R5 dizl in sistem hlajenja

Kotiček renojevih starodobnikov
Odgovori
Uporabniški avatar
lisko
Prispevkov: 577
Pridružen: 31 Dec 2003, 06:01

R5 dizl in sistem hlajenja

Odgovor Napisal/-a lisko »

Gre se za legendrani 1.6 dizl motor z zaprtim sistemom hlajenja. Mislim da ima podobno narjen reno clio,19.... Expanzijska ima tri prikljucke.
Problem se pojavi, ker vodo posesa iz hladilnika in jo nabija v expanzijsko pri kateri pa potem tlacni cep popusca in voda tece prek.....

Nimam vec idej kaj bi blo......
Ce laufa pod stangasom je vse ok.....ko mu povisas obrate se gladina vode v expanzijski zacne dvigovat vse do vrha dokler cep ne popusti in voda curlja preko.....visji ko so obrati bolj vodo tisci ven.....
Ce kiler in expanzijsko odpres in motor pozenes v kilerju nivo pade.....v expanzijski pa se poveca. Ce potem vodo dolivas v kiler zacne tec cez expanzijsko ven.....

Termostat normalno dela ( dokler se motor ne ogreje je kiler hladen), prav tako normalno vklopi ventilator, avto ne kuha in se normalno ogreje le vodo mece preko. V sistemu prav tako ni "zracnih mehurckov" (sum pocene glave ali dihtunge, da bi kompresija uhajala). Cepi normalno tesnijo , ker ce pri ogretem motorju popustis bilokeri cep se slisi znacilen pssss ko popusti pritisk.

Ma kdo kako idejo?
Uporabniški avatar
Svamca
Prispevkov: 254
Pridružen: 03 Jul 2007, 22:05
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Svamca »

No pa naj povem svoje mnenje o tvojem problemu, iz lastnih mehankarskih izkusenj. To se dogaja tudi pri puntotih, da pri prostem teku nivo pada, pod obrati motorja pa narasca, ni nobenih mehurckou v ekspanzijski posodi, ventilator normalno dela ko se toliko segreje in nic belo ne kadi. Gre za isti problem, sicer za dihtngo na glavi, ki je cisto malo spustila, zaradi cesar ti nivo vode toliko niha, in ne kaze drugih bolj ocitnih simptomov pocene dihtnge glave.
Upam da zastopis in cim prej in ugodno popravis.

Lp Svamca
RENAULT 5 1.4e RT
RENAULT 19 16V
Uporabniški avatar
lisko
Prispevkov: 577
Pridružen: 31 Dec 2003, 06:01

Odgovor Napisal/-a lisko »

NA enem forumo sem zasledil podobno tezavo....sicer na meganu bencinarju....Enako se je s to tezavo ukvarjal par mescev potem pa dodal Zrnskasto tekocino za tesnenje ( je dejansko fini granulat v obliki goste crne tekocine), dobi pa se je v agro trgovinah ( namenjeno sicer traktorjem) in tezavo je resil.....Zanima me ce se bi to obneslo.

Recimo domacega ICB-ja sem resil na tak nacin ko je mesal vodo in olje.....ampak icb leti mogoce 20 ur na leto......Kaj pa na dolgi rok?

P.S Aja bam88 tocno tkole je pa men metal vodo ven lani ko je vtrgalo glavo dihtungo pa dobesedno prejedlo :) Najbolj zanimivo je pa bilo da je avto normalno vzgal....se normalno peljal.... a na 10 km je porabil (zmetal prek pokrovcka) dva do tri litre vode :D
Uporabniški avatar
matejpurgar19
Prispevkov: 788
Pridružen: 21 Mar 2008, 17:11

Odgovor Napisal/-a matejpurgar19 »

jez ti ne predlagam da dajes tisto gosto tekocino noter. Je sevada res da bo zadihtalo kasno majhno luknjo ce pusca, ampak nastav bo lahko drug problem, zabilo ti bo pecico za notranje gretje.
SlikaSlikaSlika
Renault 5 Bye bye, 1.4. l.96
Renault Clio Be bop, 1.2 l.96
Renault Laguna Dynamique, 1.8 l.01
Renault Clio 2 Extreme 1.2 16v l.04
Volvo V50 Momentum 2.0D l.,09
Uporabniški avatar
CliYo II
Prispevkov: 819
Pridružen: 21 Avg 2006, 10:31

Odgovor Napisal/-a CliYo II »

uzem glavo dol jo daj poravnat in novo dihtngo pa bo mir...
nikolov
Prispevkov: 10
Pridružen: 26 Avg 2012, 17:43

Re: R5 dizl in sistem hlajenja

Odgovor Napisal/-a nikolov »

Imam podoben problem kot lisko s tem da pri moji petki voda po zgornji ta tanki cevki ves čas na polno priteka nazaj v raztezno posodo ,zato se raztezna napolni do vrha. Ali kdo mogoče ve zakaj ?
hvala in lp
Uporabniški avatar
boncl
Prispevkov: 812
Pridružen: 19 Sep 2006, 12:36
Kraj: Kovor

Re: R5 dizl in sistem hlajenja

Odgovor Napisal/-a boncl »

Imam isti drek na moji dizli sam da men ne mece vode ven ker imam novokrovče pa fajn zategnjenga je pa tako kot je clio2 reku glavo dol gliha pa novo dihtungo, jest bi moral isto naredit pa nimam časa pa samo dolijam vodo pa vozim za 60 km na dan nekak še gre, sam na dolgi rok ne o šlo, ampak se ne sekiram imam rezervn motor teb pa priporočam porihtat zadevo če bi se rad vozil
Če ni vsak dan zanimiv pol je brezveze !
Uporabniški avatar
wily
Prispevkov: 1253
Pridružen: 11 Feb 2008, 00:22
Kraj: Prebold

Re: R5 dizl in sistem hlajenja

Odgovor Napisal/-a wily »

najhitrejša rešitev ti je samo da daš termostat ven in voda zmer kroži, sej to je problem ko termostat zapre se ustvar pritiki in teb pol ven meče....dihtungo imaš počeno...ko boš pa dal ven termostat pa nbo prišlo do pritiska ker bo skoz krožla...mal ti bo mrzl ker se nbo tk segrel motor ampak vozil se boš pa lhka...če ne pa grelc naštimi un na 12v pa pod noge ;)
Uporabniški avatar
boncl
Prispevkov: 812
Pridružen: 19 Sep 2006, 12:36
Kraj: Kovor

Re: R5 dizl in sistem hlajenja

Odgovor Napisal/-a boncl »

bam88 napisal/-a:al pa dihtungo zamenjas pa je
A mi jo vš zamenju bam k men se jo ne da preveč dela :D :D
Če ni vsak dan zanimiv pol je brezveze !
Odgovori