Megane 1.9 dTi tezko vziga?
-
-Rossoner-
Re: Megane 1.9 dTi tezko vziga?
to je mišljena varovalka posebej v motornem prostoru ali pod volanom, kjer so use ostale varovalke?
RENAULT!!!
varovalka v motornem prostoru
-
-Rossoner-
Sem se posvetil in ugotovil katera je ta varovalka. JE videti OK, je samo dosti oksidirana. Jutri jo zamenjam, tako, da bomo videli če je to to.
RENAULT!!!
- Sebastijan
- Kraj: Slovenska Bistrica
varovalko premeri z ohm-metrom. Takrat boš lahko siguren da ni pregorela.
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Citroen c5 2.0 hdi 2003
-
-Rossoner-
A se da kaksno sliko kje je ta varovalka?
Hej hej!
Evo leto je naokoli, spet se temperature nižajo in seveda tudi pri mojem Meganu 1.9dti l.2000 se je pojavil zelo podoben primer. Čez vikend ko avto stoji 2-3 dni (čez teden ga vsakodnevno vozim in ni tega problema), ima problem z vžiganjem, vendar pa nisem opazil da bi vrtljaji skakali na 3000 obratov. Ko se mi je to prvič zgodilo pred 14imi dnevi, sem po 15 minutem vžiganju in tuhtanju, čisto po naklučju rekel tastu naj stiska tisto gumjasto, ročno pumpo, skrajno spredaj za desnim žarometom (za katero sem predvideval, da je za nafto). Lej si ga zlomka, zakašlja in takoj vžge!!!
Potem pa takoj vgasnem in sam vžiga brez problema. Danes se mi je to ponovilo. Tako da vas prosim če mi podrobneje poveste (lahko tudi slikica) za katero varovalko gre???
Predvideval sem tudi če bi bilo krivo to da je bil avto čez vikend parkiran na hribu (sicer ni nek pretiran naklon), z mašino naprej in bi gorivo izteklo ven iz motorja??? Da bi se tako na suho verglal??? Ali pa da bi kaj bilo narobe s črpalko, elektronika???
PROSIM ZA POMOČ. Hvala
Evo leto je naokoli, spet se temperature nižajo in seveda tudi pri mojem Meganu 1.9dti l.2000 se je pojavil zelo podoben primer. Čez vikend ko avto stoji 2-3 dni (čez teden ga vsakodnevno vozim in ni tega problema), ima problem z vžiganjem, vendar pa nisem opazil da bi vrtljaji skakali na 3000 obratov. Ko se mi je to prvič zgodilo pred 14imi dnevi, sem po 15 minutem vžiganju in tuhtanju, čisto po naklučju rekel tastu naj stiska tisto gumjasto, ročno pumpo, skrajno spredaj za desnim žarometom (za katero sem predvideval, da je za nafto). Lej si ga zlomka, zakašlja in takoj vžge!!!
Potem pa takoj vgasnem in sam vžiga brez problema. Danes se mi je to ponovilo. Tako da vas prosim če mi podrobneje poveste (lahko tudi slikica) za katero varovalko gre???
Predvideval sem tudi če bi bilo krivo to da je bil avto čez vikend parkiran na hribu (sicer ni nek pretiran naklon), z mašino naprej in bi gorivo izteklo ven iz motorja??? Da bi se tako na suho verglal??? Ali pa da bi kaj bilo narobe s črpalko, elektronika???
PROSIM ZA POMOČ. Hvala
mogoče tudi nebi škodlo grelnih svečk menjat
Malo dvomim da so svečke, ker so že predhodno pisal da so jih menjaval pa ni pomagalo, da je rešil problem menjava neke varovalke???, seveda verjamem da tudi to nebi bilo slabo zamenjat, ampak dvomim pa da je to jedro problema.
Končno pa sem se na spletu uspel dokopati do uporabniških navodil za tega megana (na forumu jih ni in ni za dobit), in sem videl da je to res kar mi je kolega govoru, da ima neko elektronsko tipko za posodo hladilne tekočine, s katero po nekem trku ali nesreči lahko zoped sprožiš dovod goriva v motor. Baje da se ta sistem rad sproža, očitno samodejno, elektronika pač.
Sem pa opazil da žice tega stikala vodijo direkt v "omarico" z varovalkami pri motorju. Sem probal iztaknit varovalke pa mi ni ratalo je kakšen haklc k ga je treba potegnit ali kako dobiti te varovalke ven???
Končno pa sem se na spletu uspel dokopati do uporabniških navodil za tega megana (na forumu jih ni in ni za dobit), in sem videl da je to res kar mi je kolega govoru, da ima neko elektronsko tipko za posodo hladilne tekočine, s katero po nekem trku ali nesreči lahko zoped sprožiš dovod goriva v motor. Baje da se ta sistem rad sproža, očitno samodejno, elektronika pač.
Grelne svečke in napajanje za le te se brez testerja, najenostavneje preizkusi tako, da se z 12V preizkuševalcem "fazenbrifer-jem", tak, ki ima žico in na kocu krokodilčka (stane cca 4€, merkur, bauhaus itd. http://www.merkur.si/delavnica/rocno-or ... 40-mm.html" onclick="window.open(this.href);return false;) naredi sledeče:
1. krokodilček priklopiš na plus aku in z izvijačem na + kontakt svečke (takrat zasveti preizkuševakec, sicer je svečka fuč), seveda mora biti zbiralka ogrevalnih svečk demontirana, sicer se meri vse 4 hkrati in če je samo ena v redu, bo svetilo - prenos potenciala - svečka zaradi "špirale" za majhne tokove deluje kot sklenjena zanka oz. kratek stik, kar predstavlja minus pol, plus smo vključili na aku
ali
2. s kosom žice na eni strani priključen na plus aku "požgečkač" + kontakt ogrevalne svečke in takrat se mora na rahlo zaiskriti ni nobene škode, tudi če je priključen kabel 2-5 sekund, saj tako svečka zažari
Pozor!!!
Preizkusa 2. ne priporočam za novejša vozila, saj imajo nekatera vozila 5V napajanje za ogrevalne svečke, prej ta podatek obvezno preverite, saj sem opazil, da tega ne vedo tudi nekateri dolgoletni mehaniki? Konkretno ima tako napajanje Octavia 1Z karoserija letnik 2007.
S preizkuševalcem lahko preveriš tudi, če se elektronika sploh vključi - pogoj je običajno dovolj nizka temperatura oz. da je pod pragom minimalnih stopinj, v kolikor ima temperaturni senzor (vsi novejši avtomobili ga imajo).
1. krokodilček priklopiš na plus aku in z izvijačem na + kontakt svečke (takrat zasveti preizkuševakec, sicer je svečka fuč), seveda mora biti zbiralka ogrevalnih svečk demontirana, sicer se meri vse 4 hkrati in če je samo ena v redu, bo svetilo - prenos potenciala - svečka zaradi "špirale" za majhne tokove deluje kot sklenjena zanka oz. kratek stik, kar predstavlja minus pol, plus smo vključili na aku
ali
2. s kosom žice na eni strani priključen na plus aku "požgečkač" + kontakt ogrevalne svečke in takrat se mora na rahlo zaiskriti ni nobene škode, tudi če je priključen kabel 2-5 sekund, saj tako svečka zažari
Pozor!!!
Preizkusa 2. ne priporočam za novejša vozila, saj imajo nekatera vozila 5V napajanje za ogrevalne svečke, prej ta podatek obvezno preverite, saj sem opazil, da tega ne vedo tudi nekateri dolgoletni mehaniki? Konkretno ima tako napajanje Octavia 1Z karoserija letnik 2007.
S preizkuševalcem lahko preveriš tudi, če se elektronika sploh vključi - pogoj je običajno dovolj nizka temperatura oz. da je pod pragom minimalnih stopinj, v kolikor ima temperaturni senzor (vsi novejši avtomobili ga imajo).
Ali ima kdo moznost menjati zaganjac pri teh dTi motorjih, dobil sem eno informacijo da je lahko slab izrabljen starter ki sicer vredu vergla, ampak stem ker je slab veliko "elektricne nesnage" (zaradi prebijanja med ovoji) poslje v napeljavo in posledicno v sistem, racunalnik itd. in tako otezuje zagon motorja. To bi glede na to da enkrat vzge, drugic ne, nekako lahko imelo smisel.
Sem danes prepelu od serviserja in je reku da svečke so čist OK pravtako napetost oziroma štrom na svečkah, tako da res pojma več nimam kaj naj. Rekel mi je da naj pustim še vsaj 10-15sek kontakt predn zaverglam, kljub temu da se je lučka za predogrevanje že ugasnila, ker naj bi svečke segrevale še vsaj 30sek po kontaktu, zdaj ko so nižje temp.
Čeprav sem se žal šele kasneje spomnil da je tudi pri temp. nekoliko nad 0°C težko vžigal. Oziroma sploh ni vžgal če mi ni negdo tiste ročne pumpice za gorivo stiskal. SVAŠTA!
Malo me to skrbi, predsvsem zaradi akumulatorja ker sem ga moral prejšnji teden zamenjat, ker na ta način se extremno hitro prazni. Sicer sem vzel bistveno močnejšega samo vseeno.
Bom še malo počakal naj se nekoliko dvignejo temp, pa da vidm če bo pol tudi zajebaval, sicer piči nazaj.
Čeprav sem se žal šele kasneje spomnil da je tudi pri temp. nekoliko nad 0°C težko vžigal. Oziroma sploh ni vžgal če mi ni negdo tiste ročne pumpice za gorivo stiskal. SVAŠTA!
Malo me to skrbi, predsvsem zaradi akumulatorja ker sem ga moral prejšnji teden zamenjat, ker na ta način se extremno hitro prazni. Sicer sem vzel bistveno močnejšega samo vseeno.
Bom še malo počakal naj se nekoliko dvignejo temp, pa da vidm če bo pol tudi zajebaval, sicer piči nazaj.
Mislim, da je povratni ventil, ki skrbi, da nafta ne odteče nazaj v tank, to bi tudi znalo nagajat, še posebej, če pomaga gumijasta pumpica.
Ja očitno je res to krivo, ker sem včeraj pred prvim zagonom napumpal gorivo v filter, dokler ni ta ročna pumpica postala trda, nato pa probal...in seveda je v momentu vžgal!
Morda kdo ve kje bi našel ta ventil? Je to skupaj s črpalko goriva zadaj???
Hvala
Morda kdo ve kje bi našel ta ventil? Je to skupaj s črpalko goriva zadaj???
Hvala
- Sebastijan
- Kraj: Slovenska Bistrica
Ta nepovratni ventil je točno ta pumpica s katero ročno pumpaš nafto. Jaz sem jo letos zamenjal in pride mislim da nekje 17€.
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Citroen c5 2.0 hdi 2003