Schkorc oz. moj vozni park skozi cas (LY Clio RS R27)

Predstavite Vašega Renault-a
Odgovori
Uporabniški avatar
Drmo.JR
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drmo.JR »

Jest bi pa na tvojem mestu zizek zadaj za kak cm avto dvignil.
Slika http://www.enigma-motorsport.si" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Ali pa spredaj trši stabilizator.Samo če pa nikjer ne najdem.Nobena trgovina z avto deli nima. :cry: Zdaj pa moram v službo. :?
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

S tršim sprednjim stabilizatorjem bo srednji konec še bolj silil iz ovinka.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Sem pa rabil enega časa za odgovor :)...

Kaj se opravičujete za poste :)? Saj sploh ni off topic, poleg tega me niti malo ne motijo razne debate, kot zadnje pa moja tema itak ponavadi sameva z mojimi monologi, tako da kar nadaljujte :D....

@mloncar: Predelava zadnjega vzmetenja, torej menjava torzijskih vzmeti za vijačne vzmeti, je nekako res najboljša rešitev. Ampak nismo vsi takšni ekstremi z avtomobili kot ti :lol:. Eno je hobby avto, drugo je pa avto za na cesto ali za kakšno "pravo" dirko, kjer morajo določene stvari ostati tako kot si je to zamislil proizvajalec :(. Pri meni (vsaj pri nekaterih avtih) zato takšno podvozje odpade :(.
kmetek napisal/-a:Sckhorc upam da ne zameriš...

Nikoli (in mi še vedno) ne gre v glavo, kako lahko AMORTIZER stršaš? Trdoto kolikor vem dolo?ajo vzmeti (ki so lahko progresivne, linearne ali degresivne), amortizer pa ti dolo?a HITROST stiska (low in high speed compression) in povratnega hoda (rebound). Gre noter mogo?e olje z višjo viskoznostjo, da ne zabija toliko (in s tem zgubiš na kvaliteti pobiranja neravnin)?

Sicer je moje vedenje o vzmetenju bolj iz kolesarskih voda, ampak mislim da so osnove enake.

Hvala za pojasnila :wink:
Tudi jaz nisem nikakršen vseved :oops: :D...
Kot si sam napisal so si praktično vsa podvozja (avto, kolo/motor,...) in njihova delovanja zelo podobna oziroma so enaka. S tem da je pri motorjih in kolesih že skoraj pri vseh nastavljivo, pri avtih pa niti ne. Tako da je tvoje znanje iz kolesarskih vod uporabno že za kak motosport oddelek :D.

Za predelavo amortizerjev se večinoma uporablja izraz "tršanje". Sicer to ne pomeni ravno tršanje celotnega podvozja oz. avtomobila.
Res višino avtomobila določajo vzmeti, te pa v osnovi skrbijo tudi za tisto "osnovno" trdoto podvozja. Ampak ker pač (vsaj zaenkrat) še ni na voljo različnih trdot vzmeti (za cestno uporabo na serijskih amortizerjih), se potem preizkušajo še razne možnosti s "tršanjem" amortizerjev. Dejansko bi naj amortizer samo dušil gibanje, torej skrbel za to, da so kolesa ves čas v stiku s cestiščem oz. da avto ne "hopsa".
Če se amortizerje "strša" se dejansko podaljša čas stiska/raztega kar pa v praksi naredi avto "trši" (sicer to ni to, ampak za občutek je tudi to vredu :D). To se dela z drugačno viskoznostjo olja, menjavo in predelavo batnic.
Mogoče se da kaj pametnega narediti s takšnim tršanjem, ampak moraš približno vedeti kaj počneš (jst recimo ne vem), če hočeš dobiti kakšne dobre rezultate. Drugeče je to odkrivanje tople vode, ampak za dober občutek poleg športnih feder je to to.

Za zadaj (na teh starejših avtih) bi bilo (pomoje) pametno najprej sploh zamenjati torzije (oz. zadnje "vzmeti"), potem pa s stabilizatorji naprej (seveda če je želja da ostane način delovanja serijski).
So pa te zadeve kar drage za kupit, torzijske palice-vzmeti (24,5mm) so nekaj čez 700€, stabilizatorske palice (26,5mm) pa cca 400€ :roll:.

Resno vprašanje, ima kdo kak pameten predlog kako, kje in seveda ugodno do kakšne pametne rešitve okoli torzijskih palic? Poleg kakšnih ekstra dodatnih stabilizatorjev.

Drugače pa posamično vpetje nudi najbolj odprte možnosti.

@zizek: In kje si našel primerno "štango" za tisti dodatni stabilizator? A si kaj kompliciral pri materialu?
zizek napisal/-a:Ali pa spredaj trši stabilizator.Samo če pa nikjer ne najdem.Nobena trgovina z avto deli nima. :cry: Zdaj pa moram v službo. :?
Tule imaš močnejši sprednji stabilizator: http://www.gg-motorsport.homepage.t-onl ... cts_id=183
Če kdo ve za kakšen sprednji stabilizator za Clia 2, lahko tudi od RSa (po možnosti pa debelejši od 25mm), se priporočam...
Pa kot informacija, od RSa stabilizator ne paše na roke od navadnega Clia 2.

.....

Sem malo zaspal z "novostmi"...

Kmalu po slalomu je spet sledilo kupovanje. Tokrat bomo skrbeli za hlajenje GTTjke.

In spet obetaven napis :D:
Slika

Hladilnik vode in olja
Slika

Tokrat sem prvič uporabil nov hladilnik vode na GTTjki
Slika
Slika
Vsaj nekaj na avtu kar se šajna in zgleda lepo :D...

Ni kaj, manj stvari kot je, dražje so...

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
schkorc

Če bi mogoče koga zanimalo je bela GTTjka naprodaj: http://www.renault-klub.si/forum/viewtopic.php?t=28692
Naprodaj je tudi Clio dCi.

LP, Primož
Uporabniški avatar
schkorc

bam88 napisal/-a:
schkorc napisal/-a:Če bi mogoče koga zanimalo je bela GTTjka naprodaj: http://www.renault-klub.si/forum/viewtopic.php?t=28692
Naprodaj je tudi Clio dCi.

LP, Primož
:o :lol:
Bi se načakal, če bi me čakal :D.

LP, Primož
Uporabniški avatar
boncl
Kraj: Kovor

Odgovor Napisal/-a boncl »

bam88 napisal/-a:po pravic povedan te nism mel volje cakat ker se sam nisi vedel kaj bi.. ce bi ti tocno vedel bi te pocakal.. tok pa zal.
zgleda de se j dokončno odloču če se nav spet premislu :D :D :D :D :D
Če ni vsak dan zanimiv pol je brezveze !
Uporabniški avatar
schkorc

@bam88: Saj pa vidiš, da večkrat ne vem kaj bi :)... Drugače mi pa ni bilo za prodajati avta, preden nisem dobil drugega motorja, to pa itak veš....
Sicer pa se mi nikamor ne mudi, tako da ni nobene panike (iz moje strani), za svojo stran, če se ti je lušta, si si pa sam kriv :lol:.

@boncl: Odločil, to je težko rečti.... Jst bi jo že rad obdržal, po drugi strani imam še precej ostalih "projektov" (in še prihajajo novi), ki bi jih rad vsaj počasi začel realizirati in rabim prostor.
Tako da, če se bo prodala, se bo, drugače bom pa že našel kje prostor :D.

BTW Kdaj sem si pa že premislil, saj je še nisem prodajal :).

BTW2 Ti bi jo lahko namesto Lagune vzel, ne bi imel toliko dela, če bi se slučajno kaj vžgalo :lol:. Pravzaprav, kaj bi se trudil s popravljanjem Lagune, kr v dele z njo, 5ko pa pališ-voziš :a2_Fredy_kul :).

LP, Primož
Uporabniški avatar
Primož Five
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Primož Five »

Upam da je ne prodaš, brez zamere. Imam še ene par slik od nje iz lanskega leta (avtoslalom Šempeter) in je res lepa raketa 8)
Sensei Rei/Pes moj prijatelj

http://www.osterrob.si/ Zelo ostri noži
Uporabniški avatar
boncl
Kraj: Kovor

Odgovor Napisal/-a boncl »

I dont shit money če ga bi bi marskej imu doma parkiranga :D :D :D
Če ni vsak dan zanimiv pol je brezveze !
Uporabniški avatar
schkorc

Pa nadaljujmo...

"Gasilska" fotka zmontiranih hladilnikov (upam, da ne srečam kakšne srne :lol:):
Slika

Spet je malce več gužve pod havbo:
Slika

Sedaj so končno prišle na vrsto tudi zavore. Diski in ploščice so bile zanič, prav tako pa je bil odslužen glavni zavorni cilinder. Spredaj sem serijske 238mm zavore zamenjal z 258mm (vauuu :lol:). Zamenjal sem tudi kompleten glavni zavorni cilinder in vakum posodo z malo večjim. Za razliko vsi uporabljeni deli niso stari 20+ let, ampak še dišijo po novem :wink: :lol:.
Očitno sem takrat veliko telefoniral, ker nimam na mobiju nobenih fotk od naštetega :).

Potreboval sem tudi ploščice, zato sem se odločil preizkusiti tole zadevo:
Slika

Da slučajno ne bi kdo to uporabljal na cesti:
Slika

Zadeva za spredaj in zadaj dokaj olajša denarnico :?.

Tudi zadaj so novi diski (in ležaji :)):
Slika
z novimi ploščicami je zadeva tako tesna da se sploh ne vrti :oops:

In še najpomembnejša stvar (brez tega zavore sploh ne bi delovale :lol:):
Slika

@Primož Five: Nekaj fotk imam tudi sam (večinoma tiste, ki so bile na naši strani). Če imaš pe kaj pametnega mi lahko pošlješ na mail ( [email protected] )

LP, Primož
Uporabniški avatar
schkorc

Vmes sem se kdaj pa kdaj na kak avtoslalom zapeljal tudi z daily driverjem dCijem. Od vseh mu je najbolj ležal slalom Ravne na Koroškem. S svojimi 65KM je Clio trgal asfalt, motor je bruhal izpušne pline, vse skupaj pa je izgledalo takole :D:
(bolj slab posnetek, ker je posnet s telefonom) Primož Škorjanc - Schkorc - Avtoslalom Ravne na Koroškem 30.08.2008

Vozil sem se na "štand gasu" nekje med 1000-1500 obrati, tako da se turbina tudi zavrtela ni :D. Uspela mi je uvrstitev na stopničke (serijski avtomobili nad 1600ccm), res da smo bili v tem razredu samo trije :lol:, no ampak zasedel sem drugo mesto pred BMW 120d :twisted: :).

Pa še par fotk te moje zverine:
Slika
Slika

Seveda so bili zraven tudi ostali kompanjoni...

Grega
Slika
ful so mi znane registrske tablice :roll:
Slika
Slika

Luka:
Slika

Zasedla sta drugo in tretje mesto med predelanimi avtomobili nad 1600ccm. Saj bi dal filmčke gor, pa je ravno takšna žalost kot moj posnetek :).

Skupinska takratnega AMD Šempetra z AX-Team:
Slika

Pa še vsi zmagovalci:
Slika

Avtor fotk: Rottie in mloncar

LP, Primož
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

Pa še onboard posnetek iz te spretnostne vožnje :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=aAfEB5P4MAs
Uporabniški avatar
schkorc

mloncar napisal/-a:Pa še onboard posnetek iz te spretnostne vožnje :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=aAfEB5P4MAs
Dej dej :D, da se ti slučajno ne bi spet malo zaluštalo zavrteti volana... al boš še vseeno raje odbojko, tenis, rokomet,... pa tist moped nažigal?

BTW ta posnetek tvoje vožnje zgleda kot da bi bil ti na drugi progi, kot jst :).
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

schkorc napisal/-a:Dej dej :D, da se ti slučajno ne bi spet malo zaluštalo zavrteti volana... al boš še vseeno raje odbojko, tenis, rokomet,... pa tist moped nažigal?

BTW ta posnetek tvoje vožnje zgleda kot da bi bil ti na drugi progi, kot jst :).
Morem priznat, da malo se mi pa res lušta vrtenja volana.. ..se še odločam kdaj bi šel na RL (najraje sicer z mopodom :lol:).

Proga je že ista, razlika je v tem, da ti voziš eno prestavi višje kot jaz (penzionst varjanta) :twisted:
Odgovori