Clio 3 RS okvare/tezave/napake

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
Uporabniški avatar
skopusnik
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a skopusnik »

Kdo je pa reku da je kej narobe!?
The best place to watch a race is in the rear view mirror.
Uporabniški avatar
picinni
Kraj: Trojane

Odgovor Napisal/-a picinni »

ManIAK napisal/-a:.....je pa res da sem v 30kkm naredu že 4 menjave olja + filtra.
Je za to kakšen poseben razlog?
Uporabniški avatar
skopusnik

Odgovor Napisal/-a skopusnik »

Verjetno je razlog ManIAK.
The best place to watch a race is in the rear view mirror.
Uporabniški avatar
Duli

Odgovor Napisal/-a Duli »

predebela denarnica.

drugač pa to originalno, katerega priporoča renault, je čist uredu, ne vem zakaj bi blo treba not ulivat kej drucga, škoda denarja. sej ni to formula, je še zmeri clio za vsak dan, z motorjem, kateri naj bi zdržal več kot 200k km ob tem normalnem olju in rednih servisih brez problema. tist raceland pa tut ne da tuk po duši motorju in olju, da bi ga blo treba skos menat, je pa dobro, da se ga večkrat, če si velik tam.
Clio Renault Sport 200 Cup Racing Blue
Uporabniški avatar
picinni
Kraj: Trojane

Odgovor Napisal/-a picinni »

Menjava na vsake sedem pa pol je res malo pretiravanje. Razen če je skoz v blokadi :o
Uporabniški avatar
MyWay!

Odgovor Napisal/-a MyWay! »

ManIAK napisal/-a:Kaj je narobe z SXR 5w40?

Jaz ga vozim že 30kkm, pa zenkrat še ni razpadlo vseskup. Je pa res da sem v 30kkm naredu že 4 menjave olja + filtra.
Nič ni narobe s tem, samo vprašam ali mogoče imate alternative zaradi kakršnih koli razlogov. :)
Uporabniški avatar
ManIAK

Odgovor Napisal/-a ManIAK »

Ni razlog predebela denarnica, ker tega nimam. Tu je predvsem "problem" v meni, ker kot sem že povedal 938483x se mi zdi olje prepomemben in poceni faktor pri teh motorjih, da bi šparal na njemu. Servisni interval na 20.000km nebi upal delati niti z motul 300v, ki je precej boljše olje od ELF-a.

Drugač pa olje ni bilo ravno na 7500km menjano. Menjava olja je pri meni zgledla približno tak:

2200km po utekovanju- 1. menjava
10000km - 2. menjava
20000km - 3. menjava
30000km - 4 menjava ( avto še nima 30kkm, jih bo pa imel nekje konec januarja in tam nekje predvidevam tudi menjavo. )

Drugač pa jaz realno vidim samo 2 dobri alternativi. To sta že omenjeni Motul 300v in pa Fuchs Titan Pro S 5W-40. Jaz bi ta olja uporabljal v primeru, da bi z avtom dosti obiskoval dirkališča, ker prenašata precej večje temperature kot ELF.
Uporabniški avatar
MyWay!

Odgovor Napisal/-a MyWay! »

2200 km si že menjal olje? Pogovarjal sem se z nekaterimi "poznavalci" in vsak trdi drugače. Nekateri pravijo, da sploh ni opilkov in potrebe po uležavanju obročkov itd. in ni potrebe po menjavi, drugi pravijo pri 4000 km je potrebno, ti si pa že prej. Torej si ga utekaval samo do 2k km ?

Motul in Fuchs sta mogoče le kak evro dražja od Elfa za liter - zakaj jih ne uporabljaš, če so pa toliko boljša?

Nekje na tem forumu sem tudi zasledil navodila za utekavanje, vendar so mi že ušla iz glave. Predlogi na tem področju?

Edit: Sem našel:
- vse vedno pri dobro ogretem motorju,
- prvih 1000km do 4000 rpm
- potem do 3000km do 5.500 rpm
- pri 4000km menjava olja, da gredo opilki ven
- potem do 5000 še malo čuvat
- nato pa samo piči do limiterja.
Uporabniški avatar
ManIAK

Načinov za utekavanje je miljon, izbereš pač potem tistega, ki se ti zdi najbolj logičen. Sam sem na to temo prebral ogromno materiala, sem se pa potem z Ozijevo pomočjo odločil za sistem japonskih tunerjev. Sicer sem ga malo prilagodil, načeloma pa sem se ga držal.

Vsak, ki ti bo trdil da utekavanje motorja ni potrebno, vrjetno nezna niti malo logično razmišljat in mu je mehanika popolnoma tuja.

Če bi kupil nov avto, bi ga utekal še 1x po istem sistemu. Avto je na dyno dayu pod enakimi pogoji pokazal cca. 5hp več od ostalih 200-tk, porabe olja pa na servisni interval 10kkm praktično ni, oziroma je minimalna.
Zaj je pa na tebi, ali ga boš/neboš utekal, poslušal "poznavalce", itd... Bi ti pa nekaj položil na dušo, če kasneje nočeš imeti problemov.
Kupil si zelo specifičen avto. Pred vsakim posegom/modifikacijo se dobro pozanimaj/pogooglaj, ker pri cliotu ni vsak tuning dober tuning. :wink:

Ogromno podatkov boš zvedel na .uk forumih, ker so precej obsedeni z Renault Sport izdelki. Če ne kršim kakšnega pravila, ti bom dal še link od enega zelo uporabnega foruma. ( www.clio200.net )

No, pa da nadaljujem reply. Da, jaz sem avto utekaval samo do 2000km.
Za motul ali fuchs se zaenkrat nisem odločil zato, ker po takšenm olju preprosto ni potrebe. Avto je daily driver z občasnimi izpadi in obiski RL.

To je to, če te bo še kaj zanimalo pa nadaljujma po PM ali pa naj modi splitajo temo, ker v to ravno ne sodi.
Uporabniški avatar
Duli

Odgovor Napisal/-a Duli »

ManIAK napisal/-a: Če bi kupil nov avto, bi ga utekal še 1x po istem sistemu. Avto je na dyno dayu pod enakimi pogoji pokazal cca. 5hp več od ostalih 200-tk, porabe olja pa na servisni interval 10kkm praktično ni, oziroma je minimalna.
hm, to pa ne boš povedu, da si ti testiral avto pri 10°c, ker si bil pač prvi, ostali pa pri 30°c, ko je blo v delavnici že fino vroče? :)

porabe olja tut pri mojem avtu ni, pa ni bil utečen po nobenem posebnem postopku, pač vožnja kot vožnja, učas pa segret tut pritisnjen v višje obrate že pri majhnem številu kilometrov (manj kot 1000).
Clio Renault Sport 200 Cup Racing Blue
Uporabniški avatar
ManIAK

Daj, lepo te prosim ne dramatiziraj. Bil si na vrsti cca. 1uro za mano ko se temperatura zraka v delavnici ni dvignila za 2°C. Vsi ki so že bli pri tunercu, vedo, da so to stare, debele stene, objekt pa leži do poznega dopoldneva v senci. Tak, zaj pa računaj.

Sicer se je pa dokler sem bi jaz tam temperatura zraka pri vseh izmerjenih gibala pri cca. 15°C.

Ni bil namen prejšnjega posta provociranje in hvalisanje kdo ima daljšega, hotel sem samo povedat da razlike obstajajo in gredo predvsem na račun utekanja.
Uporabniški avatar
Cr00k
Kraj: Celovec

Odgovor Napisal/-a Cr00k »

Jaz imam najdaljšega! :D

Se moram v določeni meri kar z dulijem strinjat... ko je bil od Maniaka avto notri, me je v kratkih rokavih zeblo.. ko smo bili pa ostali na vrsti, smo pa že skor švical. Je pa tako, da je nato že vsak naslednji avto manj pokazal... (kolk se dejansko pozna 5°C toplejši zrak nimam pojma - najbrž se, naj ERC ob priliki pove).

...v določeni meri pa z Maniakom. Vsak naj izbere svoj način utekavanja. Olje je đabe*, zakaj ga nebi menjal, če (sam pri sebi) meniš da je potrebno/smiselno. Škodit nima kaj...

* đabe - zastonj :)
Slika
Uporabniški avatar
WolfOz
Kraj: Dravograd

Odgovor Napisal/-a WolfOz »

To se pogovarjamo o whp ali hp po korekciji?
No.2X7Y
Uporabniški avatar
Cr00k
Kraj: Celovec

Odgovor Napisal/-a Cr00k »

WolfOz napisal/-a:To se pogovarjamo o whp ali hp po korekciji?
Mislim da je po korekciji... samo vseen, menim da je razlika... zadnji rs200 je še najmanj pokazal. Vsakokrat je bil slabši rezultat. Naključje? :)
Slika
Uporabniški avatar
WolfOz
Kraj: Dravograd

Odgovor Napisal/-a WolfOz »

Cr00k napisal/-a:Mislim da je po korekciji... samo vseen, menim da je razlika... zadnji rs200 je še najmanj pokazal. Vsakokrat je bil slabši rezultat. Naključje? :)
Če so rezultati po korekciji, ja.
No.2X7Y
Odgovori