Cene in nabava električnih avtomobilov

Zoe, Tweezy in ostala električna vozila Renault
Odgovori
albrehti

Cene in nabava električnih avtomobilov

Odgovor Napisal/-a albrehti »

Se vam zdi, da so cene električnih avtomobilov (tudi ZOE) previsoke? Da si ga "povprečnež" težko privošči.
Res je, da je 7500 nepovratnih sredstev, pa vendarle - malo računanja, tko čez palec.
Če se nekdo odloči, da za nakup s kreditom za ZOE skonfiguriran za okoli 26000 (z najemom baterije, z nakupom baterije bi to bilo 32K+), mora najprej vozilo kupiti, da je upravičen do nepovretnih sredstev. Torej 26ooo kredita na recimo 84 mesecev = okoli 320 - 330 €/mesec + 70 €/mesec najem baterije = 400 €/mesec - veliko za "povprečneža". Od nepovratnih sredstev pa bi moral plačati še davek - dohodnino, kaj ne?
Sam sem sicer navdušenec, kar se tiče elektične avtomobilnosti, vendar me ravno cena odvrača od morebitnega nakupa.
Nekaj bi se mesečni strošek lahko zmanjšal s pologom, vendar tudi za to moraš imeti ojrote.
Po moje se da se nekja kombinirati s pologom (si sposodiš, pa kasneje vrneš od nepovratnih sredstev, prodaš avto, ki ga imaš ...).
Kaj menite ostali? Ima kdo idejo, nasvet za kakšno kalkulacijo? :?:
Uporabniški avatar
Mrcina
Kraj: Kocevje

Re: Cene in nabava električnih avtomobilov

Odgovor Napisal/-a Mrcina »

Kolikor vem ponuja Eko sklad tudi zelo ugodna posojila za nakup električnega avtomobila. Sam sicer nisem delal računic, kolega pa mi zagotavlja, da se na posojilu prihrani ogromno napram komercialnim leasingom ipd...

Drugače pa so za moje pojme tudi še predragi, nikakor ne najdem izračuna, pod katerim bi se električni avto splačal.

LP
albrehti

@Mrcina » 04 mar 2019, 07:33
Izračun "čez palec" je narejen upoštevajoč ponudbo Eko sklada.
Res so cene še vedno visoke in ravno zaradi tega začetnega vložka je mogoče nakup električnega vozila nepopularen.
Velika razlika pa je pri vzdrževanju, saj je na rednih servisih veliko manj dela (ni oljnih filtrov, olja, manjša obraba zavor zaradi regenerativnega zaviranja), vsi ostali stroški (gume, tekočine za pranje vetrobrana ...) pa ostanejo.
Nekaj se "prišpara" tudi na gorivu.

Tesla redno znižuje cene svojih modelov, ki kljub temu še vedno spadajo v visok cenovni razred. Bo pa čez kakšne pol leta v Evropi na voljo tudi model 3 standard, ki bo okoli 30 K € (z baterijo vred). Seveda je temu treba prišteti še dajatve in odšteti subvencijo.

Mogoče je smiselno še malo počakati, da cene padejo, glede na to, da bo tudi ponudnikov električnih avtomobilov vedno več.
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Cene bodo padle takrat, ko bo proizvodnja presegla povpraševanje. Novega avta se če gledamo samo iz finančnega vidika ne splača kupiti. Tu moraš biti kar malo fanatika, ali pa da imaš preveč denarja.
Se pa splača kupit rabljeno ZOE tako kot sem naredil sam. Plačujem okoli 120€ lizinga + 60€ najema baterije, kar se mi zdi kar ugodno za 4 oz. zdaj že 5 let star avto.
No ja v rezervi imam še vedno enega ICE-ja, katerega zakurblam samo takrat, ko moram narediti kak prevoz z prikolico ali pa grem na daljšo vožnjo.
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
albrehti

Ali je baterija 20 ali že 40 kWh?
Sebastijan napisal/-a:Cene bodo padle takrat, ko bo proizvodnja presegla povpraševanje. Novega avta se če gledamo samo iz finančnega vidika ne splača kupiti. Tu moraš biti kar malo fanatika, ali pa da imaš preveč denarja.
Se pa splača kupit rabljeno ZOE tako kot sem naredil sam. Plačujem okoli 120€ lizinga + 60€ najema baterije, kar se mi zdi kar ugodno za 4 oz. zdaj že 5 let star avto.
No ja v rezervi imam še vedno enega ICE-ja, katerega zakurblam samo takrat, ko moram narediti kak prevoz z prikolico ali pa grem na daljšo vožnjo.
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Tamala je še 24kWh mislim da je.
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Odgovori