Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..
Kaj Renault priporoča? Prepihane turbine zaradi menjave olja na 30kkm? Čisto potiho so zamenjali interval na 20kkm. Iz Elf Excelliuma je kar izginil standard RN710, Elf Evolution SXR pa ga še ima. Vprašajte kakšnega mehanika, ki je podrl 1.9dci ali 2.2dci po lomu motorja. To so osebne odločitve in zato delajte po svojem iskrenem občutku. Jaz sem svoje Renaulte itak pretirano vzdrževal, od prvega iz leta 1969 (R4L Alfa Romeo; Renault Gordini, R4GTL, R21GTX), vmes še nekaj Fiatov in 3 Citroene (Xantia 2.0VSX; Xantia 2.0T, Xantia 3.0V6/24V do sedanjega Espaceta 2.0T Initiale, ampak tak pač sem. Na garminu imam za spomin 250 na uro max. Moji nasveti nič ne koštajo, le dobronamerni so in izplen milijonov km. Sit sem nervoznih vodilnih mest in se vračam v delavnico pod dvigalo.
Nazadnje ko sm gledal je bil za 2.0dCi 175HP in nižje še vedno 30k, le 180HP je na 20k. Tako piše v moji knjigi.Čisto potiho so zamenjali interval na 20kkm.
Se pravi, da upoštevajo izkušnje in spreminjajo priporočila? Exactly my point. Ko bojo začel uradno priporočat dodajanje olja v nafto (in natančno razmerje ne pa nekaj iz riti potegnjenega) bom pa o tem razmislil. Do sedaj so se mi praktično vsi mehaniki nasmejali kot zaklana teleta, ko sem omeni dvotaktol.Iz Elf Excelliuma je kar izginil standard RN710, Elf Evolution SXR pa ga še ima.
Tole po forumih je daleč od resne 'raziskave'. Imaš vsaj 10 primerkov, ki niso dodajal nič, 10 primerkov ki so dodajal po pol deci, pa 10 ki so dodajal po deci, pa 10 ki so dodajal po 1,5 deci in še 10 primerkov, ki so dodajal po 2 deci na vsak tank, so vedno hkrati tankali in vedno vozili en za drugim po natanko enakem načinu vožnje? Vsaj 200.000km vsak, pol so pa odprl komplet vseh 60 avtomobilov in pogledal kaj se je dogajalo?
Nimaš - ergo enostavno ni dovolj podatkov da bi lahko ukrepal na podlagi 'znanosti' ampak lahko samo nekaj po občutku. Boš oprostil, da upoštevam svoj občutek (da je mašina bistveno preveč kompleksen sistem, da bi ga drkal neki na pamet) in tvojega. Izkušnje z bencinsko katro se ne prevedejo najbolje na dizl mašino s 5x več moči na liter 40 let kasneje.
Ja, če olje menjaš na 15k, letno pa prevoziš 5k km zna bit problem.Vprašajte kakšnega mehanika, ki je podrl 1.9dci ali 2.2dci po lomu motorja.
So tolk dobronamerni, da mi boš kril garancijo, katere renault ne bo hotu priznat zaradi dodatkov v gorivu?Moji nasveti nič ne koštajo, le dobronamerni so
Laguna Coupe GT dci 180
Ja, sem pozabil pripisat: Ima kdo izkušnje s tem?drhouse napisal/-a:V Motomatu sem videl (mislim, da) Castrolov dodatek za dizle - kot razumem nemško je nekaj za boljše mazanje črpalke, zniževanje emisij ipd. Je pa v taki plastenki, kot včasih tisti dodatek za ščitenje ventilov.
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
WarpedOne napisal/-a:So tolk dobronamerni, da mi boš kril garancijo, katere renault ne bo hotu priznat zaradi dodatkov v gorivu?Moji nasveti nič ne koštajo, le dobronamerni so
Mene osebno je Renault v navezavi s pooblaščenim servisom zajebal glede garancije na eno šobo. Da niti ne povem, kako so prišli do ugotovitve, katera šoba ne dela.
Pri prejšnjem dci-ju sem imel zjebane ojnične ležaje, kljub temu, da sem menjal olje na 15K. Še dobro, da me je popoldanc na to opozoril, ker uradno se to ne pregleduje in ne menja. Ker sem menjal šele pri 170K je bila glavna gred že obrabljena. Ker pa ni kovana, se jo ne da brusit. Da ti ne povem, koliko pride menjava
---
Pod črto: namen proizvajalcev in pooblaščenih serviserjev je potegniti čim več €€€ od kupca. Zato se ti pa smejijo v obraz, ker oni že vedo
Kot je joztom lepo napisal - tu nihče nikogar v nič ne sili, vsak se odloči vzdrževat avto po lastni presoji. Zaradi mene lahko tudi po uradnih predpisih: servis na 30K, jermeni na 160K (vsaj tako piše v moji knjigi).
lp,
Luka
V tvoji knjigi piše tudi ALI ENO LETO. Upoštevaš to?
Dolivanje nepožegnanih dodatkov je case-closed ko omeniš garancijo.
Sam si reku, da je ta problem že ko je vse tip-top, kaj šele da crkne pa si sam neki palamudu zraven.
Dolivanje nepožegnanih dodatkov je case-closed ko omeniš garancijo.
Sam si reku, da je ta problem že ko je vse tip-top, kaj šele da crkne pa si sam neki palamudu zraven.
Verjameš al pa ne verjameš.No, mojima kolegoma ni nihče kril enormnih stroškov popravil, ki sta jih imela z ribnjeno črpalko. Pa sta bila avta vzdrževana po Renaultovih predpisih.
Laguna Coupe GT dci 180
Dodajanje mineralnega dvotaktola 3dcl na tank ni noben takoimenovan dodatek, je enake sestave kot nafta, le povečuje mazalno sposobnost in gori v enak produkt kot nafta. Razni dodatki imajo vsi dodano kislino, ki topi apnenčeve obloge, kar pa ni predvidljive narave. Dodatek za nafto, ki ima v sebi običajno alkohol, ki pomeša vodo z nafto in jo deplasira je popolnoma drugačen namen. Na forumu izmenjujemo izkušnje po svojih najboljših močeh, jih pač upoštevate ali pa ne, to je vaša volja.
Verjel ali ne, upoštevam, ker naredim 25K na leto, servis pa delam na 15K. Če bi naredil manj kot 15K na leto, dizla ne bi imel.V tvoji knjigi piše tudi ALI ENO LETO. Upoštevaš to?
Tud če ne verjameš, se črpalka ne vzdržuje, da bi potem trajala dlje.Verjameš al pa ne verjameš.No, mojima kolegoma ni nihče kril enormnih stroškov popravil, ki sta jih imela z ribnjeno črpalko. Pa sta bila avta vzdrževana po Renaultovih predpisih.
lp,
Luka
Bi rekel da ti zato tega ne povejo, ker ko tebi tvoj Reno krepne, je to za njih prihodek, če bo tebi stroj na veke vekov deloval, je to zanje izguba, čist simpl ekonomska računica a ne!UrosJ napisal/-a:mene zanima ena stvar, če je res tako koristno in dobro dodajati dvotaktol ZAKAJ potem renault tega ne predpiše oz ne priporoča javno da bi se dodajalo?? sem vprašal tam na 3 renault servisih pa na vseh enak odgovor. Da tega naj ne počnem! zdaj pa nevem.
Vsi razumejo, da je nafta na trgu zadostna za podmazovanje sistema. No pa ni tako, zato je toliko odpovedi. Npr mnenje na BMW forumu:
Allgemeines:
Erfahrungen mit Zweitaktöl als Dieseladditiv (Mischverhältnis: ca. 0,3-0,5L Zweitaktöl je 75-80 L Dieselkraftstoff); mineralisches- oder teilsynthetisches Zweitaktöl der Norm JASO-FC bzw. ISO-L-EGC; der Hersteller ist gleichgültig – maßgeblich sind vor allem drei Aspekte, nämlich der Preis, die vorstehend genannten Normen und ein möglichst geringer Sulfataschewert (= Oxidascherückstände von verbrannten Additiven im Zweitaktöl – relevant insbesondere für die möglichst geringe Beladung des Dieselpartikelfilter; Aufschluß darüber gibt ggf. das Datenblatt des Zweitaktöls; der Kauf größerer Zweitaktölgebinde, z. B. 20 L, wirkt sich zumeist kalkulatorisch- und objektiv preismindernd auf den Literpreis aus).
Im Speziellen:
Seit ca. 3,5-4 Jahren habe ich jeweils übereinstimmende Erfahrungen mit unterschiedlichen Diesel-Pkw sammeln können, wobei die ersten beiden Pkw der nachfolgenden Nennung mittlerweile nicht mehr zum aktuell von mir betreuten Fuhrpark gehören; es sind allesamt R6-Dieselmotoren (M51; M57D25; OM648).
Erfahrungen mit Opel Omega B 2.5 TD; Mercedes-Benz S 211 E 320 CDI-T; Opel Omega B 2.5 DTI; Mercedes-Benz S 211 E 280 CDI-T 3.2 (Dieselpartikelfilter):
a) leiseres Verbrennungsgeräusch (bereits ab Kaltstart)
b) ruhiger Motorlauf, auch Leerlauf (= Folge von a))
c) weniger Rußausstoß (= vollständigere Verbrennung) bei den Dieseln ohne DPF
d) ca. 0,3 L/100km weniger Verbrauch von Dieselkraftstoff
e) weniger DPF-Regenerationszyklen (= Nacheinspritzung) beim E 280 CDI-T 3.2
f) keinerlei techn. Ausfälle mit den dieselgeschmierten Einspritzkomponenten im Hochdruckbereich (= Magnetventil-Injektoren und die Bosch Hochdruckpumpe bzw. Drosselzapfendüsen und Bosch Verteilereinspritzpumpe beim M51-Wirbelkammer-Diesel); alles original und bislang problemlos, dank Verbesserung der Schmierwirkung durch Zweitaktöl.
Wie man lesen kann, gibt es mehrere Gründe die für die Verwendung von Zweitaktöl als Diesel(schmier)-Additiv sprechen. Insbesondere hervorzuheben ist die Schadensprophylaxe bei dieselgeschmierten Komponenten der Einspritzanlage, konkret Injektoren und Hochdruckpumpe.
Die Betonung liegt dabei auf ‚vorbeugende’ Anwendung. Wenn bereits ein Schaden/Defekt im Einspritzbereich, z. B. bei den Injektoren, vorliegt, dann bringt der nachträgliche Einsatz von Zweitaktöl höchstwahrscheinlich nichts mehr – dann war es zu spät, worüber man sich besser vorab bewusst sein sollte!
Allgemeines:
Erfahrungen mit Zweitaktöl als Dieseladditiv (Mischverhältnis: ca. 0,3-0,5L Zweitaktöl je 75-80 L Dieselkraftstoff); mineralisches- oder teilsynthetisches Zweitaktöl der Norm JASO-FC bzw. ISO-L-EGC; der Hersteller ist gleichgültig – maßgeblich sind vor allem drei Aspekte, nämlich der Preis, die vorstehend genannten Normen und ein möglichst geringer Sulfataschewert (= Oxidascherückstände von verbrannten Additiven im Zweitaktöl – relevant insbesondere für die möglichst geringe Beladung des Dieselpartikelfilter; Aufschluß darüber gibt ggf. das Datenblatt des Zweitaktöls; der Kauf größerer Zweitaktölgebinde, z. B. 20 L, wirkt sich zumeist kalkulatorisch- und objektiv preismindernd auf den Literpreis aus).
Im Speziellen:
Seit ca. 3,5-4 Jahren habe ich jeweils übereinstimmende Erfahrungen mit unterschiedlichen Diesel-Pkw sammeln können, wobei die ersten beiden Pkw der nachfolgenden Nennung mittlerweile nicht mehr zum aktuell von mir betreuten Fuhrpark gehören; es sind allesamt R6-Dieselmotoren (M51; M57D25; OM648).
Erfahrungen mit Opel Omega B 2.5 TD; Mercedes-Benz S 211 E 320 CDI-T; Opel Omega B 2.5 DTI; Mercedes-Benz S 211 E 280 CDI-T 3.2 (Dieselpartikelfilter):
a) leiseres Verbrennungsgeräusch (bereits ab Kaltstart)
b) ruhiger Motorlauf, auch Leerlauf (= Folge von a))
c) weniger Rußausstoß (= vollständigere Verbrennung) bei den Dieseln ohne DPF
d) ca. 0,3 L/100km weniger Verbrauch von Dieselkraftstoff
e) weniger DPF-Regenerationszyklen (= Nacheinspritzung) beim E 280 CDI-T 3.2
f) keinerlei techn. Ausfälle mit den dieselgeschmierten Einspritzkomponenten im Hochdruckbereich (= Magnetventil-Injektoren und die Bosch Hochdruckpumpe bzw. Drosselzapfendüsen und Bosch Verteilereinspritzpumpe beim M51-Wirbelkammer-Diesel); alles original und bislang problemlos, dank Verbesserung der Schmierwirkung durch Zweitaktöl.
Wie man lesen kann, gibt es mehrere Gründe die für die Verwendung von Zweitaktöl als Diesel(schmier)-Additiv sprechen. Insbesondere hervorzuheben ist die Schadensprophylaxe bei dieselgeschmierten Komponenten der Einspritzanlage, konkret Injektoren und Hochdruckpumpe.
Die Betonung liegt dabei auf ‚vorbeugende’ Anwendung. Wenn bereits ein Schaden/Defekt im Einspritzbereich, z. B. bei den Injektoren, vorliegt, dann bringt der nachträgliche Einsatz von Zweitaktöl höchstwahrscheinlich nichts mehr – dann war es zu spät, worüber man sich besser vorab bewusst sein sollte!
Sej lahko verjameš, lahko ne. Sam imam sicer bencinarja ampak renault servis lahko prodaja le izdelke ki so v "katalogu" renault in tam dvotaktola ni. Imajo pa nadomestek, ki je pa pomoje vsaj enkrat dražji.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Glej čisto enostavno povedano , če v motor nebi dal doberga olja bi ti zaribal. Enako je z tem nafta je presuha in ti sčasoma po malem zaribuje pumpa , če pa jo mažeš pa ne bo. Pa še en primer zaj pozimi ko spiš dihaj skozi usta pa se boš na grlu sprehladil skoraj da 99% ker se ti ga izsuši na podoben princip je pa tole enkrat izdahne. Res pa je da mogoče malo stem zadeluješ egr pa katalizator, zato pač jas na puncinem avtu ga spucam na 15 k prevoženih pa je mir to je to. Zato pa npr pri renaultu zaribujejo motorji ker je predolg servisni interval ker olje ni več tako masno in mazalno in motor zariba tako je pa pri pumpi lp 
Kaj je DPF? Najbrž en naftni filter. Ima moja Laguna 2004 1,9dci 88kW tudi ta filter?
Kako je s čiščenjem EGR ventila, lahko to naredim sam, oz. koliko stane na servisu? Namreč avto mi včasih pri normalnem pospeševanju rahlo cukne. Najbrž je povezano z EGR.
Sem pred nekaj meseci tudi začel dodajat dvotaktol (cca 3dl na tank) in zaenkrat ne opazim nobenih sprememb, je pa res da avto ni vsak dan v pogonu in tudi ponavljajočih relacij ni veliko, kjer bi lahko opazoval razlike v porabi.
Sem pa mnenja, da nima bit kej narobe, če dodajaš dvotaktol v 1, 2 ali 5% mešanici - čista logika. Kot so nekateri že povedali.
Bi bilo zanimivo dati na analizo dodatke za nafto, ki jih priporoča R in ga primerjati z navadnim dvotaktolom. Sem prepričan, da je osnova priporočenih dodatkov nafta in dvotaktol z nekaj primesmi, ki prej škodujejo kot koristijo.
Kako je s čiščenjem EGR ventila, lahko to naredim sam, oz. koliko stane na servisu? Namreč avto mi včasih pri normalnem pospeševanju rahlo cukne. Najbrž je povezano z EGR.
Sem pred nekaj meseci tudi začel dodajat dvotaktol (cca 3dl na tank) in zaenkrat ne opazim nobenih sprememb, je pa res da avto ni vsak dan v pogonu in tudi ponavljajočih relacij ni veliko, kjer bi lahko opazoval razlike v porabi.
Sem pa mnenja, da nima bit kej narobe, če dodajaš dvotaktol v 1, 2 ali 5% mešanici - čista logika. Kot so nekateri že povedali.
Bi bilo zanimivo dati na analizo dodatke za nafto, ki jih priporoča R in ga primerjati z navadnim dvotaktolom. Sem prepričan, da je osnova priporočenih dodatkov nafta in dvotaktol z nekaj primesmi, ki prej škodujejo kot koristijo.
Elfer forever
- djordjevic
- Kraj: Slovenska Bistrica