Kdaj je motor dovolj ogret....
Kdaj je motor dovolj ogret....
Pozdravljeni.
Imam Espacea 2.0 175hp dizla. Ker vem, da ni fajn nazigat hladnega avta bi vas prosil, ce lahko kdo pove kdaj je avto dovolj ogret, da lahko brez skrbi pritisnem plin. S tem mislim na digitalni stevec temperature motorja, ki ima mislim, da ene 8 stopenj. Torej od katere crtice naprej je dovolj ogret. Al pac dokler ni na svoji delovni temperaturi naj pocakam. Sam to lahko traja 15 minut in tacas sm ze ponavadi na cilju. Zanima me tudi kako je z potrebnim priizganim motorjem v mirovanju po daljsi voznji recimo 300 km ali vec.
Z motorjem zelim delat kot tak motor zahteva, da ne bom potem iskal turbin in nevemcesa po nepotebnem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Peter
Imam Espacea 2.0 175hp dizla. Ker vem, da ni fajn nazigat hladnega avta bi vas prosil, ce lahko kdo pove kdaj je avto dovolj ogret, da lahko brez skrbi pritisnem plin. S tem mislim na digitalni stevec temperature motorja, ki ima mislim, da ene 8 stopenj. Torej od katere crtice naprej je dovolj ogret. Al pac dokler ni na svoji delovni temperaturi naj pocakam. Sam to lahko traja 15 minut in tacas sm ze ponavadi na cilju. Zanima me tudi kako je z potrebnim priizganim motorjem v mirovanju po daljsi voznji recimo 300 km ali vec.
Z motorjem zelim delat kot tak motor zahteva, da ne bom potem iskal turbin in nevemcesa po nepotebnem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Peter
-
etore
motor je segret takrat ko je števec temperature vode nekje na sredi oz mislim da tam okrog 90 stopinj, če želiš pa še dodatno dobro, počakaj še par minut da se še olje segreje ker olje rabi več časa da pride na delovno temperatu zaradi gostote. Avta tudi ne toplega oz razgretega ugašat, sploh recimo če se voziš po ac 170, zaviješ na petrol in ugasneš avto. če to delaš in menjavaš olje redno nima bit kaj narobe. moja laguna dela kot urca...
Hvala za odgovor.etore napisal/-a:motor je segret takrat ko je števec temperature vode nekje na sredi oz mislim da tam okrog 90 stopinj, če želiš pa še dodatno dobro, počakaj še par minut da se še olje segreje ker olje rabi več časa da pride na delovno temperatu zaradi gostote. Avta tudi ne toplega oz razgretega ugašat, sploh recimo če se voziš po ac 170, zaviješ na petrol in ugasneš avto. če to delaš in menjavaš olje redno nima bit kaj narobe. moja laguna dela kot urca...
Le to me se zanima koliko casa ga potem pustim prizganega.
Je to minuta ali dve ali vec?
Se enkrat hvala.
Peter
A mi lahko kdo to tezo tudi tehnično razloži, ker meni se zdi da je zrela zaetore napisal/-a: Avta tudi ne toplega oz razgretega ugašat, sploh recimo če se voziš po ac 170, zaviješ na petrol in ugasneš avto.
mythbusters
Elfer forever
zarad tega da se turbina primerno ohladi in ustavi,pa da ji ne prekineš dovod olja, med tem ko se še vedno vrti z višjimi obrati čeprav avto že stoji, saj govorimo o cca 100000 obratih,in pa seveda da ne napoka materjal zaradi prehitrega ohlajanja,enako velja za NA avte,samo da niso tolk občutljivi, jest zmer čakam ene 2, 3 minute če ga gonm prej.

scenic 1.9dci. pozimi, ko je konkretni minus, če se strogo držiš načela "dokler ni ogret, šaltaj na 2k obratov" mašino ogrejem šele po skoraj polovici ljubljanske obvoznice. če mašino tiščiš jo jasno tudi prej ogreješ a potem vse skupaj nima smisla.
ker so elektronski indikatorji temperature enaki, je optimalna temperatura 5 črtic. vprašanje ali ga lahko začneš terat pri 4 črticah nima smisla, ker iz 4 na 5 črtico prideš zelo hitro tudi pri samo 2k obratih. zelo hladen motor potrebuje največ, da preide na 1. oziroma 2. črtico.
sam avta, če se le da, ne tiščim do optimalne temperature. toliko se mi nikoli ne mudi in bog ne daj, da se mi kdaj bo. ga pa kasneje s toliko večjim užitkem butnem na levi pas
to je moj del dizertacije o segrevanju svojega avtomobila.
ker so elektronski indikatorji temperature enaki, je optimalna temperatura 5 črtic. vprašanje ali ga lahko začneš terat pri 4 črticah nima smisla, ker iz 4 na 5 črtico prideš zelo hitro tudi pri samo 2k obratih. zelo hladen motor potrebuje največ, da preide na 1. oziroma 2. črtico.
sam avta, če se le da, ne tiščim do optimalne temperature. toliko se mi nikoli ne mudi in bog ne daj, da se mi kdaj bo. ga pa kasneje s toliko večjim užitkem butnem na levi pas
Ko je indikator na 5 črticah, je temperatura vode med 75 in 100°C.ozi napisal/-a:scenic 1.9dci. pozimi, ko je konkretni minus, èe se strogo držiš naèela "dokler ni ogret, šaltaj na 2k obratov" mašino ogrejem šele po skoraj polovici ljubljanske obvoznice. èe mašino tišèiš jo jasno tudi prej ogreješ a potem vse skupaj nima smisla.
ker so elektronski indikatorji temperature enaki, je optimalna temperatura 5 èrtic. vprašanje ali ga lahko zaèneš terat pri 4 èrticah nima smisla, ker iz 4 na 5 èrtico prideš zelo hitro tudi pri samo 2k obratih. zelo hladen motor potrebuje najveè, da preide na 1. oziroma 2. èrtico.
sam avta, èe se le da, ne tišèim do optimalne temperature. toliko se mi nikoli ne mudi in bog ne daj, da se mi kdaj bo. ga pa kasneje s toliko veèjim užitkem butnem na levi pas
Če se ti prižge 5 črtic pri npr. 75°C, je temperatura olja bistveno nižja. Da se olje segreje na delovno temperaturo traja v povprečju nekje do 10km normalne vožnje. Seveda bolj kot ga pritisneš, na večjo temperaturo se segreje in večji pritisk olja nastane.