Laguna II ph2 Grandtour dCi, l.05

Predstavite Vašega Renault-a
Odgovori
Uporabniški avatar
furi

Re: Laguna II ph2 Grandtour dCi, l.05

Odgovor Napisal/-a furi »

ma glej, u sežani so zelo prijazni :) pa tudi v Lj so ok, po mojih izkušnjah iz dela...
Uporabniški avatar
Drejchi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drejchi »

Zakaj pa ne dvigneš haube in poiščeš ploščico z vpisano kodo motorja?

Če imaš kak service manual za tvoj avto, ti tam točno piše kje jo iskat, sicer bi pa morala biti nekje na bloku in vidna.
Slika
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

No, na obisku v Astilbi s taščinim Cliom sem zvedel kje se nahaja koda in tudi nekaj zanimivih dejstev o svojem motorju - zakaj prihaja do razlik v tehničnih podatkih in številu zob na jermenu. Od tega letnika naprej šobe niso več elektro-magnetne, pač pa piezo, zaradi večjega tlaka pa se mora tudi pumpa hitreje vrteti. Zato so rahlo spremenjene jermenice na pumpi in odmični, kar privede do 1 zob daljšega jermena. Jeii, mistery solved :D

Pa eno tehnično vprašanje: sem gledal na forumu in vsi strašijo glede električne ročne (oz. nastavitve le-te) in menjave zadnjih ploščic. Te sem pred časom že menjaval in ni bilo nobene težave in 60k km nobenega problema. Zdaj pa me čisto napsihiralo to, da je treba nekaj s testerjem, ker se drugače ročna ne prav nastavi ipd... Zna kdo svetovati? ;)
Uporabniški avatar
drhouse

Lagunca je dobila nove zadnje plošcice - ATE. Po krajšem utekanju je zaviranje tako, kot mora biti. Je bil res že skrajni čas za menjavo, je bila ena plošcica že skoraj brez mesa..
Uporabniški avatar
drhouse

Vprasanje: zadnje case (do zdaj ene 4x v zadnjih 3h tednih) se mi zgodi, da avto pri enakomernih nizkih obratih cukne, kot bi za pol sekunde prekinilo dovod goriva. Vedno se zgodi, ko je avto mrzel in se ne ponovi v isti voznji ali naceloma niti v istem dnevu. Vedno se mi je to zgodilo zjutraj po prevozenih kakih 500 ali 1000m.

Seveda sem bral o sobah, kar pri teh kilometrih ne bi bilo nic nenavadnega. Ker pa naceloma nic drugega ne kaze na njih (lucke ipd.), me zanima, kaj bi lahko bilo se drugega?

Vem, da je vsaj ena grelna svecka slaba, do servisa je se 2k km (filter nafte), cukat je zacela na avstrijski Shell nafti, danes zjutraj pa na OMVjevi, tankani v Domzalah, kjer vem, da ni najboljsa nafta (vidim po porabi)... Je mozno, da bo kaj od tega krivo, mogoce, kak senzor na pedalu za gas?

Hvala!
Uporabniški avatar
Gregorijus
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Gregorijus »

Alo mojster. Sm ti pozabi napisat. 120€ ti je strošek popravila vseh štirih felg.
Lp , Gregor
Slika
Uporabniški avatar
drhouse

Gregorijus napisal/-a:Alo mojster. Sm ti pozabi napisat. 120€ ti je strošek popravila vseh štirih felg.
Lp , Gregor
Se v tej smeri slišiva, ko gredo zimske gor (oktober, november) ;)

Drgač pa ima Laguna novo vzornico: http://www.autoscout24.com/Details.aspx ... asrc=st|fs :D
Uporabniški avatar
R5
Kraj: beu kamn

Odgovor Napisal/-a R5 »

Bo treba za take km. večkrat na kras prit,drugače jo bo emšo zdelal :)
Uporabniški avatar
drhouse

Sej bo doooooolgo ostala pri hiši ;)
Uporabniški avatar
drhouse

Ok, v soboto me je mama prosila, da ji iz KP zvozim neke klopi, ker jih v Thalio ne spravi...

Po 15min matranja sva jih spravila noter, za ven pa šlo enih 25min in kot rezultat scukana plastika in obloge v prtljažniku. Seveda sem potem to izkoristil, da rešim mehanizem brisalca in gretje zadnje šipe.

Za šipo sem najprej menjal varovalko, ki je sicer zgledala dobra, ampak pri Kitajčkih nikoli ne veš, potem sem sčistil in našprical konektor v desnem zadnjem boku, kjer se spajajo vsi kabli iz zadnjega dela, potem pa sem še podrezal in sčitil kontakte na šipi. Zadeva dela, končno!

Pri brisalcu pa mi je predstavljal problem zapečen brisalec na osovino. Sem sicer naročil "abcigerje", ampak še niso prišli... Sem snel tapeto na prtljažniku, odvil 3 vijake in mehanizem se je glih toliko spustil, da sem lahko prišel do 6ih mali vijakov in tako odprl mehanizem. Itak poln rjavo črne svinjarije. Sem najprej na polno našprical z WD40, da je to stopilo, zbrisal in na novo namazal z mastjo. Pogledal sem še kontakte, jih malo sčistil... Zadeva dela :)

Za vikend pa sledi poskus priklopa AUX kabla in reševanje "motorčka" ventilacije, ker spušča zelo zanimive glasove :) Poročam!
Uporabniški avatar
drhouse

Ok, zabaven, "zabaven" in pester dan...

Glih preden bi na začetku vasi zavil proti hiši, pred mene s stranske ceste zavije to:

Slika

Uf.... 911 993 Turbo :mrgreen: Itak sem čez celo vas za njim peljal za njim, poslušal grgranje bokserja in se slinil. Tak v bordo rdeči barvi (mogoče celo Turbo S) in se pogovarjamo o zame zadnjem pravem Porsche-ju. Sem slikal in očitno je Lagunca sliko in slinjenje zamerila........

Najprej se je sama od sebe zaklenila 5s po tistem, ko sem izstopil iz avta. Mislim, da je brez veze povdarjati, da je bila kartica v čitalcu, daljinec za alarm (zaklepanje) na sedežu, vsi dokumenti in telefon pa prav tako. Sem že klical Majo in angažiral mamo za pot proti Domžalam (85km) po rezervno kartico in daljinec. Pa jo (Laguno) gledam skozi okno in ji je*al vse po spisku, ko se je čudeno spet odklenila (videl žmigavce). Čudno :?

Potem sem se spravil na zadnji brisalec, ki je spet začel ribat in brisat po svoje. Kar štartal brez, da bi ga sploh prižgal in brisal po 15x. Mi je uspelo razstaviti cel motorček in pogled nanj ni bil glih lep:

Slika

Slika

Sem vse sčistil, na novo namazal, zložil skupaj. Zalaufam iiiiinnnn.... Ne dela?!!? Sploh ni napetosti na konektorju?! Hm, res ne vem, kaj pere ta avto zadnje čase. Očitno je ful zamerila Poršu! Ja, v konektorju ni napetosti, varovalka je ok, je ista tudi za sprednje brisalce. Angleži govorijo o še eni varovalki nekje in se kregajo ali sploh obstaja rele za zadnji brisalec ali ne. Mi zna kdo ponagati oz. svetovati?

Slabe volje sem se spravil na ventilator kabine. Je že kar nekaj časa spuščal zelo zanimive zvoke (govorilo se je tudi o podganah v ventilatorju). Za odstranitev je zelo "simpl" - en vijak in zavrtet cel pokrov kontra uri. Pogled je razkril raznorazne oksidacije in poln ventilator listja. Hm, zakaj že menjujem filtre?

Slika

Slika

Sem spet sčistil in namazal. Dela super!

Maji sem že pred meseci obljubil, da ji bom tudi v Lagunci pripravil aux kabel, da bo lahko predvajala glasbo iz telefona. Clio ima že radio z "Aux in" in sem na dnevni bazi poslušal, zakaj tega Laguna nima. No, ne bom dolgovezil. Na netu sem našel navodila, kabel (kompletno napačen) sem pred časom kupil na eBay-u. Treba je speljati + in - iz ISO konektorja še na ta mali konektorček, da radio aktivira AUX funkcijo. Ker je konektorček napačen, sem še moral na novo speljati signale.

Slika

Slika

Slika

Ole! :D

Sem pa bil včeraj na ogledu bodočega novega "taščamobil"-a :twisted:

Slika
Uporabniški avatar
drhouse

Evo, ponovno narejen mali servis.

Kot ponavadi, sem menjal tudi vse filtre (zračni je bil res obupno svinski, res ne vem, kje sem se vozil teh 15k km) in uredil še par malenkosti.

Avto se je vozil bolj na kratke razdalje in je vedno bolj kadil, zato se (tipično) pričakoval zabasan EGR in ga tudi vzel ven in sčistil. Sicer ni bil tako umazan, kot sem mislil, da bo, ampak razlika je očitna.

Po dolgem času se je spet oglasil čitalec kartice. Spet pikico lepila in vse funkcionira. Sproti sem še enkrat namazal ventilator kabine, je na trenutke spet spuščal take zanimive zvoke klanja hibridov med vesoljci in nekimi pra-podganami :roll:

Drgač pa sta prvič do sedaj zmanjkala dva krogca olja po računalniku. Do zdaj mi je enkrat manjkal en krogec in tako kot zadnjič je bilo tudi zdaj izrazito bolj mastno okoli EGR in lopute. Zadnjič sem samo še enkrat potisnil vijake in dotočil olje pa je bilo ok. Tako, da tudi zdaj ne posvečam neke hude pozornosti temu. Dejstvo, ki me je včeraj streznilo je, da avto prihaja v zrela leta in se bo verjetno začelo kaj kvariti. V filtru nafte je nekaj kovinskih pikic (isto, kot že zadnjih 80k km), izginilo je nekaj olja (ampak turbina nič ne žvižga)... V tem tednu bo 280.000 km ;)

Drugi mesec me pri Astilbi čaka še menjava puš na mostu (že nabavil) in potem veselo lovimo 300k :woohoo:
Uporabniški avatar
drhouse

Avtek sem v ponedeljek peljal do Astilbe.

Zaradi višje sile imenovane dolg dobavni rok, smo Lagunco samo deloma zrihtali, ostalo pa naprej drugi teden, ko se sprosti optika. Zamenjane so bile puše na mostu, deloma zrihtan motorček zadnjega brisalca (končno dela, ampak je glaseeeen), scentrirane gume in zategnjenih par vijakov spodaj pri zaščiti izpuha in motorja. Pokazal se je še problem v enem končniku (pa se mi je cel čas zdelo, da nekaj slišim) in v spodnjem nosilcu motorja. To bomo menjali drugi teden, ker se materiala ni dalo na hitro dobiti. Prav tako dobim drugi motorček za brisalec, naredilo se bo še optiko in... menjalo gume. Ja vem, prej sem napisal, da se je gume centriralo. No, drugi teden jih bom pa menjal:

Slika

:roll: :?

Kakšen teden sem poslušal čudno bobnenje nad 100km/h pri sprednji levi gumi. Slišat je bilo kot plapolanje zastave v močnem vetru. Okrog gume nisem opazil ni, siguren sem bil, da je kriva kakšna odstopljena zasčitna plastika, kar sem spraševal tudi v "Kratka vprašanja". Danes sem se peljal proti Krasu, držal tempomat na 130, prehitevam kamion, ko je to "bobnenje" za 3 sekunde prišlo v glasno drsanje in potem je počilo, slišal sem, kako nekaj premetava po kolotekih in potem sem opazil kos, kako je zletel za avtom. Sem bil glih 500m pred Lomom, sem se ustavil, pregledal vse in itak našel nič. Potem pa zavrtim volan v levo, grem pogledat in evo... prebledim. Sem itak takoj zmontiral rezervo, ki je bila v slabem stanju tako, da sem s strahom peljal naprej proti domu, hkrati pa s Klemnom iz Astilbe po telefonu reševal situacijo. Pri lokalnem mehaniku sem potem menjal napokano in trdo rezervno gumo Bridgestone Blizzak za drastično boljšega Pirellija P6000, da se lahko vsaj v miru pripeljem nazaj do Domžal in preguram parkrat do LJ, dokler ne zmontiram gum. Računal 10€ z montažo :lol:

Klemen mi je denarnici prijazno zrihtal Falken Eurowinter HS449 Runflat. Ustno izročilo uči o dobri gumi, testi tudi. Komaj čakam, da zmontiramo. Klemen, iskreno hvala!

Sem imel namen avto posesati in umiti v zadnjih "toplih" sončnih žarkih (zato sem tudi deloma šel dol), ampak se mi je vse skupaj zamerilo. Naj bo kar umazana :P
Uporabniški avatar
Storz
Kraj: Vrhnika oz tm okol

Odgovor Napisal/-a Storz »

Haha kok si nesramn.. Lhko bi jo oprov pa posesov te bi mela rajsi ti bi mogoce oprostila unga porsa mau visi..
Uporabniški avatar
drhouse

Eh, vmes je bila že 2x oprana, tisto je že mimo :D Bom drugi teden :P
Odgovori