Končniki

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Končniki

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Ej, banda, hvala vam, mi je gospa iz Herkulesa zrihtala pri Eurotonu v Fižinah. Sicer je CRC in ne Loctite, sam bo vseeno funkcioniralo. Pa še precej poceni je bil - 50ml 12€ ;)
Uporabniški avatar
drhouse

Kdo ve, kako najlažje uničiti tisto hudo razcepno podložko na sponi? :)
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Težko zastopim, za katere SPONE gre, ki se jih napada s sekačem. V Dialogysu je spodnji končnik original zanetan in se ga povrta s 7mm, nato z 11mm svedrom in tako razpade. Lahko to sekaš, pa dvomim, da imate izkušnje s sekači in macolo. Lahko nete odfleksaš s ta malo 115mm šajbo, novi končnik ims priložene matice in vijake. Volanski končnik potrebuje abcigar ali znanje da usekaš z dornom zadosti natančano in močno, da konus odskoči, nekateri držijo kilsko kladivo kontra in z drugim udarijo konus od strani, da popusti. Dobijo se tudi vilice, da zabiješ med končnik in kovano luknjo na pestu, vsega živega se vidi. Notranji volanski končnik pa se odvija s specialnim orodjem, ki pride preko notranje gladke glave in se zategne gor od strani. Tako delajo majstri, kakor jaz vidim.
Uporabniški avatar
drhouse

8) Po renaultovih servisnih navodilih ima volanska spona oz notranji volanski koncnik neko grdo rezcepno podlozko, da se zadeva me odvije zaradi vibracij. Ocitno pa to velja za ph.1, ker moja tega ni imela. Za to podlozko sem spraseval, ker naj bi bila zaradi nje menjava oz. odvijacenje spone izredno tezka. Sam sem se nato posluzil nasveta iz angleskega foruma: volan do konca namotat, da pride letev v skrajno tocko na strani kjer delas in vse skupaj odvijes z rolcangami. Slo je sicer tezko, ni pa nemogoce. Privil pa sem na isti nacin, dodal pa sem se modri Locttite za vsak slucaj.

Spodnje koncnike sem menjaval pred casom in sem nete vrtal. S sekacem bi verjetno pol roke odnesel s seboj :lol:

Zunanje volanske koncnike pa mi je vedno uspelo odviti s kljucem in imbusom s katerim sem zadrzal vijak (na vrhu vijaka je predvideno za imbus). Enkrat se mi je malo ustavilo pri Katri in sem si pomagal s sponanjem z navadnim vilicastim kljucem. Bolj kot se je matica odvijala, bolj sem sponal oz. podkladal dodatne kljuce.

Za palcke stabilizatorja sem isto uporabil imbus in nato klesce, da sem zagrabil vijak. Pri montazi sem roko dvignil z dvigalko in palcke brez napora zmontiral.

V glavnem, podvozje je poservisirano, v ponedeljek gre na optiko ;)
Uporabniški avatar
joztom

Na notranjem končnik po novem ne dajejo več tiste avtomatske srpaste podložke. Je pa dobro leptit z Loctite 243, kar si izvedel. Zategovanje poteka s specialnim orodjem za ta namen. Če imbus ne pomaga, kar je običajno se enostavno vzame drobilec matic in se matico preseka s ključem.
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

drhouse napisal/-a:8) Po renaultovih servisnih navodilih ima volanska spona oz notranji volanski koncnik neko grdo rezcepno podlozko, da se zadeva me odvije zaradi vibracij. Ocitno pa to velja za ph.1, ker moja tega ni imela. Za to podlozko sem spraseval, ker naj bi bila zaradi nje menjava oz. odvijacenje spone izredno tezka. Sam sem se nato posluzil nasveta iz angleskega foruma: volan do konca namotat, da pride letev v skrajno tocko na strani kjer delas in vse skupaj odvijes z rolcangami. Slo je sicer tezko, ni pa nemogoce. Privil pa sem na isti nacin, dodal pa sem se modri Locttite za vsak slucaj.

Spodnje koncnike sem menjaval pred casom in sem nete vrtal. S sekacem bi verjetno pol roke odnesel s seboj :lol:

Zunanje volanske koncnike pa mi je vedno uspelo odviti s kljucem in imbusom s katerim sem zadrzal vijak (na vrhu vijaka je predvideno za imbus). Enkrat se mi je malo ustavilo pri Katri in sem si pomagal s sponanjem z navadnim vilicastim kljucem. Bolj kot se je matica odvijala, bolj sem sponal oz. podkladal dodatne kljuce.

Za palcke stabilizatorja sem isto uporabil imbus in nato klesce, da sem zagrabil vijak. Pri montazi sem roko dvignil z dvigalko in palcke brez napora zmontiral.

V glavnem, podvozje je poservisirano, v ponedeljek gre na optiko ;)
Lepo da si zrihtal. Če moreš, prosim javi ceno optike in izpisek. Rad bi preveril kako kaže pri meni in če imam kak merodajen izpisek je lažje preverjati ali celo doma nastaviti. Nazadnje sem imel avto (katerikoli) na optiki cca leta 96, potem pa sem sam rihtal zadeve.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
joztom

Vseeno je 1000krat lažje, da to odvije nekdo z orodjem za Renaulta. Na mojem espacu IV sem menjal vse končnike par mesecev nazaj in je bomba.
Uporabniški avatar
drhouse

Samojed napisal/-a:Lepo da si zrihtal. Če moreš, prosim javi ceno optike in izpisek. Rad bi preveril kako kaže pri meni in če imam kak merodajen izpisek je lažje preverjati ali celo doma nastaviti. Nazadnje sem imel avto (katerikoli) na optiki cca leta 96, potem pa sem sam rihtal zadeve.
Cena je bila 36€. Izpiska nimam, sem čisto pozabil nanj :oops: Imam od ene prejšnje optike, če ti vseeno pomaga. Je pa bila malo slabše narejena - volan je bil dokaj postrani :roll:
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Lahko tudi tisto. To, da je volan postrani, lahko pomeni tudi da rit pelje levo ali desno. Sicer sem pa že včeraj preverjal in prvi vtis je v redu. Se mi zdi da so kolesa malo preveč zaprta, ampak ni panike.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
drhouse

Ti poskeniram in pošljem. Mi mail napiši ;)
Odgovori