Tuba ali subwoofer?
Odlocu sm se da si bom sam naredu skatlo za suba. Prvic je vlik cnej oz. za isto ceno dobis vlik bols (nardis). Zanima me sam kaksna morjo bit razmerja med velikostjo zvocnika (suba) in litrazo (mere prblizn) skatle? V skatli pa ni treba met druzga kt se eno lukno poleg lukne za zvocnik ane (kolk more bit pa ta velika)? hvala in lp
hehe majster ni to tako lahko. najprej moras povedat kake suba mas da dobis pravo litrazo. pol more bit ena stranica pod kotom. v tisti luknji zraven suba je pa se ena cev ki se ji rece port. ni pa nujna, lahko mas kompresijo.
Ce mas port se temu rece bassreflex(BR). Ce mas BR kisto sub igra glasneje in manj natancno, odvisno od suba, za v katero kisto je primernejsi. Ce mas kompresijo sub igra tisje in bolj nizko se spusti (vsaj po mojih izkusnjah). ceprou je spet odvisno od suba. en ti bo sou nizje v kompresiji, drug v BR skatli. nekak standardne mere za 12" sub so: BR(50-55L, port fi10, 20-25cm dolzine); kompresija (30-35litrou). ce pa hoces natancnejse mere pa si jih izracunaj v programu Winisd ali pa vprasaj na avtoakustika.com
To bi blo na kratko osnove glede skatel. ce te pa se kj zanima pa vprasaj.
Ce mas port se temu rece bassreflex(BR). Ce mas BR kisto sub igra glasneje in manj natancno, odvisno od suba, za v katero kisto je primernejsi. Ce mas kompresijo sub igra tisje in bolj nizko se spusti (vsaj po mojih izkusnjah). ceprou je spet odvisno od suba. en ti bo sou nizje v kompresiji, drug v BR skatli. nekak standardne mere za 12" sub so: BR(50-55L, port fi10, 20-25cm dolzine); kompresija (30-35litrou). ce pa hoces natancnejse mere pa si jih izracunaj v programu Winisd ali pa vprasaj na avtoakustika.com
To bi blo na kratko osnove glede skatel. ce te pa se kj zanima pa vprasaj.
v mislih sm meu neki tazga . Kera stranica in kako more bit pod kotom?
Premislevov sm a bi se bl splacal da uzamem bolsi sub pa sam nardim skatlo se potrudm pa cnej skos pridem, al kump narjeno mal kvalitetnejso pa dobim slabsi zvok. Odlocu sm se za prvo opcijo. Tko da hvala ti za tele informacije, ce mi se kej ne bo jasn bom pisu.
[/url]
Premislevov sm a bi se bl splacal da uzamem bolsi sub pa sam nardim skatlo se potrudm pa cnej skos pridem, al kump narjeno mal kvalitetnejso pa dobim slabsi zvok. Odlocu sm se za prvo opcijo. Tko da hvala ti za tele informacije, ce mi se kej ne bo jasn bom pisu.
-
db hulitik
- Kraj: Trbovlje
tuba ni nikoli in nikoli ne bo igrala tako kot mora. Prvi problem tub na trziscu je mehkoba ohisja, saj je vecina le teh is presanega kartona in podobno. Drugi in glavni problem je pa v tem , da taksna oblika ohisja ni primerna za noben zvocnik razen ce le tega zapres neprepustno in naredis okroglo kompresijo.
KOVA?ŕI?ŕ CAR AUDIO