Schkorc oz. moj vozni park skozi cas (LY Clio RS R27)
Ja tista gospodična ni delovala kot da je sama
. Kasneje sem slišal, da je bila na neki fešti in, da je hotela iti še v kazino...
Kar se pa Vijolkota tiče, pa vem, da je bil kar nekaj časa na Koroškem (ne vem če ni vsaj 2 lastnika zamenjal tam), me je tudi en izmed lastnikov klical, za 16V dele.... no saj sem kar redno spremljal dogajanje (bom tudi še kakšno fotko prilepil
)... Če pa kdo še kaj ve o avtu (trenutno SAMO za takrat, ko je bil na Koroškem, in preden je bil karamboliran), pa naj kar napiše.
LP, Primož
Kar se pa Vijolkota tiče, pa vem, da je bil kar nekaj časa na Koroškem (ne vem če ni vsaj 2 lastnika zamenjal tam), me je tudi en izmed lastnikov klical, za 16V dele.... no saj sem kar redno spremljal dogajanje (bom tudi še kakšno fotko prilepil
LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Na cesti sem se zaradi teh karambolov počasi res počutil ogroženega
. Ob dejstvu, da sem s cca. 200km na dan kar precej na cesti, pa sem sklenil, da si tokrat končno (čeprav v nasprotju z mojimi predstavami o avtomobilih) za vsak dan omislim nekaj malenkost novejšega
, nekaj s klimo, ABSom in predvsem s kakšnim airbagom
in seveda nekaj takšnega kar bo v prvi vrsti poceni, poceni za vzdrževati, in kar bo predvsem malo porabilo....
Niti ni bilo tako zahtevno odgovoriti na vprašanje kaj kupiti. Kot omenjeno zgoraj, avto ne sme biti predrag, ker ne bom zapravil vsega denarja za vsakodnevni avto. Kljub temu pa naj ne bi deloval preveč zastarel in cenen. Ne rabi biti športnik in ne rabi biti velik, ker se večinoma vozim sam.
In tako sem pripeljal domov... ne saj ne vem, če naj sploh napišem.... domov sem pripeljal... oh kako tipičen slovenček bodo rekli
... ah pa naj bo, domov sem pripeljal Cliota
.... pa dobr, a je vse vredu z mano
?
Tokrat v malce drugačni obliki:
Takšnega si je zamislila fabrika:

Takole pa je izgledal pa moj:

Zakaj spet Clio? Kaj pa vem, čeprav ne izgleda in mi verjetno nihče ne bo verjel, res nisem tako kot nekateri obseden z določeno znamko
. Iskal sem avto od "prelomnega" 2000 letnika naprej, velikosti Polo/Golf, Ibiza, Clio/Megane, Punto, Fiesta, C2, 206,.... Nekaj dokaj preverjenega in zanesljivega in predvsem nekaj česar oblika je všečna tudi po tistem, ko ga nadomesti nov model (čeprav je to stvar okusa
). Če je kriterij še cena potem (vsaj zame) ni več prav velike izbire.
Pri Renaultu je (vsaj zame) tako, da tisti osnovni paketi opreme predstavljajo res popolnoma osnoven (in predvsem poceni/cenen) avtomobil.
Če vzamem za primer R5, recimo Campus/Five je avto res praktično ravno toliko, da ima volan, kolesa in sedeže. OK malo pretiravam, ampak kaj dosti več dejansko nima. Je pa poceni
. Če pa pogledamo tiste prave (francoske) R5 pa je zgodba precej drugačna. Boljša armatura (ki ni iz cenene plastike), sedeži (takšni, da se lahko reče sedež), vsa notranjost, kjer se pri naših petkah vidi pločevina je tu oblečena v plastiko,.... Ja takšne so med ostalimi francoskimi 5kami tudi turbo 5ke
. Ampak te 5ke niso bile tako zelo poceni
.
Tudi pri Clio 1 je zgodba precej podobna, ampak očem tistih, ki se ne poglabljajo v detajle kar dobro prikrita. Tako je oprema RN, RL spet precej osnovna in avto zaradi tega seveda spet poceni
kot nov in kasneje kot rabljen. Oprema RT, S, RSI,... pa že kar dobro prikrije tisto "cenenost" in naredi kar precej drugačen avtomobil.
Seveda je zgodba enaka ali zelo podobna tudi pri Clio 2. Če je bila prva faza Clia 2 (98-01) še bolj staromodna (tako pri oblikovanju, materialih,...
), so se stvari s prenovo Clia 2 (01-09+) malce spremenile. Tudi Clio je želel postati bolj moderen, bolj futurističen, tako kot večja (takrat nova) Laguna 2 (l.01->). Če smo se včasih že navadili, tistih treh osnovnih paketov oprem (RL ki nima nič, RN ki ima še malo manj kot nič in recimo RT ki je že kar spodoben) se je bilo potrebno "pomilleniumiti" in se spoznati z novimi imeni oprem. Authentic, Expression, Elan, Exception, Dynamic, Billabong, Extreme, Privilege, Initiale (in še katera) so poskrbeli za malce zmede. In verjetno se večini niti ne ljubi poglabljati v posamezne opreme in razlike med njimi, pač da ima klimo in ABS, to je vse.
Sicer med opremami ni tako velikih razlik kot med SLO/FR R5, ampak vseeno razlike so. V materialih, sedežih, števcih,... seveda tudi v ceni
. Dejstvo je, da je osnovno opremljenih predvsem zaradi cene največ na cesti. Je to eden od vzrokov za splošno znane debate o "Renault plastik fantastik",... itd.?...
V glavnem, ko sem prvič gledal Clio 2 (osnovna oprema), sem si rekel da takšnega avta nočem imeti. Ko sem ga gledal drugič (boljša oprema) sem se odločil za nakup.
Sedaj ko sem tole, kar sem zgoraj napisal, še enkrat prebral se mi zdi kot, da bi opisoval razliko med Aixamom in MB
. Dejstvo je da je Clio še vedno samo Clio (toliko kolikor je Renault Renault), ampak s pravim paketom opreme lahko postane čisto soliden avtomobil, s katerim je mogoče brez večjih težav preživeti tudi kaj več kot samo skakanja po lokalnih trgovinah.
LP, Primož
Niti ni bilo tako zahtevno odgovoriti na vprašanje kaj kupiti. Kot omenjeno zgoraj, avto ne sme biti predrag, ker ne bom zapravil vsega denarja za vsakodnevni avto. Kljub temu pa naj ne bi deloval preveč zastarel in cenen. Ne rabi biti športnik in ne rabi biti velik, ker se večinoma vozim sam.
In tako sem pripeljal domov... ne saj ne vem, če naj sploh napišem.... domov sem pripeljal... oh kako tipičen slovenček bodo rekli
Tokrat v malce drugačni obliki:
Takšnega si je zamislila fabrika:

Takole pa je izgledal pa moj:

Zakaj spet Clio? Kaj pa vem, čeprav ne izgleda in mi verjetno nihče ne bo verjel, res nisem tako kot nekateri obseden z določeno znamko
Pri Renaultu je (vsaj zame) tako, da tisti osnovni paketi opreme predstavljajo res popolnoma osnoven (in predvsem poceni/cenen) avtomobil.
Če vzamem za primer R5, recimo Campus/Five je avto res praktično ravno toliko, da ima volan, kolesa in sedeže. OK malo pretiravam, ampak kaj dosti več dejansko nima. Je pa poceni
Tudi pri Clio 1 je zgodba precej podobna, ampak očem tistih, ki se ne poglabljajo v detajle kar dobro prikrita. Tako je oprema RN, RL spet precej osnovna in avto zaradi tega seveda spet poceni
Seveda je zgodba enaka ali zelo podobna tudi pri Clio 2. Če je bila prva faza Clia 2 (98-01) še bolj staromodna (tako pri oblikovanju, materialih,...
Sicer med opremami ni tako velikih razlik kot med SLO/FR R5, ampak vseeno razlike so. V materialih, sedežih, števcih,... seveda tudi v ceni
V glavnem, ko sem prvič gledal Clio 2 (osnovna oprema), sem si rekel da takšnega avta nočem imeti. Ko sem ga gledal drugič (boljša oprema) sem se odločil za nakup.
Sedaj ko sem tole, kar sem zgoraj napisal, še enkrat prebral se mi zdi kot, da bi opisoval razliko med Aixamom in MB
LP, Primož
Ker noče nihče komentirati ali kaj napisati, pa še malo monologa o tej novi pridobitvi (Clio 2)
. Pred nakupom sem si šel (kot vedno
) ogledati kar nekaj avtomobilov, ampak večina je (kot ponavadi
) bila slabo ohranjenih, barvanih, polomljenih,.... Takrat so 1.5 dCiji za razliko od 1.9 veljali za oh in sploh dobre motorje. Zato (in ker se veliko vozim) za bencinarji sploh nisem gledal in sem iskal dizla, kilometri mi niso bili preveč pomembni, ker je itak težko vedeti ali so realni ali so "prilagojeni". Ker je šlo za avto "od A do B" mi konjenica ni bila kaj dosti pomembna, največ se je prodajalo 65 konjskih, najmanj pa 100 konjskih. Kljub temu, da sem si želel 82 konjskega, sem nato vseeno izbral osnovni motor. Nikakor pa nisem hotel osnovne (Authentique ali Expression) opreme, ker ob vseh tistih pikicah po sedežih in vratah postanem še sam pikčast. Ker mi svetla notranjost ne ustreza je odpadel sicer dobro opremljen Privilege. Ostali so Dynamique, Billabong in Extreme, ki so si v osnovi zelo podobni. Ker je Billabong (verjetno) namenjen mlajšim oziroma tistim, ki jim paše "moderno" je precej notranjosti obarvano v turkizno barvo, ampak ker meni to nikakor ne odgovarja je tudi ta oprema odpadla. Kar se tiče barve zunanjosti je bilo največ povpraševanja po črnih, ampak je to bila edina barva, ki sem se je izogibal. Saj ne rečem, je lepa, ampak zelo nehvaležna.
Tako sem našel in kupil tega perla srebrnega (ta barva mi je bila od vseh tudi najbolj všeč), dynamique oprema (s 4imi AIRBAGi
, ta velikim spojlerjem
in Billabong nalepko
), res lepo ohranjen, od prve lastnice, nikoli karamboliran,... zato mi tistih "samo" 65KM sploh ni bilo več pomembnih.
Sicer sem mislil, da bo avto precej podhranjen, ampak turbo avto se vseeno drugače pelje kot atmosferski in tako mi osebno povsem zadošča teh 65 (turbo) ponijev. Pravzaprav se s svojimi 160Nm navora (ob normalni vožnji) vozi bolj podobno kot 1.6 bencinar.
Z avtom sem v splošnem zadovoljen, sicer me je Clio 1 za njegov čas bolj navdušil (predvsem zaradi prostornosti), ampak je tudi Clio 2 čisto soliden. Res pa me je razočaral, da kljub temu da je na zunaj večji od predhodnika, ponuja dokaj malo prostora tako v potniški kabini kot v prtljažniku. Če sem s prvim cliom lahko tovoril od vrat, havb,.... je tukaj kaj takšnega skoraj neizvedljivo. Sem bil pa zelo presenečen nad porabo. OK po podatkih bi naj bil šparovček, ampak saj so nas vsi učili, da se ne smemo zanašati na tiste podatke na papirju...
Cele 4l/100km
mi je uspelo porabiti s prvim tankom goriva ob povsem normalni vožnji in ne, nisem se vozil 40km/h
(poraba je lahko tudi nižja
). To v praksi pomeni cca 1100km z enim rezervoarjem
, in to ob cca 45l goriva
.
Kot ponavadi mi serijski avto ni bil povsem všeč. Vozne lastnosti so bile čisto zadovoljive, ah kaj zadovoljive, vrhunske so bile glede na tiste naše predelovanje amortizerjev,.... Pa vseeno bi rad obesil kakšna večja kolesa na njega. Mislite, da bo sploh šlo, glede na to da ima samo 65KM
?
Nič, tako ali drugače bo avto izgledal visoki, če mu obujem kakšne večje copate, zato ga bo potrebno malo "požagati". Ker smo na dosedanjih avtomobilih že skoraj doktorirali iz tega kako narediti nižji avto, ki se bo peljal tako dobro kot serijski, sem se že v štartu sprijaznil s tem, da tega niti ne poskušam.
Tako sem kupil vzmeti (v upanju na udobje vseeno samo cca. 30mm nižje) in nastavljive amortizerje (da bi se vseeno lahko malo igral
).
Takole je zgledalo:
Koni nastavljivi amortizerji:

Eibach vzmeti:

avto pred montažo:

in po montaži:

Saj ne vem, če ni serijski izgledal lepše
.
Pojavilo se je vprašanje, kaj sedaj nataknit namesto teh zimskih 14"? 15ke? Pa to sem imel že na starih Cliotih. Za 16" itak vsi pravijo, da se avto s tako malo konji sploh iz mesta ne prestavi...
BTW: Če se bi našel kak interesent bi avto počasi tudi prodal (da preizkusim še Clio 3
).
LP, Primož
Tako sem našel in kupil tega perla srebrnega (ta barva mi je bila od vseh tudi najbolj všeč), dynamique oprema (s 4imi AIRBAGi
Sicer sem mislil, da bo avto precej podhranjen, ampak turbo avto se vseeno drugače pelje kot atmosferski in tako mi osebno povsem zadošča teh 65 (turbo) ponijev. Pravzaprav se s svojimi 160Nm navora (ob normalni vožnji) vozi bolj podobno kot 1.6 bencinar.
Z avtom sem v splošnem zadovoljen, sicer me je Clio 1 za njegov čas bolj navdušil (predvsem zaradi prostornosti), ampak je tudi Clio 2 čisto soliden. Res pa me je razočaral, da kljub temu da je na zunaj večji od predhodnika, ponuja dokaj malo prostora tako v potniški kabini kot v prtljažniku. Če sem s prvim cliom lahko tovoril od vrat, havb,.... je tukaj kaj takšnega skoraj neizvedljivo. Sem bil pa zelo presenečen nad porabo. OK po podatkih bi naj bil šparovček, ampak saj so nas vsi učili, da se ne smemo zanašati na tiste podatke na papirju...
Kot ponavadi mi serijski avto ni bil povsem všeč. Vozne lastnosti so bile čisto zadovoljive, ah kaj zadovoljive, vrhunske so bile glede na tiste naše predelovanje amortizerjev,.... Pa vseeno bi rad obesil kakšna večja kolesa na njega. Mislite, da bo sploh šlo, glede na to da ima samo 65KM
Nič, tako ali drugače bo avto izgledal visoki, če mu obujem kakšne večje copate, zato ga bo potrebno malo "požagati". Ker smo na dosedanjih avtomobilih že skoraj doktorirali iz tega kako narediti nižji avto, ki se bo peljal tako dobro kot serijski, sem se že v štartu sprijaznil s tem, da tega niti ne poskušam.
Tako sem kupil vzmeti (v upanju na udobje vseeno samo cca. 30mm nižje) in nastavljive amortizerje (da bi se vseeno lahko malo igral
Takole je zgledalo:
Koni nastavljivi amortizerji:

Eibach vzmeti:

avto pred montažo:

in po montaži:

Saj ne vem, če ni serijski izgledal lepše
Pojavilo se je vprašanje, kaj sedaj nataknit namesto teh zimskih 14"? 15ke? Pa to sem imel že na starih Cliotih. Za 16" itak vsi pravijo, da se avto s tako malo konji sploh iz mesta ne prestavi...
BTW: Če se bi našel kak interesent bi avto počasi tudi prodal (da preizkusim še Clio 3
LP, Primož
V glavnem na dCija sem nataknil felge, ki sem jih našel v garaži zakopane nekje čisto zadaj med ostalimi felgami, kjer so počivale že kar precej časa. In za razliko niso Speedline
.
Tokrat za spremembo malo manj pisanja in naj fotke govorijo.
BBS RD220 in Pirelli PZeroNero v dimenziji 205/40/17:

In še na avtu (tokrat je za spremembo celo opran
):

Sicer imam sedaj s takšno dimenzijo koles in tako švoh motorjem nekaj težav. In sicer moram sedaj vedno avto malo poriniti, da se začne premikati in šele potem se lahko vsedem v avto in normalno speljem z motorjem. Saj če imam koga zraven ni tako hudo, ampak če sem sam je pa nerodno.
Ali je to normalno? Ima kdo podoben problem?
BTW: Fotke so malo slabše, ker so fotkane s telefonom, tako da če bo kje kakšen fotošuting se rade volje prislinim zraven.
BTW2: Če se bi našel kak interesent bi avto počasi tudi prodal (da preizkusim še Clio 3
).
LP, Primož
Tokrat za spremembo malo manj pisanja in naj fotke govorijo.
BBS RD220 in Pirelli PZeroNero v dimenziji 205/40/17:

In še na avtu (tokrat je za spremembo celo opran

Sicer imam sedaj s takšno dimenzijo koles in tako švoh motorjem nekaj težav. In sicer moram sedaj vedno avto malo poriniti, da se začne premikati in šele potem se lahko vsedem v avto in normalno speljem z motorjem. Saj če imam koga zraven ni tako hudo, ampak če sem sam je pa nerodno.
Ali je to normalno? Ima kdo podoben problem?
BTW: Fotke so malo slabše, ker so fotkane s telefonom, tako da če bo kje kakšen fotošuting se rade volje prislinim zraven.
BTW2: Če se bi našel kak interesent bi avto počasi tudi prodal (da preizkusim še Clio 3
LP, Primož
- gagi'd hype
- Kraj: od sevnice do Ljubljane
- Primož Five
- Kraj: Logatec
obstaja ena r5 monaco z volanom na desni, isto opreme pač kot baccara, sam da so notanjost komplet bež pa usneni bež sedežiPrimož Five napisal/-a:hehe sem se nasmejal tisto ko si opisoval R5...po novem si tudi sam lastim R5 gts in ne moraš verjet da je francoski model toliko bolje narejen kot five/campus.
Me zanima je bila v Sloveniji kaka R5 Baccara?