Twingo II - menjava žarnic v kontroli klime

Uporabni vodiči
Odgovori
Scremer
Prispevkov: 25
Pridružen: 26 Sep 2008, 23:35

Twingo II - menjava žarnic v kontroli klime

Odgovor Napisal/-a Scremer »

Da ne bom samo spraševal sem se odločil, da bom tudi delil kakšno izkušnjo z vami v upanju, da komu olajšam delo.
Spomin mi sicer pravi, da je v preteklost tekla neka debata na to temo, a sedaj ne najdem ničesar podobnega. Ne vem, morda si samo domišljam, ampak bistveno je, da mi je uspelo in da se lahko bere o tem:) .

Bil sem torej pred izzivom kako zamenjati žarnico v kontroli klime. Na prvi pogled morda enostavno, a se je kaj hitro izkazalo da bo potrebno kar konkretno demolirat armaturno ploščo. Vendar brez skrbi. Ko enkrat veš kaj moraš narediti in kje so skriti vijaki ter zatiči, delo steče in opravilo postane zelo preprosto.Vse skupaj seveda počnete na lastno odgovornost in čeprav zadeva ni hudo komplicirana je potrebno vsaj osnovno znanje rokovanja z orodjem.

V kontroli sta dve žarnici. Kot je videti že na sliki desna stran ni osvetljena.

Slika

Za delo potrebujete malo večji izvijač, kakšno krpo, da bomo z njeno pomočjo preprečili nastanek prask na armaturni plošči, torx izvijač, cevasti ključ velikosti 13 in svetilko.

Slika

Kot prvo je potrebno sneti pokrov/senčilo za kazalec hitrosti. Zadeva ni privijačena in dokaj hitro popusti. Z zmerno silo povlecite navzgor in kot je razvidno iz slike 03 jo na mestu držijo zgolj štirje zatiči.

Slika 03
Slika

Sedaj je potrebno odstranit števec. Na svoje mesto je privijačen z dvema torx vijakoma (slika 04). Poleg tega ga držita še dva zatiča (slika 05 in 06). Ko odvijemo vijaka potegnite števec proti vetrobranskemu steklu. Ko je sproščen ga izklopite. Konektor se nahaja na zadnji strani števca.

Slika 04
Slika

Slika 05
Slika

Slika 06
Slika

Nastala odprtina žal ne zadostuje za zamenjavo žarnice. Zato je potrebno odstranit še pokrov zračnikov (slika 07). To pa lahko storimo le tako, da odstranimo sopotnikov AIRBAG.

Slika 07
Slika

Predno se lotita odstranjevanja AIRBAGA naj vas pomirim, da zadeva ni tako strašna kot se morda sliši. Vsekakor PRED PRIČETKOM DELA ZARADI LASTNE VARNOSTI, IZKLOPITE AKOMULATOR. Odprite predalnik in v notranjosti na vrhu predalnika boste ugledali tri luknje (slika 08 ). V levi in desni se nahaja matica, ki drži airbag trdno na svojem mestu. Vzemite cevasti ključ (slika 08 ) in ju odvijačite. Sedaj s pomočjo izvijača zavitega v cunjo na gornji strani armature z občutkom odstranite zgornji pokrov airbag. Vijaka držita airbag trdno na svojem mestu, zatiči na zgornji strani (slika 09) pa držijo le pokrov airbaga, tako, da lepo pokriva odprtino. Airbag in pokrov sta združena, zato je potrebno odstrani oba hkrati. Ko airbag sprostite ga potegnite iz ležišča in ker je kabel dovolj dolg ga ni potrebno odklopiti le prestavite ga na armaturno ploščo, da vas ne bo oviral pri odstranjevanju pokrova zračnikov, tako kot na sliki 09.

Slika 08
Slika

Slika 09
Slika

Tako kot na sopotnikovi strani je potrebno odstranit tudi korito na voznikovi (slika 10). Tokrat je nekoliko lažje, saj ga na mestu držijo le zatiči podobnim tistim na pokrovu airbaga. Zopet z občutkom in s pomočjo izvijača odstranite pokrov. Morda bo potrebno nekoliko več sile, saj so ti zatiči močnejši. Nenazadnje je to edino kar drži korito na mestu.

Slika 10
Slika

Pokrov zračnikov (slika 07) sedaj lahko brez težav odstranimo saj ga ne ovira več nobena stvar. Znova uporabite izvijač zavit v krpo in z občutkom odstranite pokrov (slika 11). Ko bo sproščen odklopite tipko za vse štiri utripalke in zaklep vrat (slika 12) in pokrov lahko premaknete nekam koder vas ne bo oviral.

Slika 11
Slika

Slika 12
Slika

Sedaj je pot do kontrolne enoto za klimo povsem prosta. Odstranite žarnico (slika 13) in jo zamenjajte z delujočo (slika 14).

Slika 13
Slika

Slika 14
Slika

Predno vse skupaj ponovno sestavite v obratnem vrstnem redu, predlagam preizkus. Začasno priklopite akomulator in če vse deluje, ga pred ponovno namestitvijo airbaga izklopite.

Slika 15
Slika

Slika 16
Slika

Srečno
Uporabniški avatar
oorosh
Moderator
Prispevkov: 1751
Pridružen: 16 Feb 2009, 12:32
Kraj: Akina

Odgovor Napisal/-a oorosh »

Pohvalno! Sem pa prestavil temo pod "Vodiči in nasveti". Sem prepričan, da bo marsikomu prišlo prav.

LP,

Uroš
HTWC Dual VVT-i inside

武士道
Jernej87
Prispevkov: 128
Pridružen: 23 Jun 2009, 20:52
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Jernej87 »

Lepo napisano in poslikano.Meni je pred nekaj časa nehalo svetit mahno gor in dela zaenkrat še heh.


LP Jernej
Renault Clio 2011
Oprema Expression
1.5 dCi 75KM DPF al FAP (sej ne vem nora tehnika)
Uporabniški avatar
perssak
Prispevkov: 70
Pridružen: 06 Maj 2012, 10:09
Kraj: RAVNE NA KOROŠKEM

Re: Twingo II - menjava žarnic v kontroli klime

Odgovor Napisal/-a perssak »

Je mozno da crknejo vse ker sem dobil avto in cisto nobena ne sveti

Ce ne bo pa akcija ko bo malo bolj toplo da razstavim in zamenjam
maticmatic123
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Feb 2019, 21:58

Re: Twingo II - menjava žarnic v kontroli klime

Odgovor Napisal/-a maticmatic123 »

Pozdravljeni.
Super opis. A airbaga ni treba odklopiti ( ga je dovolj sam na stran odmakniti)? Katere žarnice pa so notri? Men nobena ne gori. Kaj pa lučke v stikalih za električni pomik stekel a se da te žarnice tud menjat? Meni namreč ne svetijo lučke v obeh stikalih za pomik stekel ter obe žarnici v kontroli klime ( ventilacije). Hvala za odgovor.
Odgovori