Koliko napumpati gume!

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
StealthRS

Re: Koliko napumpati gume!

Odgovor Napisal/-a StealthRS »

mihec999 napisal/-a:A mi lahko mogoce kdo razlozi kaj je fora da ti tam pise na vratih da ob polnem avtu napumpaš prednje 2.5 zadnje pa 2.2? A nebi glih moral zadnje bolj napumpat? Meni to ni logično no :) avto je pa laguna 2 1.9 dci. Na kolko vi pumpate gume pri polni obtežitvi?
Avto je spredej praviloma težji (sploh fwd), zato manj pumpaš zadnje. Če jih več napumpaš, se ti bo bolj center gume rabil in avto bo bolj trd zadej. Če je guma napumpana premalo pa na ovinkih bolj obrabiš robove, avto je mehkejši in manj odziven na volanu, sploh na hitre kratke manevre. V najslabšem primeru, ti tud gumo sleče na ovinku :)
Pumpanje gum je odvisno od dimenzije gum, namembnosti in teže avta ter seveda razporeditve te teže.
Js Megana superturbodizla pumpam na 2.7 spredizadi.
Uporabniški avatar
mihec999

Odgovor Napisal/-a mihec999 »

Aha potem bom se pa držal tega kako piše. Gume so 205/55/16. Zanima me še če se 225/45/17 pumpajo isto kot 205/55/16? Hvala za odg :)
Renault Laguna ll phase ll 2.0 dCi - ni več
Audi A5 Sportback
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Ne. Širše in nižje gume se morajo napumpat na več.

Problem je deformacija gume ko kolo zapelje čez neravnino. Višji kot je tlak, več dodatne sile nucaš za določen dodaten 'stisk' pnevmatike. Če je tlak prenizek, deformacija lahko doseže felgo al pa pnevmatiko 'odstrani' od felge. Še prej pa se lahko tlak na stični ploskvi med sredino in robovi tolk fejst razlikuje, da ti neenakomerno obrablja tekalno površino.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
sranjemir

Odgovor Napisal/-a sranjemir »

jaz imam gume 205/50-17 pa vse nafilam na 2.7. Se pozna malce na porabi, samo voznja je bolj trda, vsaka grbino cutis.
Uporabniški avatar
mihec999

Odgovor Napisal/-a mihec999 »

Koliko pa potem priporočate na napumpam 225/45/17? 2.5 Prednje 2.3 zadnje? Ali mogoče kaj več? 2.7 se mi zdi nekam dost :)
Renault Laguna ll phase ll 2.0 dCi - ni več
Audi A5 Sportback
Odgovori