osvetlitev stevcev in armature

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
jurcek3
Kraj: ljubljana

osvetlitev stevcev in armature

Odgovor Napisal/-a jurcek3 »

recimo pri toyoti pri dnevnih luceh ni notranje osvetlitve, pri mojm meganu pa je?! in zdej ne razumem zakaj imam dnevni nacin luci (avtomatsko) in nocni nacin (rocno), a je to normlano pri renaultu ali imam jst kej zjeb... ker mi ni jasn kaj je potem fora dnevne osvetlitve ,katera ni nic drugacna od nocne osvetlitve??

lp
recept

Re: osvetlitev stevcev in armature

Odgovor Napisal/-a recept »

jurcek3 napisal/-a:recimo pri toyoti pri dnevnih luceh ni notranje osvetlitve, pri mojm meganu pa je?! in zdej ne razumem zakaj imam dnevni nacin luci (avtomatsko) in nocni nacin (rocno), a je to normlano pri renaultu ali imam jst kej zjeb... ker mi ni jasn kaj je potem fora dnevne osvetlitve ,katera ni nic drugacna od nocne osvetlitve??
To je znacilno za Renault. Ce ti je kaj v tolazbo, za Scenica II (z digitalnim stevcem) postane hudo neprijetno, saj mi je stevec ponoci prevec, ob soncni svetlobi pa premalo osvetljen (pri kazalcih me to vsaj ni motilo).

V upanju, da je to samo problem racunalnika, sem celo klical na Renault, pa sem dobil samo odgovor, da tako pac je.
Uporabniški avatar
paloma

Odgovor Napisal/-a paloma »

jurcek3 napisal/-a:recimo pri toyoti pri dnevnih luceh ni notranje osvetlitve, pri mojm meganu pa je?! in zdej ne razumem zakaj imam dnevni nacin luci (avtomatsko) in nocni nacin (rocno), a je to normlano pri renaultu ali imam jst kej zjeb... ker mi ni jasn kaj je potem fora dnevne osvetlitve ,katera ni nic drugacna od nocne osvetlitve??

lp
to je normalno, majo vsi renoji tko!:) ponoc mors rocno obrnt samo zato, da das lahko pol dolge luci! nc bat, da je kej narobe :wink:
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Baje da naj bi dnevne luci svetile 70%, nocne pa 100%, ampak to mislim da so bolj kot ne buce, vsaj jaz ne opazim nobene razlike. V nekaterih drzavah imajo se vedno tako, da so na polozaju 1 luci izklopljene, na 2 so pozicijske, na 3 pa dnevne, oz. nocne. Drugace pa mislim da se da softwarsko izklopiti, da ti luci svetijo na 1. stopnji.
Slika
jurcek3

aha, da nocne mocneje svetjo sm opazil samo pri toyoti, pri mojmmeganu je pa isto v obeh primerih,

hvala za odgovore
zeuzz

Odgovor Napisal/-a zeuzz »

Jst mam pr Cliotu III vse avtomatsko. Tut podnevi ne obracam nobenga salterja in je vse przgano- kratke luci in stevci. Sploh ne vem zakaj je pol salter zraven ce ga nikoli ne uporabljam. Izklopijo pa se takrat ko pri ugasnjenem motorju odpres voznikova vrata. Glede svetilnosti ni nobene fore- svetijo enako kadarkoli. :lol:
?ŕeprav ima 1.2 16V, je prav lu?°ten...
Uporabniški avatar
paloma

Odgovor Napisal/-a paloma »

zeuzz napisal/-a:Jst mam pr Cliotu III vse avtomatsko. Tut podnevi ne obracam nobenga salterja in je vse przgano- kratke luci in stevci. Sploh ne vem zakaj je pol salter zraven ce ga nikoli ne uporabljam. Izklopijo pa se takrat ko pri ugasnjenem motorju odpres voznikova vrata. Glede svetilnosti ni nobene fore- svetijo enako kadarkoli. :lol:
ja kaj pa ponoc? ne rabs nc stikalo obrnt, da das lahko dolge?
Maxxo

Odgovor Napisal/-a Maxxo »

Ne, stikala ni potrebno nic obracat, dolge delajo v vsakem primeru. Je pa stikalo zato, da lahko ugasnes luci brez da bi odpiral vrata, in da lahko prizges samo parkirne. Enako je tudi pri mojem meganu 2.
jurcek3

pri meganu 1 (2 faza) pri dnevnih luceh ne mores prizgati dolge ter meglenke, za to je potrebne obrnit stikalo.
taparava uporaba dnevnega oz nocnega nacina bi morala biti: v dnevnem nacinu brez osvetlitve armature ter pri kratkih luceh malo manjsa svetilnost. tako da lahko recem da so pri renaultu brez razloga locili dnevni ter nocni nacin, ker ni cisto nobenega ucinka :?
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

To je narejeno samo zato, da ti ni treba zmeram ko se vsedes v avto prizigati luci.
Slika
zeuzz

Odgovor Napisal/-a zeuzz »

Stupo napisal/-a:To je narejeno samo zato, da ti ni treba zmeram ko se vsedes v avto prizigati luci.

In se zelo prakticno je... 8)
?ŕeprav ima 1.2 16V, je prav lu?°ten...
mighi
Kraj: KP

Odgovor Napisal/-a mighi »

Jaz tudi ne opazim razlike v svetilnosti dnevnih/nocnih luci, upam pa da v dnevnem nacinu delajo na manj%, saj potem tudi zarnice dlje zdrzijo (zdaj 22k km in skoraj dve leti brez menjave-uporabljam dnevni nacin).

Je pa hecno to, da ko imam prizgan nocni nacin na zacetku-> prizgem avto, armaturka ni osvetljena kot podnevi in ostane enako ne glede na to ali obracam lucke dnevnih/nocnih. Pomaga samo da ugasnem in ponovno prizgem avto.
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

mighi napisal/-a:Jaz tudi ne opazim razlike v svetilnosti dnevnih/nocnih luci, upam pa da v dnevnem nacinu delajo na manj%, saj potem tudi zarnice dlje zdrzijo (zdaj 22k km in skoraj dve leti brez menjave-uporabljam dnevni nacin).

Je pa hecno to, da ko imam prizgan nocni nacin na zacetku-> prizgem avto, armaturka ni osvetljena kot podnevi in ostane enako ne glede na to ali obracam lucke dnevnih/nocnih. Pomaga samo da ugasnem in ponovno prizgem avto.
Smrt za zarnice je padec napetosti (ko avto zaganjas)... Novejsi sistemi imajo zadevo krmiljeno preko UCH enote in se luci prizgejo potem, ko motor stece, tako da zarnice niso podvrzene padcu napetosti ob zagonu.
Zame je to kul stvar. Scenic II nim (kot je nekdo zmotno napisal) tezav z jakostjo osvetlitve merilnikov. Osebno nimam tezav niti v soncnem vremenu, ponoci pa tudi ne, saj ima avto serijsko vgrajen reostat.
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
jurcek3

jst tud lohka povem kaj ma use ns mercedez :wink:

vseeno mislm da so pri renaultu na nocni-dnevni nacinu cist mimo udarl :?
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

jurcek3 napisal/-a:jst tud lohka povem kaj ma use ns mercedez :wink:

vseeno mislm da so pri renaultu na nocni-dnevni nacinu cist mimo udarl :?
Zakaj?
ZVCP jasno doloca, da so obvezne zasencene luci. Nikjer ni eksplicitno dovoljeno, da so podnevi lahko luci prizgane z zmanjsano svetilnostjo. Po moje je tudi vprasljiva VAG resitev, ki ima prizgane samo prednje zaromete...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Odgovori