mene sicer ne zanima tolk "katero" olje, ker ga bodo menjali na servisu, bolj me zanima "kako pogosto"?
Imam Clia RS 2008. Nov je, ga se utekam, servisni interval je - kot veste - predpisan na 20.000km. Povedali pa so mi, da ce ga mislim zgat, bi bilo dobro pri 7.000-8.000km olje menjat.
Zanima me, na koliko kilometrov menjate olje lastniki RSov, poleg tega pa me malo bega ... Predstavljam si, da bi bilo najbolj koristno olje zamenjati takoj po utekanju, torej po 3.000km ... (pa ceprav mi pri Renaultu trdijo, da "opilkov vec ni (tolk)". Opilki bodo sedaj, pa ce bi zaribal ...
Kaj menite?
Kot prvo neko pretirano utekanje motorja ni potrebno ker vsi motorji iz RenaultSporta imajo 1500 km ze ko ga kupis.
Jaz osebno menjam olje na 15.000km.Jaz mislim, da je za cestno uporabo menjava olja na 7000-8000 km malo prehitro.Vsekakor to ni slabo za motor je pa za neko cestno uporabo pretirano.
Ce mislil nardit dosti kilometrov na stezi pol ga menjaj na zgoraj napisan interval drugace pa bo na 15000km cisto dovolj.
cyc napisal/-a:Predstavljam si, da bi bilo najbolj koristno olje zamenjati takoj po utekanju, torej po 3.000km ... (pa ceprav mi pri Renaultu trdijo, da "opilkov vec ni (tolk)".
sam sem pred kratkim opravil prvo menjavo olja pri svojem cliu III 1,2 16V (sicer ni RS, sam ga pa tut obnem ce hocem da se kam premakne) pri 7500km. sem tudi podobno razmisljal o teh opilkih in tudi spraseval tukaj na forumu... stanje olja: za te kilometre se mi je zdel presenetljivo precej prezgan (ne vem mogoce posledica vecjega trenja). glede opilkov: videt jih ni bilo je pa res, da ce so ze bili, se jih tudi ne da videt s prostim ocesom tako, da glede tega se zdaj ne vem.
na tvojem mestu bi ga jaz za prvic menjal vsaj na 10kkm ce ne ze prej.
Oh, saj za prvic sploh ni dileme ali bo prej menjano ali ne, kvecjemu ali ze po utekanju ali tako po 7k ... kasneje pa - ja, to kar je napisal Sokol, se mi zdi precej smiselno. Tudi sam sem si mislil podobno.
Opilki pa ... ce so se tako mikro, morajo bit, sicer ne bi priporocali sparanja z obrati na zacetku.
Ceprav tale informacija o 1500km mi je nova. Verjetno to pocno z agregati ko se niso vgrajeni? A olje potem tudi menjajo?
Kaksen mesec nazaj zamenjal olje prvic pri rednem servisu na 20.000km. Glede na "izkusnje", ki jih imam, se mi zdi popolnoma nepotrebno menjavanje olja prej. Na zacetku je potrebno samo preverjati nivo olja in ga po potrebi doliti. Jaz sem ga dolil 2x po priblizno 3dcl do prvega servisa.
Po mojem mnenju bi bilo smiselno bolj pogosto menjavanje olja v primerih, ko je motor vecino casa svojega delovanja polno obremenjen.
Zadnjič spremenil Pancho, dne 14 Maj 2008, 22:00, skupaj popravljeno 1 krat.
cyc napisal/-a:Oh, saj za prvic sploh ni dileme ali bo prej menjano ali ne, kvecjemu ali ze po utekanju ali tako po 7k ... kasneje pa - ja, to kar je napisal Sokol, se mi zdi precej smiselno. Tudi sam sem si mislil podobno.
Opilki pa ... ce so se tako mikro, morajo bit, sicer ne bi priporocali sparanja z obrati na zacetku.
Ceprav tale informacija o 1500km mi je nova. Verjetno to pocno z agregati ko se niso vgrajeni? A olje potem tudi menjajo?
Ne sekiraj se ti prevec zaradi teh opilkov.To je bilo prej vsasih, ko so bile produkcijske tolerance se bistveno manjse.
Se ti ne zdi, ce bi ti opilki lahko nardili kaksno skoda, da bi ze sam renault priporocal menjavo olja po utekanju?Navsezadnje je njim namen zasluziti z servisi!
Ja, vsi motorji (se ne vgrajeni) so delno uteceni na dyno mizi.
Motul yust for racing only ! Pise pa da zveca za 4% moc motorja(zmanjsa trenje). Bomo vidl kako se bo obnesu!
Motul je prava stvar!.Je eno redkih olj, ki je resnicno cista sintetika in z dodatkom estrov. Samo naj bo prava viskoznost!
B-Stard kaj pa delas ti z avtom, da ti olje doseze 170 stopinj?
kukr vidm po datumu, je tkt, ko je B-Stard to pisu, imel se cliota 1.8 16v. Tam pa se olje segreje kar precej, ceprav se pr mojmu nad 140 do zdej ni se nikol, pa tut upam da se ne bo prav pogosto do te temperature. 7-8k je pa cist uredu ce se ga menja na teh starejsih f7p motorjih plus da se ga kontrolira skos, ker ga itak pijejo nonstop. js sm na mojmu po 6k km zamenov olje, pac za zihr.
Sokol napisal/-a:Se ti ne zdi, ce bi ti opilki lahko nardili kaksno skoda, da bi ze sam renault priporocal menjavo olja po utekanju?Navsezadnje je njim namen zasluziti z servisi!
Ravno tega se bojim. Sploh ne dvomim, da bo avto ne glede na moje utekanje deloval 4 leta brezhibno ... ok, kak senzor utegne crknit (klasika), tuljave pa upam niso one "znane"
To je vse misljeno na malo bolj dolgi rok kot je 70k km
Seveda s konkretnimi servisi zasluzijo dosti vec kot z ubogo menjavo olja.
Semizdi da je sevedno pametno menjat olje pa neglede na znamko,leto izdelave itd, na 10.000km ali 1 leto.Kokr je meni znano se zacne olju po prevozenik 7.000km znatno manjsat viskoznost,kakovost mazanja itd.,tko da pri 20.000km res nevem kaj naj bi se ostalo od njegovih lastnosti.
nightmare napisal/-a:Semizdi da je sevedno pametno menjat olje pa neglede na znamko,leto izdelave itd, na 10.000km ali 1 leto.Kokr je meni znano se zacne olju po prevozenik 7.000km znatno manjsat viskoznost,kakovost mazanja itd.,tko da pri 20.000km res nevem kaj naj bi se ostalo od njegovih lastnosti.
To je bilo vcasih pri polsintetiki in pri mineralcih. Zdej se je to krepko spremenilo. Tud mineralna olja (nekatera!) so ze dovolj kvalitetna, vendar je sintetika se vedno razred zase.
Pri nas se zelo malo promovirata fuchs in pa motul, pa sta v krogu dirkacev zelo priljubljena.
FastDay napisal/-a:Jst ti bi priporocu olje Elf Excelium 5-50 (za ljudi z tesko nogo) je sinteticno dobis ga pa v BTC-ju 4L za 9k sit sekar ugodno Mislim da je najbolje Elfa not nalivat ali Castrol za druge nism glih preprican da je dobro vem da kasnga cenenga 10-40 ni glih pametno not nalivat
No jaz sem danes tega kupil Pa upam da bo vredu ta Elf Excelium 5-50 je bla pa cena 40eur.
Mam pa en problem. Ne vem kater filter oljni mam. A je tist navadn al pa tisti ki se vstavi.
Prodajalec je reko da tud sam ne ve, in mi je dal oba pa bom vido ko bom menjaval?
ClioOwner napisal/-a:Vlozek mas, vsi novejsi D7F motorji od leta 00+ majo vloske zaradi ekologije.
mateo ti imas vlozek, da imajo vsi novejsi D7F vlozke pa ni res. se zgleda ti vlozki niso obnesl in so dal spet klasiko nazaj.
Vsi clioti 2 Phase 1 od 00 naprej, ki imajo D7F D7 motorje, in vsi phase 2 majo vlozke. Za dalje pa nevem. Storia mogoce nima, nevem. Vsi pred Storio pa majo.
P.S. Olja gre direkt 4 litre notr, no vsaj v mojega gre. Tako da 1.2 16v tudi nebo izjema.