Beli Renault Scenic 1.6 16V Expression

Predstavite Vašega Renault-a
Odgovori
Uporabniški avatar
B1 16v

Re: Beli Renault Scenic 1.6 16V Expression

Odgovor Napisal/-a B1 16v »

S tem da je še bolj zanimivo, da ALU platišča niso vedno lažja od jeklenih iste velikosti. Tudi pnevmatike istih dimenzij so lahko recimo zelo različne mase.

Jaz bom pred letošnjo menjavo stehtal moje zimsko kolo (10 krako platišče) z 205/60 16 ter letni setup (5 krako) z enako dimenzijo pnevmatike, obakrat michelin pnevmatike, seveda pa različna modela. Oboje original renault. Objavim rezultat.
Uporabniški avatar
5cenic

Odgovor Napisal/-a 5cenic »

Evo avto prestal prvi družinski izlet. Smo šli za vikend se namakat u Čatežke.

Avto se je obnesel super. Z lahkoto smo vse natlačili v prtljažnik in nismo rabil strešnega kovčka, kar je bilo nekaj novega za nas (pri Corsi je vedno zmankalo prostora).

Pa tudi glede motorja sem bil presenečen, avto je čisto dovolj poskočen za normalno vožnjo čez vse klance in doline. Za domov smo se oglasili še pri mojih starših in sem ga malo zvrtel v klanec od Krke do Hočevja in je zelo suvereno deloval (saj nevem če kdo pozna to pot :P ).
Tudi nad porabo sem bil presenečen, štartali smo z povprečno porabo po računalniku 7,9 l/100km (po prevoženih cca 300 km) in ko smo prišli domov je računalnik pokazal povprečno porabo 7,7 l/100km torej je bila poraba na poti pod 7,5 l/100km. Še vedno nemorem verjet, da ima taka krava kot je Scenic skoraj isto porabo kot jajček od Corse.

Imeli smo tudi prvo nesrečo (no ne glih nesreča bolj pripetljaj). Na Tržaški sem ugotovil, da rabim skočit še po čike in se pri Malgaju odločim polkrožno obrnit. In seveda to storim tako kot da to prvič delam (ja nisem šel v globino vendar sem takoj namotal). Malo upočasnim, ker sem videl da bo šlo na tesno mim robnika, vse frej tako da bi lahko zlahka še malo nazaj zapeljal, ampak si rečem ma saj bo šlo mimo, stisnem gas in bump. Se ustavim na črpalki in vidim razlog zakaj bom lahko drugo zimo imel lepše radkape :lol: Sem pa vsaj čike dobil...

Saj mi je dost vseen za te radkape, ker sem jih mislil zamenjat. Bolj težko je ženo nato poslušat kako te zaj***, ker si ji bil ti že cel tedn pametn, da bo mogla na feltne pazit, ko jih namontiramo. Zgleda bom jaz tisti tanevarni.
No ja v končni fazi sem imel srečo, saj sem hotel pri starših gor nataknit letne gume+feltne pa me je oče prepričal naj še ta teden počakam. Še dobro saj se drugače temu nebi smejal...
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

Odgovor Napisal/-a bfranc »

Fajn cesta od Krke do Hočevja pol proti Zdenski vasi....pri men skoz tulijo naj počas vozim. :D
Uporabniški avatar
5cenic

Ja men tudi zmer poskoči srce na tem odseku in nemorem da nebi malo hitreje peljal tam :twisted:

No pred parimi tedni sem kontaktiral servis, kjer je bil avto servisiran, če lahko dobim duplikate računov od servisov saj le ti niso bili priloženi. Že na telefonu mi je gospod omenjal neko večje popravilo v garanciji (baje neka serijska napaka enega tesnila) kjer se je menjal tudi jermen. Vsekakor mi ni ušeč, da je gospa, ko sem se z njo pogovarjal zamolčala to popravilo vendar glede na to, da ima avto od tega prevoženih 35k kilometrov je verjetno sedaj vse uredu.

No danes me je presenetil mail oz odgovor na mojo uradno prošnjo za duplikate z prloženo datoteko z vsemi računi. Sem že mislil, da jih nikoli nebom videl.

Zanima me sedaj, glede na to, da je bil jermen menjan pred slabimi dvemi leti oz. pred 35k kilometri (pri 60k kilometrih) ali moram čez leto in pol ko naj bi bil po planu glavni servis zopet menjati jermen ali se glavni servis prestavi na 180k kilometrov oz čez dobra 4 leta.

Račun servisa:Slika
Uporabniški avatar
B1 16v

Naredi ga čez leto in pol, saj napenjalec jermena in vodna črpalka ob garancijskem posegu glede na navedene postavke na računu nista bila menjana.

Better safe than sorry!
Uporabniški avatar
5cenic

Kolikor se jaz spoznam se napenjalec menja samo zaradi novega jermena ker je "trši" če se lahko tako izrazim. Pri vodni črpalki je pa podobna zgodba, menja se samo zaradi tega, ker je vse podrto in je lažje takrat dat 40 evrov za novo črpalko kot pa vse razdirat na novo, če slućajno gre kasneje.

Vem kaj hočeš povedati s tem, da je bolje vse zamenjati pa biti miren vendar zakaj nebi prišparal tistih 400e, če lahko. No ja hvaležen bom če še kdo poda svoje mnenje tako ali tako imam še veliko časa, da se o tem odločim.

Aja škripanje, ki je po temeljitem pranju izginilo se je vrnilo. Ko zabremzam zavore cvilijo kar je pri teh novih ploščicah že standard, bolj me moti to, da če se po zaviranju počasi naprej peljem še vedno malo cvilijo. Zelo nadležno. Kaj bi bilo lahko?
Serviser na uradnem servisu mi je glede tega rekel, da zaradi prenežnega zaviranja se ploščice ne očistijo dovolj in da zaradi tega škrpilje med zaviranjem in nato tudi pri počasni vožnji naprej. Pije ta razlaga vodo? Ko grem hitreje neha cvilit, no vsaj sliši se nič več ne.

edit: cviljenje ni glasno je pa tist nadležn ton. Če bi imel šipe zaprte verjetno celo opazil/slišal nebi vendar sem zadnjič imel priprto in sem slišal ter postal pozoren na to. Aja, na ploščicah je še dovol mesa, iz zavor nič ne smrdi in se ne pregrevajo, tudi disk zgleda zelo lep brez vsake zareze tako, da je ta napaka bolj kot ne kozmetična je pa toliko bolj nadležna.

Bi mi pri Astilbi lahko pomagali? Razmišljal sem, da bi pri menjavi koles še dol vzel zavorne ploščice, sčistil naleže površine in jih dal nazaj. Mogoče bo pol boljše.
Zadnjič spremenil 5cenic, dne 10 Mar 2015, 12:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
domen90

Odgovor Napisal/-a domen90 »

Nevzmetena masa vpliva tako na udobje kot tudi zmogljivosti. Konkretno sem to preizkusil, ko sem originalna platišča 8x17 s pnevmatikami 225/45 R17 zamenjal z OZ Superleggera s pnevmatikami enake dimenzije. Originalno platišče s pnevmatiko je tehtalo 23.5kg, OZ S. s pnevmatiko pa 16.5kg.

Prva opazna sprememba je bila pri vožnji čez tri ležeče policaje, preko katerih se vsak dan peljem vsaj 2x. Z originalnim kompletom sem ponavadi lezel čez s cca. 20kmh in se praktično skoraj ustavil, pa je bilo še vedno zelo neudobno, medtem ko sem se z lažjim kompletom normalno peljal čez s 35, tudi 40kmh. Kar se tiče zmogljivosti, se je pa sploh pri vožnji v klanec - pospeševanje iz ovinka (npr. Jezersko) lepo čutilo, da avto precej bolje vleče.

Dostikrat sem zasledil, da naj bi bil 1kg nevzmetene mase enak 4kg mase vozila. V mojem primeru (7kg po kolesu) je to naneslo 28x4=112kg. Moj avto je imel 231 konjev pri teži 1595kg, kar je enako 6.91kg/KM. Pri razliki preračunane nevzmetene mase v vzmeteno (112kg) to znaša 6.42kg/KM. Kaj to pomeni? Pri razmerju 6.42kg/KM in serijski teži (vzmetene in nevzmetene mase) bi moral avto imeti 248.4KM. Jaz sem poleg lažjih platišč dodatno znižal težo tako, da sem rezervno kolo nadomestil s kitom za počene pnevmatike in skupaj z dvigalko težo znižal še za 22kg + nekaj malenkosti iz notranjosti, ki so skupaj nanesle 5kg. Razlika (preračunana nevzmetena masa + vzmetena masa) je skupaj znašala 139kg. Preračunano (spet razmerje kg/KM) je takšno znižanje teže ekvivalentno 253.1KM. To je pa že 22 konjev razlike (skoraj 10%) in se je v praksi še kako poznalo. Ni vse samo v povečanju moči, tudi znižanje teže se lepo pozna, sploh pri nevzmeteni (platišča, gume, zavore ...)
Uporabniški avatar
B1 16v

Dober prispevek.

Tudi sam sem pri prejšnjem avtu (170 PS NA bencinar) opazil razliko med zimskim kompletom (195/65 15) ter letnim (225/45 17), čeprav je bilo razlike v masi zgolj 3 kg na kolo (v prid zimskim seveda).

Tudi zato pri zdajšnjem avtu ostajam poleti na 16 col, drugi pomemben razlog pa je relativno draga dimenzija 205/55 17 pnevmatik (cca. 100€ dražji komplet od 205/60 16, ki je že itak cca. 100 € dražji od 205/55 16). :lol:
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

Odgovor Napisal/-a bfranc »

Sem imel isti problem na Octaviji, kjer so bremze pri zaviranju cvilile, sem pa pol dobil nasvet, da naj robove ploščic pobrusim po kotom 45st. in na ploščicah naredim še po sredini kanal, da se lahko odvaja čez tisto prah.Pobrusil sem jih res, vendar premalo in ko je rob izginil, so spet začele cvilit.
Uporabniški avatar
5cenic

Ja jutri se bom spravil menjati kolesa in bova z očetom še dol vzela ploščice, popucala naležne površine in bo moralo biti bolje.

Drugič pa boljše ploščice kupit pa bo.
Uporabniški avatar
5cenic

Platišča so gor. Tuki se morem opravičit usem, saj sva bila z očetom tko v zagonu, da so bla vsa platišča gor na avtu preden sem se jih spomnil tehtat :lol:

Glede porabe: spomnim se zadnje tri tanke koliko so bili na 15" zimskih:
1. tank: 8.17 (8.2 po računalniku)
2. tank: 8.27 (8.1 po računalniku)
3. tank: 7.78 (7.8 po računalniku) - tuki je bil izlet v Čateške iz LJ zato več relacije in manjša poraba

Včeraj zvečer je bila poraba po računalniku 7.8 (zopet malo več relacije), jo bo pa žena sigurno nabila na 8 ko se vrne domov. Ah ženske počas vozijo pa še neekonomično.

Aja dejanska poraba je bila računana na način, da tankam polno, dam števec na 0 km in pri naslednjem tankanju pogledam, koliko je šlo v tank do polnega in kilometre ter zdelim.

Porabo na 17" letnik objavim ko natočim nove tri tanke.

Slike bodo kmalu, verjetno za vikend, ko ga bom pral. Med menjavo sva z očetom še preverjala stanje ploščic. V roku 2-3 mescev bodo itak vse za zamenjat tako, da se bo še to uredili.

Še dve vprašanji. Na koliko km menjate diske? Oče, ki se še malo bolje spozna na avtomobile kot jaz, mi je zatrdil, da je mesa na diskih še precej in da ni potrebna menjava. Avto je še na original diskih in ima prevoženih 97k kilometrov.

Ali je kdo menjal ploščice pri Astilbi pri Scenicu ali pri Meganu III z el. ročno zavoro. Kakšno kvaliteto imajo, ali kaj cvili in kakšen je bil strošek?
Uporabniški avatar
B1 16v

Zanimivo da je tvoj BC tako točen. Meni je ta tank kazal povprečje 8,6l/100 km, preračunano na roke pa je bilo 8,2. Sicer pa imam raje da kaže malo preveč, kot pa premalo (kot recimo pri večini VW, če se ne naredi korekcija s testerjem).

Glede ploščic ti žal ne znam pomagati, vem pa da originalne na R servisu stanejo 75 EUR (brez menjave). Meni so jih menjali pri 39.000km, takoj po nakupu avta. Ni mi jasno kaj je delal prejšnji lastnik, vendar po pričevanjih uprabnikov scenicov 3 zdržijo precej manj kot naj bi bilo običajno.

Original ploščice meni nič ne cvilijo, so mi pa recimo na scenicu II grdo cvilile originalne, neoriginalne pa ne.

Edit: vse napisano velja za zadnje ploščice, oba z avtomatsko ročno.
Uporabniški avatar
5cenic

To, da se zadnje obrabljajo je zgleda standard, tudi pri očetu pri Meganu so najprej šle zadnje. Pa sem bil mnenja, da se prve bolj obrablajo.

Pri meni so jih menjali še v času bivše lastnice pri 60k kilometrih, sedaj ima avto 97k in bo zgleda spret potrebno menjati tudi zadnje :roll:
Cena na računu za zadnje ploščice je 40 evrov. Mogoče se tukaj skriva zajec v taki obrabi in cviljenju (manj kvalitetne ploščice).

Prve pa naj bi bile še original torej 97k kilometrov, no ja vsaj na uradnem servisu prve niso bile menjane.
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

Jaz sem menja prednje in zadnje v kompletu pri slabih 90.000, seveda z originalom. Upam, da tudi te zdržijo podobno...
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
Uporabniški avatar
5cenic

Ja jaz sem danes kar Astilbo poklical ker jo vsi na tem forumu hvaljo.

Zmenil sem se, da v ponedeljek ali torek pokličem, da se dogovorimo za termin ker imajo čas šele konec tedna, pa bodo zamenjali vse ploščice.
Odgovori