Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Uporabni vodiči
Odgovori
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

Živjo

V spodnjih nekaj besedah in fotografijah bom opisal postopek montaže parkirnih senzorjev v osebno vozilo znamke Renault, tip Laguna II. Mogoče bo postopek montaže olajšal nadaljnje delo tudi nekaterim lastnikom drugih Renault modelov.

1. Vsaka Renault Laguna II ima že v osnovi pripravljene luknje za montažo parkirnih senzorjev v zadnjem odbijaču, natančneje v zadnji okrasni letvici na odbijaču. Če parkirnih senzorjev v orginalu ni bilo, jih je možno montirati naknadno.
Slika

Previdno s pomočjo ploščatega majhnega izvijača odstranimo plastično zaščitno obrobo na zadnjem odbijaču, tako da ne poškodujemo laka vozila. Odstraniti je potrebno levo, desno stran in sredinski del, torej tri kose plastike. Plastiko v odbijaču držijo majhni čepki, v katere vstavimo izvijač in potem lepo odstopi od odbijača. Ko plastične obrobe odstranimo, dobimo tri kose plastike. Prvo moramo odstraniti plastike na levi ali desni strani šele nato sredinski plastiko, ker drugače ne gre dol. Montaža nazaj je v obratnem vrstnem redu.
Ko plastiko odstranimo vidimo v odbijaču že navrtane orginalne luknje, v katere se skrije zadnji del parkirnega senzorja.
Slika

2. Naša naslednja naloga je, da na plastični obrobi, ki smo jo predhodno odstranili izmerimo kje bomo zvrtali luknje ,da bomo lahko vstavili noter parkirni senzor. Leva in desna luknja sta od začetka sredinske plastike oddaljena nekje 17 cm sredinski dve luknje pa sta oddaljeni nekje 24 cm.
OPOZORILO!!! pred vrtanjem morate večkrat natančno izmeriti razdaljo lukenj.To lahko storite tudi ko ste odstranili plastiko na odbijaču, saj se luknje lepo vidijo.

3. Ko smo zaščitno plastiko odstranili, jo lepo odnesemo domov na toplo, jo operemo in označimo kje bomo zvrtali luknjo. Pri nakupu parkirnih senzorjev dobimo poleg 4 senzorjev še piskač,enoto in sveder za vrtanje lukenj, tako da se parkirni senzor lepo prilega v luknjo. Na trgu je veliko ponudnikov parkirnih senzorjev, odločitev o nakupu je vaša.
Slika

4. Ko parkirne senzorje vstavimo v zvrtane luknje v zaščitni plastiki, odnesemo plastiko do vozila in zadevo namontiramo nazaj. Pričnemo s večjo sredinsko plastiko na odbijaču, ki se nahaja nad reg. tablico. V luknje na odbijaču napeljemo kable parkirnih senzorjev in jih povlečemo skozi že pripravljen kanal v odbijaču, kajti kot se že omenil zadnji odbijač na Laguni je že pripravljen za montažo senzorjev, tako da kablov ni potrebno vleči pod avtom in zunaj odbijača!!!!!Ko namestimo sredinsko plastiko in povlečemo kable skozi kanal kable povlečemo v levo stran proti luči. Nato vstavimo še levo in desno stran zaščitne plastike in postopek ponovimo, tako da kable speljemo skozi kanal. Vse štiri kable od parkirnih senzorjev napeljemo do leve luči.
Slika

5. Nato ko smo kable pripeljali in zadnjo levo luč odstranili vse štiri kable povlečemo skozi luknjo v karoseriji, ki se nahaja pod lučjo nekoliko nižje proti tlem prtljažnika. Ta luknja je zapolnjena z gumijasto zaščito, skozi pa je že napeljan en električni kabel. To gumijasto zaščito odstranimo in skozi napeljemo vse štiri kable parkirnih senzorjev. Ko smo kable napeljali skozi jih potegnemo v notranji prostor prtljažnika in jih vlečemo navzgor kot je prikazano na fotografiji spodaj.
OPOZORILO!!!! Kable ne poskušamo napeljati skozi odprtino zadnje luči, kajti ko boste luč nameščali nazaj v svoje ležišče se bodo kabli preščipnili!!!!
Slika

6. Sedaj namontiramo (zalepimo) enoto od parkirnih senzorjev na bok prtljažnika ali pod zadnjim vijakom za luči v notranjosti avtomobila. V to enoto po navodilih proizvajalca parkirnih senzorjev namestimo vse štiri parkirne senzorje. Torej parkirni senzorji se morajo namestiti gledano od leve proti desni strani po sistemu črk A B C D. Tako so tudi napisane oznake na enoti. ko to vse priklopimo plug in priklopimo še črno rdeč kabel za plus + in minus -, da se nam bodo parkirni senzorji vklopili ob vzvratni prestavi.
Ker ima Laguna vzvratno prestavo na prtljažniku, ki se odpira gor, je potrebno ta dva kabla napeljati do te luči na prtljažniku. Ker so orginal tovarniški kabli od parkirnih senzorjev prekratki jih enostavno podaljšamo za 2 m.
Iz zadnjega prtljažnika previdno odstranimo zadnjo plastiko in zadnjo levo stransko plastiko okrog stekla. To se odstrani s pomočjo tankega ploščatega izvijača, kajti plastika je nataknjena na tri čepke, med tem ko pa je večja zadnja plastika na prtljažnih vratih nataknjena na več plastičnih čepkov in privijačena z dvema torx vijakoma.
Kabel za plus in minus napeljemo po levi strani za okrasno tapeto. Do prtljažnih vrat ga napeljemo skozi gumijasti kanal, skozi katerega gredo kabli za zadnja prtljažna vrata(luči,brisalec,ogrevanje stekla itd...). Nato kabel zataknemo za kovinske zatiče, ki so na prtljažnih vratih. ko kabel napeljemo do zadnje vzvratne luči, črni kabel je za ozemljitev, in tega privežemo na vijak št. 10, ki je privijačen v karoserijo vozila takoj zraven zadnje luči, med tem pa plus kabel zvežemo na eno izmed štirih žic na konektorju zadnje luči. V moje primeru sem zvezal na drugo žico gledano iz leve strani konektorja. Enostavno žico malo olupimo z nožem in gor zvežemo plus kabel, pred tem pa seveda preverimo ali zadeva deluje ko vklopimo vzvratno prestavo.
Slika

7. Ko zvežemo plus in minus kabel vso okrasno plastiko privijačimo in nataknemo nazaj na svoje mesto. Odvečni kabel skrijemo za tapeto vozila. Iz enote parkirnih senzorjev je prav tako napeljan "piskač" majhen zvočnik, ki nas ob vzvratni vožnji opozarja z BI BI BIP signalom da se približujemo oviri. Ta "piskač" zalepimo s samolepilnim trakom po želji kjer želimo, saj je kabel dosti dolg.
Slika

8. "Piskač" ki sem ga prej omenil prav tako namontiramo po želji.
Slika

9. Senzorji so podobni orginalu in če smo upoštevali delno zgornja navodila in se potrudili max. potem se senzorji na črni okrasni zaščitni letvici na zadnjem odbijaču niti ne opazijo, oziroma naknadnja vgradnja ni opazna, saj izgledajo kot orginal.
Slika
Slika

STROŠEK VGRADNJE: Senzorje sem kupil na svetovnem spletu.Senzorji so znamke GIORDON tip P686A4, zelo podobni orginalu. Cena senzorjev 22 eur + poštnina:)
Strošek 4 m dodatnega kabla 0,80 eur.:)
ČASOVNI STROŠEK : Od pristopa do vgradnje senzorjev sem porabil 1, 5 ure.

Takole izgledajo vgrajeni senzorji v vozilo, za lažjo predstavo.
Slika
Slika

OPOZORILO: Pri vzvratni vožnji se ne zanašajte 100% na parkirne senzorje, kajti še vedno je potrebno biti pozoren tudi s prostim očesom na ovire okoli sebe.

S spoštovanjem, do naslednjič


Danijel
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
yaxo11
Prispevkov: 238
Pridružen: 31 Maj 2007, 19:03

Re: Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

zmontiral identične senzorje, vendar so neuporabni, piskajo non stop, probu vsemogoče pozicije senzorja, vendar brez uspeha.

sem pa elektriko montiral malo drugače kot je napisano zgoraj, kabla nisem vlekel do prtljažnika vendar sem ga priklopil malo za konektorjem ki je za tapeto na levi strani
Uporabniški avatar
yaxo11
Prispevkov: 238
Pridružen: 31 Maj 2007, 19:03

Re: Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

seba-base napisal/-a:pozdravljen v tej škatlici v katero pridejo senzorji priklopljeni so tudi 4 "šraufeki" za nastavljanje občutljivosti senzorjev, malo se poigraj z njimi, je meni tudi to delalo, sedaj pa je boljše ;)

LP
sem probal, privil sem jih do konca in sedaj so 3je prbližn vredu, prvi pa še vedno nonstop piska

kaj pa pozicija senzorjev, jaz sem jih vtaknil tako da pač top piše zgoraj, obračal sem jih okol vendar preden sem se igral z potenciometri
darkdog24
Prispevkov: 547
Pridružen: 18 Sep 2003, 16:41
Kraj: Slovenia

Re: Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Odgovor Napisal/-a darkdog24 »

yaxo11 napisal/-a:
seba-base napisal/-a:pozdravljen v tej škatlici v katero pridejo senzorji priklopljeni so tudi 4 "šraufeki" za nastavljanje občutljivosti senzorjev, malo se poigraj z njimi, je meni tudi to delalo, sedaj pa je boljše ;)

LP
sem probal, privil sem jih do konca in sedaj so 3je prbližn vredu, prvi pa še vedno nonstop piska

kaj pa pozicija senzorjev, jaz sem jih vtaknil tako da pač top piše zgoraj, obračal sem jih okol vendar preden sem se igral z potenciometri

Senzorje moraš pravilno obrniti v odbijaču.Na senzorju je narisana puščica kammorajo gledati gor. Poigraš se s temi vijaki še in dela.
Meni je delalo ko sem imel še avto.
Me pa veseli, da vam je uspelo enostavno montirati.
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.

Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Uporabniški avatar
BrokenSoul
Prispevkov: 36
Pridružen: 17 Okt 2010, 11:58

Re: Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Odgovor Napisal/-a BrokenSoul »

OK.

Zadevo sem včeraj namontiral. Sicer sem se kar namučil da sem napeljal kable izpod spodnje luči v tisti konektor kamor še vodi en kabel v prtljažni prostor, ker je kar fajn nedostopen.

Ko sem priklopil vse kable in še povezal z vzratno lučjo mi kakor je že en uporabnik napisal piska nonstop. Probal sem jih obrnit okoli.

Problem je v tem da v škatlici ni bilo nobenih vijakov oziroma česa za štelat te senzorje. Prav tako ni bilo na senzorjih puščice. Tako da sem malo izgubljen glede tega. Kako bi naj izgledala pozicija senzorja na zadnji strani oz. kako mora biti obrnjen. Če lahko kdo malo bolj detailno sliko naloži gor. In kakšni šraufeki bi morali biti za štelanje ?

Aja pa jaz sem naredil tako da sem kabla rdečega in črnega zalotal direktno na konektorje a vzratno luč. torej tam ko gredo 4je kabli za napajanje z konektorjem na zadnjo ploščico na kateri so vstavljene žarnice. Rdečega na zgornjo ploskvo, črnega pa na 3jo ploskvo torej plus in minu. Ali bi obvezno črno moral na ozemljitev ?

lp

Ker kakor sem sporočil nisem dobil zraven, čeprav sem kupil točno iste senzorje kot so na prvi sliki.

lp
Uporabniški avatar
slovenc
Prispevkov: 1382
Pridružen: 11 Apr 2006, 23:11
Kraj: Novo mesto

Re: Montaža parkirnih senzorjev v Laguno II

Odgovor Napisal/-a slovenc »

Sam imam drugačen model, s poštnino 12€ iz Ebaya in delujejo perfektno. Tudi display kaže točno v cm:)

Nekaj tazga so, mojga linka ni več, ker je od tega že eno leto...

http://www.ebay.co.uk/itm/Car-Parking-4 ... 45fc4638be" onclick="window.open(this.href);return false;
Slika
Odgovori