Megane 1,4 Tce - okvara turba?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Brez zamere ampak pri kakšni drugi znamki so se s tem očitno po okvarah sodeč bolje spoprijeli.
Takšen občutek imaš zaradi "focus bias-a". Ker maš 1.4TCe motor si tolk bol pozoren na debato okrog njega in kaj ljudje pravijo ipd. Pa še gibaš se bolj v krogih ljudi, ki imajo podobne reči.
Grem stavi levo jajco da precej podobni problemi tudi z VW 1.4 turbo motorji, pa FIATovimi vrtalniki tudi.
Treba se je zavedat, da večina kosov motorja sploh ni od "glavnega proizvajalca avtomobila" ampak od raznih dobaviteljev, ki iste dele dobabljajo različnim firmam. Enkrat je problematična takšna sestavljanka, drugič pa drugačna.

Razmišljanje npr, da je Renault krš, BMW pa špila kot urca, zdrži samo dokler ne kupš BMWja.

Problem ni tolk izvedba (so posamezni konstrukcijski zaHebi tu in tam, seveda) ampak bol princip - večja obremenitev (večji pritiski v zgorevalni komori) pomeni več šans problemov.

Moderni dizli so ŠE BOLJ problematični na kratke razdalje kot starejši. Sploh zadeve z DPF sranjem. Če ne delaš redne vsaj pol urne fure po AC bejži stran.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Škoda, ker ne vem katera turbina je gor, na 1,5dci je Borg&BWarner. Predvsem je pomembno olje, zdaj je en nov Total, ki je menda dosti boljši od vsega. Okoli downsizinga pa takole. Edino na davkih prišparaš, poraba je za isto težo avta na vseh mašinah cca enaka, malenkost višja je pri bencinarju, seveda pa pri dizeljnu ne prišparaš toliko, kolikor ti vzdrževnje teh greenjajc pobere. Jaz imam turbo bencinarja in sem zelo zadovoljen v Espacetu. Edina rak-rana je sklopka kot na vseh 2,2 1,9 in 3.0dci, ki sem jo končno rešil. Dvomasni vztrajnik je zamenljiv s klasiko iz, ne boste verjeli, kombija. In ti pizde na servisu ne želijo tega razkriti, niti tehnična služba Renaulta in ne centrala od Valeo. To omenjam zato, ker polovico lomov izhaja iz tega dela motorja. Se najde turbina, ki ima kaj zblojen dovod olja in zlahka dve zamenjaš. Rešitev je turbina z krogličnimi namesto drsnih (bronastih) kot je kakšen GT25 od Garetta, potrebna je le reducirka pritiska dovoda. Z malenkost znanja se opremiš z deli, ki so za street-racing, kjer so najprej morali opustiti okoljske neumnosti. Tako je v Meganu 225 na voljo klasični lažji (Billet) vztrajnik in gusasti sesalni kolektor s pravokotno prirobnico za turbino. Tudi gas je na zajlo in ne električni. Komplet za zamenjavo membrane pri overboost ventilu je do 30€, nekateri menjajo cel ventil za kaj tapravega kot je Forge ali podobno. Predvsem pa olje in olje in mrzlega ne pohodit in vročega ne sunkovito ustaviti. Še R21T je imela električno pumpo za olje po ustavitvi, zakaj so s tem nehali, ne vem. DPF naj si pa za klobuk zataknejo, nekateri ga znajo sneti in izklopiti iz nadzora. Pri dizeljnu pa dvotaktol v nafto in gi-dalje. Na žalost smo uporabniki prepuščeni svojemu znanju in izkušnjam.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

DPF naj si pa za klobuk zataknejo, nekateri ga znajo sneti in izklopiti iz nadzora.
Link, kontakt?
Ob naslednjem problemu gre v kanto.
Laguna Coupe GT dci 180
tmmb
Kraj: Maribor

Tce - izkušnje

Odgovor Napisal/-a tmmb »

Še vedno ni nihče od lastnikov 1,4 Tce zapisal, ali ima podoben težave kot jaz: Imam Megana 1,4 Tce, star je 8 mesecev, prevoženih 9000 km.
Pri pospeševanju, ko spustim pedal plina (tik preden pritisnem sklopko in menjam v višjo prestavo), se iz sprednejga dela vozila sliši nakakšno drgnjenje/piskanje, skratka moteč zvok. Pred dobim mescem so mi na servisu zamnjali turbino, s čimer so za cca. 10 dni odpravili ta hrup, nakar je ponovno pričelo "žvižgati". Po ponovnem obisku servisa so mi povedali, da je ta hrup "normalno delovanje".
Ali ima morda kdo podobne izkušnje in kako jih je rešil.

Prosim za informacije.
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

Takšnih težav nimam (prevoženih cca 14.000km) ... imam pa težave z cukanjem hladnega vozila. V ponedeljek grem menjat šobe.
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
ajeto75

Odgovor Napisal/-a ajeto75 »

offtopic: Nimam izkušenj s tem motorjem, rad bi le pripomnil, da mi ni všeč, da je Renault umaknil iz proizvodnje Clia 1.4 16V ter Megane 2.0 16V...Nameraval sem kupiti clia 1.4 16V, pa ga ne izdelujejo več...1.2tce pa ne bom kupil, saj ne zaupam novejšim turbo motorjem (izkušnje kolegov z različnimi znamkami). Glede na ta post sem kar vesel, da oče ni kupil novi Megane 1.4tce ampak 1.6 16V. Verjetno bom kupil Corso 1.4 16V, saj mi Clio 1.2tce ne ustreza, 1.2 16 v s pnevmatikami 165/65/R15 tudi ne ...
od 5ka do 5ka 5ka
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

ajeto75 napisal/-a:offtopic: Nimam izkušenj s tem motorjem, rad bi le pripomnil, da mi ni všeč, da je Renault umaknil iz proizvodnje Clia 1.4 16V ter Megane 2.0 16V...Nameraval sem kupiti clia 1.4 16V, pa ga ne izdelujejo več...1.2tce pa ne bom kupil, saj ne zaupam novejšim turbo motorjem (izkušnje kolegov z različnimi znamkami). Glede na ta post sem kar vesel, da oče ni kupil novi Megane 1.4tce ampak 1.6 16V. Verjetno bom kupil Corso 1.4 16V, saj mi Clio 1.2tce ne ustreza, 1.2 16 v s pnevmatikami 165/65/R15 tudi ne ...
Ni ju umaknil iz proizvodnje pač pa iz prodaje v SLO. Če greš na recimo, DE Renault sajt, je tam lepo v prodaji... 2.0 16V s CVT, pa 2.0 tCe...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

Če ga reno serje tudi z temi turbo bencinarji, kot ga je usral leta 2001 z 1.9 dci in kasneje z 2.2 dci...pa 3.0dci...potem lahko resnično zapre štacuno, da keno na vrata itd.... Pač živijo lahko le še od rezervnih delov in obnove motorjev...pa še to nihče ne bo peljal k njim ampak se bo folk znajdu in peljal drugam, kjer bo pač ceneje...žal taki so cajti...
Nisem neki anti renojevec.....namreč vozil sem renoje 15 let...resnično veliko renojev...tudi vsa familija po večini...razni renojčki itd....še vedno imam enega doma ( 10 let star twingo ki dela brez problemov...he , he 1.2 navaden motor)...ampak ime gre resnično k hudiču....koliko napak...
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
Tommy30

WarpedOne napisal/-a:
Brez zamere ampak pri kakšni drugi znamki so se s tem očitno po okvarah sodeč bolje spoprijeli.
Takšen občutek imaš zaradi "focus bias-a". Ker maš 1.4TCe motor si tolk bol pozoren na debato okrog njega in kaj ljudje pravijo ipd. Pa še gibaš se bolj v krogih ljudi, ki imajo podobne reči.
Grem stavi levo jajco da precej podobni problemi tudi z VW 1.4 turbo motorji, pa FIATovimi vrtalniki tudi.
Treba se je zavedat, da večina kosov motorja sploh ni od "glavnega proizvajalca avtomobila" ampak od raznih dobaviteljev, ki iste dele dobabljajo različnim firmam. Enkrat je problematična takšna sestavljanka, drugič pa drugačna.

Razmišljanje npr, da je Renault krš, BMW pa špila kot urca, zdrži samo dokler ne kupš BMWja.

Problem ni tolk izvedba (so posamezni konstrukcijski zaHebi tu in tam, seveda) ampak bol princip - večja obremenitev (večji pritiski v zgorevalni komori) pomeni več šans problemov.

Moderni dizli so ŠE BOLJ problematični na kratke razdalje kot starejši. Sploh zadeve z DPF sranjem. Če ne delaš redne vsaj pol urne fure po AC bejži stran.
Pa špila ja....Bmw mislim....2 leti brez izrednih popravil ( le LMM, zaradi moje zahteve).
Aless8

Odgovor Napisal/-a Aless8 »

Tommy30 napisal/-a:
WarpedOne napisal/-a:

Pa špila ja....Bmw mislim....2 leti brez izrednih popravil ( le LMM, zaradi moje zahteve).
Ja saj špila a ob prebiranju BMW foruma sem bil enostavno zgrožen. Čriček tu čriček tam, popravilo te zadeve one zadeve, prtljažna vrata so zamknjena za 0.5cm itd. Govorim o seriji 1.. Tudi s trojko je podobno. Ostalih serij niti bral nisem, ker ne pridejo v poštev..
Se opravičujem za OT, a nisem mogel...
Uporabniški avatar
Primož Five
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Primož Five »

Ne da sem pameten ampak tale "turbo" era kar kliče po rezervnih kosih... malo se zamislite, ko hodiš peš pa slišiš folk k tiši dizla na obrate, potem razni izleti po trgovinicah (On Off), potem imaš paciente, 5 km do službe pa dizel al pa turbo bencinar...meni res ni jasno...

Renault pa brez zamere, motorji so BILI dobri. (Katrce, Petke itd)
Sensei Rei/Pes moj prijatelj

http://www.osterrob.si/ Zelo ostri noži
Uporabniški avatar
Tommy30

Aless8 napisal/-a:
Tommy30 napisal/-a:
WarpedOne napisal/-a: Takšen občutek imaš zaradi "focus bias-a". Ker maš 1.4TCe motor si tolk bol pozoren na debato okrog njega in kaj ljudje pravijo ipd. Pa še gibaš se bolj v krogih ljudi, ki imajo podobne reči.

Ja saj špila a ob prebiranju BMW foruma sem bil enostavno zgrožen. Čriček tu čriček tam, popravilo te zadeve one zadeve, prtljažna vrata so zamknjena za 0.5cm itd. Govorim o seriji 1.. Tudi s trojko je podobno. Ostalih serij niti bral nisem, ker ne pridejo v poštev..
Se opravičujem za OT, a nisem mogel...
Pravi BMW se začne šele pri R6 motorju v seriji 3 ali 5...
Tam so tudi težave vendar ne pri normalni uporabi in če ima avto realne kilometre.
Dejansko je res, da je trg poln prevrtenih avtomobilov iz tujine...in mi se tudi zvedamo ne, da imajo avti čez 500.000 realnih km...z magično cifro na števcu pod 180.000km...normalno, da potem crkne kaj...ker je avto v Slovenijo prišel že zamortiziran.... ( beri malo denarja za nakup v tujini, ker je avto oddelal svoje)...
Uporabniški avatar
Tommy30

Aja pa še to...v večini je problem, ko frocovje kupi prvi avto ( očka financiral npr BMW 5 za 12.000€) pol pa ni niti za registracijo in tankanje, kaj šele za dobro vzdrževanje....in potem nastane po dobrih 2 letih slabega vzdrževanja sekret, na katerega je treba dati po malem 5.000€...ali beri skoraj novega clia storia :) )
Music Man

Odgovor Napisal/-a Music Man »

Pri mojem (Megane 1.4 TCe) se enako sliši, se mi zdi da sedaj v mrzlem vremenu še malo bolj. Se je pa slišalo že, ko sem novega odpeljal iz avtohiše. Malo sem že raziskoval na to temo in nekje prebral (mogoče je bilo to celo na tem forumu?) da se enako dogaja tudi ostalim lastnikom TCe motorja. Potem sem še malce raziskoval na to temo in - kot je bilo v tem topicu že zapisano - prišel do ugotovitve, da gre za blowoff ventil (oziroma kakršenkoli že je slovenski prevod). Wikipedia pravi o tem sledeče:
A compressor bypass valve (CBV), also known as a compressor relief valve or diverter valve, is a vacuum-actuated valve designed to release pressure in the intake system of a turbocharged vehicle when the throttle is lifted or closed.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blowoff_valve
Že mogoče da ta zvok ni tako sofisticiran kot recimo pri temu Ferrariju (LINK), ampak mislim da to ni stvar o kateri bi bilo treba skrbeti :) Če pa kdo ve še kaj več o tem, pa naj kar napiše. Meni je malce moteč zvok, ampak se bo za navadit, človek vsaj ve da ima turbino pod havbo :)
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Nejko napisal/-a:Takšnih težav nimam (prevoženih cca 14.000km) ... imam pa težave z cukanjem hladnega vozila. V ponedeljek grem menjat šobe.
Sproči, če boš s šobami kaj rešil.
Jaz sem vozil megana 1.4TCE in je pravtako mrzel cukal.
Enako se je dogajalo pri Cliu 1.2TCE, VW POLO 1.2TSI in mojem Twingu 1.6 16V. Pri Twingu kdaj začne tako močno cukati, da moram stisniti sklopko. Se pa to dogaja prvih 500 metrov, ko motor ni ogret.
Slika
Odgovori