Ker mi je avto (Scenic 1.6 16V l. 2000) začel cukati pri hladnem motorju, sem po čisčenju motorčka prostega teka sklenil zamenjati še tesnila, katera so prva v postopku reševanja takega problema. postopek bo opisan ter slikovno evidentiran, upam da bo še komu koristilo.
Prva in druga slika prikazuje normalno stanje pred posegom: najprej odstranimo pokrov motorja in vžigalne tuljave, nato odvijemo 6 vijakov ki držijo kolektorje ( dva sta z zadnje strani),nato odstranimo komplet zračni filter ter dva vijaka torxa katera držita nosilec zračnega filtra, vsi vijaki so vidni od zgoraj, za zadnje si pomagamo z ogledalom. ko smo odstranili nosilec filtra moramo z ključem 10 odviti dva vijaka katera držita vplinjač ( slika 5). Ko smo to storili enostavno odtranimo tudi kolektorje.
slika 1

slika 2
[/img]

Set tesnil, slika 3:

slika 4 nosilec zračnega filtra pritrjen pride z dvema vijakoma t25 ter dvema E8:
[/img]

slika 5 tesnilo na eni strani:

slika 6 tesnilo na drugi strani:
[/img]

slika 7 in 8 tesnila na kolektorju:

[/img]

slika 9 brez kolektorja:

ker tesnila postanejo trda zaradi vročine začne sesati mimo njih zrak, meni je pomagalo, vendar mi še vedno niha kazalec obratomira, tako da gremo od tukaj naprej