Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Re: Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Odgovor Napisal/-a joztom »

Me veseli, da so dobronamerni nasveti dosegli toliko pametnih uporabnikov. Nemški forumi so govorili o 2,5-3dcl na 60l tank kar pomeni pri 3,5dcl na 80l od kakšnega Espaceta. Najboljši je enostavni mineralni dvotaktol, tudi ostali "tahudi" sintetični niso nič slabši. Najslabše je nič dodajati. Zgodba: moj kolega mehanik je te debate dajal v nič, češ firme že vedo. Ko je ženi na Scenicu II 1,5dci zaribala pumpa (Delphi), smo prežagali filter, notri pa opilki. Menjali smo pumpo, dize in generalno čistili sistem cevi in tank. Po vgradnji vsega materiala, je brez besed s sklonjenim pogledom natočil pred zagonom dvotaktol v tank in od takrat nima pripomb. Pa je govora o največjem mojstru za Renault v LJ, tudi dober kolega Fanovega soseda iz Peugeota itd. Ojnični ležaji pa so vedno žrtev dvomasnega vztrajnika. Natančno uravnoteženje gredi, kateri pomaga dvomasni vztrajnik v prostem teku do mirnejšega teka, je teorija tepcev. Ko se ta dvomasni vztrajnik delno okvari, pride do opletanja več kot pol mase (pol vztrajnika in še košara zraven), ki povzroča nestabilno ravnotežje in kontraudarce glavni gredi z najšibkejšimi, ravno ojničnimi ležaji. Ko voznik ugotovi, da sklopka ni več zanesljiva in da trese ali celo že povzroča glasove, se to zamenja za cca 1500€. Do takrat pa faše glavna gred že večino šusov v glavo. Servisi ne znajo ali nočejo prverjati predpisanega hoda in upora fedrov v dvomasnem vztrajniku, to je le novost in jo pozna največ eden iz servisa, ki je šel na tečaj. Merkejte se barab. Jaz sem svoj avto že predelal v klasiko in sem zelo zadovoljen in na voljo za demonstracijo (Espace IV Initiale 2.0T-isti sklopi kot 1.9 ali 2.2dci).
Zadnjič spremenil joztom, dne 05 Feb 2012, 01:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Shooter
Kraj: Podsreda

Odgovor Napisal/-a Shooter »

Ja potem ce gre 3dcl je to mal vec kot 200eur na 100k km.
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

A nisi prebral, za koliko gre materiala pri zaribani pumpi na 120kkm? To se sam odloči, kaj delaš s tehniko, prav je, da si skeptičen, zanimajo pa me tvoje strokovne podlage, ali si samo na splošno proti vsem dobronamernim predlogom in popravljaš pumpe ali dize ali si z Renault servisa, kjer dajo to popraviti in naprej prodajo.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Kaj pa če 3deci ni dovolj in je treba kr cel liter na 50l nafte?
kaj pa če je treba pri vlivanju v kestel stat na levi nogi in recetirat oče naš?
Dobronamernost? Veste kako je z dobrimi nameni in peklom. Hard data. Samo to šteje.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

WarpedOne napisal/-a:Kaj pa če 3deci ni dovolj in je treba kr cel liter na 50l nafte?
kaj pa če je treba pri vlivanju v kestel stat na levi nogi in recetirat oče naš?
Dobronamernost? Veste kako je z dobrimi nameni in peklom. Hard data. Samo to šteje.
Pa dobro, a prezentacija Boscheve raziskave ni v redu?

lp,
Luka
Uporabniški avatar
WarpedOne

Premalo. Maš še kakšne podatke kako ti dodatki vplivajo na šobe, injektorje, EGR, DPF, in še kaj zraven?
Zamah roke - pa saj je to samo nafta - ne zadostuje. Tut to kar naj bi bil problem je samo nafta, pa je menda problem.

Med vrsticami tale raziskava pove nekaj bistveno bol problematičnega - da se prodajajo zadeve neprimerne namenu. To ni isto kot iskrena konstrukcijska napaka ampak zavestno prodajanje izdelka, za katerega proizvajalec ve, da ne bo deloval kot pričakovano. Z eno besedo - prevara. Takšna reč je na sodišču zanesljiva zmaga in ogromna zguba za vse vpletene.
Laguna Coupe GT dci 180
.Dk.

Odgovor Napisal/-a .Dk. »

Za šobe je dobro to, ker imajo mehanski del ki ti zariba in zato crkne šoba in jo moraš menjat se ti pa mogoče prej zadela egr pa ga pač pogledaš vsake 20k kilometrov, ker tistih 10 min ki ti uzame res ni nwm kolko ,bom ti če pol leta povedal če je kaj bolj sajast ko je bil pa prej lp
Uporabniški avatar
DonLuigi

WarpedOne napisal/-a:Premalo. Maš še kakšne podatke kako ti dodatki vplivajo na šobe, injektorje, EGR, DPF, in še kaj zraven?
Zamah roke - pa saj je to samo nafta - ne zadostuje. Tut to kar naj bi bil problem je samo nafta, pa je menda problem.

Med vrsticami tale raziskava pove nekaj bistveno bol problematičnega - da se prodajajo zadeve neprimerne namenu. To ni isto kot iskrena konstrukcijska napaka ampak zavestno prodajanje izdelka, za katerega proizvajalec ve, da ne bo deloval kot pričakovano. Z eno besedo - prevara. Takšna reč je na sodišču zanesljiva zmaga in ogromna zguba za vse vpletene.
Tvoje zahteve po dokumentaciji glede dodajanja 2T olja so bistveno višje, kot jih imaš do uradnih Renaultovih direktiv, za katere ne zahtevaš nobenih.

A veš, zakaj je Renault izbral Delphi? Ker je najcenejši na trgu. Boli njih ku*** za kupce. Naj se potem oni zajebavajo z ribnjenimi črpalkami in ojničnimi ležaji. Zakaj imajo servis na 30K? Zaradi profita na okvarah. Zakaj ima vsaka šoba kalibracijsko kodo? Ker je cheap-shit made in china vsaka drugačna in mora tako računalnik kompenzirat razlike. Zakaj je to slabo? Ker se kalibracija nekvalitetne šobe z uporabo spreminja. Itd. itd...

A boš priznal, da je nekaj narobe šele takrat, ko bo Renault javno objavil študijo, zakaj so njihovi dci motorji a) poceni in b) za en ku***?

Seveda ne, ker tega Renault nikoli ne bo objavil.

Pod črto: poizkušal sem zbrati informacije o dodajanju 2T olja. Kar pa seveda ni brez rizikov. Lahko se celo izkaže, da je škodljivo za motor. Dokler nekdo ne naredi resne neodvisne študije o tej temi, lahko samo ugibamo in empirično primerjamo izkušnje.

Res pa je, da je vožnja dci-ja rizik sam po sebi.

Tako, kot ti ne moreš dokazati, da stvar ne deluje, ne morem jaz dokazati, da stvar deluje. Nima smisla, da se prepiramo o tem.

Vsak naj se sam odloči, ali bo upošteval Renaultova navodila ker Renaultu zaupa. Resnično ne vem, kaj več bi hotel, da napišem?

lp,
Luka

P.S. Sem imel opravka z Renault Slovenija, ki me je nategnil za eno šobo, tako da vem, da so uradno 100% pokriti. Zmaga na sodišču? Čista iluzija. Oni so strokovnjaki, ti si laik.
Uporabniški avatar
WarpedOne

Z Renaultovimi motorji in avtomobili je narobe marsikaj, še več pa je narobe s šoferji/lastniki.
Sm že enkrat napisal pa to vztrajno ignorirate: Renault uradno priporoča dodatke za čiščenje šob in EGR.
Kako paše to v vašo teorijo zarote, da jih boli kita za vzdržljivost in hočejo samo zaslužit na servisih? Slepa pega?

Tudi interval max 30k na leto je lahko čisto v redu, če imaš določen režim vožnje. Pri kakšnem drugačnem režimu pa ni dobrih niti vaših sveto zveličavnih 15k. Delate/priporočate kar nekaj napamet in potegnjeno iz riti.
Še vedno mi ni nihče razložu zakaj je interval 15k OK, zakaj ni treba nujno it na 10k. Zna kdo utemeljit zakaj 15k in zakaj ne 10k? Ne? Se pravi modrujete na podlagi pogleda v kristalno kuglo.
Resnično ne vem, kaj več bi hotel, da napišem?
Nekaj merodajnega in ne potegnjenega iz riti.

Obstajajo tudi 'bolj ugledni' proizvajalci avtomobilov v katerih so vgrajene natanko enake komponente in v katere se tanka natanko enaka nafta. A morda EN SAM proizvajalec priporoča kaj podobnega? BMW? MB? Jaguar, Ford? Fiat? Morda japonska Honda, korejska Kia? Hyudai? Če je že Renault grd in umazan, a je kdo drug kej bol pošten in voznikom svetuje kaj takega?

Levo jajco stavim, da so moderne pumpe zdimenzionirane pričakovanim delovnim pogojem primerno.

Trdim, da zganjate črno magijo in izvajate neke obrede na pamet. In imate jajca to zadevo drugim priporočat kot nekaj dobrega in zaželjenega.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

ej nevem jaz sem istega mišljenja ( pa ne zdaj po meni pljuvat) kot warpedone. Jaz bilo komu sem tole omenjal semi je malo ne smejal pa me gledal če to resno mislim. nevem no. jaz poznam ogroomnoooo ljudi ki vozijo dizle renaultove , fordove, bmw-jeve, vag, citroen pa ne vlivajo tega not. sem se menil z eno parimi mehaniki ,res dobrimi pa mi niso potrdili da naj vlijem to not. Sem spraševal na urdnih servisih mehanike ki jih tudi osebno poznam pa mi niso potrdili. Imajo pa kot pravi predhodnik te dodatke za čiščenje in podobno. samo olje pa ne. Ker nakoncu če tako gledamo olje ne zgori popolnoma in poseldično se nabira na dpf-ju(kateri ga imajo) gor. Nevem no, ni mi jasno kako bi naj to olje dodatno mazalo pumpo če pa vemo da gre (če vzameš vse senzorje vztran in podobne stvari) nafta z zrakom nad sesalni ventil not ,eksplodira in gre nad izpušni ventil ven.
Sem rekel očetu pa me samo gledal čudno. Saj sam ni v nobenega dizla vlival nič not in ni bilo z nobenim problemov tako da verjetno tudi v laguno nebo.

To glede intevalov za servis se pa jaz držim enega leta in pač kaj pride prej ali kilometri ali leto. Če gre zdaj 3-4k kilometrov navzrkiz glih tak.

Pa pravim , neme zdaj metat v drugo koš ker sem proti temu da se to not vliva, ampak jaz še vedno čakam ko bo to z bilo katerega servisa ali česar koli uradno odobreno potem ja. Na lastno odgovornost pa ne, ker če se bilo kaj zgodi sploh ko je avto še v garanciji vemo kakšno pravno državo imamo. Imaš same probleme.

To ,da je riziko že da voziš dci-ja je pa huda da glava peče. Res no kakor koli.

Pa brez zamere.

P.s. poznam 3 ne glih moje kolege ampak vseeno, da sta dva z 150 konjskim eden pa 173 konjsim prevozila že krepko preko 250k km eden pa celo čez 300k km zaradi službe pa baje da niso imelo hudih problemof z motorji. Ne z dpf (kriva verjetno avtocesta) ne z egr in ne z čem podobnim. servise pa so delali oz delajo na rač interval. Dosti je odvisno od voznika.
Uporabniški avatar
DonLuigi

Na tole ti bodo znali najbolje odgovoriti "srečni" lastniki renojev z ribnjenimi črpalkami in zabitimi šobami, pa tudi marsikakšen latnik BMWja, VAGa bi se našel med njimi. Verjemi, ne bo potegnjeno iz riti.

In teh ni malo. Žal sta med njimi tudi dva moja kolega (Clio in Scenic). Dcijev se pri nas pač največ vozi.

Da na koncu ne bodo vozniki krivi - me res zanima, kako se pravilno vzdržuje cr črpalka in šobe?

Sicer pa imaš prav glede napredka tehnologije - po toliko ribnjenih črpalkah delajo na tem, da bi bil tlačni ležaj prevlečen z nečim ala teflonom. Do takrat pa - 2T olje :mrgreen:

lp,
Luka

P.S. Dci je rizik, kar spoznaš, ko se bližaš 200K. Meni so navljub vožnji po jajcih šli ojnični ležaji in glavna gred. In 2 šobi. Sem pa videl kangooja z 280K s kot novimi ležaji.
Zadnjič spremenil DonLuigi, dne 05 Feb 2012, 21:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
WarpedOne

Ti kar. Imel bi sam eno željo: ko boš avto prodajal, se morebitnemu kupcu ne pozabit pohvalit, da si notr vlival dvotaktol. Deal?
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
DonLuigi

No, enako velja zate, če ti bo ribnila črpalka in šobe, in boš menjal z rabljenimi deli - glih tolk da dela. Ker cvenka za nove dele običajno ni.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
WarpedOne

Js sm tisti, ki je nekaj let nazaj motor za brisalce zamenjal z novim na uradnem servisu in za to plačal 95k SIT.
Lahk mi očitaš marsikaj, podtikanja gnilih jajc drugim pač ne.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
DonLuigi

Mislim da je menjava CR sistema na uradem servisu malce dražja. Šobe + črpalka 2500€, uradno se menja komplet lajtunga + rail + rezervoar + delo. 5000€.

lp,
Luka
Odgovori