Altenator
Ja alternatorji ki imajo priklopljen samo plus pol proti akuju in signal za lucko na armaturi za filanje ne rabijo nic drugega kot da ga zavrtis da ta zacne delati !
Renault ima poleg teh dveh kablov tudi dodaten plus kateri mora biti da zadeva sploh deluje priklopljen (drobnejsi kabel) !
Glede avtoelektricarjev je pa takole marsikdo niti nima naprave za preizkusanje alternatorjev kajti za njegov preizkus potrebujes dovolj mocan pogon (kot je recimo motor avtomobila) !
Ko sem bil mlajsi in brez izkusenj sem Boschev alternator sprobal kar z zracno pistolo na matico od vetrnice
In kaj se zgodi
Zracna pistola ki je sicer zelo mocna saj odvijaci marsikateri mocno privit vijak je bila kos svoji nalogi matica ki drzi privito jermenico in vetrnico na alternatorju pa ne
Je tiktak pojedlo navoje na njej !
Saj od zacetka ko je alternator dobival vrtljaje je se kar slo potem pa ko je presel do faze proizvajanja elektrike je postala sila prevelika
Se pravi alternator pri svojem polnem filanju kar porabi nekaj konjickov !
Renault ima poleg teh dveh kablov tudi dodaten plus kateri mora biti da zadeva sploh deluje priklopljen (drobnejsi kabel) !
Glede avtoelektricarjev je pa takole marsikdo niti nima naprave za preizkusanje alternatorjev kajti za njegov preizkus potrebujes dovolj mocan pogon (kot je recimo motor avtomobila) !
Ko sem bil mlajsi in brez izkusenj sem Boschev alternator sprobal kar z zracno pistolo na matico od vetrnice
In kaj se zgodi
Saj od zacetka ko je alternator dobival vrtljaje je se kar slo potem pa ko je presel do faze proizvajanja elektrike je postala sila prevelika
Se pravi alternator pri svojem polnem filanju kar porabi nekaj konjickov !
Megane 1.6e l.96
Pri polnem delovanju ja, ne pa za test. Patudi prva teza ni nujno prava - tocno preko lucke dobijo plus, da zacnejo delat, zato kasneje lucka ugasne. Prakticno vsak, saj kar sem jih jaz imel v rokah, je rabil napajanje, da je zacel delat. To pa zato, ker je v osnovi izmenicni generator in zato ne ostane dovolj namagneten. Enosmerni generator se pa samovzbudi.
P.S. - glede avtoelektricarja je bil nasvet tocno tak - "avtoelektricar", ki zna samo menjat varovalke, zame pac ni avtoelektricar.
P.S. - glede avtoelektricarja je bil nasvet tocno tak - "avtoelektricar", ki zna samo menjat varovalke, zame pac ni avtoelektricar.
LP, Samojed
Se nekaj o lucki od alternatorja! Kako deluje
Vsak alternator ima diodni mostic,ki pretvarja izmenicni tok (tri faze) v enosmernega .To so obicajno mocnostne diode ki so dimenzionirane da prenesejo certificiran tok oziroma nazivni tok alternatorja .
Poleg teh diod ki jih je sest so na plosci (mosticku) tudi tri male diode ki skrbijo za pravilno indikacijo opozorilne lucke alternatorja .
Njihov prevoden konec (anoda) je vezan na vsako fazo (tri) alternatorja druga stran (katoda) pa je povezana skupaj in gre na malo zarnico na armaturi druga stran te zarnice pa je vezana preko kontaktne kljucavnice na plus pol akumulatorja !
Se pravi ko motor miruje zarnica dobiva plus iz akuja minus pa preko diod saj alternator ne proizvaja elektrike.
Ko motor zazenemo se zacne alternator vrteti in na diode (male) zacnemo dobivati plus napetost . Ta plus naraste na napetost akumulatorja in lucka ugasne.
Upam da sem napisal dovolj razumljivo .
Povzetek - ko imamo na obeh straneh lucke pozitivno napetost lucka ugasne.
Vsak alternator ima diodni mostic,ki pretvarja izmenicni tok (tri faze) v enosmernega .To so obicajno mocnostne diode ki so dimenzionirane da prenesejo certificiran tok oziroma nazivni tok alternatorja .
Poleg teh diod ki jih je sest so na plosci (mosticku) tudi tri male diode ki skrbijo za pravilno indikacijo opozorilne lucke alternatorja .
Njihov prevoden konec (anoda) je vezan na vsako fazo (tri) alternatorja druga stran (katoda) pa je povezana skupaj in gre na malo zarnico na armaturi druga stran te zarnice pa je vezana preko kontaktne kljucavnice na plus pol akumulatorja !
Se pravi ko motor miruje zarnica dobiva plus iz akuja minus pa preko diod saj alternator ne proizvaja elektrike.
Ko motor zazenemo se zacne alternator vrteti in na diode (male) zacnemo dobivati plus napetost . Ta plus naraste na napetost akumulatorja in lucka ugasne.
Upam da sem napisal dovolj razumljivo .
Povzetek - ko imamo na obeh straneh lucke pozitivno napetost lucka ugasne.
Megane 1.6e l.96
ce zastartas motor pa gor priklopis volt meter mores met na akumulatorju 14.4 napajanjadolenc napisal/-a:V drugi temi smo ugotovili, da imam verjetno hin alternator. Bi ga dal rad pregledat in popravit. Me zanima, ce kdo pozna kaksnega dobrega elektricarja (ne takega ki zna samo varovalke menjat) v Novem mestu in okolici??
ce ta napetost niha je pa da se ti v kabini vklaplja lucka za akumulator je pri meni bil regler
sprva sem pa tut mislo da je alternator
Renault Laguna Monaco GP 2.0t-NAPRODAJ-FOR SALE
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Js sm rihtal elektriko pri Klevisarju v Brsljinu, sam je tipo dost drag, sam nardi pa. Imas pa se enga na Cikavi, ki te zadeve rihta.dolenc napisal/-a:V drugi temi smo ugotovili, da imam verjetno hin alternator. Bi ga dal rad pregledat in popravit. Me zanima, ce kdo pozna kaksnega dobrega elektricarja (ne takega ki zna samo varovalke menjat) v Novem mestu in okolici??