ki mi je VESTNO pomagal pri menjavi vseh teh ledic in seveda tudi uporabniku foruma Ales112, ki mi je ZELO veliko svetoval vsega okrog ledic in pristopa k delu

Če pa še koga seveda zanima kakšno dodatno vprašanje, me lahko vpraša tukaj v temi ali pa na PM

To je zaenkrat to, vse kar se bo še dodatno delalo na osvetlitvi bo karseda sproti objavljeno v moji temi, do takrat pa lep pozdrav vsem