Ali je kaznivo "divje" pospeševanje prehitevanega vozila?

Vse ostale teme
Uporabniški avatar
Symon

Re: Ali je kaznivo "divje" pospeševanje prehitevanega vozila

Odgovor Napisal/-a Symon »

Shooter napisal/-a:Kje pise da mores onega z RS odzadaj spustiti mimo ce se ti peljes po omejitvah,kje pise da iz konca omejitve 50 nesmes naglo pospesevati na 90 ce je za koncem naselja omejitev 90 in si prvi v koloni (recimo).
Kje piše, da je potrebno špilati šerifa? Nikjer, piše pa, da je potrebno varno spustiti unega, ki prehiteva. Pa če je to takoj iz naselja pa jebiga. Pa še malo za šalo malo za res, če je šofer RSa dost norca se ne bo sekiral pri kaki hitrosti bo prehiteval, če bo hotel prehiteti bo večino povprečnih Renaultov ali ostalih avtov brez težav prehitel. :lol:
Včasih se takole spustim v razmišljanje tega kaj razmišljajo vozniki okoli mene ampak nikoli mi ni bilo jasno kaj razmišlja voznik, ki vozi opazno pod omejitvijo in ima za seboj vsaj še 5 avtomobilov. So vsi norci? A bi pospešil pa si ne upa peljati 90 in se raje pelje 60-70? A sploh ve zakaj so ogledala? A so vsi, ki ga prehitevajo zanj norci? To in še več bi bila ravno tako zanimiva razprava kot to zakaj ga kdo pritisne. :mrgreen:
Uporabniški avatar
Shooter
Kraj: Podsreda

Odgovor Napisal/-a Shooter »

ja ne opcij je miljon........nikoli konca 0X
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Mislim da že samo ime prehitevalni pas pove svoje. Pomeni da se po njem prehiteva in ne vozi. Tudi če greš 130. Za to je vozni pas. Nisem ziher ampak mislim da tudi za to obstaja kazen, vožnja po prehitevalnem pasu.
Uporabniški avatar
buscapé
Kraj: novo mesto

Odgovor Napisal/-a buscapé »

V tem primeru ne gre za kaznivo dejanje, ampak za prekršek. V ZPrCP je člen, kot je bilo v starem ZVCP, da prehitevano vozilo, ne sme pospeševati, ko ga prehitevajo. Torej ne smeš pospeševati, če te nekdo prehiteva. Na avtocesti pa je tudi prepovedano voziti po prehitevalnem pasu, če nikogar ne prehitevaš. Prehitevanje moraš storiti hitro, brez oklevanja in se nato vrniti nazaj na vozni pas.

Najbolj so mi pa smešni vozniki, ki se delajo nekakšen policaje in si mislijo, da če oni vozijo po omejitvah, moraš tudi ti in se vozi po prehitevalnem pasu in se ne odmakne.
Renault laguna grandtour Initiale (2.0 dci 127 Kw)
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Če nekoga prehitevaš in začne on pospeševati, potem je v prekršku.
Slika
Uporabniški avatar
skopusnik
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a skopusnik »

Od danes naprej je kazen za pospeševanje med tem, ko te nekdo prehiteva, 120€.
The best place to watch a race is in the rear view mirror.
Uporabniški avatar
Stupo

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Jaz sem leta 2006 prehiteval vozilo, katero je začelo ob mojem prehitevanju pospeševati. Ravno takrtat je nasproti pripeljalo policijsko vozilo in so hoteli kaznovati mene, zaradi nepravilnega prehitevanja. Ko sem situacijo razložil, je voznik, ki je pospešil že ušel, tablice si pa tudi nisem zapomnil. V primeru, da bi voznika izsledili, bi dobil kazen.
Slika
Uporabniški avatar
speedfighter
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a speedfighter »

Symon napisal/-a:
Shooter napisal/-a:Kje pise da mores onega z RS odzadaj spustiti mimo ce se ti peljes po omejitvah,kje pise da iz konca omejitve 50 nesmes naglo pospesevati na 90 ce je za koncem naselja omejitev 90 in si prvi v koloni (recimo).
Kje piše, da je potrebno špilati šerifa? Nikjer, piše pa, da je potrebno varno spustiti unega, ki prehiteva. Pa če je to takoj iz naselja pa jebiga.
Kolikor poznam zakon, že v osnovi piše, da se ne loti prehitevanja, če nisi 100% prepričan, da lahko varno prehitiš. Vse preveč se s prstom kaže na udeležence v prometu, ki vozijo vsaj malo po predpisih in se jih ima za šerife ali hitrostne ovire.
Če imaš naprimer namen prehitevati tik pred koncem naselja, moraš upoštevati, da bo vsak normalen voznik ob koncu naselja pospešil - ne rabiš bit šerif za to. Bolj kot dejanje prehitevanega je tu na mestu vprašanje kje je potreba še znotraj naselja prehitevati nekoga, ki se pred teboj do konca naselja denimo pelje 55-60km/h? Nenazadnje že s tem prvi "špilaš šerifa" ker te očitno zmoti upoštevanje CPPja pred teboj vozečega. Za norosti sta vedno potrebna dva - nenazadnje, če imaš vsaj malo soli v glavi in te ne vodi ego, boš vedno najprej poskrbel za lastno varnost - če prehitevani med vožnjo krepko pod omejitvijo pač pospeši, ne greš na njegov nivo idiotizma, ampak zapelješ lepo nazaj in na predpisani razdalji voziš dalje - a se je smiselno spuščat v konflikte z vsakim idiotom na cesti in postat še sam eden od njih? Moje mnenje pač.
Slika
Uporabniški avatar
Shusuglao

Odgovor Napisal/-a Shusuglao »

Če imaš naprimer namen prehitevati tik pred koncem naselja, moraš upoštevati, da bo vsak normalen voznik ob koncu naselja pospešil - ne rabiš bit šerif za to
to je sicer res, ampak enako ne rabiš bit šerif, da ko se peljješ proti koncu naselja in nekdo za tabo da žmigavc in zapelje na levi pas, dojameš da te misli prehiteti
in pač ne porineš noge čez podn točno pri tabli za konec naselja, ampak ko te ta prehiti

res pa je da je za to treba gledati v ogledala, kar je za večino očitno pretežko
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Uporabniški avatar
speedfighter
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a speedfighter »

Shusuglao napisal/-a:
Če imaš naprimer namen prehitevati tik pred koncem naselja, moraš upoštevati, da bo vsak normalen voznik ob koncu naselja pospešil - ne rabiš bit šerif za to
to je sicer res, ampak enako ne rabiš bit šerif, da ko se peljješ proti koncu naselja in nekdo za tabo da žmigavc in zapelje na levi pas, dojameš da te misli prehiteti
in pač ne porineš noge čez podn točno pri tabli za konec naselja, ampak ko te ta prehiti

res pa je da je za to treba gledati v ogledala, kar je za večino očitno pretežko
Osebno nimam težav niti s spuščanjem tistih, ki se jim tako mudi prekoračiti hitrost (žal večinoma prepotentneži, ki ne poznajo ne varnostne razdalje, še manj pa smernike), še manj pa z gledanjem v vzvratna ogledala. Si mislim svoje, ampak mi ne pade na pamet se spravljati na njihov nivo.
Je pa res, da brez enih in drugih "šerifov" bi bila vožnja mnogo bolj umirjena in prijetna za vse udeležence v prometu, katerim bistvo vožnje ni pumpanje ega.
Slika
Odgovori