na zadn podatek, ki si ga dal - 134 na tempomat pa poraba 6l?
2.2 ma porabo 5l (s polno trugo na strehi 5,5 max), fotrov avensis 2.0 115km pri 130 na uro zre mal cez 5... polno nalozen passat na relaciji velenje porec kolker je avtoceste skos po njen in 130/h s tempomatom zre pod 6l.
Glej moj namen ni zdej prerekanje o deci gor dol. Sam si napisal za pasata, da ima pod šest. Na omenjeni relaciji, glede na pogoje, ki si jih napisal imam tudi jaz pod šest, sploh če grem v smeri Velenje -Poreč. (Dokaj kratka relacija in skoraj 400m razlike v nadmorski višini). Tudi sam če se peljem iz Postojne v Koper imam porabo pod 5l (čudno ). Poleg tega pa še vedno ne poveš ali gre za novejši ali starejši TDI.
Glede porabe pri 130 je škoda zgubljati besed, ker je enkrat lahko 8 drugič pa 5, pač odvisno od naklona ceste, vetra, trenutnega pospeševanja.....
Če ima pa tvoja laguna porabo 5l/100km pri relaciji kot sem jo sam opisal pa lahko rečem samo kapo dol 2.2dCi. (Sam sem imel s cliotom II dci100 porabo na takšni relaciji cca.4,8, tako da če ima laguna samo 5l res nimam besed.)
Sam sem omenil, da sem porabo primerjal s porabo, ki jo je podal sinko v drugih temah, ki ima enako laguno z isto opremo samo da ni karavan in je 2.2dCi. Njegovi podatki se zelo ujemajo z mojimi.
Tudi ostali uporabniki govorijo podobno primer:
PrispevekObjavljeno: 05 Jan 2011, 22:11 Naslov sporočila:
Gradn Espace 2.0dCi 173KM, večinoma dnevne relacije 40-60km v eno smer od tega cca. 50% AC, ostalo regionalka, poraba 9-9.5l. Je pa to dokaj dinamična vožnja brez pretiranega šparanja. Na daljše relacije (recimo na morje ali smučanje, 200km+) pa liter manj, s tem da je za ene 200kg več roba ponavad takrat noter.
Če bi se vozil sam in malo pazil, bi na daljše relacije po regionalkah lahko komot prišel pod 8l.
Edin problem pri skoraj 170k km je bila menjava turbine, bile pa so poškodovane lopatice na obeh straneh Shocked
Drugače pa za primerjavo, Scenic 1.9dCi 150KM na enakih vsakodnevnih relacijah je pokuril dobra 2l manj, torej okrog 7l, še kakšen dcl manj pa je pokuril Clio 1.4 16V.[/quote]
Živjo,
imam Espace 1.9 dCi pa imam vsakodnevno relacijo Kranj-Žirovnica in je skupna poraba poleti 7-7,5 pozimi pa 7,5-8. To je pri umirjeni vožnji (120-130 AC). Če ga pa malo pohodiš je pa z lahkoto nad 8 ( pa ne čez 9).
S tem da je prvi Grand Espace , drugi pa Espace in prvi s 120 oz. 130KM drugi s 173KM.
Scenic je pa spet čipan in precej lažji (predvidevam), tako da je razlika verjetno kar realna.
in spet ne vem kje je tako pretirana razlika med novim 2.0dCi in starim 1.9dCi, ko ju primerjamo v istih oz. zelo podobnih avtih in podobnih pogojih vožnje. Kot sem že nekajkrat omenil pa je nekaj dcl gor ali dol po moje povsem brezpredmetno prerakanje kateri manj ali več pokuri, saj je ta dcl lahko zelo hitro glede na razmere, način, obremenitev....
še vedno trdim, da 10 litrov na relaciji LJ-Kranjska-LJ, kot jo je opisal avtor teme, se pravi z veliko pazljivostjo, kar smatram, da je vožnja skoraj po omejitvah, preveč, kar potrjujejo tudi drugi.(primer zgoraj navedenega Grand Espacea s podobnim motorjem in pri pazljivi vožnji). Se pravi da je lahko nekaj narobe z vbrizgom, lahko bremze ne spustijo dovolj.... Moje mnenje avtorju teme je pregled pri nekomu ki se spozna na takšna vozila,ker pri pooblaščenem verjetno ne boš veliko rešil.
Lp