Olje!

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Clio1,4
Kraj: Kranj, Planina

Odgovor Napisal/-a Clio1,4 »

Kaj je pomembno vedeti o viskoznosti olja ?

Viskoznost je mera odpora tekocnosti nekega fluida. SAE (Zdruzenje inzenirjev avtomobilske industrije) je organizacija v ZDA, ki je dolocila enostavne stopnje viskoznosti olja in klasificirala motorna olja glede na visoke in nizke temperaturne lastnosti.

5W oznacuje tekoce stanje olja do -25 stopinj celzija. Ce je npr. oznaka 0W to pomeni, da je olje v tekocem stanju tudi pri nizjih temperaturah celo do -30 stopinj celzija. Taksne lastnosti pri nizkih temperaturah so mozne samo z veliko vsebino sinteticnega baznega olja v motornem olju. Druga oznaka "40" se v navedenem primeru nanasa na visoke temperaturne lastnosti, ki dolocajo debelost zascitnega oljnega sloja in zascito motorja pred trosenjem.

SAE 5W-40 je v vecini sinteticno motorno olje, SAE 10W-40 pa polsinteticno motorno olje. Pomembno je to, da pri izbiri ustreznega motornega olja za svoje vozilo upostevamo navodila proizvajalca vozila. SAE standard (kratica za Society of Automotive Engineers) je le standard, katerega predpisujejo inzenirji avtomobilske industrije, in ne pomeni tudi kvalitete motornega olja.
Z uporabo avta se vsi gibljivi deli trosijo, s cimer se vecajo tudi zracnosti v motorju, tlaki v karterju so malenkost visji, ti pa mimo tesnil olje potiskajo ven. Tudi tesnost med cilindri in valji z obrabo pada - torej lahko recemo, da motor trosi olje, kar je normalno. Viskoznost olja je zdaj zelo pomembna, tudi iz financnega vidika, saj uporaba bolj viskoznih 0W-40 (5W-40) pri obrabljenih motorjih porabo veca in obratno. Priporocljivo je pogosteje kontrolirati nivo olja in ga po potrebi dolivati. Uporaba olja, ki varuje pred obrabo, je torej pomemben faktor ze ob prvi menjavi.
Za aditive velja sledece (velja enako za aditive za goriva ali olja): proizvajalci goriv oz. maziv jih optimalno s kvaliteto goriva oz. olja vgradijo sami. Vsako dodajanje, se posebej nestrokovno, obicajno pomeni le drag postopek vzdrzevanja.

Podatki pridobljeni v prometni svetovalnici in CASTROL GAMA Centru, ker se mi zdi, da so najbolj pristojni o razlagi.

Bolj preprosto pa pomeni, manjse je stevilo W, bolj tekoce je olje!
Pa srečno na cesti, ali kjerkoli ste!

Slika
madison
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a madison »

Zanima me, zakaj Elf Evolution sxr 5-40W ni priporocen za 2.2 dci.

Takoj po nakupu Espaca 2.2 dci (L.2003), sem naredil velik servis, sedaj vidim, da je notri nalito prej omenjeno olje.

Bi lahko imel zaradi tega kaksne probleme?
Uporabniški avatar
umlinar
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a umlinar »

lepo razlozeno. Po izkusnjah mojega oceta. V svoje avtomobile od nekdaj deva Castrol TXT oz. sedanji Magnatec (5-40). Avti so bili sledeci:
Nissan Primera 2.0 115km, kupljen nov, narejenih 320.000km, pred prodajo ni bilo nikakrsne obrabe, porabe olja ni bilo niti kapljice. Drugi avto je:
Ford Transit 2.5 TD 85km. Kupljen nov, narejenih 280.000km. pri 260.000km je bil na generalnem pregledu pri Jelen bosh servis. BP! Olja NI PIL niti kapljice. Tretji avto:
Renault Clio 1.4 95l. Isto olje, brez porabe olja pri 170.000km.
Ford Transit 2.0 TDDI 100km trenutno sm mu naredu 180.000km, olja spije max. pol litra na 10.000km (vecino casa je nalozen okrog ene tone).
Ford Transit 2.0TDCI 115km 75.000 ne pije olja.
Toyota Avensis 2.0 D4D 115km 150.000km olja ne pije.
Toyota yaris 1.3 85km, 60.000km olja ne pije (ce bi ga ta bi blo cudno ker je mamina ;) ).
Moji bivsi avti:
Citroën Xantia 1.8i 100km 200.000km, olja ni pila.
Audi A4 1.9TDI 90km - 320.000km liter na 10.000km
Golf IV GTI cipan na 215km 95.000km pol litra na 10.000km
Seat leon 1.9TDI 110km 120.000km pol litra na 10.000km

Vsi ti avti so od kar so bli v rokah oceta in mene meli Castrol 5-40 v seb in rezultati so taksni kot pise.

In se zdejsna laguna v kateri je Elf nevem ker - 5-40 po 10.000km kar jo mam olje na istem nivoju.

Noben od teh avtov ni bil nikoli preganjan dokler se ni ogrel na delavno temperaturo.
LP
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
Odgovori