NIč drastičnega v bistvu, primerjam z mojo Lagunco in s stališča človeka, ki naredi cca 150km dnevno:
- Ne morem se navaditi na sedeže, kar nekam padem v njih, so pa prijetno trdi in da se jih naštimat kar nizko, kar mi res odgovarja
- Volan mi ne odgovarja, ker je obroč ovalen in ne okrogel (če narediš presek), usnje pa drsi.
- Gumbi tempomata so samo na levi strani volana, ponavadi vozim z desno in z njo tudi upravljam tempomat (ON, spomin).
- Naslonjalo za roko je zame prekratko in ne dosežem volana, če komolec počiva (pa imam 182cm in dolge roke).
- Radio slabo lovi oz ga zmede preklapljanje med različnimi frekvencami iste postaje (AF), je treba ročno popravljat (r-Link). Rabiš čas, da se navadiš strogo samo na touchscreen.
- Bose ozvočenje je precenjeno - nobenega šusa, samo nekaj globoko bobni spodaj v kombinaciji s plastičnimi srednjimi toni in medlimi visokimi. Za moje pojme ni vredno doplačila (sicer ne vem, kako so zdaj nivoji opreme...).
- Vse pohvale LED dolgim in kratkim. Na prvi pogled ne svetijo močno, je pa vse zelo kontrastno in opazno! Avtomatsko preklapljanje dolge/kratke dela dobro, isto je senzor za dež vsaj dve stopnje boljši kot v moji Lagunci. Dela kot je treba!
- Preveč so občutljivi senzorji. Sprednji se vmešavajo zraven pri vožnji rikverc in se derejo do konca vsaj 30cm pred oviro in te begajo...
- Ventilacija na avtomatiki ni nikoli usmerila zraka drugam kot v šipo in vedno delala samo na drugi stopnji od (menda) osmih. Nikoli tudi nisem opazil, da bi prižgala klimo, šipe so se mi konkretno rosile. Laguna zna to sama zrihtat pa še gretje zadnje šipe sama prižgat, ko je treba...
- Notranjost je malo plastična, motijo me reže za zrak, so iz take plastike kot v Clio2. Je pa prijetno umerjena, merilniki so pregledni in z ogromno informacijami.
- Ful mi odgovarja pogonski sklop (1.6dCi 130KM). Peljali smo se največ v dveh, nekega pomanjkanja moči nisem opazil, res pa ni športnik. Ne vem, kako bi se obnašal v štirih s prtljago v Vrhniški klanec... Menjalnik je odličen, natančen, lepo sede v roko, razmerja so krajša kot pri 1.9dCi za cca 200 obratov (6ta). Motor se res rad vrti. Sicer ne obstaja pod 2000 obrati (1.9 se zbudi ene 300 obratov prej), potem pa se z veseljem zavrti proti 4k in tudi do 5 se ne pritožuje. Najbolj me je presenetila poraba! Z mojo vožnjo (tempomat med 120 in 130km/h) se pri Laguni (1,9dCi 120KM, 308k km, 225/40 18 gume) vrtim med 5,7 in 6,2L na relaciji Sežana - Ljubljana. S Kađarjem sem imel proti Sežani (vedno višja poraba) 5,9L pri 120km/h (dež, gužva), proti LJ pa naslednji dan 5,6L pri 130km/h (brez dežja, relativno tekoča vožnja). Mestne imam slabih 7, z Laguno 7,2 - 7,5L.
- Vizuelno prekrasen avto v tej rdeči barvi in 19kah. Res obrača poglede, tudi lastnikov X5.
Za svoje potrebe bi vzel točno ta motor, bi pa doplačal kamero zadaj, ker je rahlo slabo pregleden. Zaradi oblike ogledal ta tudi niso vedno 100% uporabna. Nisem ga pa znal prepričati, da sam zaklene/odklene (se pa res nisem temu preveč posvečal), za vžig pa kartice ni treba nikamor vtikat. Aja, kartica - 50g ali 100g več bi lahko imela, zgleda res poceni.
Na splošno pa zelo prijeten avtičk, v primerjavi z novim Tuscon-om 1.7 crdi, ki jih tudi imamo nekaj na projektu, se pelje drastično bolje z 2L manjšo porabo. Res pa, da vsaj ta nima toliko bonbončkov (gretje in hlajenje sedežev, velika navigacija, delujoči wifi, parkirna kamera, skrite in lično osvetljene USB in Aux vtičnice, steklena streha....), ampak je Korejček vseeno zadaj...