Prikaz obnove volana

Uporabni vodiči
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Prikaz obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Živjo

V spodnjih fotografijah in kratkih opisih bom predstavil način kako sem se jaz lotil obnove trikrakega volana za osebno vozilo znamke BMW. Volan je letnik 2001 vzet iz osebnega vozila BMW serije 3. Tako sem jaz naredil, verjetno obstajajo tudi drugi načini.

Postopek je podoben tudi za Renault volane, tako da ni važno katere znamke je volan.

Kolega na tem forumu megane96 je s pomočjo spodaj opisanega zadeve se lotil sam in v 48 urah tudi uspel obnoviti volan za Megana. Tako da tema je zanimiva z veliko slikovnega prikaza.

Hvala za branje

Lep pozdrav

Dani

Usnjen volan datum proizvodnje 19.4.2001,prevoženih nekaj čez 200 tisoč kilometrov.Volan je brez airbaga in je dosti obrabljen, kar se bo videlo iz naslednjih fotografij. Volan paše v osebna vozila BMW tip 3,5,X3 in X5. Na volanu še manjkajo zgornji plastični pokrov in spodnji pokrov, ki pa je v različnih materialih (plastika,les,brušeni aluminij).
Slika

Desni izrabljeni krak,največ zaradi palcev.
Slika

Levi izrabljeni krak in zgornji del obroča.
Slika

Tako izgleda desna spodnja stran.
Slika

Zgornji rob volana, kjer največkrat držimo roke.Izraba je zelo vidna saj črne barve v kateri je bil volan skorajda ni več.
Slika

Spodnji kraki, kjer je usnje že razpokalo.
Slika

Pogled od zadaj.
Slika

Tako naslednji postopek je sledeči. Staro usnje na volanu se "razpara" oziroma odreže ali olupi dol kakor se vzame besednjak. Pomagamo si z priročnim orodjem za šivilje s katerim prerežemo stare šive.
Slika

Tam kjer je volan zašit lepo previdno razrežemo in stare šive ven potrgamo. Ko smo to končali nato enostavno staro usnjeno prevleko katero bomo nadomestili z novo slečemo iz volana dol.
Slika

Ko staro usnjeno prevleko slečemo dol nam ostane gumijast volan. Gumijast obroč volana nato očistimo s čistilom, da postrgamo sledove industrijskega lepila, ki je ostalo na obroču volana. Obroč volana postrgamo z brusnim papirjem, da vse sledove lepila izbrišemo in tako podlago kvalitetno pripravimo na kasnejše novo usnje usnje. Uporabimo lahko katerikoli brusni papir, ki ga imamo pri roki.
Slika

Staro usnjeno prevleko ne zavržemo stran saj jo bomo kasneje potrebovali za izrez nove. Imenovala se bo "šablona" in nam bo služila kot model za naslednje volane tega tipa.
Slika

Staro usnje položimo na novo in ga obrišemo ter natančno prerišemo. Mere morajo biti natančne, kajti samo tako bomo ponovno dobili orginalen kos usnja. Prvo zarišemo manjši kos, ki je na spodnji strani volana.
Slika

Ko smo usnje obrisali na novo, ga lepo odrežemo s škarjami. Ob strani, kjer je zarisano s črtami odrežemo malo več, kajti višek usnja potrebujemo pri šivanju z drugim večjim kosom usnja, tako da bomo dobili celoto (obroč). Postopek opisa v nadaljevanju.
Slika

Ko smo usnje izrezali ga primerjamo s starim kosom, če se vse ujema. Ker smo prej natančno izbrali meritve, odstopanja ni. Razlika v kvaliteti je očitna.
Slika

Za zgornji del volana prav tako staro usnje položimo na notranjo stran novega usnja, podlogo si pripravimo in ga lepo obrišemo ter večkrat natančno premerimo. Ker je staro usnje na volanu že bilo raztegnjeno v postopku šivanja, moramo novi kos usnja skrajšati in ga odrezati krajšega. Kajti pri nategovanju usnja na volanu se bo novo usnje občutno raztegnilo in bomo prišli na velikost starega. V primeru, da izrežemo isto velikost kot kot staro usnje bomo dobili "višek" usnja in s tem bodo nastale gubice na volanu.
Slika

Ko smo usnje izrezali ga nastavimo na volan, lepo "nategnemo" da ni gubic in si nekoliko pomagamo s samolepilnim trakom da ostane na mestu. Pri tem morebitna odstopanja odrežemo s škarjami. Večkrat izrezani kos pregledamo in pomerimo na volanu. Zelo pomembni so stiki usnja na notranji strani volana z drugim kosom usnja. Usnje se ne sme dotikati ampak med njima mora biti približno od 0,5 do 1cm razmaka, da bomo kasneje ko bomo volan šivali ročno, ta da kosa z zategovanjem združili skupaj in tako dobili popolno ujemanje.
Slika

Na zunanji strani oziroma obroču volana se lepo vidi, da je usnje napeto in bo tako tudi ostalo po zaključnem šivanju. Notranja stran, ki je ohlapna se bo zašila ročno z drugim kosom. Postopek sledi v nadaljevanju.
Slika

Spodnji del, ki smo ga odrezali kot prvi kos, pa bomo po natančnih in preciznih meritvah zašili s šivalnim strojem in ga združili z večjim kosom ter ga nato nataknili nazaj na volan. Če smo pravilno zašili in natančno izmerili se bo usnje lepo napelo in sedlo na obroč volana.
Slika

S pomočjo šivalnega stroja zašijemo na notranji strani dva kosa usnja skupaj, tako da bomo dobili obroč. Usnje zašijemo naravnost, uporabimo pa standardne šive na razmaku 0,5cm. Uporabimo lahko kateri koli šivalni stroj, le da ima iglo in nit za usnje. Šivamo počasi z občutkom.
Slika

Ko smo usnje zašili na dveh straneh spodaj novo usnjeno prevleko nataknemo nazaj na volan, da se lepo uleže. Nova usnjena prevleka se mora na volan natakniti skoraj s silo, kajti mora biti manjša od obsega volana. Če smo pred tem pravilno izmerili in odrezali usnje potem bomo novo prevleko volana nataknili s silo na volan in tako dobili lepo napeto usnje, kar nam bo vnaprej omogočalo, da ne bodo nastale gubice.
Slika

Takole izgleda spodnji del volana ko smo zašili usnje skupaj. Šivi so ravni, usnje pa lepo trdno zašito skupaj.
Slika

Ko zašijemo dva kosa usnja skupaj na notranji strani ostane "višek" usnja zaradi stika dveh kosov. Ta višek odrežemo stran ampak ne preveč, da nebi poškodovali samih šivov. Višek usnja nato skrijemo v utor volana, ki ga moramo pred tem izrezati.
Slika

Volan pred izrezom označimo, kjer želimo zarezati. nato z olfa nožem zarežemo dva kolobarčka širine nekje 0,5cm.
Slika

Ko smo izrezali utor ga nekoliko popravimo, da dobimo lepo enakomerno obliko. Ta utor nam bo kasneje služil kot skrivališče za odvečno usnje.
Slika

Ko smo urezali utor nato ponovno nataknemo nazaj usnjeno prevleko, kjer preizkusimo prej urezani utor. Višek usnja nato zatlačimo v utor, tako nam na zunanji strani usnje, kjer je bilo prej sešito skupaj ne štrli oziroma ni "nagrbičeno". Ni lepo, če je cel volan raven, tam kjer pa usnje zašito skupaj pa vidimo izbokline. Zato se ureže utor in se usnje zatlači noter.
Slika

Utora morata biti odrezana enakomerno na vsaki strani, da bosta simetrično enako oddaljena od centra volana. Na vsaki strani sta 6 cm narazen.
Slika

Novo usnje nato pripravimo za luknjanje, da nam bo lažje šivati kasneje.Na usnje si narišemo šablono in natančno ter izjemno previdno naluknjamo luknje 0,5 cm narazen in 0,5 cm stran od roba usnja. Na obeh straneh morajo luknje biti identične, da ne bodo šivi postrani.
Slika

Luknje navrtamo s luknjačem podobnim na fotografiji. Previdno, ne preveč globoko in enakomerno navrtamo luknje v prej zarisano šablono. To lahko naredimo tudi s šivalnim strojem pri tem pa moramo paziti na hitrost stroja. Kajti v primeru napake celoten projekt pade v vodo.
Slika

Ko končamo izgleda usnje nekako takole.Luknje so enakomerno razporejene, kar nam bo kasneje omogočilo lažje šivanje.
Slika

Usnje nato damo nazaj na volan in krake ob strani zalepimo s sekundnim ali drugim lepilom ker želimo da obstanejo na mestu. Pri tem odpravimo gubice in neravnine, ker želimo, da kraki izgledajo ravni, napeti.
Slika

Usnje šivamo z različnimi iglami, lahko so zakrivljene za lažje premagovanje ovinkov ali ravne. Morajo biti samo za šivanje usnja, ker so malo debelejše od navadnih. Nit za šivanje je prav tako debelejša in dosti močnejša od navadne niti za tkanino.
Slika

Pri šivanju si pomagamo z dvema iglama vsaka na enem koncu. Šivamo različne tipe šivov, v tem primeru so kros šivi z križanjem navznoter.
Slika

Če smo pravilno na začetku projekta izmerili usnje in ga v teku šivanja dobro nategnili ter natančno zarisali luknje za šive potem mora izgledati nekako takole. Šivi so ravni, usnje lepo napeto, gubic ni, stik med dvema koncema usnja na sredini je popoln brez prikrivanja. Skratka uspelo nam je dobro delo.
Slika

Če smo nadaljevali po opisanih korakih potem mora volan izgledati nekako takole. Zašiti je potrebno še samo levi spodnji krak in volan je gotov.
Slika

Tako ko zašijemo še zadnji krak smo končali. Volan je kar se šivanja tiče končan. Morebitne viške in štrleče nitke od šivov previdno odrežemo stran. Sedaj samo še vgradimo okrasno zaščitno masko na sredino.
Slika

Zaščitno okrasno masko na sredini volana pred vgradnjo dobro očistimo od večletne umazanije, ter jo nato premažemo s sredstvom za zaščito plastike. Spodnjo aluminijasto masko pa spoliramo do visokega sijaja. Na sredino samo še vgradimo zračno blazino.
Slika

Volan smo končali in končni izdelek z datumom končne obnove 24. 12. 2011 izgleda takole.
Za obnovo smo porabili približno 10 ur dela in veliko mero strpnosti predvsem pa preciznosti.

Hvala da ste skupaj z menoj spremljali moj projekt.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

picinni napisal/-a:Se ti ukvarjaš s tem profesionalno? Ker zgleda že tako. Respect :smt043
Ne jaz se s tem ne ukvarjam profesionalno, niti nimam podjetja. to je moj hobi še iz tistih časov ko smo predelovali avtomobile med leti 2000 in 2005.

Jaz v bistvu "rešujem" volane, ki jih vržejo v smeti oziroma nimajo namena jih več uporabljati.
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
megane96
Prispevkov: 349
Pridružen: 11 Jan 2006, 21:15
Kraj: Notranjska

Odgovor Napisal/-a megane96 »

Moj volan je izpadel takole, nekaj stavari bi v drugo drugače začel, tako da vaja dela mojstra.

Na slikah zgleda zelo enostavno, v resnici pa ni niti približno. :D

Slika
Megane RT, 1999
Slika
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Po daljši pavzi spet nov projekt, tokrat Renault Clio III. volan je fejst iztrošen zato tudi dober za obnovo.
Slika
Slika
Slika

Volan Renault Clio model III, letnik 2008, generalno obnovljen 5. 3. 2012. kombinacija navadnega s performiranim usnjem, barva črna.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

lp
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Sebastijan napisal/-a:Res super narejeno.

Me pa nekaj zanima. Kako dobiti mere usnja za volan kateri pa ni oblečen v usnje pa bi ga rad oblekel? :? :? :?
Mere ne moreš dobiti ker jih ni, zato ker moraš usnjeo prevlek narediti sam iz nič in sproti meriti in izrezati prevleko.

Če bi pa imel identičen volan s tem, da je eden usnjen in drugi gumijast potem tudi v tem primeru prevleka iz že usnjenega ne bi pasala na gumijasega, ker so usnjeni volani tanjši po obroču od gumijastih in plastičnih. Gre za nekaj mm seveda ampak se pri usnju to pozna.

Žal narediti moraš prevleko iz nič.
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Naslednji projekt je volan od Renault Lagune I z nekaj več kot 250 tisoč prevoženih km. Volan kot je razvidno iz spodnjih fotografij je bil v izredno slabem stanju. Sledilo je paranje starega usnja, brušenje obroča z namenom odstranjevanja industrijskega lepila in oblačenje v novo usnje.

Pred obnovo
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Po obnovi
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Volan je že v kolegovem avtomobilu :mrgreen: , barva je temno mišje siva, ker se ujema z barvo armaturke v Laguni I in vratnimi paneli.

lp do naslednjega projekta. :DDD
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Tokrat sem želel doseči RS izgled volana
Wanna be Clio RS :mrgreen:
Moj naslednji projekt je poskušati narediti kopijo volana Clio III RS.
Torej dobil sem volan Clia III, ki je v osnovi gumijast. Volan je identičen Cliu III RS s tem, da je slednji usnjen v kombinaciji s perforiranim usnjem in ravno to želim doseči.
Volan v stanju kot sem ga dobil.
Slika
Slika

Potem sem volan priredil za višek usnja, ki bo nastal ob šivanju kosov skupaj.Izrezal sem pač"kanale" za odvečno usnje.
Slika
Spodaj
Slika
Zgoraj
Slika
Levo
Slika
Desno
Slika

In še ena fotografija zgornjega dela usnja, ki sem ga že zašil. Na sredini sem všil rdeč trak v širini 1,5 cm. Poznavalci športnih avtomobilov predvsem pa športnih volanov vedo, zakaj se takšni trakovi všijejo v volane ;)
Slika

Želim pa se približati videzu tega volana
Slika
Prevleka sešita, sledi še samo ročno šivanje. Glede barve šivov se še moram odločiti.Orginal RS volan ima bele šive, sam pa razmišljam o kombinaciji črno rdečih.V glavi imam točno zamišljen koncept volana in rdeča črna kombinacija se mi zdi zelo dobra.
Slika
Slika
Slika
Slika

Reanult Clio III po končani obnovi 2012
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

lp

Dani
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Naslednji projekt je volan Renault Kangoo. V osnovi gumijast.
Stanje PRED obnovo.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Zarisani kanali in pripravljeni za izrez.
Slika

Prevleka sešita.
Slika

Šivanje vsakega kraka posebej.
Slika
Slika
in
Volan Renault Kangoo PO končani obnovi 2013!. Usnje svetlo sivo orginal Mercedes.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

lp

Dani
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
obi
Prispevkov: 1755
Pridružen: 27 Jun 2005, 18:08
Kraj: medvoški štajerc

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a obi »

luštno tole delaš. Vidim tudi da si gumijast volan oblekel v usnje. Kako pa tam dobiš šablono?
Štrom for wife, UPS for life.
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Narediš jo iz nič :D
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
vepar
Prispevkov: 1277
Pridružen: 28 Avg 2004, 15:41
Kraj: nm

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a vepar »

pišuka pol si se pa že specializiru :D

čedalje lepši izdelki nastajajo, tko da se bom kmalu opogumil in ti dal svojega za preoblečt :P

samo inf me zanima cena ter koliko časa traja obnova ( ker avto brez volana je iz tvoje službene strani neizpraven ter neprimeren za vožnjo :smt049 )
vel satis 2.2dci privilege fahrer----hvalabogu nič več :D
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Tak volan je 50 eur 2 dni časa lahko tudi v enem dnevu.
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
Ales112
Prispevkov: 157
Pridružen: 25 Jun 2008, 01:01
Kraj: Kranj

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a Ales112 »

noro dobr zgleda tole, odlično ti gre :)
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Prikaz rekonstrukcije obnove volana

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Naslednji volan v obnovi je Renault Scenic, letnik 2010. Volan je gumijast tu pa tam rahlo poškodovan od nohtov. Sledi preobrazba.
Slika
Slika
Slika
Slika

Renault Scenic PO obnovi 2013!. Volan je kombiniran s perforiranim usnjem na krakih ter gladkim usnjem.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Do naslednjič , lp

Dani ;)
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
Ali212
Prispevkov: 40
Pridružen: 06 Feb 2016, 21:46

Re: Prikaz obnove volana

Odgovor Napisal/-a Ali212 »

Zanima me če se še ukvarjaš s tem? Od kod si in kolikšna bi bila cena za Megana II? Piši v zs..
Odgovori