Kvarjenje žarnic

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Mogoče je razlog v slabšem akumulatorju, ki naj bi stabiliziral sistem, in nekaj višjem ali prepočasnem regulatorju v alternatorju, kar povzroči dvig napetosti čez zdravo mejo v sunkih. Pri dobrem akumulatorju ne gre dosti čez 14,2V in po segretju 13,9V.
Uporabniški avatar
Nos
Kraj: Šentjernej-Kranj

Odgovor Napisal/-a Nos »

feeder123 napisal/-a:Imam problem. Menjal sem zadnjo zarnico pred nedavnim. Od takrat se mi priziga meglenka oziroma zadnji levi smerni ob hkratnem bremzanju in vzvratni prestavi.

Ali je mogoce prislo do kratkega stika na tistem plasticnem modulu na katerega spo prikljucena vsa napajanja za zarnice (not v luci sami). Se mi zdi da je pojav intenzivnejsi ob vlaznem vremenu, torej vec vlage, katera povzroci kratek stik ali kaj drugega. Ali ima mogoce vpliv zarnica ? ceprav sem jo ze probal nadomestiti z drugo vendar isto. Kaka ideja, kaj bi to lahko bilo?
kontakte z wd40 našpricaj.
.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
Uporabniški avatar
tonyk
Kraj: Metlika

Odgovor Napisal/-a tonyk »

feeder123 napisal/-a:Imam problem. Menjal sem zadnjo zarnico pred nedavnim. Od takrat se mi priziga meglenka oziroma zadnji levi smerni ob hkratnem bremzanju in vzvratni prestavi.

Ali je mogoce prislo do kratkega stika na tistem plasticnem modulu na katerega spo prikljucena vsa napajanja za zarnice (not v luci sami). Se mi zdi da je pojav intenzivnejsi ob vlaznem vremenu, torej vec vlage, katera povzroci kratek stik ali kaj drugega. Ali ima mogoce vpliv zarnica ? ceprav sem jo ze probal nadomestiti z drugo vendar isto. Kaka ideja, kaj bi to lahko bilo?
Po opisu sodeč bo kar masa slaba.
Uporabniški avatar
Stupo

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Bo res slaba masa. Preveri in po potrebi malo zbrusi maso spredaj in pri zadnjih lučeh.
Slika
Uporabniški avatar
euro3000

Odgovor Napisal/-a euro3000 »

Aless8 napisal/-a:euro3000, si ti mogoče kaj pomeril kaj se dogaja tam na ustju? Kakšna je napetost itd?
Ma nisem nič meril, štejem (oz. niti nočem več šteti!) samo menjave in nove menjave...
Uporabniški avatar
euro3000

Odgovor Napisal/-a euro3000 »

joztom napisal/-a:Mogoče je razlog v slabšem akumulatorju, ki naj bi stabiliziral sistem, in nekaj višjem ali prepočasnem regulatorju v alternatorju, kar povzroči dvig napetosti čez zdravo mejo v sunkih. Pri dobrem akumulatorju ne gre dosti čez 14,2V in po segretju 13,9V.
Sem tudi menjal akumulator in pojav se je nadaljeval. Rad bi pa preveril regulator vendar, nisem še uspel od mehanikov izvleči kje točno in kateri točno je dotični regulator pri cliu1.5dci l.2002.
postar07

TEST žarnic H7

Odgovor Napisal/-a postar07 »

Na spodnjem linku je narejen test in primerjava H7 žarnic. Zelo zanimivo!

http://www.motor-talk.de/forum/aktion/A ... tId=681523
Uporabniški avatar
joztom

Pri Conrad.si prodajajo element za med kleme, ki požaga špice iz električnega sistema. Tako žarnice ne crkavajo več.
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Prilepi link, prosim.
Uporabniški avatar
joztom

Moram poiskat v katalogu. Pride med klemami in pobije previsoko napetost. S tem ščiti žarnice in računalnik.
dyfan
Kraj: Okolica Celja

Odgovor Napisal/-a dyfan »

joztom napisal/-a:Pri Conrad.si prodajajo element za med kleme, ki požaga špice iz električnega sistema. Tako žarnice ne crkavajo več.
Tole:
http://www.conrad.de/ce/de/FastSearch.h ... itial=true
LP
Uporabniški avatar
joztom

Hvala za pomoč
bluesman

Odgovor Napisal/-a bluesman »

Jaz sem včeraj kupil ta upor in ga je kolega danes zvezal. Ampak, ko sva potem merila je še vedno ruknilo z 19 V ob vžigu tako kot do zdaj. Sma zamenjala - z + in je isto.

A obstaja kak poseben način, da se to zveže? Kolega je sicer mehanik in je imel megana, tako da se kar spozna.

Vem, da obstaja možnost, da so mi prodali nedelujoč upor. To bi urediti pred prodajo saj so mi oni povedali kaj naj naredim. Torej je to znan problem.
Uporabniški avatar
joztom

To je dvostranska zener dioda ali surpressor kot rečejo. Nima polaritete, pride pa med oba pola akumulatorja. Dvomim v vajino korektno meritev, ker digitalci sunkov ne kažejo, kvečjemu kakšen dober analogni inštrument, recimo Phyve ali osciloskop bi kaj pokazal. To vlogo stabilizatorja ima tudi sam akumulator in se obnaša kot omejevalec. Zato je še najbolje preveriti maso iz akumulatorja na ohišje.
bluesman

Odgovor Napisal/-a bluesman »

joztom napisal/-a:To je dvostranska zener dioda ali surpressor kot rečejo. Nima polaritete, pride pa med oba pola akumulatorja. Dvomim v vajino korektno meritev, ker digitalci sunkov ne kažejo, kvečjemu kakšen dober analogni inštrument, recimo Phyve ali osciloskop bi kaj pokazal. To vlogo stabilizatorja ima tudi sam akumulator in se obnaša kot omejevalec. Zato je še najbolje preveriti maso iz akumulatorja na ohišje.
Ja ko so bile luči ugasnjene je števec kazal 0 ko sem vklopil luči je ruknilo na 19 in se nato stabiliziralo na 12.4 pribl. Tako, da ne vem kaj bi tu bilo narobe.

No sicer pa se bo stvar pokazala v praksi. Če žarnice ne bodo crknile par mesecev potem stvar deluje, če ne bo pa treba kaj drugega pogruntat.
Odgovori