Navodila za menjavo tesnil sesalnih kolektorjev, motor K4MA7

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
matt79

Navodila za menjavo tesnil sesalnih kolektorjev, motor K4MA7

Odgovor Napisal/-a matt79 »

Pozdravljeni.
Ker mi je avto (Scenic 1.6 16V l. 2000) začel cukati pri hladnem motorju, sem po čisčenju motorčka prostega teka sklenil zamenjati še tesnila, katera so prva v postopku reševanja takega problema. postopek bo opisan ter slikovno evidentiran, upam da bo še komu koristilo.

Prva in druga slika prikazuje normalno stanje pred posegom: najprej odstranimo pokrov motorja in vžigalne tuljave, nato odvijemo 6 vijakov ki držijo kolektorje ( dva sta z zadnje strani),nato odstranimo komplet zračni filter ter dva vijaka torxa katera držita nosilec zračnega filtra, vsi vijaki so vidni od zgoraj, za zadnje si pomagamo z ogledalom. ko smo odstranili nosilec filtra moramo z ključem 10 odviti dva vijaka katera držita vplinjač ( slika 5). Ko smo to storili enostavno odtranimo tudi kolektorje.

slika 1
Slika

slika 2
[/img]Slika

Set tesnil, slika 3:
Slika

slika 4 nosilec zračnega filtra pritrjen pride z dvema vijakoma t25 ter dvema E8:
[/img]Slika

slika 5 tesnilo na eni strani:
Slika

slika 6 tesnilo na drugi strani:
[/img]Slika

slika 7 in 8 tesnila na kolektorju:
Slika

[/img]Slika

slika 9 brez kolektorja:
Slika

ker tesnila postanejo trda zaradi vročine začne sesati mimo njih zrak, meni je pomagalo, vendar mi še vedno niha kazalec obratomira, tako da gremo od tukaj naprej
Zadnjič spremenil matt79, dne 23 Okt 2009, 08:13, skupaj popravljeno 1 krat.
dyfan
Kraj: Okolica Celja

Odgovor Napisal/-a dyfan »

@matt79,
lepo predstavljeno in opisano.

Zanima me pa še nekaj okrog čiščenja motorčka prostega teka:
- ali je to stvar, ki jo lahko naredi domači "mojster" ali je prezahtevno,
- kje se ta motorček nahaja,
- kakšno orodje je potrebno za to opravilo.

LP
Uporabniški avatar
matt79

lahko narediš sam, potrebuješ torx T25 in imaš 3 vijake, dol pobereš komplet ohišje z motorčkom, pazi na gumico ko pobiraš dol, svetujem ti da ne premikaš motorčka ker sem jaz imel probleme potem z užigom. potem pa imaš dva vijaka za odstranit motorček iz tega ohišja ( 2 minuti dela) reset tega je že opisan v enem postu malo bolj gor, vendar naj ne bi to vedno pomagalo saj je najbolje nastaviti parametre z računalnikom, jaz trenutno nisem rešil problemov, sedaj se bom lotil najprej senzorja zraka in na koncu še motorček če drugo ne bo pomagalo.

Če pogledaš prvo in drugo sliko se ta stvar nahaja odzadaj levo, ima pa 4 žilni konektor.

lp
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Preveri še, če so svečke na suhem. Gledano na sliki se dostikrat zgodi da je v skarjni desni in eni zraven v luknji voda, ker je točno nad njima vijak obrobe in kanala in tam pušča voda ter zaliva svečke.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
matt79

mislim da ni kriva voda ker to traja samo lahko 200m dokler se avto vsaj malo ne ogreje, sem jih pa zamenjal in so bile res ja zarjavele. bo potrebo nazaj namazat z pasto okoli tuljav
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

a mi en lahko prilima link od teme kjer je opisano kako se čisti motorček prostega teka (zgleda da sm blesav pa je ne najdem).

@matt79 a mi poveš kok pride garnitura tesnil za zamenjat.
Štrom for wife, UPS for life.
Uporabniški avatar
matt79

link: ta je enak kot pri mojem

http://www.renault-klub.si/forum/viewtopic.php?t=13074

tesnila lahko kupiš samo na reno servisu, so podražala in pridejo 37€, dobiš pa 7 tesnil.

lp
Odgovori