Laguna II in naknadna vgradnja tempomata
-
patricija123
Živjo
Ker še nisem dobil odgovora na mojo težavo se sedaj obračam tukaj na forumu na tiste, ki ste že vgradili tempomate v Lagune.
Namreč kupil se, tipko za tempomat, pred tem preveril da imam bel konektor zgoraj prost in nad sklopko prav tako se vidi nek konektor.
tipko sem priključil in na armaturki zasveti ali rumena ali zelena oznaka odvisno od položaja tipke.
Sedaj me zanima ker tempomat in omejevalnik hitrosti še ne delujeta saj potrebujem stikala da bi to usposobil ne?Ko vklopim tipko se na armaturki pokaže SET___km/h, torej potrebuje tipke da bi to usposobil kolikor se razumel.
Zanima me kakšna mora biti debelina podaljšanih kablov (premer) do tipk?
Ali je že kdo razmišljal, da bi tipke pri Laguni II I model vgradil v spodnji plastični del volana pod airbagom?
In žičke na volanu na katere se zvežejo stikala ali se te žičke enostavno prerežejo na pol in se "doštukajo" nove gor s stikali?
Nisem električar ali elektronik in glede vezav nimam pojma. Avtoradio znam zvezat to je pa tudi vse, zato raje vprašam.
hvala Dani
Ker še nisem dobil odgovora na mojo težavo se sedaj obračam tukaj na forumu na tiste, ki ste že vgradili tempomate v Lagune.
Namreč kupil se, tipko za tempomat, pred tem preveril da imam bel konektor zgoraj prost in nad sklopko prav tako se vidi nek konektor.
tipko sem priključil in na armaturki zasveti ali rumena ali zelena oznaka odvisno od položaja tipke.
Sedaj me zanima ker tempomat in omejevalnik hitrosti še ne delujeta saj potrebujem stikala da bi to usposobil ne?Ko vklopim tipko se na armaturki pokaže SET___km/h, torej potrebuje tipke da bi to usposobil kolikor se razumel.
Zanima me kakšna mora biti debelina podaljšanih kablov (premer) do tipk?
Ali je že kdo razmišljal, da bi tipke pri Laguni II I model vgradil v spodnji plastični del volana pod airbagom?
In žičke na volanu na katere se zvežejo stikala ali se te žičke enostavno prerežejo na pol in se "doštukajo" nove gor s stikali?
Nisem električar ali elektronik in glede vezav nimam pojma. Avtoradio znam zvezat to je pa tudi vse, zato raje vprašam.
hvala Dani
P O L I C I J A skrbi za Vašo varnost in za Vašo denarnico.
Bodi PREVIDEN cuvaj svojo denarnico.
Moja montaža tipk za tempomat.Spodnji del pod volan Lagune II je prazen in neuporaben zato je možno tja noter stlačiti tipke.Na koncu sem plastiko, ki je bila že bleda in spraskana še oblekel v usnje in skupaj zašil.
lp
Dani

lp
Dani

Hvala lep, ideja je bila dobra ampak žal struktura volana tega ni dopuščala.
Zakaj? Ko sem vse zvezal in kable napeljal skozi volan ob navitju in vse nazaj pritrdil sem med vožnjo ugotovil, da volan škripa in se težko obrača. Problem je bil v tem, da je prostor, kjer je navito navitje okrog volana preozko, da bi še v njega noter brez težav stlačil dva kabla in da bi se med vožnjo ti kabli lepo obračali in navijali. Torej ta ideja je žal odpadla in sem stikala prestavil na sredinsko konzolo poleg ročne zavore.
Stikala pod volanom so ostala trenutno prazna.mogoče se v prihodnosti še dajo uporabiti za kakšno stvar, ne vem še.
Zakaj? Ko sem vse zvezal in kable napeljal skozi volan ob navitju in vse nazaj pritrdil sem med vožnjo ugotovil, da volan škripa in se težko obrača. Problem je bil v tem, da je prostor, kjer je navito navitje okrog volana preozko, da bi še v njega noter brez težav stlačil dva kabla in da bi se med vožnjo ti kabli lepo obračali in navijali. Torej ta ideja je žal odpadla in sem stikala prestavil na sredinsko konzolo poleg ročne zavore.
Stikala pod volanom so ostala trenutno prazna.mogoče se v prihodnosti še dajo uporabiti za kakšno stvar, ne vem še.
Re: Laguna II in naknadna vgradnja tempomata
Akhm, a ima tvoja lagunči električni servo? No, potem je senzor zasuka volana (katerega potrebuje ESP) v samem mehanizmu električnega serva in se ne da menjati posebej. Volanska navojnica tukaj nima neke veze. Kvečjemu če sta uspela pokončati modul za ABS/ESP...pa3cija napisal/-a:Živijo,
včeraj sva zamenjala volan ter ovojnico zaradi priključka za tipke tempomata. Problem je nastal, ker se je po vklopu avtomobila prižgala lučka za airbah in ESP, ki sedaj ne dela. Danes sva avto peljala na seris, kjer so ugotovili, da sva konektor za airbag slabo vklopilaza ESP pa pravijo, da svo mogoče uničila ovojnico.
Z ovojnico sva zelo lepo delala, pazila tudi na to, da se ni vrtela, ko smo jo sneli s prejšnje lagune itd.
Se morda komu sanja kaj bi lahko bilo narobe?
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Sam modul ESP je v bistvu kombiniran z ABS modulom. Torej ABS only ima 24 pinov, kombinacija z ESP pa 48 pinov. Pri Scenicu se nahaja pod voznikovim sedežem. Senzor kota zasuka volana pa se nahaja v motornem prostoru v samem mehanizmu servo volana (in je verjetno vedno prisoten, ne glede na opremo)...pa3cija napisal/-a:Če ima električni servo Laguna II? Ja mislim da ga ima![]()
Sem prepričana, da je senzor zasuka volana, ker drugega praktično ne more biti, če je prej delalo OK, potem pa ne več. Zdaj mene zanima ali mi je na odpadu že prodal uničeno ovojnico. Oziroma me zanima, če je potrebno ta senzor le kako skalibrirati?
Kje oz. kaj je mehanizem električnega serva? Menjala sva pač tisto kar je za volanom, ovojnica in ročke za luči, brisalce itd.
Kako bi lahko uničila modul za ABS/ESP, ravnala sva zelo previdno, kakšna ideja? Kje točno se nahaja?
Aja naj še povem da ABS dela, ne dela pa sistem proti zdrsu pogonskih koles in ESP (avto odnese).
Hvala.
ps: tudi tempomat in tipke delajo brez problema, samo ESP je mrtev
Čisto neumno vprašanje... Kje pa ima Laguna 2 stikalo za vklop tempomata? A je v istem sklopu kot stikalo za ESP? Da se ni kaj tam zgodilo, na stikalu?
Jap, tm kot ESProbertp napisal/-a: Čisto neumno vprašanje... Kje pa ima Laguna 2 stikalo za vklop tempomata? A je v istem sklopu kot stikalo za ESP? Da se ni kaj tam zgodilo, na stikalu?
Renault Laguna 2 Grandtour (2007) ph2 2.0DCI 127kw - sold
Renault Clio II (2001) 1.4 16V Grand Confort - sold
Renault Megane 3 RS (2010) - sold
Renault Clio II (2002) 1.4 16V Privilege -Sold
Renault Megane IV Grandtour (2017) 1.5 DCI Bose - Daily
Renault Clio II (2001) 1.4 16V Grand Confort - sold
Renault Megane 3 RS (2010) - sold
Renault Clio II (2002) 1.4 16V Privilege -Sold
Renault Megane IV Grandtour (2017) 1.5 DCI Bose - Daily
Mene pa zanima recimo tole:
Odpru sm platiko, levo od volana kjer nej bi bile tipke za ESP in TEMPOMAT ... zdej pa not sta 2 prazna konektorja en BEL en pa SIV kukr sm brau je bel dobr znak da mam tempomat! Morm pa še pogledat una stikala spodaj pri sklopki!! ČE BI DOBIL PLOŠČICO Z ESP TIPKO IN PA TEMPOMAT TIPKO a je možno da bi mi tud ESP delu? Pa a kdo ve če bi kupu števec k ma tavelik LCD notr in ga zamenjal z tem ki nima, ali bi vse delovalo?
Odpru sm platiko, levo od volana kjer nej bi bile tipke za ESP in TEMPOMAT ... zdej pa not sta 2 prazna konektorja en BEL en pa SIV kukr sm brau je bel dobr znak da mam tempomat! Morm pa še pogledat una stikala spodaj pri sklopki!! ČE BI DOBIL PLOŠČICO Z ESP TIPKO IN PA TEMPOMAT TIPKO a je možno da bi mi tud ESP delu? Pa a kdo ve če bi kupu števec k ma tavelik LCD notr in ga zamenjal z tem ki nima, ali bi vse delovalo?
No zdele sm na hitr pogledu še stikala pri padalkah in mam enega sivega pri sklopki in enega belega na gasu
a je to to pol
evo klele so pa se slike
http://alkaos.com/view.php?filename=449 ... 2_001_.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://alkaos.com/view.php?filename=397 ... 2_002_.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://alkaos.com/view.php?filename=449 ... 2_001_.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://alkaos.com/view.php?filename=397 ... 2_002_.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Je mogoče komu znano če ima scenic letnik 2004 tudi pripravljeno napeljavo za tempomat? Ponavadi ni tipke tam na levi strani ampak je na volanu ročka, ali se motim? Tam na levi strani zraven kolesca za nastavitev svetlosti ter višine žarometov pa je prazen rjavi konektor. kaj bi naj bilo to?
Tam sta stikali za vklop/izklop ESP/ASR in PDCvugi90 napisal/-a:Je mogoče komu znano če ima scenic letnik 2004 tudi pripravljeno napeljavo za tempomat? Ponavadi ni tipke tam na levi strani ampak je na volanu ročka, ali se motim? Tam na levi strani zraven kolesca za nastavitev svetlosti ter višine žarometov pa je prazen rjavi konektor. kaj bi naj bilo to?
Torej ne bo z tempomatom nič, ali moram iskat konektorje kje drugje?robertp napisal/-a:Tam sta stikali za vklop/izklop ESP/ASR in PDCvugi90 napisal/-a:Je mogoče komu znano če ima scenic letnik 2004 tudi pripravljeno napeljavo za tempomat? Ponavadi ni tipke tam na levi strani ampak je na volanu ročka, ali se motim? Tam na levi strani zraven kolesca za nastavitev svetlosti ter višine žarometov pa je prazen rjavi konektor. kaj bi naj bilo to?
Mogoče v obvolanski plastiki?vugi90 napisal/-a:Torej ne bo z tempomatom nič, ali moram iskat konektorje kje drugje?robertp napisal/-a:Tam sta stikali za vklop/izklop ESP/ASR in PDCvugi90 napisal/-a:Je mogoče komu znano če ima scenic letnik 2004 tudi pripravljeno napeljavo za tempomat? Ponavadi ni tipke tam na levi strani ampak je na volanu ročka, ali se motim? Tam na levi strani zraven kolesca za nastavitev svetlosti ter višine žarometov pa je prazen rjavi konektor. kaj bi naj bilo to?