Kdaj je motor dovolj ogret....

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
floyd

Kdaj je motor dovolj ogret....

Odgovor Napisal/-a floyd »

Pozdravljeni.
Imam Espacea 2.0 175hp dizla. Ker vem, da ni fajn nazigat hladnega avta bi vas prosil, ce lahko kdo pove kdaj je avto dovolj ogret, da lahko brez skrbi pritisnem plin. S tem mislim na digitalni stevec temperature motorja, ki ima mislim, da ene 8 stopenj. Torej od katere crtice naprej je dovolj ogret. Al pac dokler ni na svoji delovni temperaturi naj pocakam. Sam to lahko traja 15 minut in tacas sm ze ponavadi na cilju. Zanima me tudi kako je z potrebnim priizganim motorjem v mirovanju po daljsi voznji recimo 300 km ali vec.
Z motorjem zelim delat kot tak motor zahteva, da ne bom potem iskal turbin in nevemcesa po nepotebnem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Peter
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Če se voziš ponavadi samo 15min, si že v osnovi zgrešil z nakupom dizla, ker za kratke relacije nima dizl nobene prednosti, ker še ni ogret. Sicer ne vem kako ma Espace, samo pri večini je najbolš počakat da je števec za T vsaj na 3/4 delovne T.
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
etore

Odgovor Napisal/-a etore »

motor je segret takrat ko je števec temperature vode nekje na sredi oz mislim da tam okrog 90 stopinj, če želiš pa še dodatno dobro, počakaj še par minut da se še olje segreje ker olje rabi več časa da pride na delovno temperatu zaradi gostote. Avta tudi ne toplega oz razgretega ugašat, sploh recimo če se voziš po ac 170, zaviješ na petrol in ugasneš avto. če to delaš in menjavaš olje redno nima bit kaj narobe. moja laguna dela kot urca...
floyd

Odgovor Napisal/-a floyd »

etore napisal/-a:motor je segret takrat ko je števec temperature vode nekje na sredi oz mislim da tam okrog 90 stopinj, če želiš pa še dodatno dobro, počakaj še par minut da se še olje segreje ker olje rabi več časa da pride na delovno temperatu zaradi gostote. Avta tudi ne toplega oz razgretega ugašat, sploh recimo če se voziš po ac 170, zaviješ na petrol in ugasneš avto. če to delaš in menjavaš olje redno nima bit kaj narobe. moja laguna dela kot urca...
Hvala za odgovor.
Le to me se zanima koliko casa ga potem pustim prizganega.
Je to minuta ali dve ali vec?
Se enkrat hvala.

Peter
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

Minuta je čist dost, razn če se peleš 500 km skupi :wink:
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Ne vem no, 500km lepe vožnje na konstantnih obratih al pa 50km tiščanja, v katerem primeru misliš da je mašina bolj segreta?
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
bhocewar
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bhocewar »

etore napisal/-a: Avta tudi ne toplega oz razgretega ugašat, sploh recimo če se voziš po ac 170, zaviješ na petrol in ugasneš avto.
A mi lahko kdo to tezo tudi tehnično razloži, ker meni se zdi da je zrela za
mythbusters
Elfer forever
Uporabniški avatar
Spidojc

Odgovor Napisal/-a Spidojc »

zarad tega da se turbina primerno ohladi in ustavi,pa da ji ne prekineš dovod olja, med tem ko se še vedno vrti z višjimi obrati čeprav avto že stoji, saj govorimo o cca 100000 obratih,in pa seveda da ne napoka materjal zaradi prehitrega ohlajanja,enako velja za NA avte,samo da niso tolk občutljivi, jest zmer čakam ene 2, 3 minute če ga gonm prej.
Slika
ozi

Odgovor Napisal/-a ozi »

scenic 1.9dci. pozimi, ko je konkretni minus, če se strogo držiš načela "dokler ni ogret, šaltaj na 2k obratov" mašino ogrejem šele po skoraj polovici ljubljanske obvoznice. če mašino tiščiš jo jasno tudi prej ogreješ a potem vse skupaj nima smisla.

ker so elektronski indikatorji temperature enaki, je optimalna temperatura 5 črtic. vprašanje ali ga lahko začneš terat pri 4 črticah nima smisla, ker iz 4 na 5 črtico prideš zelo hitro tudi pri samo 2k obratih. zelo hladen motor potrebuje največ, da preide na 1. oziroma 2. črtico.

sam avta, če se le da, ne tiščim do optimalne temperature. toliko se mi nikoli ne mudi in bog ne daj, da se mi kdaj bo. ga pa kasneje s toliko večjim užitkem butnem na levi pas :)

to je moj del dizertacije o segrevanju svojega avtomobila.
Uporabniški avatar
Stupo

Odgovor Napisal/-a Stupo »

ozi napisal/-a:scenic 1.9dci. pozimi, ko je konkretni minus, èe se strogo držiš naèela "dokler ni ogret, šaltaj na 2k obratov" mašino ogrejem šele po skoraj polovici ljubljanske obvoznice. èe mašino tišèiš jo jasno tudi prej ogreješ a potem vse skupaj nima smisla.

ker so elektronski indikatorji temperature enaki, je optimalna temperatura 5 èrtic. vprašanje ali ga lahko zaèneš terat pri 4 èrticah nima smisla, ker iz 4 na 5 èrtico prideš zelo hitro tudi pri samo 2k obratih. zelo hladen motor potrebuje najveè, da preide na 1. oziroma 2. èrtico.

sam avta, èe se le da, ne tišèim do optimalne temperature. toliko se mi nikoli ne mudi in bog ne daj, da se mi kdaj bo. ga pa kasneje s toliko veèjim užitkem butnem na levi pas :)

to je moj del dizertacije o segrevanju svojega avtomobila.
Ko je indikator na 5 črticah, je temperatura vode med 75 in 100°C.
Če se ti prižge 5 črtic pri npr. 75°C, je temperatura olja bistveno nižja. Da se olje segreje na delovno temperaturo traja v povprečju nekje do 10km normalne vožnje. Seveda bolj kot ga pritisneš, na večjo temperaturo se segreje in večji pritisk olja nastane.
Slika
ozi

Odgovor Napisal/-a ozi »

a to pomeni, da mojih/naših 5 črtic le ni še optimum ali kaj?
kdaj pa potem je heh. drugih indikatorjev ni.

:?
Uporabniški avatar
NejcZ
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a NejcZ »

Ko je voda ogreta na 90 čakaj še par minut da se še olje ogreje potem pa je to to :) Hladen dizel pa do 2k obratov.
Odgovori