Clio I 1.8 16v, l.'92 - original
Al si jih greš pa dodatno homologirat. Papirje od feltn pa une gume gor pa je. Moraš vedet da je cena gume 195/50 R15 lahko več kot 10€ cenejša od 185/55 R15. Tako da homologacijo poloviš že v prvem kompletu pa še za kako pivo ostane 
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Sploh pa strošek homologacije ni pretiran. Če se ne motim je 33€? Drobiž v primerjavi z kaznijo, ki jo lahko dobiš. Je pa tako da je avto na 185 gumah malo bolj odziven na popravljanje smeri v ovinku z gasom. Minus je da če bremzaš z levo nogo je avto včasih malo preveč živčen. Na 195 gumah je rit malenkost bolj mirna in pa bremzanje z levo je malo bolj pod nadzorom. Kar se preseka gume tiče ne it pod 50, kljub temu da se avto "zdi" bolj vodljiv. Predvsem je turn-in res dober, samo potem popušča na sredini ovinka. Tudi po luknjah skoraj preveč "nabija" za kakršnokoli resno hitro vožnjo (če meriš čas na kilometer). Presek 50 je dober kompromis, najbol normalno je pa 55. 16'' feltne so zadnje na katerih se avto še spodobno pelje, 17 col je pa čista tema, ker je lega slaba in je samo za izgled.
Na kratko, če se češ hitro peljat ohrani vetrnice, kupi ene dobre 195/50 15 gume in pejdi to homologirat.
LP Robi
Na kratko, če se češ hitro peljat ohrani vetrnice, kupi ene dobre 195/50 15 gume in pejdi to homologirat.
LP Robi
Clio 2.0 16V Williams 94'
"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."

Thnx za informacije. več kot 16'' itak na takem avtu nima kej počet. Načeloma sem naklonjen temu, da avto ostane tak kot je oz na 15'' kolesih. Sicer sedaj, ko se ga počasi privajam me nekako bega par stvari:
- avto se mi zdi spredaj na vzmeteh absolutno pretrd, pri prenosu teže avta naprej pred zavojem je namreč potrebno kar precej dela, da se teža ustrezno prenese; enako pred močnim zaviranjem. Ali ima kdo podatke o višini avta spredaj in zadaj na serijskem in aftermarket podvozju? Prav tako bi bil hvaležen za kakšne podatke o trdoti vzmeti za Eibache (oz kaj podobnega) in originalne vzmeti... Da malo premerimo zadeve in potem vidimo kam naprej.
- oprijem zadaj je obupno dober in se mi zdi da drži preveč (oz spredaj premalo); je pa res, da imam tudi občutek, da ko ga bo enkrat zadaj pobralo, da poti nazaj ne bo... skratka preveč nekonstanten avto se mi zdi, posebej na zelo hitrih ovinkih je čuden (nevaren) občutek...
- karoserija se mi zdi v primerjavi z nekaterimi drugimi avtomobili tega obdobja precej mehka in zvijajoča (lahko da je samo občutek).
Ali ima kdo kakšne natančne podatke o svojih optičnih nastavitvah podvozja spredaj in zadaj; Camber, Caster, Toe in, Višina? Čeprav nisem zihr, da bo to rešilo problem.
Skratka očitno bo treba še precej dela na podvozju, predno bo avto res vozen tko kot se gre...
- avto se mi zdi spredaj na vzmeteh absolutno pretrd, pri prenosu teže avta naprej pred zavojem je namreč potrebno kar precej dela, da se teža ustrezno prenese; enako pred močnim zaviranjem. Ali ima kdo podatke o višini avta spredaj in zadaj na serijskem in aftermarket podvozju? Prav tako bi bil hvaležen za kakšne podatke o trdoti vzmeti za Eibache (oz kaj podobnega) in originalne vzmeti... Da malo premerimo zadeve in potem vidimo kam naprej.
- oprijem zadaj je obupno dober in se mi zdi da drži preveč (oz spredaj premalo); je pa res, da imam tudi občutek, da ko ga bo enkrat zadaj pobralo, da poti nazaj ne bo... skratka preveč nekonstanten avto se mi zdi, posebej na zelo hitrih ovinkih je čuden (nevaren) občutek...
- karoserija se mi zdi v primerjavi z nekaterimi drugimi avtomobili tega obdobja precej mehka in zvijajoča (lahko da je samo občutek).
Ali ima kdo kakšne natančne podatke o svojih optičnih nastavitvah podvozja spredaj in zadaj; Camber, Caster, Toe in, Višina? Čeprav nisem zihr, da bo to rešilo problem.
Skratka očitno bo treba še precej dela na podvozju, predno bo avto res vozen tko kot se gre...
He he, počasi odkrivaš slabosti podvozja (zasnove avtomobila).
Nos se ti zdi težak, ker je. Avto ima obupno razmerje teže spredaj/zadaj. Žal je trzanje riti pri hitrejših ovinkih čisto običajen pojav. Žal Clio ni narejen za dolge hitre ovinke. Za kaj takega si kupi kak Audi Quattro ali pa kako Imprezo.
Kar se tiče pa nadzora ko pobegne zadek je pa tako, da je bolj obvladljiv kot se zdi. Karoserija pa je v resnici relativno mehka. Sicer ne tako kot od mojega AX-a kjer je narejena iz putra, ampak se pa čuti.
Za nastavitve bom pa pogledal, ko bom imel malo več časa (mislim, da jih imam nekje).
Za nastavitve bom pa pogledal, ko bom imel malo več časa (mislim, da jih imam nekje).

Huh.... sem se bal takega odgovora...robi1000 napisal/-a:He he, počasi odkrivaš slabosti podvozja (zasnove avtomobila).Nos se ti zdi težak, ker je. Avto ima obupno razmerje teže spredaj/zadaj. Žal je trzanje riti pri hitrejših ovinkih čisto običajen pojav. Žal Clio ni narejen za dolge hitre ovinke. Za kaj takega si kupi kak Audi Quattro ali pa kako Imprezo.
Kar se tiče pa nadzora ko pobegne zadek je pa tako, da je bolj obvladljiv kot se zdi. Karoserija pa je v resnici relativno mehka. Sicer ne tako kot od mojega AX-a kjer je narejena iz putra, ampak se pa čuti.
Še eno zadevo sem opazil, da se avto v kratkih ovinkih, ko pride na limit praktično "prekucne" čez nos in hkrati dvigne notranje zadnje kolo oz vsaj občutek je tak...s širšimi koloteki, bi se zadeva najbrž malo popravila... v glavnem :S če nam teh stvari ne bo uspelo vsaj omiliti, ne vem koliko časa se bom imel voljo še ukvarjat z njim.... Po mokrem je pa ta katastrofa od podvozja še 3x večja
Dvigovanje zadnjega kolesa bi lahko odpravil samo z mehkejšim zadnjim stabilizatorjem, kar pa ne bi bilo preveč dobro za lego avta. Bolj bi se nagibal v ovinkih, je pa res da bi imel zadek malenkost boljši oprijem (čeprav si rekel, da ti zadek še preveč drži) ampak hkrati bi bil težji za ujet, če pobegne.
Jaz bi na tvojem mestu najprej pogledal kakšno podvozje imaš spredaj. Če je karkoli drugega od originala je verjetno to vzrok da se zdi nos še težji kot je v resnici. Predvsem vzmeti bi jaz imel originalne.
Malenkost pomaga, če akumulator prestaviš v prtljažnik. Če te tudi to še ne bo zadosti lahko za približno 300€ kupiš fiberglass sprednjo havbo, ki tehta samo 3,5kg. Kaj več od tega (pa da avto obdrži serijski izgled in uporabnost za vsak dan) že ne moreš naredit.
Jaz bi na tvojem mestu najprej pogledal kakšno podvozje imaš spredaj. Če je karkoli drugega od originala je verjetno to vzrok da se zdi nos še težji kot je v resnici. Predvsem vzmeti bi jaz imel originalne.
Malenkost pomaga, če akumulator prestaviš v prtljažnik. Če te tudi to še ne bo zadosti lahko za približno 300€ kupiš fiberglass sprednjo havbo, ki tehta samo 3,5kg. Kaj več od tega (pa da avto obdrži serijski izgled in uporabnost za vsak dan) že ne moreš naredit.
Povej kaj točno si mislil s tem? Kako se avto obnaša? Mogoče optika ni dobro naštimana?...ampak ko gre pa proti limitu je pa res katastrofa (ni čudno, da je bilo toliko razbitih).

Nism še slišu da bi kdo ocenil vozne lastnosti clia kot katastrofalne... Zato bi se jst raj vrnu na osnove, original podvozje in potem od tam naprej ugotavljal kaj in kako lahko izboljšaš.. In glede na to da williams nima lih zlo drugačne razporeditve teže in so njegove vozne lastnosti več kot zadovoljive je že to nek indikator da se da marsikej s podvozjem izboljšat ali pa poslabšat seveda
Hočm rečt da ne morš tko hitr obupat nad avtom 
ne hiti počasi....
Ko gre avto proti limitu recimo na relaciji Kalce-Hotedršica, kjer je precej hitrih do srednje hitrih ovinkov se dogaja sledeče; ko se začnem bližat limitu oprijema se čuti na volanu tako kot da prišel do nekakšne stopnice (na volanu se tako čuti) preko katere se avto prekucne čez sprednje zunanje kolo, ob vsakem pospeševanju pa porine nos brez opozorila ali kakšnega postopnega izgubljanja oprijema naravnost ven, posebej če se to dogaja z motorjem v območju nad 4500rpm. Ob odvzemu gasa sredi ovinka se z zadnjim delom ne zgodi nič... Je pa zadek nemiren ob zaviranju in vstopih v ovinek... na dolgih ovinkih je tudi z avtom težko držat enoten radij, ker se zvija vse povprek in je potrebno stalno z volanom popravljat smer. Tako da tudi tehnika, da zaviraš pred zavojem, in se odpelješ skozi zavoj s čimvečjo hitrostjo ter pospešuješ v zadnjem delu do izhoda nekako ne deluje 
Kar se optike tiče, grem jutri tole preverit, da vidimo kaj je na stvari.. ampak kolikor smo gledali na hitro na špago so toe in camber spredaj znotraj podatkov, ki jih navaja tovarna.
Za podvozje vem edino, da so amortizerji Bilstein B6 spredaj in zadaj; za vzmeti spredaj nimam natančnih podatkov; v homologaciji piše da so Eibach, ampak na vzmeteh (so tudi črne barve) ni videti ničesar, kar bi nakazovalo, da gre za Eibache; ostalo je vse stock.
Kar se optike tiče, grem jutri tole preverit, da vidimo kaj je na stvari.. ampak kolikor smo gledali na hitro na špago so toe in camber spredaj znotraj podatkov, ki jih navaja tovarna.
Za podvozje vem edino, da so amortizerji Bilstein B6 spredaj in zadaj; za vzmeti spredaj nimam natančnih podatkov; v homologaciji piše da so Eibach, ampak na vzmeteh (so tudi črne barve) ni videti ničesar, kar bi nakazovalo, da gre za Eibache; ostalo je vse stock.
Zadnjič spremenil ktomass, dne 30 Avg 2009, 15:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Zadnja tri leta sem vajen 2.5t motorja z 225KMrobi1000 napisal/-a:Da ne bo pomote, avto se more hudo peljat po ovinkih, samo če si navajen česa z lažjim nosom (predvsem kaki avtki z 1.4 motorji in podobno) potem se pozna, da je tle en konjski 1.8 (2.0) notri.
Prvo porihtaj gume tako kot ti je svetoval robi.
Potem, kar bi jaz nardil je, da bi povečal negativen naklon prednjih koles.S tem bi kar precej dobil na gripu.Potem pa bi se poigral še s tlaki v gumah.
Pojav dvigovanja zadnjega kolesa pod obremenitvijo pa uporabljajo z nameno, da povečajo grip spredaj.Kar poglej kako gviguje tačko novi focus RS.
Potem, kar bi jaz nardil je, da bi povečal negativen naklon prednjih koles.S tem bi kar precej dobil na gripu.Potem pa bi se poigral še s tlaki v gumah.
Pojav dvigovanja zadnjega kolesa pod obremenitvijo pa uporabljajo z nameno, da povečajo grip spredaj.Kar poglej kako gviguje tačko novi focus RS.

RenaultSport all the way!!!
marsikdo od nas je na eibachih, pro-kit je črne barve in napis je dokaj mejhn tko da men so dvakrat na tehničnem spregledal da mam sploh drugačne od originala.. fedri so pa bolj mehki od originalnih kar se krčenja tiče..
mogoče bi blo fajn da se zapelš z nekom ki ima podvozje naštimano al pa vsaj originalno.
mogoče bi blo fajn da se zapelš z nekom ki ima podvozje naštimano al pa vsaj originalno.
ne hiti počasi....