Twingo + vibracije v prostem teku
Hm, tole izgleda vse bolj neke vrste pogosta napaka na Renaultih, se je ze nekaj folka oglasilo s podobnimi tezavami, kot jih imam sam. Vsekakor bom napisal, ko in ce sploh mi bo uspelo resiti to tezavo. Zal je mozno namrec, da je narobe tudi kaj predragega, da bi se splacalo popravljati, recimo poskodovana celotna loputa za zrak(menjava ca. 60 cukov), motorcek prostega teka(menjava 40-60 cukov), lambda sonda, katalizator(?). Kar se splaca ustimat in preverit, je po mojem le ciscenje(rocno in/ali z dodatkom za bencin) sob, ciscenje lopute za zrak, menjava sveck, menjava zracnega filtra(najbrz ne vpliva na te vibracije), preverjanje namestitve auspuha(v mojem primeru, ker sumim, da ni bil najbolj strokovno namescen!) in koncno se morda test in po potrebi menjava cin spul(vzigalnih tuljav), kar pa se mi tudi zdi dokaj malo verjetno, da je vzrok teh vibracij. Na katerem pooblascenem Renaultovem servisu pa si bil, da ti niso znali odpraviti te napake? Si imel tudi morda kaj menjan izpuh? Kateri bencin tankas v svojega Cliota? Kdaj so se ti pojavile te tezave?
Don`t worry, be happy:)
Pri meni je blo tkole:
Nekega lepega dne sem se odlocil peljat (k nekemu lokalnemu mehaniku, ki sraufa predvsem Renault-e) nastavit ventile. No in od takrat naprej mi avto v prostem teku rahlo cuka in vibrira prestavna rocica (za nekaj milimetrov)!!! Med voznjo se ne cuti nicesar!!! Zato sem avto seenkrat odpeljal na pooblasceni srevis (Malgaj), kjer so mi ocistili vbrizgalne sobe in seenkrat nastavili ventile!!! kljub temu vibriranje ni izginilo, in se sedaj ne poznam vzroka!!! sem tudi menjal svecke, ampak brez POZITIVNIH rezultatov!!!
Avspuh imam tudi zamenjan (powerful sportni zadnji lonec), ampak to sem menjal kasneje in to 100% ni razlog za vibracije v mojem primeru!!!
LP
Nekega lepega dne sem se odlocil peljat (k nekemu lokalnemu mehaniku, ki sraufa predvsem Renault-e) nastavit ventile. No in od takrat naprej mi avto v prostem teku rahlo cuka in vibrira prestavna rocica (za nekaj milimetrov)!!! Med voznjo se ne cuti nicesar!!! Zato sem avto seenkrat odpeljal na pooblasceni srevis (Malgaj), kjer so mi ocistili vbrizgalne sobe in seenkrat nastavili ventile!!! kljub temu vibriranje ni izginilo, in se sedaj ne poznam vzroka!!! sem tudi menjal svecke, ampak brez POZITIVNIH rezultatov!!!
Avspuh imam tudi zamenjan (powerful sportni zadnji lonec), ampak to sem menjal kasneje in to 100% ni razlog za vibracije v mojem primeru!!!
LP
Hecna rec, no jaz pa na svojem nisem nic nastavljal ventilov, sem pa razmisljal, ce bi jih moral zdaj, ko so se te vibracije pojavile.
No, glede na to, da ventili najbrz niso vzrok za te vibracije, je cisto mozno, da so se te vibracije pojavile nakljucno takrat, ko si dal ventile nastavljat. Mozno je pa tudi, da ti je vaski mehanik poleg ventilov se kaksno stvar malce zaj.e.b.a.l. in so te vibracije posledica. Kaj se je zgodilo, pitaj boga, je pa cisto mozno, da so tile Renaulti obcutljivi na dele motorja okoli vbrizga in lahko, da zafrkava, ce je tam karkoli slabo prisraufano ali pa zapackano. Lahko ti je mehanik poskodoval ohisje motorcka prostega teka? Samo ugibam, ker niti ne vem kje tocno se ta motorcek nahaja. Mozno, da te vibracije sploh niso odpravljive, vsaj ne za zmerno vsoto denarja.
Povej mi se kateri bencin tankas v svoj avto?
tankam 95-oktanca, ampak samo na AGIP crpalkah!!!
aja .... nosilce motorja so mi tud pregledal in so vredu!!! tko da to tud ni vzrok!!! sm mev avto tud ze prikljucen na racunalnik, pa tud ni nc pokazal!!!
pa direktno v loputo sm sprical nek sprej, ki naj bi "precistil" celoten sistem (uporabljajo ga predvsem takrat, kadar kaksen zamorjen avto od kaksnega upokojenca ne pride cez tehnicnega zaradi plinov) .... ampak tudi to ni pomagalo!!!
aja .... nosilce motorja so mi tud pregledal in so vredu!!! tko da to tud ni vzrok!!! sm mev avto tud ze prikljucen na racunalnik, pa tud ni nc pokazal!!!
pa direktno v loputo sm sprical nek sprej, ki naj bi "precistil" celoten sistem (uporabljajo ga predvsem takrat, kadar kaksen zamorjen avto od kaksnega upokojenca ne pride cez tehnicnega zaradi plinov) .... ampak tudi to ni pomagalo!!!
Hja, vprasanje, ce bo potem rocno ciscenje lopute kaj pomagalo, ce si jo ze sprical s cistilom pa ni razlike. Zelo ocitno so te vibracije zelo trdovratna zadeva in se jih ne da odpraviti v vseh primerih. Saj tudi za svoj avto vedno bolj dvomim, da je ta rec odpravljiva, ceprav je ostalo se marsikaj za preveriti... Je pa tvoj primer res cuden, preveril si prakticno vse pa se vedno rec vibrira. Obrati ti nic ne nihajo v prostem teku in so nad 800? Ce bi nihali, bi mogoce vseeno kazalo prevert vzigalno tuljavo... Sicer pa tudi tebi ni treba cakati, ce se nisi dejansko ocistil lopute za zrak, jo lahko gres ocistiti ze pred mano, jaz jo bom sel namrec najbrz sele v sredo naslednji teden, ker prej nimam casa zaradi sluzbe. Saj bi jo dal cistit tudi kaksnemu drugem mehaniku, samo tisti pri Moravcah za Subaruje se mi zdi se kar strucko, ker je takoj to loputo omenil in se bom raje do njega se enkrat zapeljal, da ga se za kaj pobaram. Se eno vprasanje, ker se ne spoznam na motorje. Kako je povezana ta loputa za zrak pri 8v Twingonih z ventilom/motorckom za prosti tek, a je to vse skupaj v enem zaprtem sistemu ali je loceno?
jah, tud obrati mi mal nihajo v prostem teku, vendar ne gredo nikoli pod tisto crtico, ki oznacije 750 rpm!!! ampak vibracije se cutijo cisto neodvisno od tega, kje se nahaja kazalec za obrate, ker cuka skoraj konstantno s skoraj konstantnimi razmaki!!!
Saj tudi jaz nimam casa za take stvari, ker sm skoraj cele dneve na faksu!!!
Bom pa malce povprasal bratranca (ki je mehanik na Fordovem servisu), ce je imel ze kdaj podoben primer pri katerem izmed Fordovih vozil!!! mogoce bo celo "za stvar" in bova cez vikend malce potipala loputo!!!
sporocim takoj ko izvem kaj novega!!!
Saj tudi jaz nimam casa za take stvari, ker sm skoraj cele dneve na faksu!!!
Bom pa malce povprasal bratranca (ki je mehanik na Fordovem servisu), ce je imel ze kdaj podoben primer pri katerem izmed Fordovih vozil!!! mogoce bo celo "za stvar" in bova cez vikend malce potipala loputo!!!
sporocim takoj ko izvem kaj novega!!!
Povej mi se na katerem pooblascenem servisu si bil, da jaz na tistega ne grem nikol.
Take stvari bi morali biti na pooblascenih servisih sposobni resiti. Baje je bil Malgaj precej pohvaljen, sklepam, da tisti na Trzaski v Ljubljani. Tam je en mehanik Twingomiru resil podoben problem vibriranja avta v prostem teku, v njegovem primeru se je zajla za gas ob nekaj drgnila. V tvojem primeru seveda ni najbrz nic tako trivialnega ali pac kaj podobno ali se bolj trivialnega.
sej sm ze napisov .... bil sem v Malgaj-u! sm bil tud enkrat tam ko mi je zajla od sklopke nekam cudno skripala .... in so mi jo zamenjal!!! in glej ga zlomka, se vedno skripa
drgac bom pa naslednic ko bo kaj resnega narobej z mojim Clio-tom (upam da do tega nikdar ne bo prislo
) bom sel na tisti uradni servis v Medvodah (bivsi KALAN servis)!!! sm bil zadnic tam ko so mi ga priklopili na racunalnik, in morm rect da je bil njihov odnos do mene na zelo visokem nivoju!!! pa se namesto 5 jurjov (toliko racunajo za priklop na racunalnik) so mi racunali samo 2 jurja 
drgac bom pa naslednic ko bo kaj resnega narobej z mojim Clio-tom (upam da do tega nikdar ne bo prislo
Evo, zdaj ze lahko napisem, da ciscenje lopute za zrak ni odpravilo vibracij v prostem teku. Povsem zaman sicer ta poseg ni bil izveden na mojem avtu, saj se mi zdi, da motor zdaj malce lepse tece, ima lepsi zvok in malenkost bolje pospesuje. Ce bi bil optimist, bi lahko rekel, da so se po tem posegu vibracije malce zmanjsale, vendar bi s tem lagal predvsem sam sebi, ker realno se mi zdi, da je nekje isti smoren. Sem pa govoril z mehanikom in mi je rekel, da je to vec ali manj vse, kar se da narediti brez da se vrzem v neke velike stroske z ugotavljanjem kaj na masini dejansko je razlog za to. Poskusil mi je tudi pomeriti vrtljaje, vendar mu ni uspelo, ker je rekel, da mu naprava ne uspe odcitati vrtljajev, po zvoku motorja pa pravi, da le-ta deluje z ustreznimi vrtljaji in tudi dvomi, da bi bili dejansko injektorji ne vem kako zamaseni, ker bi se to cutilo in slisalo pri voznji. Je naredil tudi krog z mojim avtom in se mu je zdelo vse OK. Omenil sem mu tudi za auspuh pa je rekel, da bi se to bolj cutilo pri sami voznji in pa predvsem bi se slisalo, ce bi bil dejansko napacno zmontiran. Placal sem mu dva cuka in to je bilo to. Zdaj sem skoraj preprican, da se teh vibracij, ki sicer najbrz niso povsem normalne, ne da za majhen denar odpraviti in se bom torej moral zal z njimi sprijazniti. Sicer pa se mi niti ne ljubi s tem vec ukvarjati, ker niti nimam denarja za kaksne vecje investicije v avto, saj ga moram naslednji mesec registrirati in mi bo ze to vse prihranke pobralo. Malce veselja do avta to sicer pobera, a kaj morem, avto ni nov, star je 7 let in pocasi je za pricakovati tezave, ki se bodo s starostjo verjetno samo stopnjevale. Mogoce si bom lahko za naslednji avto ze privoscil novega in bom morda potem stokal zakaj to in ono ni po pricakovanjih, razlika bo le v tem, da bom za nov avto verjetno se zapufan za precej kesa. 
No, med voznjo na siht sem ugotovil, da masina zdaj dejansko precej lepse tece, zvok je bolj cist, pospeski so opazno boljsi, avto lepse in lazje speljuje in nasploh lepse tece tako pri nizjih kot tudi pri visjih vrtljajih. Med samo voznjo je cutiti, da je masina precej mirnejsa. Zal pa so vibracije v samem prostem teku se vedno prisotne, morda so za odtenek manjse, odpravljene pa zal ne. Zaenkrat bom naslednjic poskusil tankati se 95-oktanski bencin, ce bo kaj razlike v prostem teku. Sicer pa bom po registraciji, ko pridem malce do denarja vseeno dal preverit se delovanje sveck in jih po potrebi zamenjal, menjal pa bom najbrz tudi bencinski in zracni filter, ce ne drugega bom dosegel, da bo loputa za zrak dlje casa ostala cista in bo masina lepse tekla vsaj med voznjo. Sobam bom pa tudi privoscil ultrazvocno kopel, ko pridem malce do denarja, skodilo gotovo ne bo, ceprav mi je mehanik rekel, da je slisati, da sobe kul delujejo. To je pa vec ali manj vse, kar se da narediti za razmeroma malo denarja. Ce si stvari, ki jih jaz se nameravam narediti, ze naredil, ti vseeno priporocam ciscenje lopute za zrak. Moja je bila precej umazana in zdaj, ko je cista, opazam precej ocitno razliko pri delovanju motorja, tudi lepse potegne in nekako ima bolj zdrav in uglajen zvok.
Glede na to, da sem opazil, da se v eni drugi temi pritozujes nad nekoliksno neodzivnostjo motorja na svojem Cliotu, ti priporocam ciscenje lopute, pri meni se je odzivnost motorja pri vseh vrtljajih se izboljsala po ciscenju.