Espace 2.0dci - lokacija oljnega filtra
Ker se tako hitro učiš, bi lahko tudi sotrpinom pojasnil, kako za vraga poteka to čudo od enostavne menjave, za katerega v začetku niti nisi vedel lokacije, zdaj pa je to šalamala. Kakor koli že, potrebna je demontaža zaščite, kar je dokaj nedostopno brez dvigala ali jame. Korektno lovljenje olja v namensko posodo terja priprave. Za odvijanje spodnje matice je dovolj klasičen štirirobni ključ ali po kmečko odžagana kljuka, zategovanje do konca je neumnost, potrebna je roka ali kiloključ . Bakrena podložka, vedno se menja, mora imeti štukani rob obrnjen na dol, proti kroni vijaka. Jaz sem že star, pa grem težko pod avto ležat in tiste vijake M6 lovit, pa še mastno ali v najboljšem primeru prašno zaščito nazaj šraufat, za to imam mali Makita schlagschrauber. Kar se pa porabe časa tiče, če je avto moker, rabi 10 minut, da se odteče. Po izpustu je pa tudi fino, če se 10 minut cedi. Ko s sprayem za zavore očistiš blok, je treba še vse skupaj obrisat. Ne nazadnje je treba izpolniti listek in ga obesiti, za reset intervala pa je postopek znan. Vedno sem vesel kritike strokovnjaka, ampak menjava olja še ni ta prava stroka, je pa zahtevno in natančno opravilo. Pa brez zamere.
Ko je glih debata o tem... mene samo zanima na koliko Nm je treba zategnit vijak karterja? Verjetno je tudi odvisno od materiala karterja??
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
BMW E39 530i LPG
Sej jaz tudi po občutku zategujem samo vseeno me zanima če je kaka razlika predvsem zaradi razlike materiala karterja.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
BMW E39 530i LPG
BMW E39 530i LPG
Ene 20-25Nm je zadosti. Če je trdna podložka, z roko do konca in 1/4 obrata, če je stisljiva (nova) bakrena podložka, do konca z roko do nasedanja in še 1/3 obrata. Podobno kot klasične sveče, kjer je npr Facom specialni ključ na 24Nm. Za konične sveče brez tesnila pa 15 Nm. Vse velja za naoljene navoje, pri svečah je obvezna bakrena mast ali spray.