Renault Scenic 06 - širše ali ožje gume?

Vse ostale teme
Odgovori
rock-dj
Kraj: Šentjur

Renault Scenic 06 - širše ali ožje gume?

Odgovor Napisal/-a rock-dj »

Dober dan.

Letos moram menjati letne gume na Scenicu 2006 1.5 dci. Sem v dilemi ali naj dam gor 205 55 R16 (lita platišča) ali pa 195 65 R15 (jeklena platišča). Zakaj je boljše imeti na Scenicu širšo gumo (prednosti in slabosti)? A se ožja toliko slabše obnese?

Hvala za pomoč in lep dan še naprej.

Simon
Uporabniški avatar
Cefizelj

Re: Renault Scenic 06 - širše ali ožje gume?

Odgovor Napisal/-a Cefizelj »

Jaz bi dal širšo že zaradi izgleda. Cenovne razlike pa tudi ni bistvene (+-10€ na gumo).
Slika
Uporabniški avatar
rogi2

Odgovor Napisal/-a rogi2 »

Širše gume imajo več kontakta z cestisčem,posledično boljši oprijem.Ker so nižje se manj zvijajo in je avto zato stabilnejši.
Jaz imam 16col za letne in 15 za zimske.Pozimi je ožja pnevmatika malenkost boljša od širše.(v snegu)
Na porabo goriva širina gume ob pravilnem tlaku in dobri gumi ne vpliva skoraj nič,cena >>>>NE SME BITI MERILO<<< pri nakupu,ampak kvaliteta.
Jaz bom letos obul
Vredestein SPORTRAC 3 205 55 R16 91V (76€)
že čakajo v garaži.
še link
http://www.mojegume.si/vredestein/sport ... 55-r16-91v" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Je pa spet tako, da ima vsaka guma skoraj različno širino "delovne stične površine" pri enaki oznaki in enakem tlaku, sicer samo par mm, ampak že to ti pove, da je tist 1cm gor al pa dol, ne bo hude razlika. Sama razlika v višini bolj vpliva na udobje, ampak je odvisna tudi od trdote bočnice in indeksa nosilnost.

Načeloma je vseeno kaj vzameš, lahko pa daš letne na 16" (če jih že imaš), zimske pa pustiš na 15" in to razliko ki jo boš prišparal na premontaži gum, daš raje mogoče za malo boljšo gumo, ali pa ti pač ostane v recimo 4 letih privarčevan denar (cca. 40-60€ letno) za en lep izlet z družino :wink:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Odgovori