Danes je 18 jun 2018, 08:41 | Natisni

Kupovanje novega avtomobila:

Nasveti in triki - kako kupiti dober avto; pohvale in kritike

Moderatorji: Aleen, Globalni moderatorji

OdgovorNapisal/-a dci » 31 okt 2010, 14:27

Zanima me, če kdo od forumašev ve, kako dejansko teče postopek pri naročilu avta, ki ni na zalogi. Kakšni dokumenti so v rokah kupca/naročnika?, ko reče, tak avto bom naročil.

Ta moment imam jaz Pogodbo o nakupu novega vozila, na kateri ni razviden rok dobave niti kakšno barvo sem naročil. In blagajniški prejemek ( ARO ) za (model avta, motor 1.5dci in tip barve) ..to je vse.

časovno mi ni razumljivo, da dobava traja 2 meseca ali več.....
Rekli so mi, da me še niso vnesli v sistem...zaradi morebitne akcije zastojn zimske gume....

Ostaja mi opcija, če tu nihče ne ve, pokličem na renault slovenija.

hvala in LP
dci
 
Prispevkov: 833
Pridružen: 23 okt 2010, 22:38OdgovorNapisal/-a clio open » 31 okt 2010, 14:47

Se čaka na avto, vendar je čakalna doba odvisna od povpraševanja. Ko vozilo dejansko naročiš, imaš v rokah (oz. sem jaz imel) le papirje o plačani ari za vozilo (tip, barva, oprema, motorizacija...), ki ti bo prodano z določeno ceni. Ne spomnim se, če je bilo napisano kdaj bo avtomobil v Sloveniji, vsekakor pa vsaj približno vedo (mi smo se npr. odločili za črnega, kar je pomenilo 2 tedna čakanja manj, v primerjavi s sivim).

Zdaj - s pnevmatikami je tako - prodajalec ti mora dati tehnično neoporečno vozilo (torej takšno, kot veleva zakon - tudi s prvo pomočjo, žarnicami...); v zimskem času jih mnogo to izkoristi kot prodajno muho in od. 15. novembra novemu vozilu dodajo 4 zimske pnevmatike, Ni pa njihova dolžnost vozilo opremiti z zimskimi pnevamtikami, kajti odslovijo te lahko tudi s snežnimi verigami. Te podatke sem dobil iz prve roke kako leto nazaj.

Sicer je 2 meseca dolga doba za čakanje, vendar toplo priporočam, da stisni zobe in (četudi avto pride prej) z registracijo počakaj do januarja. Danes ne šteje več leto izdelave temveč leto prve registracije. To pomeni, da lahko eventuelno iztžiš še kak popust več za letnik 2010, ki bo uradno letnik 2011.

Še to - večina trgovcev gre toliko na roko, da lahko svoje vozilo, če si ga dal v račun, uporabljaš do prevzema novega.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taxi.

Za vzdrževanje vaših konjičkov priporočamo Astilbo.
Uporabniški avatar
clio open
Predsednik kluba
 
Prispevkov: 3731
Pridružen: 13 nov 2007, 09:40
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dci » 31 okt 2010, 14:57

Jaz sem šel njim na roko in svojega starega že odjavil in jim ga dostavil. Z namenom, da bodo tudi oni meni šli na roko in mi vse lepo uredili tako kot se spodobi, ko kupiš novi avto, brez vsakega suma, vse na papirju napisano.

Teti moje mame se je zgodilo; je naročila srebrn avto, dobavili so ji pa belega, pa avto že prej plačala. Ko je prišla po avto "SUZUKI", so ji samo obrnili hrbet...je pa res, da je starejša gospa in invalid. Skratka, totalno skregano z vso logiko poslovanja. Zgodilo se pred 10 leti.

In pol ko tko vse zveš, kaj se je dogajalo,si itak skeptik, sumiš vsako svar, hočem, da je vse zapisano, ustni dogovor je larifar...
dci
 
Prispevkov: 833
Pridružen: 23 okt 2010, 22:38

OdgovorNapisal/-a robertp » 02 nov 2010, 14:06

dci napisal/-a:Jaz sem šel njim na roko in svojega starega že odjavil in jim ga dostavil. Z namenom, da bodo tudi oni meni šli na roko in mi vse lepo uredili tako kot se spodobi, ko kupiš novi avto, brez vsakega suma, vse na papirju napisano.

Teti moje mame se je zgodilo; je naročila srebrn avto, dobavili so ji pa belega, pa avto že prej plačala. Ko je prišla po avto "SUZUKI", so ji samo obrnili hrbet...je pa res, da je starejša gospa in invalid. Skratka, totalno skregano z vso logiko poslovanja. Zgodilo se pred 10 leti.

In pol ko tko vse zveš, kaj se je dogajalo,si itak skeptik, sumiš vsako svar, hočem, da je vse zapisano, ustni dogovor je larifar...


Zadnjih nekaj Renojev smo kupili po naročilu, ne iz zaloge...
Imel sem veljaven predračun (vsi podatki, cena, oprema, opcije, barva). Vplačal sem aro (blagajniški prejemek) in to je vse. Avto se je naročil na zadnji dan pogojev. Prodajalec me je obvestil, da je avto naročil, obvestil da je viden v sistemu (torej da je zapustil proizvodne trakove, da čaka na transport, etc etc, izvedel sem VIN avta). Obvestil me je, ko je avto prišel v skladišče v Novo mesto, ko je prispel do AH Real, kdaj ga bom lahko prevzel... Pri Scenicu je bilo vse OK, pri Modusu pa je manjkal senzor za dež, ki naj bi bil v paketu z tempomatom... Tempomat je bil, barva tudi, VIN se je ujemal (namreč ko se začne tvoj avto izdelovati povežejo tvoje naročilo z VINom). Nisem potem težil (cenovno nisem bil na škodi), ker bi čakal dodatna 2 meseca na drugo vozilo.
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
robertp
 
Prispevkov: 1416
Pridružen: 29 jul 2005, 07:13
Kraj: Vodice

OdgovorNapisal/-a Stupo » 03 nov 2010, 00:10

Tudi jaz sem dobil predračun, nakar sem vplačal aro. Že takoj mi je bilo rečeno da je okvirna čakalna doba 3 mesece. Avto je prišel po 2 mesecih in pol.
Enak postopek je bil pri nakupu Clia, le da smo nanj čakali 4 mesece.
Slika
Uporabniški avatar
Stupo
 
Prispevkov: 4169
Pridružen: 18 dec 2004, 17:08
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a umlinar » 03 nov 2010, 06:32

Oče naročil Ford Transit z vso opremo pri Mins v Velenju. Placana ara, cakalna doba pol leta. Prispel je s 3 tedensko zamudo, brez elektricnega pomika stekel in zunanjih ogledal ter brez gretja ogledal. Cene niso hotli spustit, lahko bi samo cakal pol leta na nov avto, kar seveda ni, ker ni mogel bit vec brez avta. Pol so se tolk shandlali da so vsaj univerzalni sistem za dvig stekel vgradili. U glavnem Pri MINS No°1 nikoli vec ne narocamo avtov.
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
Uporabniški avatar
umlinar
 
Prispevkov: 835
Pridružen: 20 maj 2008, 17:10
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a Cr00k » 03 nov 2010, 10:21

jst sem čakal na avto 82dni - ga dobil v roku; Ob naročilu sem se z AH dogovril o obrestovanju avansa... obresti je bilo za pol tanka ;)

Zadovoljen zelo...
Uporabniški avatar
Cr00k
 
Prispevkov: 1028
Pridružen: 03 avg 2010, 21:40
Kraj: Celovec

OdgovorNapisal/-a robertp » 03 nov 2010, 12:47

umlinar napisal/-a:Oče naročil Ford Transit z vso opremo pri Mins v Velenju. Placana ara, cakalna doba pol leta. Prispel je s 3 tedensko zamudo, brez elektricnega pomika stekel in zunanjih ogledal ter brez gretja ogledal. Cene niso hotli spustit, lahko bi samo cakal pol leta na nov avto, kar seveda ni, ker ni mogel bit vec brez avta. Pol so se tolk shandlali da so vsaj univerzalni sistem za dvig stekel vgradili. U glavnem Pri MINS No°1 nikoli vec ne narocamo avtov.


Tole je bolj kot ne nateg oz. zajeb prodajalca... Verjetno ni avta naročil in je potegnil enega iz zaloge nekje v Sloveniji...

Saj vem, tudi sam sem bil na istem, ampak mene je pri paketnem nakupu tempomata in senzorja za dež lrvi prišel abčutno ceneje kot pa posamična opcija... Tako da sem se že pomiril s tem...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
robertp
 
Prispevkov: 1416
Pridružen: 29 jul 2005, 07:13
Kraj: Vodice

OdgovorNapisal/-a patricija123 » 17 maj 2011, 09:29

Dober dan. Vidim da je ta tema pisana meni na kožo. V začetku aprila sem naročila cliota 3. Podpisala sem pogodbo in rečeno mi je bilo da bom v enem tednu izvedela točni rok dobave. Rečeno mi je bilo drugi teden v maju. Potem sem čez teden poklicala in vedelo se ni še nič, prodajalcu sem dala možnost da izvem rok kasneje. In v tretjem tednu v maju izvem da se avta sploh ne da naročiti prvo zaradi dobave delov drugo pa zaradi menjave paketov. Ter da je novi rok dobave oktober.

Ima kdo že podobne izkušnje? Vse skupaj se mi zdi malo za lase privlečeno. Kaj lahko naredim s pogodbo oziroma do kdaj najkasneje mi ga morajo dostaviti glede na to da je pogodba bila podpisana? Kot pa ste že omenjali roka dobave pisno ni navedenega.

Lp
patricija123
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 17 maj 2011, 09:08

OdgovorNapisal/-a Nejko » 17 maj 2011, 09:46

patricija123 napisal/-a:Dober dan. Vidim da je ta tema pisana meni na kožo. V zaèetku aprila sem naroèila cliota 3. Podpisala sem pogodbo in reèeno mi je bilo da bom v enem tednu izvedela toèni rok dobave. Reèeno mi je bilo drugi teden v maju. Potem sem èez teden poklicala in vedelo se ni še niè, prodajalcu sem dala možnost da izvem rok kasneje. In v tretjem tednu v maju izvem da se avta sploh ne da naroèiti prvo zaradi dobave delov drugo pa zaradi menjave paketov. Ter da je novi rok dobave oktober.

Ima kdo že podobne izkušnje? Vse skupaj se mi zdi malo za lase privleèeno. Kaj lahko naredim s pogodbo oziroma do kdaj najkasneje mi ga morajo dostaviti glede na to da je pogodba bila podpisana? Kot pa ste že omenjali roka dobave pisno ni navedenega.

Lp


Na zadnji strani pogodbe, ki si jo podpisala imaš tudi splošne pogoje, ali pa bi ti jih morali priložiti zraven. V teh pogojih je tudi določeno, v kolikem času je dobavni rok avtomobila....na tebi pa je, ali se potem odločiš in pogodbo razveljaviš ter zahevaš povrtnitev (dvojnega) zneska are ali pa zahtevaš izpolnitev pogodbe in se z avtohišo dovoriš za "primerno" odškodnino v obliki dodatne opreme, servisa, etc.
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
Uporabniški avatar
Nejko
 
Prispevkov: 689
Pridružen: 04 apr 2005, 09:01

OdgovorNapisal/-a MasTTer » 17 maj 2011, 13:07

Ko oni naročijo preko tega sistema tvoje vozilo, ga lahko spremljajo od začetka izdelave do konca. Ti roki se pa večinoma vedno spreminjajo in ti dajo podatek recimo 40-i teden itd...

Na tej pogodbi ti piše točno kako dolgo lahko oni podaljšajo rok in kdaj lahko zahtevaš nazaj kupnino. Vendar so tudi neke omejitve z katerimi lepo oklestijo te zadeve. Mislim, da v tem primeru, ker je prišlo do katastrofe (višje sile) se na ta podaljšani rok ne moreš pritožit...mogočle bo kdo kaj več vedel o tem povedat.
To sem jaz prebiral, ko sem naročil vozilo in je vse pisalo not.
Megane Coupe 3 RS CUP <-> 2.0 T <-> 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Uporabniški avatar
MasTTer
 
Prispevkov: 563
Pridružen: 11 sep 2003, 18:21
Kraj: Lendava (MS)

OdgovorNapisal/-a patricija123 » 23 maj 2011, 15:32

Meni je bilo vseeno tudi če bi prišel avto z 2 mesečno zamudo. Ampak 5 mesecev si pa nisem nikoli predstavljala. Če pa računam še datum naročila ga v bistvu čakam 7 mesecev. In sedaj so me razkurili še z drugo stvarjo da se starega modela cliota ne da več naročiti novega pa ne morem naročiti ker še nimajo uradno potrjenega cenika.

Pa še to je kaj narobe če predlagam procentualni isti popust tudi na ta avto (kar bi bilo boljše) oziroma če že ne iztržim tega vsaj isto višino popusta razliko v ceni pa doplačam?
patricija123
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 17 maj 2011, 09:08

OdgovorNapisal/-a clio open » 23 maj 2011, 21:10

Tega s clioti ne razumem najbolje... Clio IV naj bi prišel na ceste šele naslednje leto. Aktualni clio je clio III ph2. So morda mislili modelno leto, pri katerih vsakič malenkostno spremenijo pakete oprem in zato tudi sestavijo nove cenike?

PS: z velikimi težavami pri dobavi vozil se sicer soočajo vse znamke...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taxi.

Za vzdrževanje vaših konjičkov priporočamo Astilbo.
Uporabniški avatar
clio open
Predsednik kluba
 
Prispevkov: 3731
Pridružen: 13 nov 2007, 09:40
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a robertp » 24 maj 2011, 07:00

patricija123 napisal/-a:Meni je bilo vseeno tudi če bi prišel avto z 2 mesečno zamudo. Ampak 5 mesecev si pa nisem nikoli predstavljala. Če pa računam še datum naročila ga v bistvu čakam 7 mesecev. In sedaj so me razkurili še z drugo stvarjo da se starega modela cliota ne da več naročiti novega pa ne morem naročiti ker še nimajo uradno potrjenega cenika.

Pa še to je kaj narobe če predlagam procentualni isti popust tudi na ta avto (kar bi bilo boljše) oziroma če že ne iztržim tega vsaj isto višino popusta razliko v ceni pa doplačam?


So te pa fajn na oiink oiink. Kot prvo; iz prve roke vem, da so se v maju dobavljali clioti, naročeni v februarju letos (EKO akcija); aprila naročeni naj bi se normalno dobavljali v juliju oz. koncu junija (če ne gre za vozilo iz zaloge). Dobavni roki so bili nekje 2 meseca za avte po naročilu. Cenik in paketi so se zamenjali v marcu nekje (po izteku akcije) in v maju...
Mati so v tej akciji naročili Clio III Dynamique 3V tCe in nekaj dodatne opreme, rok dobave je bil 5 maj, prišel je 19 aprila in izdobavljen je bil 21 aprila. So se pa takrat že začeli zastoji v izdobavi, za Megame III nekje 2 meseca dodatka na dobavni rok.

Tako da ti tale prodajalec malce bučke kotali...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
robertp
 
Prispevkov: 1416
Pridružen: 29 jul 2005, 07:13
Kraj: Vodice

OdgovorNapisal/-a patricija123 » 24 maj 2011, 09:20

Robertp kdaj pa ga je mati naročila jaz sem ga natanko 6 aprila. Prenovili so pakete opreme. Zato bi pa rada kar se da največ iztržila iz kakšnega exceptiona več kot 10500 s pripravo vred za njega ne mislim dati. Ker bo že tako ali tako star model exception dražji od novega z isto oziroma več opreme.

Sedaj imam predračun podpisan in ne odstopim od njega naj mi dostavi tak avto kot je podpisan v pogodbi ali mi pa dostavi boljšega za mogoče malo višjo ceno.
patricija123
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 17 maj 2011, 09:08

Naslednja

Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost